مكث در مذاكرات وین به خاطر بی پاسخی آمریكاست؛ گزارش آژانس منصفانه نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه با تسلیت در ارتباط با حادثه متروپل در آبادان گفت: این حادثه را به تمام مردم شریف و صبور آبادان تسلیت می گویم .

1401/03/10
|
14:40
|

به گزارش رادیو پیام از ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه صبح روز سه‌شنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران افزود: ما داغدار این حادثه در تمام ایران هستیم .

خطیب‌زاده در پاسخ به سوالی در ارتباط با سفرهای اخیر دیپلماتیك به تهران از جمله سفر امیر قطر و رئیس جمهور تاجیكستان به ایران و سفر چندی پیش رئیس جمهور به عمان افزود: سیاست خارجی دولت در حوزه همسایگی در چند ماه گذشته با تمركز خاصی پیگیری شده است و ثمرات این تحركات در سطوح مختلف در سفر سران و روسای كشورهای همسایه به ایران دیده و چیده می‌شود.

این دیپلمات ارشد كشورمان با مهم ارزیابی كردن سفر چندی پیش رئیس جمهور به عمان افزود: در سفر مهم رئیس جمهور به عمان حوزه‌ای از همكاری‌ها ورق خورد كه سال‌ها معطل مانده بود. در این سفر 13 سند همكاری امضا شد و در حوزه حمل و نقل، تزانزیت، انرژی، مراودات تجاری و همچنین انجام سرمایه‌گذاری‌های مشترك توافقات خوبی انجام شد. در حوزه مراودات اقتصادی بسیاری از پروژه‌ها و ابتكارات به اسناد لازم‌الاجرا تبدیل شد و امیدواریم با اجرای آن‌ها روابط دو كشور در حوزه اقتصادی بیش از پیش گسترش پیدا كند.

وی با بیان اینكه سلطان عمان در جریان این سفر میزبانی شایسته‌ای از رئیس جمهور ایران داشتند، اظهار كرد: روز گذشته نیز در ادامه برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته شاهد سفر رئیس جمهور تاجیكستان به ایران بودیم. سفر رئیس جمهور تاجیكستان به تهران سفر فوق‌العاده مهمی بود. ملاقات‌های خوبی صورت گرفت و 17 سند در حوزه همكاری بین دو كشور امضا شد. لذا كانون توجهی كه سیاست خارجی دولت برای منطقه و همسایگان قرار داده در این سفرها به منصه ظهور رسیده و اراده ایران در این مسیر ادامه دارد.

خطیب‌زاده در همین چارچوب خبر داد كه وزیر خارجه طی روزهای آتی چندین دور سفر به كشورهای مختلف خواهند داشت كه زمینه را برای سفر دیگر سران كشورها به خصوص در حوزه همسایگی به ایران آماده كند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با شناسایی عوامل ترور شهید صیاد خدایی اظهار كرد:‌ ما می‌دانیم چه طرفی این كار را انجام داده است. بعد از بررسی‌ها مشخص شد كه چه طرف ثالثی این كار را انجام داده است و از مسیرهای لازم پیام‌هایش را گرفته و پاسخ قطعی خود را به صورت دردناك دریافت خواهد كرد.

وی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گزارش اخیر مدیركل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ارتباط با فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و طرح برخی از ادعاها علیه ایران در این گزارش تصریح كرد:‌ متأسفانه این گزارش بازتاب‌دهنده واقعیت گفت‌وگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی كه بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مكتوب ایران پاسخ‌هایی را به آژانس ارائه كرد و چند دور نشست‌های مفصل به صورت حضوری برگزار شد كه پاسخ‌های فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد.

خطیب‌زاده با بیان اینكه این گزارش همانی است كه آقای گروسی در پارلمان اروپا پیش از دور سوم گفت‌وگوهای ایران و آژانس به صورت شتابزده اعلام كرد، گفت:‌ این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست ایران و آژانس جمع‌بندی شده بود و به نظر می‌رسد كه شتابزدگی در این جمع‌بندی وجود دارد.

