گزارش اژه‌ای به دانشجویان از برخورد با دانه‌درشت‌ها

رئیس قوه قضائیه گفت: همواره شنیدن حرف‌های دانشجویان برای من مغتنم بوده است و به استماع این سخنان و عمل به آنها در حد مقدور اهتمام دارم.

1403/09/17
|
13:50
|

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای، امروز شنبه به مناسبت روز دانشجو و در ادامه سلسله نشست‌های مستمر خود با جوامع نخبگانی و دانشگاهی، در دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران حاضر شد و ضمن بازدید از نمایشگاه «روایت تحول» در نشست صمیمی دانشجویان شركت كرد و از نزدیك و بدون واسطه سخنان صریح و پرسشگرانه و دغدغه‌مندانه آنان را شنید.

حضور امروز رئیس قوه قضاییه در جمع دانشجویان دانشگاه علوم تحقیقات تهران، دوازدهمین حضور وی در دانشگاه‌های سراسر كشور و نشست‌های دانشجویی در دوره تصدی مسئولیت ریاست قوه قضاییه محسوب می‌شود.

رئیس قوه قضاییه در سخنانی در این نشست دانشجویی، اظهار كرد: همواره شنیدن حرف‌های دانشجویان برای من مغتنم بوده است و به استماع این سخنان و عمل به آنها در حد مقدور اهتمام دارم.

رئیس قوه قضاییه گفت: پیشرفت كشور از دانشگاه شروع می‌شود و دانشگاه مركز علم است؛ البته علم باید توأم با تزكیه باشد؛ بدون تزكیه، علم ما را به مقصد اعلی نمی‌رساند. آن رژیمی كه امروز هزاران كودك را می‌كُشد مدعی علم و تمدن است، اما این علم او را به جنایت كشانده است.

رئیس دستگاه قضا تصریح كرد: شما دانشجویان مسئولان و مدیران آینده این كشور هستید؛ اگر امروز از برخی مسئولان و مدیران گلایه دارید، كاری كنید كه وقتی در مقطع آینده مدیر و مسئول شدید، این گلایه‌ها نسبت به شما وجود نداشته باشد.

وی اظهار داشت: دانشگاه آزاد اسلامی از تاسیسات ارزشمند نظام جمهوری اسلامی بوده است؛ این مقوله را نباید زیر سوال ببریم، البته ممكن است هر نهاد تاسیسی، نقصی داشته باشد؛ دانشگاه آزاد اسلامی با همه فراز و فرودها، امروز سرافراز است و حائز رتبه مطلوبی در بین مجامع دانشگاهی است.

قاضی‌القضات گفت: شیطان‌صفتان تلاش دارند نه تنها هویت دینی و ملی ما بلكه هویت انسانی را هم از ما بگیرند. دشمنان می‌خواهند غیرت ملی را از ما بگیرند و جوان ایرانی را نسبت به تمامیت ارضی و حاكمیت ملی كشورش بی‌تفاوت كند. دشمن می‌خواهد منابع و عرض ما را ببرد و ما را برده خود كند؛ مگر در مقاطعی نبود كه دشمن برای ما شاه و مجلس تعیین می‌كرد. این مقاطع تاریخی را یادمان نرود. دشمن می‌خواهد حمیّت ملی را از ما بگیرد.

وی گفت: اینكه می‌گویید چرا سیر رسیدگی به پرونده برخی متهمین و دانه درشت‌های اقتصادی رسانه‌ای نمی‌شود باید بگویم كه در برخی از موارد، طبق قانون، امكان افشای روند پرونده تا قبل از قطعی شدن حكم، وجود ندارد و در برخی موارد نیز حتی پس از قطعی شدن حكم نیز امكان رسانه‌ای شدن آنها طبق قانون، وجود ندارد.

