محققان نسبت به احتمال حضور موجودات عجیب در سواحل به دلیل دمای بالای دریای مدیترانه هشدار داده اند.
محققان غربی از ایتالیا، اسپانیا و فرانسه، در چارچوب مطالعاتی كه دائماً وضعیت دریاها را رصد میكنند، افزایش دمای آب در مناطق شمالی و جنوبی حوزه مدیترانه را تحت نظر داشتند، به گونهای كه تیر و اوایل این ماه دمای آن بین 28 تا 30 درجه در انتهای آن متغیر بود.
دكتر عبدالرحیم الخویت، كارشناس مراكشی در محیط زیست و مهندسی عمران، میگوید كه میانگین دمای آب دریای مدیترانه به طور كلی در حدود 25 درجه است، اما در تابستان امسال محققان افزایش میانگین دمای آب دریای مدیترانه را ثبت كرده اند. دمای آب دریای مدیترانه به 28 درجه سانتیگراد رسیده و در برخی مناطق دمای هوا 5 درجه بالاتر از میانگین است.
الخویت در سخنرانی خود تاكید كرد كه تحقیقات انجام شده از اواخر قرن نوزدهم نشان دهنده افزایش دمای دریای مدیترانه به این میزان نیست و توضیح داد كه افزایش دما در سال نواحی ذكر شده به طور كلی بر اكوسیستمها تأثیر منفی خواهند داشت و احتمالاً برخی از حیواناتی كه نمیتوانند خود را با این میزان گرما سازگار كنند در آن مناطق مهاجرت میكنند و موجودات دیگری كه دمای بین 28 تا 30 درجه را تحمل میكنند ظاهر میشوند. همینطور برای گیاهان، به گونهای كه درصد حضور برخی از گیاهان دریایی كاهش مییابد، مانند گیاه (Poseidony)، كه محققان در دریای مدیترانه آن را پوزیدونی "ریه مدیترانه" مینامند.
الخویت با بیان اینكه میلیاردها موجود زنده روی این گیاهان زندگی میكنند و زوال آنها با تمام استانداردها به معنای فاجعه زیست محیطی است كه پدیدههای عجیبی را در پی خواهد داشت، افزود: عوامل و علل متعدد انسانی كه نمیتوان به طور قطعی به آنها اشاره كرد در پس تغییرات اقلیمی هوا و دریا در خشكی است.
در این راستا میتوان به آزمایشها و مانورهای دریایی نظامی اشاره كرد كه انواع آلایندهها را از خود به جا میگذارند كه با صدای انفجارهایی كه سبك زندگی موجودات زنده را تغییر میدهد، هدر رفتن سلاحها و مواد شیمیایی و خطرناك ناشناخته شروع میشود. همچنین میتوان به قطعات تسلیحاتی كه به دریاها میریزند و نیز آلایندههای دیگراشاره كرد. وی همچنین نسبت به كاشت برخی گیاهان در نزدیكی دریا و اطراف آن هشدار داد، زیرا آنها میتوانند به داخل آب نفوذ كنند و به سرعت تكثیر شوند تا زمانی كه گیاه پوزیدونی را اذیت كنند یا آن را از بین ببرند و در این صورت به ناچار عواقب جدی در پی خواهد داشت.
الخویت افزود: افزایش دما در دریای مدیترانه ممكن است عواقب جدی برای موجودات زنده داشته باشد و احتمالاً باعث مهاجرت حیوانات و خروج اجسام خارجی به سواحل شود. درجه حرارت در مدیترانه از جمله تغییرات آب و هوایی ناشی از آلودگی كه باعث كاهش گاز ازن در جو و در نتیجه ثبت افزایش دما در زمین به طور كلی میشود، بنابراین لازم است تمام اقدامات احتیاطی برای كاهش انتشار سمی گاز ازن انجام و مراكز تحقیقاتی بیشتر برای نظارت بر وضعیت دریا و اقیانوس ایجاد شوند.