سخنگوی وزارت خارجه با تأكید بر اینكه بنابراین آنچه كه در این گزارش دیده می‌شود چیز جدیدی نیست، افزود: گزارش ارائه شده منصفانه و متوازن نیست و بیم آن می‌رود كه فشار صهیونیست‌ها و برخی كنشگرها باعث شده باشد مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به سیاسی منتقل شود و انتظار ما این است كه این مسیر اصلاح شود.

خطیب‌زاده در بخشی دیگر از گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با ادامه مذاكرات ایران و عربستان و برخی از اظهارنظرها مبنی بر دیدار احتمالی وزیران امور خارجه ایران و عربستان در یك كشور ثالث تصریح كرد: زمان برگزاری دور ششم گفت‌وگوها با عربستان هنوز معلوم نشده و باید ببینیم توافقات صورت گرفته به چه سمت و سویی حركت می‌كند. در حوزه حج توافقات صورت گرفته عملی شده و امیدواریم حجاج ما حج آرامی را داشته باشند. وزارت خارجه به همراه دیگر نهادهای مربوطه تمام تلاش‌های خود را به رغم ضیق وقت كرده كه با همكاری با بخش‌های مختلف در ایران و عربستان بتوانیم حج آرامی را برای حجاج خود فراهم كنیم.

وی افزود: باید ببینیم كه در حوزه‌های دیگر توافقات صورت گرفته چگونه پیش می‌رود و بعد در مورد آن صحبت كنیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات اخیر رابرت مالی نماینده ویژه آمریكا در امور ایران مبنی بر اینكه شانس رسیدن به توافق با ایران در حد پایینی قرار گرفته و همچنین اظهارات مقامات فرانسه در این خصوص و اینكه آیا ترور اخیر صورت گرفته در تهران به معنای به بن‌بست رسیدن توافق احیای برجام است، گفت: اظهاراتی كه برخی مقامات آمریكایی با طراحی و یا پاسخ به تحولات داخلی خود مطرح می‌كنند ملاك ما برای اظهار نظر نیست. اصولا در حوزه مذاكراتی وین كنش ما كاملا روشن است و واكنشی به اظهاراتی كه برای مصرف داخلی بیان می‌شود، نداریم. آنچه كه برای ما مهم است پیام‌هایی است كه از مجاری مرسوم بین ما و آمریكا در حال رفت و برگشت است. ایران در آن مسیر ابتكارات خود را ارائه كرده است. رفت و برگشت هایی بوده البته متأسفانه تاكنون آمریكا پاسخ‌های لازم و مورد انتظار را نداده است. اگر آمریكا از تذبذب در رفتار فاصله بگیرد و تصمیم سیاسی خود را بگیرد و اعلام كند قطعا نه تنها بن‌بستی وجود ندارد بلكه می‌توان درصد باقی مانده از توافق را نهایی كرد.

خطیب‌زاده تأكید كرد: در حال حاضر توقف گفت‌وگوها یا به عبارتی مكث صورت گرفته در گفت‌وگوها به دلیل بی‌پاسخ گذاشتن ابتكاراتی است كه ایران و اروپا ارائه كرده‌اند و باید ببینیم چه زمانی آمریكا می‌خواهد تصمیم خود را اعلام كند.

سخنگوی وزارت خارجه در همین ارتباط در پاسخ به سوالی گفت: هم ما و هم اروپا و هم آمریكایی‌ها می‌دانیم كه پنجره فرصت تا ابد باز نمی‌ماند.

وی در پاسخ به سوالی دیگری در ارتباط با اقدام فدراسیون فوتبال كانادا در لغو بازی دوستان ایران و كانادا اظهار كرد: كانادا نشان داد كه نه تنها برای این بازی بلكه برای هیچ بازی میزبانی خوبی نیست و قطعا نهادهای بین‌المللی باید برای انجام بازی‌های بین‌المللی در این كشور تجدیدنظر كنند و این موضوع مورد توجه آن‌ها قرار بگیرد.