رئیس قوه قضاییه گفت: همه باید ملتزم به قانون باشیم؛ یك فرد یا یك نهاد نمی‌تواند بگوید، چون من مخالف این قانون هستم آن را اجرایی نمی‌كنم. البته باز هم تاكید می‌كنم كه چنانچه یك قانون دارای نقص و اشكال باشد باید درصدد اصلاح آن برآییم.

رئیس دستگاه قضا بیان داشت: من سال‌هاست كه فریاد می‌زنم همه دادگاه‌ها باید علنی باشند به غیر از مواردی كه قانون اساسی استثنا كرده است؛ اما خُب این نظر من تبدیل به قانون نشده است و برای تبدیل این نظر به قانون باید دولت و مجلس اقدام كنند.

حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه‌ای افزود: یكی از دانشجویان گرانقدر در سخنان خود اعلام كرد كه چرا با دانه درشت‌ها برخورد نمی‌شود؛ سوال من آن است كه مگر در دولت فعلی و دولت قبلی و دولت‌های گذشته با عناصر دانه‌درشت در حد معاون اول رئیس‌جمهور و وزرا و نمایندگان مجلس برخورد نشد؟ هر كدام از این عناصر نیز محكوم شدند در چهارچوب قانون احكام آنها رسانه‌ای شد؛ همچنین احكام قضایی آنها اعم از حبس، جزای نقدی و ردمال به صورت كامل اجرایی شد.

قاضی‌القضات گفت: یكی از دانشجویان گرانقدر در سخنان خود گفت كه چرا در قبال فلان عنصر دانه درشت كه محكوم شده، ارفاقات قانونی در نظر گرفته شده است؟ در پاسخ به این دانشجوی عزیز باید بگویم كه ما طبق موازین قانونی همه محكومین واجدین شرایط را از ارفاقات قانونی بهره‌مند می‌سازیم؛ اما ارفاقات اِعمال شده در قبال تعداد انبوهی از این محكومین به چشم نمی‌آید ولی وقتی طبق قانون یك محكوم سرشناس را مشمول ارفاقات قانونی می‌كنیم، همین یك مورد به دلیل شهرت داشتن به چشم همگان می‌آید. طبق قانون وقتی پزشكی قانونی اعلام می‌دارد كه فلان محكوم به دلیل بیماری، توانایی تحمل حبس را ندارد ما باید بر حسب اقتضائات، یا حبس او را تعلیق كنیم و یا او را از زندان مرخص گردانیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای اظهار كرد: در جریان اغتشاشات سال 1401 به واسطه عفو اِعمال‌شده، 90 هزار پرونده مختومه شد و یا تقلیل یافت. این عفو‌ها شامل پرونده افرادی بود كه در اغتشاشات آن سال تحت تاثیر جو قرار گرفته بودند و سابقه محكومیت نداشتند و ما می‌دانستیم كه محكوم شدن آنها آینده اجتماعی‌شان را تخریب می‌كند.

رئیس قوه قضاییه بیان داشت: پس از اعمال این عفو‌ها، دو دستگاه به ما اعتراض كردند كه تعدادی از محكومینِ عفوشده عضو منافقین و یا گروهك‌های تكفیری هستند و یك لیست 150 نفره در این زمینه به ما دادند. از آن لیست 150 نفره یك نفر اتهام نفاق داشت كه از مدت محكومیت وی نیز صرفا یك ماه باقی مانده بود و به دلیل حسن رفتار در زندان یك ماه اخر محكومیتش كسر شده بود.

رئیس دستگاه قضا بیان داشت: یكی از دانشجویان گرانقدر در سخنان خود اعلام كرد كه قوه قضاییه در قبال دولت سیزدهم نسبت به دولت فعلی سخت‌گیری بیشتری داشت؛ من این سخن این دانشجوی گرانقدر را به حساب كم اطلاعی او می‌گذارم و خطاب به او می‌گویم كه من به واسطه ارتباطات دیرینه‌ای كه با شهید رئیسی داشتم، بسیاری از مسائل را با او به صورت تلفنی مطرح و مرتفع می‌كردم و با یك كلام منظور همدیگر را متوجه می‌شدیم.

