اجرای نسخه الكترونیك نیز به عنوان اقدام دیگری از حوزه بهداشت و درمان بود كه اكنون با محقق شدن 95 درصد این طرح، تمامی استانها به این سیستم نسخهنویسی الكترونیكی مجهز شدهاند.
یكی از برنامه های مهم حوزه بهداشت و درمان در یكسال اخیر كه بارها بر آن تاكید شده، افزایش پوشش بیمه پایه درمان برای بیماران و توجه بیمه رایگان برای اقشار آسیبپذیر بوده است، براساس بند الف ماده 70 قانون برنامه ششم توسعه كشور و آییننامه اجرایی آن، تمامی شهروندان فاقد بیمه پایه، جهت برقراری پوشش بیمه پایه سلامت میتوانند با مراجعه به سامانه خدمات غیرحضوری شهروندی سازمان بیمه سلامت و یا دفاتر پیشخوان دولت طرف قرارداد این سازمان، نسبت به بیمه كردن خود و خانوادهشان اقدام كنند.
بر اساس بند «د» تبصره 14 قانون بودجه 1401، افراد فاقد بیمه پایه سه دهك پایین درآمدی، به صورت رایگان و بدون پرداخت حق بیمه تحت پوشش قرار میگیرند. بیش از پنج میلیون و 792 هزار نفر فاقد پوشش بیمه كه جزو سه دهك پایین درآمدی بودند از روز 17 اردیبهشتماه امسال تحت پوشش بیمه همگانی رایگان قرار گرفتند و دولت حق بیمه آنها را پرداخت میكند. اكنون فقط 500 هزار نفر در ایران بدون بیمه سلامت هستند.
نسخه الكترونیك، تحولی در نظام سلامت
نسخه نویسی الكترونیك و الزام حذف نسخ كاغذی از ابتدای دی ماه 1400 از موضوعات مهم نظام سلامت كشور بود چون ضمن یكپارچگی اطلاعات، جلوگیری از تجویز داروهای اشتباه، سقفگذاری ارائه خدمات، جلوگیری از همپوشانیهای بیمهای و صرفهجویی در مصرف كاغذ برای تحقق پرونده پزشك خانواده نیز موثر است.
اجرای كامل طرح نسخه الكترونیكی به طور رسمی از اسفند 1397 كلید خورد، سازمان بیمه سلامت نیز این طرح را آبان 1398 در 235 شهر اجرا كرد و دوران كرونا موجب تسریع در روند اجرای طرح نسخه الكترونیكی شد.
تشكیل قرارگاه جوانی جمعیت در وزارت بهداشت
تشكیل قرارگاه جوانی جمعیت از دستاوردهای یكساله وزارت بهداشت است كه در راستای ابلاغ سیاستهای كل جمعیتی كشور به اجرا گذاشته شد، از آنجا كه یك سوم جمعیت ایران در سال 1420 سالمند میشوند و اكنون 12 درصد جمعیت ایران سالمند است، تشكیل این قرارگاه به عنوان یك ضرورت در دستور كار قرار گرفت.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز با تصویب مجلس شورای اسلامی توسط رییس جمهور در آبان ماه 1400 ابلاغ شد. در این قانون كه در 73 ماده تنظیم شده است، تكالیف دستگاه های اجرایی مشخص و پس از ابلاغ این قانون، قرارگاه جمعیت در وزارت بهداشت به ریاست وزیر بهداشت تشكیل شد.
هدفمندی یارانهها و كاهش از جیب مردم برای دارو
دولت یكی از مهمترین اقداماتی را كه در حوزه دارو انجام داد، ساماندهی یارانه دارو بود تا دیگر هزینههای مردم از جیب كاهش داشته باشد و افزایش هزینههای آن را سازمانهای بیمهای پرداخت كنند كه به همین منظور در قانون بودجه سال 1401 در تبصره یك كه درباره ساماندهی یارانه د ارو است، آمده است كه قیمت برای دارو و تجهیزات باید به شهریور 1400 برگردد. اتفاقی كه قرار است با این اقدام رخ دهد و برای آن برنامهریزی شده است، شامل سیاست هایی است كه نهایتا پرداختی مردم نسبت به شهریور 1400 تغییر پیدا نمیكند.
از آنجا كه از شهریور 1400 به دلیل نبود ارز ترجیحی، قیمت برخی از داروها بالا رفت و قرار است پرداختی مردم نسبت به این ماه افزایشی نداشته باشد و اتفاقی كه می افتد این است كه فرانشیز بیماران را به صورت پلكانی كاهش میدهیم و سهم مردم برای داروها از 30 به 15 كاهش می یابد و با این اقدام تغییر قیمت ناشی از ساماندهی یارانه دارو پوشش داده میشود و افزایش قیمت ناشی از این اقدام را سازمانهای بیمهای پرداخت میكنند و شامل پرداخت مردم نمیشود.