خطیب‌زاده افزود: ادعای چند فرهنگی و جدا بودن سیاست از ورزش توسط دولت كانادا و فدراسیون فوتبال كانادا گوش فلك را كر كرده بود اما این اتفاق نقطه‌ای بود كه به همه نشان داد كه این گونه كشورها به چه میزان تمام امور در آن‌ها نه سیاسی بلكه سیاست‌زده است و تا چه حد نخست‌وزیر یك كشور در مورد یك بازی ورزشی این گونه اظهار نظر می‌كند.

وی با بیان اینكه من هفته پیش نیز تأكید كردم مسئولیت تمام اتفاقات و برخورد سیاسی با این موضوع با طرف كانادایی است چون این شناخت از آن‌ها وجود داشت، گفت:‌ ما در وزارت خارجه از ابتدا از تصمیم فدراسیون فوتبال خبر نداشتیم و وقتی متوجه شدیم بعید نمی‌دانستیم كه این كشور سیاست‌زده چنین رفتاری را نشان دهد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینكه پس از اقدام ایران در توقیف دو نفتكش یونانی به خاطر تخلفات صورت گرفته و هشدار اخیر یونان به كشتی‌های این كشور كه از نزدیكی مرزهای ایران عبور نكنند، گفت: من چنین هشداری را هنوز ندیده‌ام ولی مسئله این است كه چرا عاقل كند كاری كه باز آرد پشیمانی.

خطیب‌زاده با بیان اینكه عبور در آب‌های سرزمینی ایران باید بی‌ضرر باشد و اگر تخلفی صورت بگیرد هدایت این كشتی‌ها به بنادر میزبان امر جدید و عجیبی نیست، ادامه داد:‌ من هنوز جزئیات فنی این موضوع را دریافت نكرده‌ام ولی تأكید می‌كنم كه خدمه كشتی یونانی در وضعیت خوبی هستند. آن‌ها تلفن‌ها و ارتباطات خود را با خانواده‌هایشان دارند و هیچ نگرانی در مورد آن‌ها وجود ندارد.

وی خاطر نشان كرد:‌ به دولت یونان نیز توصیه می‌كنیم به جای هیاهو از مسیر قانونی و حقوقی اقدام كنند، وكیل بگیرند و ما نیز به عنوان وزارت خارجه به آن‌ها كمك می‌كنیم كه بتوانند مسیر حقوقی را طی كنند.

خطیب‌زاده همچنین با اشاره به توقیف نفتكش حامل نفت ایران در آب‌های یونان و مصادره نفت آن توسط آمریكا خاطر نشان كرد: آن موقعی كه كشتی ما به صورت غیرقانونی ضبط شد ما تلاش كردیم تمامی مجاری دیپلماتیك را به صورت فشرده فعال كنیم. وزیر خارجه ما در این ارتباط با همتای یونانی خود به صورت تلفنی صحبت كرد اما متأسفانه طرف یونانی نشان داد كه دستور طرف ثالث (آمریكا) برای آن‌ها مهمتر بوده است.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: مقامات یونان باید توجه كنند كه آمریكا و هیچ طرف ثالث دیگری خیرخواه روابط ایران و یونان نیست. روابط ایران و یونان سال‌ها محترمانه بوده و باید در همین بستر ادامه پیدا كند.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد دیدار یك هیئت پاكستانی با مقامات اسرائیل و نظر ایران در این ارتباط گفت:‌ من این گزارش و خبر را مشاهده نكرده‌ام ولی همه می‌دانیم كه موضوع فلسطین در پاكستان یك موضوع كلیدی و مهم است. مردم پاكستان همواره نشان داده‌اند كه طرفدار آرمان فلسطین هستند و شك نداریم كه مردم و دولت پاكستان در این ارتباط مسیر درستی را انتخاب می‌كنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در این ارتباط كه مقامات صهیونیستی به اتباع این كشور برای سفر به تركیه هشدار داده است و این احتمال را داده‌اند كه انتقام ایران در واكنش به ترور شهید صیاد خدایی در تركیه گرفته شود، افزود: آن‌ها باید در رختخواب‌های خود نگران باشند و جای دیگر نگران نباشند.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد هتك حرمت مجدد مسجدالاقصی از سوی رژیم صهیونیستی گفت:‌ هر بار به یك بهانه رژیم صهیونیستی اقدام به تجاوزگری نسبت به مردم فلسطین می‌كنند و سكوت مجامع بین‌المللی در این ارتباط آزاردهنده است و به نظر می‌رسد كه این رژیم بر روی این موضوع حساب كرده كه این تعدی‌ها را برای جهان اسلام عادی كند. همه باید دست به دست هم بدهند تا این رژیم را نسبت به تعدی‌های خود پاسخگو كنند.