وی گفت: اقداماتی كه در دوره فعلی قوه قضاییه طی سه سال و نیم اخیر نسبت به رفع موانع تولید و جلوگیری از تعطیلی بنگاه‌های تولیدی و اقتصادی شده به مراتب بالاتر از دوره‌های قبلی است. در نشست‌های مستمری كه ما مسئولان قضایی با فعالان اقتصادی و تولیدی و كنش‌گران حوزه دانش‌بنیان داریم آنها به صراحت اعلام می‌دارند كه مساعدت‌ها و كمك‌های دستگاه قضایی به حوزه‌های كاری آنها از مسئولان ذیربط حوزه‌های‌شان نیز بیشتر است.

قاضی‌القضات تصریح كرد: یكی از دانشجویان گرانقدر از عدم رسیدگی قوه قضاییه به ترك فعل‌ها گفت، كه خطاب به او می‌گویم جرم عبارت است از فعل یا ترك فعلی كه قانون برای آن مجازات تعیین كرده است و در قانون برای همه ترك فعل‌ها مجازات تعیین نشده لذا جرم نیستند و قوه قضاییه نمی‌تواند نسبت به آنها ورود داشته باشد؛ البته قوه قضاییه به واسطه شأن نظارتی خود و از طریق بازوی نظارتی خود یعنی سازمان بازرسی، در حیطه قانون به مواردی از این ترك فعل‌ها كه در زمره تخلف است ورود پیدا می‌كند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای اظهار داشت: یكی از دانشجویان گرانقدر در سخنان خود چنین مطرح كرد كه چرا قوه قضاییه با فردی كه انتقاد می‌كند برخورد می‌كند؛ باید بگویم كه حتی یك نمونه وجود ندارد كه دستگاه قضایی با فرد منتقد به صرف انتقاد كردن برخورد كرده باشد؛ اما اینكه فردی در سخنان خود به دیگری تهمت بزند و یا نشر اكاذیب كند و یا امنیت روانی جامعه را مخدوش كند، قطعاً قوه قضاییه برخورد‌های لازم قانونی را در قبال او انجام می‌دهد. وقتی یك نفر در قالب انتقاد، به دیگری تهمت می‌زند و فرد مورد تهمت قرار گرفته از مُفتری (تهمت‌زننده) شكایت می‌كند، ما در قوه قضاییه به موجب قانون موظف به رسیدگی هستیم البته ممكن است در خلال رسیدگی مشخص شود كه سخن آن فرد تهمت نبوده است.

رئیس قوه قضاییه گفت: یكی از دانشجویان گرانقدر در سخنان خود گفت كه چرا حد سرقت در قبال سارقان جاری نمی‌شود تا بازدارندگی ایجاد گردد؛ در پاسخ به این دانشجوی گرامی می‌گویم كه بیشترین حكم حد سرقت در این سه سال و نیم انجام شده است.

رئیس دستگاه قضا بیان داشت: یكی از دانشجویان گرامی در سخنان خود گفت كه گاهی پیچ و خم‌های قانونی سبب می‌شود عدالت به جامعیت اجرا نشود؛ من نیز سخنان این دانشجوی گرانقدر را تصدیق می‌كنم و تاكید می‌كنم كه در پی آن هستم كه قوانین در جهتی اصلاح شود كه به واسطه آنها عدالت اجتماعی به صورت كامل تحقق یابد.

وی خاطرنشان كرد: من نیز بخشی از تحصیلاتم را در دانشگاه آزاد اسلامی گذراندم؛ البته من از آن دسته دانشجویانی بودم كه به صورت كامل در سر كلاس‌هایی درس حاضر می‌شدم.

گفتنی است، حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در ابتدای حضور خود در دانشگاه علوم و تحقیقات به مناسب روز دانشجو، از نمایشگاه «روایت تحول» بازدید كرد و در غرفه‌های مختلف این نمایشگاه حضور یافت.

