اتحادیه كشور‌ها و مناطق فارسی‌زبان تشكیل شود

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به اشتراكات گسترده فرهنگی، تمدنی و زبانی ایران و تاجیكستان، پیشنهاد كرد اتحادیه كشور‌ها و مناطق فارسی‌زبان تشكیل شود و این موضوع در دیدار‌ها و سفر‌های مقامات دو كشور به‌صورت جدی پیگیری شود. وی همچنین تأكید كرد روابط سیاسی مطلوب تهران و دوشنبه باید با توسعه همكاری‌های اقتصادی، تجاری، علمی، انرژی، گردشگری و فرهنگی تقویت شود.

1405/05/25
|
11:23
|

محمدرضا عارف در دیدار با دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیكستان، ضمن تبریك سالروز استقلال این كشور، از مواضع همراه و همسوی تاجیكستان با جمهوری اسلامی ایران، به‌ویژه در دو جنگ تحمیلی اخیر و در نهاد‌های منطقه‌ای و بین‌المللی قدردانی كرد و گفت حمایت‌های تاجیكستان در این مقطع برای ایران ارزشمند بوده است.

وی با بیان اینكه راهبرد دو كشور توسعه روابط در همه سطوح است، افزود: مانع جدی در مسیر گسترش همكاری‌ها وجود ندارد و مهم‌ترین مشكل، بروكراسی است كه باید با افزایش تعاملات دوطرفه برطرف شود. برگزاری كمیسیون مشترك نیز نشان‌دهنده عزم دو كشور برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی، فنی، انرژی و فرهنگی است.

معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به رشد روابط اقتصادی و تجاری ایران و تاجیكستان در سال‌های اخیر گفت: با وجود این پیشرفت‌ها، هنوز تا سطح مطلوب فاصله داریم. اقتصاد دو كشور می‌تواند مكمل یكدیگر باشد و در گسترش همكاری‌ها باید نیاز‌ها و ظرفیت‌های هر دو طرف مورد توجه قرار گیرد.

عارف همچنین با اشاره به توانمندی‌های علمی، فنی و مهندسی ایران اظهار كرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد دستاورد‌های علمی و فنی خود را در اختیار كشور‌های دوست و همسایه قرار دهد.

وی توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی را پشتوانه تداوم روابط سیاسی دانست و افزود: ایران و تاجیكستان دارای اشتراكات عمیق فرهنگی، تمدنی و زبانی هستند و باید از این ظرفیت برای توسعه گردشگری و احیای میراث مشترك استفاده شود. تفاهم‌نامه‌های پیشین دو كشور در حوزه فرهنگی نیز باید با جدیت از سوی وزرای مربوط پیگیری شود.

معاون اول رئیس‌جمهور در ادامه پیشنهاد تأسیس «اتحادیه كشور‌ها و مناطق فارسی‌زبان» را مطرح كرد و گفت: چنین اتحادیه‌ای می‌تواند سطح همكاری‌های فرهنگی و تمدنی حوزه پارسی را ارتقاء دهد و لازم است ایجاد آن در سفر‌ها و دیدار‌های مقامات دو كشور به‌طور جدی دنبال شود.

عارف در پایان تأكید كرد: دو دولت ایران و تاجیكستان برای توسعه روابط عزم جدی دارند و ارتقای این همكاری‌ها در راستای منافع دو ملت است.

در ادامه این دیدار، دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیكستان، با ابراز همدردی نسبت به شهادت رهبر جمهوری اسلامی ایران، فرماندهان و مردم ایران، گفت: روابط دو كشور در حوزه‌های اقتصادی، تجاری و فرهنگی طی سال‌های اخیر رشد كرده و با همكاری دو طرف می‌توان موانع بروكراتیك باقی‌مانده را نیز برطرف كرد.

وی با اشاره به دیدار‌های خود با وزرای نیرو، نفت، امور خارجه و راه و شهرسازی در تهران، افزود: این مذاكرات می‌تواند به گسترش همكاری‌های تجاری، اقتصادی، انرژی، حمل‌ونقل، فرهنگی و گردشگری ایران و تاجیكستان كمك كند.

دسترسی سریع