ویروس كرونا یك ساله شد!

امروز دقیقا یك سال از شناسایی نخستین مورد ابتلا به كرونا (Covid 19) در ووهان چین می‌گذرد.

1399/08/28
|
10:40
|

اجرای طرح جامع ضد كرونا از اول آذر؛

امروز دقیقا یك سال از شناسایی اولین مورد ابتلا به كرونا (Covid 19) در ووهان چین می‌گذرد، این بیماری تا به امروز جان بیش از یك میلیون و 340 هزار نفر را در سراسر جهان گرفته است. در ایران هم طرح جامع ضد كرونا از اول آذر آغاز می شود.

همه گیری جهانی كرونا، ناشی از ویروس كرونا، سندرم حاد تنفسی (SARS-CoV-2) است.

این بیماری سال گذشته در چنین روزی در ووهان چین شناسایی شد به طوری كه برای اولین بار در شهر ووهان استان هوبئی چین، پس از اینكه مردم بدون علت مشخصی دچار سینه پهلو شدند و واكسن‌ها و درمان‌های موجود مؤثر نبودند، نوع جدیدی از ویروس كرونا شناسایی شد كه ابتدا به آن عنوان ان‌كاو-2019 داده شد و با عبور تعداد قربانیان ویروس كرونا از مرز 1000 نفر، سازمان جهانی بهداشت برای بیماری ناشی از آن، نام رسمی انتخاب كرده‌است ، كووید 19 (19-COVID) كه اشاره‌ای به «كرونا» (corona)، «ویروس» (virus)، «بیماری» (disease) و سال 2019 دارد.


یك میلیون و 340 هزار نفر در جهان قربانی كرونا
هر چند كشور چین كه منشا شیوه اولیه ویروس شناخته می شود با اعمال سخت گیرانه ترین مقررات محدودكننده و قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی، موفق به مهار این ویروس شد اما تا كنون بیش از یك میلیون و 340 هزار نفر در جهان بر اثر بیماری كرونا جان باختند و شمار مبتلایان به كووید19 در سراسر جهان از مرز 55 میلیون و 900 هزار نفر گذشت.
سازمان جهانی بهداشت اعلام كرد تاكنون 59 میلیون و 943 هزار و 122 نفر در جهان به ویروس كووید 19 مبتلا شده اند كه از این تعداد یك میلیون و 343 هزار و 378 نفر جان باخته و 38 میلیون و 963 هزار و 186 نفر نیز بهبود یافته اند.

بالای 42 هزار قربانی كرونا در ایران

بیماری كرونا همچون سایر كشورها ایران را هم بی نصیب نگذاشت و این بیماری نخستین بار اوایل اسفند 98 در كشور شناسایی و سپس شیوه نامه های بهداشتی در كشور تدوین و اعمال شد و تا كنون ویروس كرونا سه موج سهمگین را در ایران پشت سر گذاشته است.
مجموع بیماران كووید19 در كشور تا كنون ( ظهر سه شنبه ) به 788 هزار و 473 نفر رسید و مجموع جان باختگان این بیماری به 42 هزار و 461 نفر رسید.
همچنین 570 هزار و 774 نفر از بیماران، نیز بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.
هم اكنون 5691 نفر از بیماران مبتلا به كووید19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و طی دو سه هفته اخیر آمار جان باختگان كرونا به بیش از 450 نفر افزایش یافته است.


طرح جامع محدودیت های ضد كرونا ، از اول آذر

تاخت و تاز بی مهابای كرونا در آستانه آخرین ماه پاییز سبب شد تا ستاد ملی مقابله با كرونا محدودیت‌های شدیدتری را اعلام كند كه از اول آذر اجرا خواهد شد تا زمستان سختی نداشته باشیم.

محدودیت‌های شدیدتر كرونایی از روز شنبه اول آذر اجرایی می‌شود و بر این اساس همه مشاغل به جز گروه یك در مناطق قرمز كرونا تعطیل خواهد بود. همچنین یك سوم كارمندان اداره‌ها در محل كار حاضر می‌شوند و تردد بین شهری نیز با محدودیت مواجه خواهد شد.


فهرست مهمترین تصمیمات ستاد ملی مقابله با كرونا به این شرح است:

- از روز شنبه حدود 150 شهر كه بیشتر كلان شهرها هستند و شامل تهران هم می شوند به مدت دو هفته تعطیل خواهد بود.
- تردد درون شهری نیز از ساعت 9 شب تا 4 صبح در مناطق قرمز منع خواهد شد.

- منع تردد بین شهری هم كه قبلا وجود داشت همچنان اعمال خواهد شد.