رئیس قوه قضاییه در جریان بازدید از نمایشگاه روایت تحول مستقر در دانشگاه علوم و تحقیقات ضمن استماع توضیحات طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و مسئولان حوزه‌های فناورانه این نمایشگاه، مطالبی را در باب منافع و اهمیت استفاده از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی برای پیشبرد كلیه امور از جمله حكمرانی مطلوب، مطرح كرد.

رئیس قوه قضاییه پس از استماع سخنان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در باب مقوله هوش مصنوعی گفت: بدون تردید هوش مصنوعی از جمله مقوله‌هایی است كه باید در باب آن، به پیشرفت برسیم چرا كه نیاز زمانه است؛ البته در این میان نباید از مضار و آسیب‌های آن غافل شویم و چنانچه در این عرصه تهدیدی وجود دارد باید آن را به فرصت تبدیل كنیم.

رئیس دستگاه قضا در جریان این بازدید، خطاب به طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: می‌توانیم با ایجاد و توسعه سازوكارهایی، زمینه ارائه داده‌های اطلاعاتی از قوه قضاییه به مجامع دانشگاهی را برای بهره‌گیری در پایان‌نامه‌های دانشجویی فراهم نماییم و در مقابل نیز مراجع دانشگاهی می‌توانند دستاورد‌های پژوهشی و علمی خود را در اختیار قوه قضاییه قرار دهند و ما از این امر استقبال می‌كنیم.

طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در جریان این بازدید، به ارائه توضیحاتی در خصوص سند تحول دانشگاه آزاد اسلامی و زنجیره تعلیم و تربیت این دانشگاه پرداخت و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: هم‌اكنون 194 تشكل دانشجویی و دو هزار كانون فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت دارند.

پیش از سخنان رئیس قوه قضاییه، «طهرانچی» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی طی سخنانی به تبیین مقوله «دانشجو در سیر تحولات اجتماعی و تاریخی» پرداخت و گفت: انقلاب اسلامی ایران، پایانی بر سلطه قلب در سرزمین ما بود.

وی با بیان اینكه امروز دنیا خود را برای نسل پنجم انقلاب صنعتی آماده می‌كند، عنوان كرد: نسل كشی‌هایی كه امروز در غزه و لبنان با هدف حذف جریان مقاومت شاهد آن هستیم، بخشی از نقشه انقلاب صنعتی پنجم محسوب می‌شود.

طهرانچی با بیان اینكه امروز نسل گام دوم در حال ورود به صحنه اجتماع هستند، گفت: اگر چه نسل‌های مختلف دانشجویان با هم تفاوت‌هایی دارند، اما همه به دنبال توانایی و دانایی هستند؛ ما در آنجایی به مشكل بر می‌خوریم كه برداشت‌مان از واژه‌ها، با برداشت نسل گام دوم متفاوت می‌شود.

«جواد برزگر» نماینده اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نیز در این نشست طی سخنانی اظهار كرد: قضات دستگاه قضا، تابلوی عدلیه هستند و ضروری است بیش از پیش به وضعیت معیشتی این قشر شریف و نجیب رسیدگی شود؛ آن قاضیِ محكمه‌ای كه دغدغه معیشت دارد، در معرض فساد خواهد بود.

وی در ادامه، بر لزوم پاسخگویی به گره‌های ذهنی مردم از سوی دستگاه قضایی و عملكرد فعالانه‌تر عدلیه در حوزه رسانه تاكید كرد.

برزگر همچنین خواستار تبیین پیگیری‌های صورت گرفته از جانب دستگاه قضا در خصوص پرونده‌های مفاسد دانه درشت شد و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: راه حل معضل اطاله دادرسی را باید در كاهش حجم ورودی پرونده‌ها به عدلیه و قضازدایی جستجو كرد.

وی در بخش پایانی سخنان خود از رئیس قوه قضاییه خواست كه تعریف شفافی را از مقوله «وفاق» ارائه دهد و دیدگاه خود را نسبت به موضوع «عدم ابلاغ قانون» به صورت شفاف مطرح كند.

