وزارت برق عراق هشدار داد این كشور با قطعی جدی برق روبرو خواهد شد، زیرا ایران به دلیل بدهیهای معوق، قصد دارد صادرات گاز به همسایه خود را كاهش دهد.
به گزارش رادیو پیام به نقل از ایسنا، خبرگزاری رسمی عراق به نقل از احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق گزارش كرد ایران قصد دارد صادرات روزانه گاز به عراق را از پنج میلیون متر مكعب به سه میلیون متر مكعب كاهش دهد. این كاهش پس از برنامههای اعلام شده قبلی برای كاهش صادرات از 50 میلیون به پنج میلیون متر مكعب در روز صورت میگیرد.
به گفته موسی، وزیر نیروی ایران هفته جاری برای گفتگو درباره صادرات گاز و بدهیهای معوق به بغداد سفر خواهد كرد. وی افزود: ما از وزارت دارایی میخواهیم مسئله بدهیهای معوق را حل كند تا از قطع برق بغداد و شهرهای دیگر جلوگیری شود.
عراق برای كاهش وابستگی به واردات گاز و برق ایران در بحبوحه تحریمهای واشنگتن علیه بخش انرژی تهران، تحت فشار شدیدی قرار دارد. این كشور از سال 2018 معافیتهای متعدد آمریكا برای ادامه واردات انرژی از ایران را دریافت كرده، اما در ماههای اخیر مدت این معافیتها كوتاهتر شده است.
عراق قصد دارد از عربستان سعودی، شورای همكاری خلیج فارس و اردن برق وارد كند تا به رفع كمبود داخلی برق كمك كند. این كشور كه طبق آمار بانك جهانی، از نظر مشعل سوزی در سال 2019 در دومین رتبه جهان پس از روسیه قرار گرفت، در تلاش است تا گازهایی كه به همراه نفت استخراج میشوند را جمع آوری كند.
اما دولت عراق در نتیجه بحران مالی كه با شیوع ویروس كرونا و سقوط قیمتهای نفت تشدید شده، برای پرداخت حقوق كارمندان دولتی و سایر خدمات ضروری به مشكل برخورده است. درآمد نفتی دیگر برای پوشش هزینههای اساسی كفاف نمیدهد و دولت عراق ناچار شده است برای تامین كسری بودجه كه پیش بینی میشود در سال 2021 رشد بیشتری پیدا كند، به استقراض داخلی بپردازد.
تنگنای مالی باعث شده است عراق به دنبال دریافت سهمیه تولید بالاتری در اوپك پلاس باشد كه به دلیل سابقه بد این كشور در نقض سهمیه تولید، مورد بی اعتنایی قرار گرفته است. اما اوپك پلاس در آخرین دیدار رسمی وزیران این گروه با افزایش تولید گروهی به میزان 500 هزار بشكه در روز در ژانویه موافقت كرد كه برای عراق فضای بیشتری برای تولید و صادرات فراهم میكند.
بر اساس گزارش پلاتس، عراق دومین تولیدكننده بزرگ اوپك است و طبق جدیدترین نظرسنجی اس اند پی گلوبال پلاتس از تولید اوپك پلاس، این كشور در نوامبر 3.80 میلیون بشكه در روز نفت تولید كرد كه مطابق با سهمیه تولیدش بود، اما كاهش جبرانی كه برای جبران تولید بالاتر در ماههای پیش در نظر گرفته شده است را انجام نداد.