- در شهرهایی كه قرمز و نارنجی اعلام می شود فقط كسانی كه پلاك بومی آن شهر را دارند اجازه تردد دارند و بقیه اجازه ورود به آن شهرها را ندارند.

- تعطیلی در مناطق قرمز یعنی همه جا تعطیل است به جز گروه شغلی شماره یك كه مایحتاج ضروری مردم را تهیه می كند؛ مثل سوپر ماركت ، بیمارستان، مطب ، داروخانه و امثالهم و بجز آن همه جا تعطیل خواهد بود.

- اداراتی كه غیر ضروری هستند و نیازی به بازبودن شان نیست با حداقل كاركنان كار خواهند كرد. مثلا در برخی ادارات فقط نگهبانان باید باشند و حداكثر تا یك سوم كاركنان در مناطق قرمز باید حضور پیدا كنند؛ در مناطق نارنجی هم حداكثر نصف كاركنان باید حاضر باشند و اگر كمتر از آن هم حضور داشته باشند مشكلی نیست. در مناطق زرد هم حداكثر تا دو سوم كاركنان باید حاضر باشند .
- این محدودیت ها در مناطق قرمز بسیار شدید است، و این مصوبات به معنی واقعی، تعطیلی است و فقط مشاغلی كه برای مردم ضروری هستند، مثل نانوایی تعطیل نمی شوند.

- تعطیلی ها در نظر گرفته شده برای محدودیت های كرونایی دو هفته است و اگر نیاز باشد بیشتر هم خواهد شد.

- در خصوص ترددها دو نوع محدودیت است، اولاً شهرهایی كه قرنطینه هستند كه هم محدودیت درون شهری و هم بیرون شهری دارند.


- خارج شدن از تهران برای فردی كه اگر وارد شهری نشود و دوباره به تهران برگردد، مشمول جریمه نخواهد شد.

- هر شهری محدوده خود را دارد و اگر فردی از شهری خارج شود به شهر دیگر نمی تواند وارد شود.

- درباره محدودیت های تردد درون و بیرون شهری ، افراد خاطی خارج شده از شهرهای نارنجی 500 هزار تومان و از شهرهای قرمز 1 میلیون تومان جریمه می شوند.


- آخرین آماری كه در ارتباط با شهرهای قرمز تعداد 124 شهر در وضعیت قرمز، حدود 160 شهر در وضعیت نارنجی و 98 شهر هم در وضعیت زرد قرار دارند.

- این طرح از روز شنبه اجرا خواهد شد و نزدیك به 25 مركز استان نیز در سطح هشدار سه یعنی قرمز قرار گرفته‌اند.

- همه كلانشهرها جزو این 25 شهر هستند.

- در این وضعیت همه مشاغل تعطیل است به جز مشاغل سطح یك كه تامین كننده مایحتاج مردم است. در حوزه اداری هم حداكثر یك سوم كاركنان حق حضور دارند.

- درباره ادارات هم جرائم مشخص شده است كه در بین جرائم تا 3 ماه انفصال از خدمات دولتی هم دیده شده است.

- درباره نحوه استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی، در وزارت كشور درباره مترو ، اتوبوس واحد ، تاكسی ها و وسایل حمل و نقل برون شهری موضوع در حال بررسی و تصمیم گیری است .

- برنامه ای در دست اقدام است كه حدود 2 هفته دیگر به تمام افرادی كه به كرونا مبتلا هستند و می خواهند با اتوبوس مسافرت كنند اصلا بلیت نمی فروشند و هواپیما هم به این سیستم متصل شده است و به افرادی كه مبتلا هستند بلیت فروخته نمی شود.

- درباره راننده های تپسی و اسنپ هم همین طور است. در اسنپ بیش از 940 نفر مبتلا داشته ایم كه اینها دیگر نمی توانند مسافر جا به جا كنند. ما سیستم هایمان را به هم متصل كرده ایم و افراد مبتلا به كرونا ، به سامانه ما وصل هستند .
- افراد مبتلا به مدت 14 روز نمی توانند سفر كنند و باید در قرنطینه بمانند.

- با توجه به اجرایی شدن محدودیت منع تردد از ساعت 21 شب تا 4 بامداد برخی از مشاغل و كارخانجات مانند پرسنل بیمارستان ،صدا وسیما مشغول هستند توسط مسولان انها فهرست شماره خودرو انها به فرمانداریها ارسال می شود ومشمول جریمه نمی شوند.



سه سطح تعریف شده در طرح جامع محدودیت های كرونایی:



- سطح 3 یعنی قرمز : اگر 10 فوتی كرونایی باشد سطح قرمز را برای آن شهر در نظر گرفته می‌شود. بیش از صد شهر و شهرستان جزو محدوده قرمز هستند. تهران هم در این گروه قرار دارد.