خطیب‌زاده در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینكه با توجه به مذاكرات ایران و عربستان روند تعاملات اقتصادی دو كشور چگونه خواهد بود و آیا اتفاق یا تصمیمی در این زمینه گرفته شده است، گفت:‌ صحبت در مورد این مسائل خیلی زود است. هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم و باید اجازه بدهیم كه ببینیم دور ششم مذاكرات ایران و عربستان كی و در چه سطحی برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد سفر باقری معاون وزیر خارجه به نروژ و همچنین آخرین تلاش‌ها برای پیگیری وضعیت دیپلمات بازداشت‌شده ایرانی اسدالله اسدی در بلژیك گفت: سفر آقای باقری از قبل برنامه‌ریزی شده بود و این سفر در چارچوب روابط دوجانبه است و در آن در ارتباط با موضوعات دوجانبه منطقه‌ای و بین‌المللی صحبت می‌شود. موضوع مرتبط با مذاكرات وین نیز یكی از محورهای گفت‌وگو است.

وی همچنین با اشاره به اهمیت پیگیری حقوق اتباع ایران در دیگر كشورها توسط وزارت خارجه از جمله موضوع اسدالله اسدی افزود: آقای امیرعبداللهیان در سفر كوتاهی كه به داووس داشتند این موضوع را پیگیری كردند. ما خواستار آزادی فوری آقای اسدی هستیم. كل فرایند بازداشت ایشان غیرقانونی بوده است. ایشان با نقض مصونیت دیپلماتیك و به صورت غیرقانونی بازداشت شده‌اند. دولت‌های آلمان و بلژیك بدعت خطرناكی را پایه‌گذاری كردند و باید بلافاصله این بدعت خطرناك را اصلاح كنند. آن‌ها در مباحث حقوق بشری رفتارهای غیرقابل قبولی را از خود نشان داده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اظهارات وزیر خارجه آمریكا در مورد توقیف دو نفتكش یونانی توسط ایران تأكید كرد:‌ مقامات ایالات متحده با انجام این گونه اظهارنظرها فرار به جلو می‌كنند. آقای بلینكن فكر می‌كند كه مردم دنیا و ایران متوجه سركشی‌های آمریكا نیستند. آمریكا بزرگترین برهم زننده تجارت آزاد، قواعد معمول در حوزه بانكی، سرمایه‌گذاری و مراودات بین‌المللی است. آمریكا با سلاح‌سازی از دلار و تبدیل آن به یك ابزار می خواهد در تمام شئون اقتصاد بین‌الملل و كشورها دخالت كند. آقای بلینكن باید بداند وقت و فصل این گذشته كه كشورش به تنهایی بخواهد برای جهان تصمیم بگیرد و قوانین داخلی خود را بر دنیا بار و تحمیل كند. كشورها كنشگر هستند، از منافع خود دفاع می‌كنند و آمریكا باید بداند كه اقدامات آن‌ها از سوی كشورهای مستقل با پاسخ روبرو می‌شود و آنچه كه آمریكا انجام می‌دهد برهم زننده روابط در دنیا است.

خطیب‌زاده همچنین در ارتباط با موضوع ریزگردها و اظهارات مطرح شده مبنی بر اینكه علت اصلی این ریزگردها سدسازی‌های بیشمار تركیه بر روی دجله و فرات است، گفت:‌ این موضوع (ریزگردها و گردوغبار) یك تحول اقلیمی است كه در منطقه ما رخ داده و باید توجه كنیم كه كشورهای منطقه كم و زیاد در آن دخیل هستند.