خانم «مظهری» نماینده اتحادیه دفتر تحكیم وحدت نیز در این نشست طی سخنانی اظهار كرد: علی‌رغم تدوین سند تحول قوه قضاییه در سنوات گذشته و بروزرسانی آن طی مدت اخیر، به نظر می‌رسد كه چشم اندازی پیرامون روند اجرای این سند تعریف نشده است.

وی افزود: امروز باید دستگاه قضایی به صورت شفاف اعلام كند كه در خصوص بكارگیری بانوان مجرب، عالم و فرزانه در مناصب مختلف قوه قضاییه چه اقداماتی را انجام داده است؛ در دستگاه قضایی تا چه میزان از ظرفیت بانوان عالم و فرزانه در حوزه‌های پیشگیری از وقوع جرم استفاده شده است؟

مظهری همچنین بر ضرورت افزوده شدن ساختار «معاونت زنان» در قوه قضاییه تاكید كرد.

وی در بخش پایانی سخنان خود، خواستار اطلاع رسانی شفاف عدلیه پیرامون روند پیگیری پرونده ترور شهید حاج قاسم سلیمانی در مراجع قضایی بین المللی شد.

«زینب بابارضایی كاشانی» نماینده بسیج دانشجویی نیز طی سخنانی در این نشست اظهار كرد: آیا منظور و معنای «وفاق»، وفاقِ مردم و مسئولان برای حل مسائل اساسی جامعه و از بین بردن تبعیض‌ها و ناعدالتی‌ها در كشور است یا تلاش برای حل مسائل عده‌ای خاص با رویكرد‌های مشخص؟

وی مطالبی را در رابطه با ابهام در ماهیت حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی مطرح كرد و ادامه داد: چرا تاكنون از سوی بخش‌های ذی‌ربط، حسابرسی مستقلی از دانشگاه آزاد اسلامی انجام نشده است؟

«علیرضا تقی‌پور» نماینده هیئات دانشجویی نیز در این جلسه گفت: هیئات دانشجویی یكی از پایگاه‌های اصلی ترویج معنویت در دانشگاه‌ها هستند و بستری برای تربیت دانشجوی آگاه، عدالتخواه و متعهد محسوب می‌شوند.

وی افزود: امروز به بركت انقلاب اسلامی و خون شهدا، مطالبه‌گری از مسئولان و نقد و نقادی عملكرد‌های كارگزاران نظام، به یكی از سند‌های افتخار نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است.

تقی‌پور در بخش دیگری از سخنان خود به انتقاد از روند كنونی افزایش شهریه‌های دانشگاهی پرداخت.

«شقایق منجزی» نماینده كانون‌های فرهنگی دانشجویی نیز در این نشست گفت: جامعه‌ای كه ثبات ندارد امید را از دانشجو می‌گیرد؛ امروز سیستم‌های بازرسی و امنیتی در كشور و دانشگاه به نحوی است كه مدیران فرهنگی را وادار به محافظه‌كاری می‌كند.

وی افزود: دانشجو در دانشگاهی كه استعدادهایش در آن نادیده گرفته شود، خودش را جزئی از دانشگاه نمی‌داند.
منجزی با بیان اینكه دانشگاه، مهمترین پایگاه دیالوگ در جامعه محسوب می‌شود، گفت: دانشگاه و جامعه نباید به صورت تك صدایی اداره شود.

وی در بخش پایانی سخنان خود این سوال را مطرح كرد كه قوه قضاییه طی بیش از سه سال گذشته، تا چه میزان همت خود را بر بكارگیری نیرو‌های نخبه، جوان و دانشگاهی معطوف كرده است؟

«زیبا دیندارلو» نماینده اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی نیز در این جلسه اظهار كرد: به نظر می‌رسد امروز قوه قضاییه در مقوله احیای حقوق عامه و گسترش آزادی‌های مشروع در جامعه، دچار كج‌فهمی‌هایی شده است.