- سطح 2 یعنی نارنجی : بر اساس تقسیم بندی شهرها؛ و اگر تعداد بیماران 6 نفر فوتی باشند سطح نارنجی است ، حدود 150 شهر و شهرستان در محدوده نارنجی هستند

- سطح یك یعنی زرد : به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت، اگر حدود 4 فوتی كرونایی بستری داشته باشیم سطح زرد برای آن شهر شناخته می‌شود ، حدود 150 شهر و شهرستان هم در وضعیت زرد قرار دارند كه شامل محدودیت‌های سطح شغلی چهار می‌شوند.

- استان‌های با سطح سفید هم داریم



ویروس كرونا یك ساله شد



همیاری و همدلی برای اثر بخشی محدودیت ها

طرح محدودیت های جامع ضد كرونایی زمانی موفق خواهد بود كه همه مردم و مسئولان با همیاری و همدلی در جهت اجرای صحیح مفاد آن گام بردارند.
فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با كرونا گفت: تلاش در این طرح بر این بوده است كه بتوانیم به صورت هدفمند و پویا و هوشمند امور مربوط به مقابله با كرونا را در عرصه اجتماعی مدیریت كنیم.
آقای رحمانی فضلی همچنین با اشاره به دستور رئیس جمهور مبنی بر اینكه به جای تصمیمات مقطعی و موردی باید طرحی را آماده كنیم، گفت: تكلیف بر این بود كه ما باید طرحی را آماده كنیم كه در این طرح همه امور و جوانب دیده شده و همچنین و طرح پویایی كه با تغییر شرایط قابلیت اجرا داشته باشد.
فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با كرونا با اشاره به اینكه در این طرح كل كشور به سه بخش تصمیم شده است، افزود: مبنا در این طرح شهرستان ها و شهرها هستند و برخلاف تصمیمات قبلی كه استان ها مبنا بودند، در این طرح شهرها مبنا هستند.

شهرهای قرمز و نارنجی، تقریبا تعطیلی عمومی و قرنطینه كامل
وی در ادامه گفت: در این طرح اگر 5 شهر یا بیشتر در هر استانی دارای شرایط نارنجی یا قرمز باشد، ما فقط برای آن شهرها تصمیم می گیریم نه كل استان، و این امر موجب خواهد شد این شهرها در قرنطینه كامل و اگر قرمز باشد، تقریبا تعطیلی كامل صورت گیرد.

وزیر كشور افزود: به جزء مشاغل سطح 1 و بخشی از كاركنان كه ضروری است در محل كار خود باشند، بقیه كارها در این شهرها تعطیل خواهد بود.
آقای رحمانی فضلی همچنین گفت: در شرایط قرمز ما تقریبا با یك تعطیلی عمومی در شهرها مواجه می شویم و در شهرهای نارنجی مقداری این محدودیت ها كم می شود، ولی باز فضا به گونه ای خواهد بود كه تجمعات و ترددها كنترل شود.
وی دادن اختیار به استانداران و فرمانداران در این طرح را از ویژگی های این طرح خواند و افزود: در هر شهری شاخص های آن كه شامل فوتی 4 نفر در 100 هزار نفر شرایط زرد؛ 6 نفر فوتی در 100 هزار نفر شرایط نارنجی و 10 نفر فوتی در 100 هزار نفر شرایط قرمز می شود و وزارت بهداشت به صورت هفتگی اعلام می كند، به كل شهرستان ها ابلاغ می كنیم و فرماندار در آن شهرستان با هماهنگی استان ها این طرح را اجرا خواهد كرد.

غربالگری عمومی در طرح محدودیت های جامع
وزیر كشور تاكید كرد: حتما باید انتظارات و توقعات مردم نسبت به این اقدامات مدیریت شده باشد.
آقای رحمانی فضلی در ادامه گفت: ما یك بسته و مجموعه ای داریم با چند بخش و قرار است كه همه اینها در این هفته های پیش رو اجرا شود، اگر هر كدام از اینها را انجام ندهیم در عمل نمی توانیم بگوییم كه به هدف نهایی رسیده ایم.
وی افزود: یكی از اینها غربالگری عمومی است، یعنی ما باید در محلات با كمك دستگاه های اجرایی مانند بسیج و هلال احمر، شهرداری ها و فرمانداری ها امكان دسترسی مردم به تست را بالا ببریم و مردم به راحتی بتوانند تست بدهند.


افزایش آزمایش های كرونا
وزیر كشور گفت: دوم اینكه تعداد تست ها را كه هفته قبل 23 هزار تست در روز بود و امروز به 40 هزار تست رسیده است، باید ظرف یكی دو هفته آینده حتما آن را به صد هزار تست برسانیم.

