كودتای نافرجام ، زنگ خطری برای تركیه

كارشناس مسائل تركیه: كودتای شب گذشته زیر ساخت های اقتصادی و سیاسی تركیه را تغییر داد.

1395/04/27
|
09:06
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما،‌ صادق ملكی در تیتر امشب شبكه خبر ادامه داد:‌ در حال حاضر و با ساختار های اقتصادی و توسعه ای فعلی ارتش جایگاه پیشین خود را ندارد.

وی افزود: كودتای دیشب با ذهنیت اینكه نظامیان می توانند با قدرت و استفاده از جایگاه سیاسی خود دوباره قدرت پیشین خود را به دست آورند شروع شد اما ارتش دیگر جایگاه مناسبی در بین مردم ندارد.

ملكی گفت: علت نافرجام ماندن كودتای دیشب این بود عده ای از فرماندهان و سردمداران ارتش در ساعات اولیه اعلام برائت كردند و از همراهی با كودتاچیان سرباز زدند.
ضیا ترك ییلماز دیگر كارشناس مسائل تركیه با بیان اینكه تا سال 2004 ،‌ 2005 ، 5 كودتا در تركیه طرح ریزی شد كه به دلایل بی ثباتی و عدم هماهنگی از درون لو رفت.

وی ادامه داد:‌بعد از سال 2005 كودتاچیان لاییك به فعالیت خود ادامه دادند اما از سوی مردم مورد حمایت قرار نگرفتند و دیشب هم به این خاطر در ساعات اولیه نتوانستند به اهداف خود كه دستگیری رئیس جمهور و مقامات بود دست یابند.

ییلماز گفت: درست است كه دیشب عده ای توانستند تی آر تی كه بزرگ ترین رسانه تلویزیونی تركیه است را بگیرند اما رئیس جمهور اردوغان توانست از طریق شبكه اجتماعی اینترنتی با مردم ارتباط برقرار كند و هدایت مردم را علیه كودتاچیان در دست گیرد.
ملكی مهم ترین هدف كودتاچیان را در شب گذشته بازگشت به قدرت و سكولاریسم و بازگشت به جایگاه قبلی سردمداران كودتای نافرجام دیشب بود كه از جایگاه سیاسی و اقتصادی خوبی در دولت های قبل برخوردار بودند اما باز هم نتوانستند مراكز راهبردی و مهم تركیه را تسخیر كنند.

وی افزود: به این خاطر بود كه هیچ كدام از حامیان در ساعات اولیه كودتای دیشب اعلام حمایتی نداشتند و پس از اعلام حضور اردوغان شاهد موضع گیری آمریكا و خیلی از كشور های اروپایی در مقابل كودتاچیان بودیم.

ملكی ادامه داد:‌ تركیه جایگاه و پرستیژ اقتصادی و سیاسی خوبی كسب كرده بود اما با حضور نظامیان دركودتای نافرجام دیشب به این جایگاه لطمه وارد شد.

وی گفت: به رغم آسیب دیدن این جایگاه، در دراز مدت اردوغان می تواند برای موضع خود فرصت مناسبی را فراهم كند و نظامیان را به حاشیه بكشاند.

ملكی افزود: ارتش تركیه بر خلاف اروپا و امریكا جایگاه و صدای سیاسی داشت اما بعد از این دیگر این طور نخواهد بود.
مجید اخوان خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در ارتباط تلفنی با این برنامه آخرین وضعیت حكومت نظامی تركیه را اینگونه توصیف كرد كه پس از 24 ساعت از كودتای نافرجام دیشب ریشه های اصلی كودتا خشك شد و درحال حاضر هزاران نفر از طرفداران اردوغان مقابل پارلمان این كشور به منظور حمایت از دولت حضور دارند و خواستار اشد مجازات برای كودتاچیان هستند.
یلماز گفت: این كودتا پروژه آمریكایی صهیونیستی بود كه نافرجام ماند و جریان فتح الله گولن و تفكر او در این كودتا محسوس بود.

ملكی افزود: فتح الله گولن یك آلترناتیو قوی در تركیه است تا جایی كه هنوز هم در مراكز حساسی همچون قوه قضاییه و نهادهای رسانه ای و نقاط حساس سیاسی و اقتصادی حضور جریان گولن احساس می شود.

وی گفت: گولن با وجود اسلام لیبرالیستی كه دارد رابطه مخفیانه و پشت پرده آمریكایی هم در كوله بارش وجود دارد اما تاثیر خود را در كودتای دیشب تكذیب كرد و به حمایت از اردوغان بلند شد.

ملكی ادامه داد:‌ در جریان گولن اگر خودش هم حضور نداشته باشد ردپای احزاب طرفدار او محسوس است .

ییلماز گفت:‌ در حال حاضر بسیاری از اتفاقات مختلف در جهان ارتباط مستقیم و غیر مستقیمی با غرب پیدا می كند ولی به این معنی نیست كه باید آمریكایی خوانده شود زیرا طبیعتاً هراتفاقی دو طرفه است.

وی افزود: غربی ها نه تنها در مورد اردوغان بلكه بعد از او هم از فتح الله گولن استفاده خواهند كرد.

ییلماز تصریح كرد:‌ گولن كسی است كه آمریكایی ها پرورش داده اند، او تئوریسن CIA است و به آمریكایی ها خط می دهد كه با جمهوری اسلامی و دیگر احزاب فعال اسلامی چگونه برخورد كنند این جریان قبل از انقلاب راه افتاد.

وی ادامه داد: حدود 50 سال است كه در تمام بخش های اقتصادی سیاسی تركیه،‌ آدم های فتح الله گولن حضور دارند و از بین نمی روند زیرا آمریكا روی این جریان برنامه ریزی كرده است و می توان گفت كودتای دیشب آخرین فرصتی بود كه برای به قدرت رسیدن این جریان وجود داشت اما نا فرجام ماند.
ملكی كارشناس مسائل تركیه گفت:‌كودتای دیشب می توانست به دولت ایران هم لطمه بزند.

وی افزود: درست است كه ایران و دولت تركیه مشكلاتی دارند اما بی شك كودتای دیشب مورد حمایت و رضایت ما هم نبود چرا كه ایران هم در پی آن دستخوش ناامنی قرار می گرفت.

دسترسی سریع