وی با بیان اینكه سدسازی‌ها نیز در این زمینه موثر بوده است، افزود: حوزه ریزگردها بعضا تا عربستان و حتی سوریه منشأ دارد یا دیگر كشورها. به جای برخورد سیاسی با این موضوع ما از همه كشورها درخواست می‌كنیم كه به اضطرار به این موضوع زیست‌ محیطی به صورت اضطرار توجه داشته باشند. نامه‌نگاری‌ها و تماس‌های وزیر خارجه با همتایان‌شان در دیگر كشورها در این راستا بوده تا مقامات محیط زیست كشورهای منطقه در ایران و یا كشور ثالث دیگری با هم دیدار كنند و در این ارتباط رایزنی و صحبت كنند.

وی افزود: ‌ما یكی از بانیان ابتكار مقابله با ریزگردها در سازمان محیط زیست زیر نظر سازمان ملل بوده‌ایم و حل این موضوع نیازمند همكاری همه است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر وزیر خارجه به امارات برای تسلیت درگذشت رئیس این كشور و اینكه گفته شده در این سفر دعوت‌نامه آقای رئیسی به محمدبن زاید جهت سفر به ایران ارائه شده است، گفت: مجاری دعوت‌های رسمی مجاری خاص خود را دارد. ان‌شاءالله بتوانیم با فراهم آمدن الزامات و انجام اقدامات مناسب ارتقای هر چه بیشتر روابط دو كشور را شاهد باشیم. دعوت آقای رئیسی از سران كشورهای همسایه از جمله امارات برای سفر به ایران انجام شده و خوشحال می‌شویم كه این سفر در اولین فرصت ممكن انجام شود.

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینكه برخی می‌گویند كه گزارش اخیر آقای گروسی در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران زمینه‌سازی برای احتمال صدور قطعنامه در شورای حكام آژانس بوده و همچنین تلاش‌های رژیم صهیونیستی برای تحت الشعاع قرار دادن روابط ایران و آژانس گفت:‌ آژانس به عنوان یك نهاد تخصصی و فنی باید حداكثر دقت را می‌كرد كه از مسیر اعتدال، رویكرد فنی و آنچه كه در اساسنامه‌اش به عنوان مأموریت ذكر شده خارج نشود. متأسفانه عناصری مثل رژیم صهیونیستی همواره تلاش كرده‌اند كه هر گاه ابتكاری بوده و یا به تحولی نزدیك شده‌ایم اقداماتی انجام دهند. ما شاهد رفتارها و مداخلات آن‌ها، سوءاستفاده‌ها و جاسوسی‌های آن‌ها از آژانس بوده‌ایم، شاهد خرابكاری و دست بردن آن‌ها در اسناد آژانس بوده‌ایم و این چیز جدیدی نیست و این آژانس است كه باید دقت كند كه مسیری كه آمده‌ایم را به راحتی تخریب نكند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینكه چند روز دیگر زمان آتش‌بس در یمن به اتمام می‌رسد و ایران چه اقداماتی برای تمدید این آتش‌بس انجام می‌دهد، گفت: جمهوری اسلامی ایران به صورت ویژه تلاش می كند كه شاهد ادامه آتش‌بس در یمن و رفع محاصره این كشور باشیم. آقای امیرعبداللهیان و آقای خاجی نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سیاسی از جمله یمن با مقامات مختلف مرتبط صحبت كرده‌اند. بخش عمده‌ای از گفت‌وگوی اخیر وزیر خارجه با دبیركل سازمان ملل معطوف به موضوع یمن بود. كشورهای ائتلاف بیش از این نمی‌توانند این مسیر را به مردم یمن تحمیل كنند. وضعیت مردم یمن به تراژدی تلخی تبدیل شده است و همه باید تلاش كنیم كه محاصره یمن رفع شود تا گفت‌وگوهای یمنی یمنی صورت بگیرد و دولت فراگیر در این كشور ایجاد شود. در مسیر این پیگیری‌ها تلاش شده كه صدای انصارالله حذف نشود و مذاكرات در این زمینه به جای خوبی برسد.

دسترسی سریع