رعایت اصول قرنطینه
آقای رحمانی فضلی گام سوم را قرنطینه عنوان كرد و افزود: یكی از مشكلات فعلی قرنطینه است و ما اصول خوب قرنطینه را به مردم آموزش ندادیم و برخی نیز جای مناسبی برای قرنطینه ندارند.
وی تصریح كرد: تداركی دیده شده، دولت تصویب كرده و رئیس جمهور نیز آن را حمایت كرده كه از مكان های مختلفی كه در اختیار بخش خصوصی است، از جمله هتل ها و مسافرخانه ها و یا دستگاه های دولتی امكانات قرنطینه سازی را به مردم بدهیم، آنهایی كه تست آنها مثبت می شود در آن مكان ها استراحت كنند.

ردیابی بیماران
وزیر كشور همچنین درخصوص ردیابی بیماران كرونایی گفت: طرحی كه وزارت بهداشت به كمك وزارت ارتباطات آماده كرده اند، تحت عنوان ”اپلیكیشن ماسك“ برای همه كسانی است كه به نوعی تست آنها مثبت می شود، در داخل آن طرح ردیابی خواهیم كرد و با رصد مستمر آنها كنترل خواهند شد.

اقناع مردم ، كمك رسانه ها
آقای رحمانی فضلی همچنین بحث رسانه ها را نیز یكی از مهمترین مباحث اصلی در اجرای این طرح خواند و گفت: رسانه ها مبنا و اساس این كار هستند، وظیفه آنها فقط اطلاع رسانی نیست، حتما باید موضوع آموزش را مدنظر داشته باشند و مردم باید سبك زندگی كرونایی را آموزش ببینند.
وزیر كشور با تاكید بر اینكه شهرهایی كه در شرایط قرمز هستند تعطیل عمومی اعلام خواهیم كرد، افزود: اگر مردم آموزش نبینند به جای اینكه در خانه بمانند و تردد خود را كم نكنند، كماكان در خیابانها حضور داشته باشند، حتما نقض غرض خواهد بود.
وی در ادامه از رسانه ها خواست مثل همیشه كه در تمام بحران ها در كنار هم بودند در این مقطع نیز در آگاه سازی، اقناع سازی، همراه سازی و همكاری مردم را كمك كنند.
آقای رحمانی فضلی به سختی های كنونی مردم اشاره كرد و افزود: مردم می دانند كه همه اقداماتی كه صورت می گیرد، برای این است كه ما با جان مردم سر و كار داریم و نمی شود جان مردم با هیچ چیز دیگر مقایسه كرد.

مردم مثل همیشه یاری كنند
وزیر كشور تصریح كرد: خواسته ما از همه مردم این است كه همانگونه كه ما را یاری دادند، اطمینان داشته باشند كه با همه تلاش ها دولت، شخص رئیس جمهور، وزیر بهداشت، وزارت كشور و همه دستگاه ها پای كار آورده اند، تا بتوانیم ان شاء الله به مرحله ای كه در قبل بودیم برگردیم كه واقعا در دنیا ایران عملكرد خوبی از خود ارایه داد.
آقای رحمانی فضلی همچنین گفت: تاكید مجدد ما بر مبنای این كار بر سه امر كنترل و مدیریت ویروس كه برعهده وزارت بهداشت است، همكاری مردم و سوم اطلاع رسانی، تبلیغات و آموزش است كه برعهده رسانه هاست.

موفق طرح با اعمال نظارت جدی

محدودیت‌های اخیر در صورت اجرای صحیح و نظارت مستمر بر اجرا، می‌تواند از تجمع‌های غیر ضروری جلوگیری و تا حدی از میزان ابتلای افراد به كووید 19 جلوگیری كند.
نكته مهم این است كه هر تصمیمی حداقل تا دو هفته بعد اثر خود را نشان می‌دهد و اگر تصمیمی گرفته شده باید نتیجه آن را به صورت مستمر در زمینه میزان ابتلا و بستری و فوتی‌ها بررسی كرد.

همه این‌ها در شرایطی است كه تعداد جان باختگان كرونا در كشور از 42 هزار نفر فراتر رفته است و باید با تصمیم‌های موثر و به موقع، روند افزایشی ابتلا و بستری و فوت به علت كرونا را متوقف كرد. اعمال محدودیت‌ها به هر حال تا حد زیادی فشارهایی به اقشار مختلف وارد می‌كند، اما در حال حاضر چاره‌ای جز این وجود ندارد كه محدودیت‌های شدیدی اعمال شود تا پاییز 99 به زمستان سخت تبدیل نشود.

دسترسی سریع