وی همچنین به انتقاد از برخورد‌های قضایی صورت گرفته با افراد رسانه‌ای، منتقد و پرسشگر پرداخت و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پیشنهاد ما به دستگاه قضایی این است كه به مناسبت هفته قوه قضاییه‌ی پیش رو، گزارشی شفاف را ناظر بر روند اجرای سند تحول و تعاریف قوه قضاییه ارائه دهد.

دیندارلو بر ضرورت مبارزه با مفسدان داخل و خارج از قوه قضاییه نیز تاكید كرد و گفت: رئیس قوه قضاییه همواره باید مقوله تنویر افكار عمومی را مد نظر داشته باشد و به هیچ عنوان در خصوص این موضوع، غفلت نداشته باشد.

«زهرا آشوری» نماینده اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل نیز در این جلسه گفت: امروز ابرچالش پیش روی جمهوری اسلامی ایران، القای احساس ناكارآمدی سیستم در میان اعضای جامعه است.

وی افزود: مخاطبِ بسیاری از باید‌ها و نباید‌هایی كه رئیس قوه قضاییه در جلسات هفتگی شورای عالی قضایی مطرح می‌كنند، خود ایشان هستند.

آشوری همچنین بر ضرورت اطلاع‌رسانی كامل پیرامون پرونده‌های مفاسد دانه درشت تاكید كرد و در بخش دیگری از سخنان خود گفت: باید نقش مدعی العموم در موضوعاتی نظیر ناترازی انرژی، خودداری از ارائه وام‌های ازدواج توسط بانك‌ها، تخلفات شركت‌های خودروسازی و ... تبیین شود.

وی با بیان اینكه امروز ترك فعل‌ها گریبان خود قوه قضاییه را نیز گرفته است گفت: چرا در دادسرای كاركنان دولت به كار نكردن‌های افراد دولتی رسیدگی نمی‌شود و چرا احكام نهایی پرونده‌های برخی افراد خاص، منتشر نمی‌شوند؟

«رضا مهدی‌نژاد» نماینده اتحادیه مجمع اسلامی دانشجویان نیز در این جلسه گفت: چرا دستگاه قضایی در زمینه اطلاع‌رسانی پیرامون پرونده‌هایی كه افكار عمومی به آنها معطوف است اقدامات یكدست و همه جانبه‌ای را انجام نمی‌دهد؟ قوه قضاییه باید نهایت اهتمام خود را انجام دهد تا «روایت اول» را از موضوعاتی كه اذهان مردم را به خود درگیر كرده است ارائه دهد.

وی افزود: آیا دانشگاه و قوه قضاییه در خصوص آینده شغلی افرادی كه فارغ‌التحصیل رشته حقوق هستند، ساز و كاری را پیشبینی كرده‌اند؟

«رقیه رضایی» نماینده انجمن علمی حقوق نیز طی سخنانی در این جلسه بر ضرورت متناسب‌سازی قوانین در موضوعات حقوق بشر، حقوق دیجیتال و حقوق محیط زیست تاكید كرد.
وی افزود: امروز دانشگاه آزاد اسلامی در مقطع كارشناسی رشته حقوق بر «مهارتی‌سازی علم حقوق» و در مقطع كارشناسی ارشد این رشته نیز بر «پژوهش‌های مسئله‌محور» متمركز شده است.

رضایی همچنین گفت: جایگاه فناوری‌های دیجیتال و مشخصاً هوش مصنوعی در ساختار و كاركرد قوه قضاییه، به چه منوال است؟ دستگاه قضایی تا چه اندازه در این حوزه از ظرفیت‌های علمی و دانشگاهی كشور بهره برده است؟ آیا در سند تحول و تعالی قوه قضاییه كه همین چند ماه پیش صادر شد، برای «هوش مصنوعی» جایگاهی دیده شده است؟

دسترسی سریع