همچنین رحمتالله مرادی، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نطنز به ایسنا، گفت: هیچ گونه موافقتی با بهرهبرداری معادن جدی در كوه دارهند نطنز شكل نگرفته است.
صدای پای معدن، در كوه دارهند نطنز به گوش میرسد
ایسنا/اصفهان كوه دارهند یكی از زیباترین كوههای شهرستان نطنز است كه اخیراً اقداماتی برای آغاز به كار چند معدن در محوطه این كوه به گوش میرسد.
كوه دارهند یكی از قلههای كوههای چرخه است كه در سمت شرق شهر نطنز و در كنار آزادراه اصفهان، نطنز، كاشان قرار گرفته كه علاوه بر زیبایی مثال زدنی، گنجینهای عظیم از فسیلهای دریایی است كه نشانه محكمی برای آن است كه نشان دهد میلیونها سال قبل همه این منطقه زیر آب بوده است.
كوه چرخه و قلههای آن به نامهای دارهند و چلوك به اذعان برخی، بهشت زمینشناسی برای محققان است و در دل خود اسرار نهفتهای از دورههای زمینشناسی و همچنین فسیلهای متفاوت را جای داده و به حدی تعداد این فسیلها زیاد است كه حتی مردم عادی نیز زمانی كه برای كوه گشت به این منطقه میروند، به راحتی فسیلهای متفاوتی را مشاهده میكنند.
اما اخیراً خبرهایی مبنی بر آغاز به كار چند معدن در محدوده كوه چرخه و قله دارهند در نطنز پیچیده كه قرار است به زودی معدن فلزات در این محدوده برپا شود.
در چند روز گذشته شاهد نگرانی و اعتراض مردمی در محدوده كوه دارهند و امضای طومار توسط مردم نطنز پیرامون اعتراض به احداث معادن جدید بودهایم و مردم امیدوارند صدای اعتراضشان به گوش مسئولان برسد.
معادن جدید، باغشهر نطنز را نابود میكند
در همین زمینه سعید، یك فعال محیط زیست در گفتوگو با ایسنا، اظهار كرد: با آغاز به كار معادن جدید در كوه دارهند، قطعاً زیست بوم منطقه دچار بحران خواهد شد.
وی افزود: از آنجایی كه این منطقه بكر و دست نخورده نشان از یك دوره تاریخی كهن دارد، آغاز فعالیت معادن جدید سبب تخریب این نشانههای تاریخی میشود.
وجود چنین آثار تاریخی از دورههایی با میلیونها سال قدمت، میتواند تبدیل به كانون گردشگری برای علاقهمندان به زمینشناسی شود، اما مردم نطنز عمیقاً نگران آن هستند كه كوه دارهند نیز به سرنوشت رشته كوه كركس نطنز و قصه پر غصه معادن آن تبدیل شود.
مردم نطنز مخالف جدی معادن جدید در دارهند هستند
در همین زمینه محمدرضا، فعال رسانه و فعال اجتماعی به ایسنا، گفت: مردم نطنز بارها مخالفت خود را با فعالیت هرگونه معدن در نطنز و به خصوص با معادن جدید در كوه دارهند ابراز كردهاند.
وی افزود: حتی چند روز گذشته نیز مردم نطنز بهصورت خودجوش با برگزاری تجمع با هزار صدها تن در كنار كوه دارهند مخالفت جدی خود را با آغاز به كار معدن در كوه دارهند اعلام كردهاند.
این فعال مجازی و اجتماعی گفت: در صورت آغاز به كار معدن در كوه دارهند و با توجه به نزدیكی بیش از حد این كوه به محدوده شهری نطنز، شاهد بروز مشكلات جدی زیست محیطی و ایجاد غبار در شهر نطنز و در ادامه آن شاهد بروز بیماریهای تنفسی خواهیم بود.
طبق خبرهای رسیده نه تنها یك معدن، بلكه چند معدن در چند جهت كوه دارهند و چلوك به دنبال اخذ مجوز هستند كه همگی معدن فلزاتی چون آهن، سرب، مس و... است كه قطعاً خطرات و آلودگیهای زیستمحیطی را به همراه دارد.
هیچ موافقتی برای احداث معادن كوه دارهند نشده است
وی افزود: با توجه به محدودیت و ممنوعیتهای قانونی و همچنین مخالفت مردم و شوراهای شهر و روستاهای اطراف كوه دارهند، این نهاد نیز مخالفت خود را برای آغاز به كار معادن در كوه دارهند اعلام كرده است.
رئیس اداره منابع طبیعی شهرستان نطنز گفت: با توجه به اینكه ممیزی مرتع انجام شده و این منطقه در حیطه مرتع ممیزی شده و محل چرای گلهها و مرتعداران است، منابع طبیعی نطنز مخالفت خود را اعلام كرده است.
گرچه محدوده كوه دارهند در منطقه حفاظت شده كركس نطنز نیست، اما خواسته جدی مردم، عدم راه اندازی معدن جدید و همچنین توقف فعالیت سایر معادن در این منطقه است.
مجوز معادن در استان صادر میشود
حسین نجاتیان، رئیس اداره صمت شهرستان نطنز نیز، اظهار كرد: مجوز فعالیت معادن جدید در نطنز نبوده و در اصفهان صدور یا عدم صدور آن انجام میشود.
وی افزود: دریافت مجوز برای ثبت محدودههای معدنی پس از اخذ استعلام از محیط زیست، منابع طبیعی، میراث فرهنگی و سایر نهادهای مرتبط انجام میشود و در صورت پاسخ مثبت از نهادها و بلامانع بودن فعالیت معدن در منطقه مورد نظر، برابر قوانین و مقررات پروانه و گواهی بهرهبرداری در استان صادر میشود.
پرونده ثبت ملی كوه دارهند تنظیم شد
همچنین حسین یزدانمهر، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز، گفت: پرونده ثبت ملی كوه دارهند آماده و به اصفهان ارسال شده و در اصفهان هم تأییدیه آن صادر شده است.
وی افزود: بعد از تأیید در شورای استان، این پرونده برای دریافت شماره ثبت به شورای ثبت وزارتخانه خواهد رفت.
رئیس اداره میراث فرهنگی نطنز گفت: با توجه به اینكه یكی از نهادهای استعلام شونده برای ثبت معادن، میراث فرهنگی است با توجه به كشف فسیلهایی با قدمت میلیونها سال قبل كه متعلق به دوره چهارم زمینشناسی است پیگیر ثبت ملی آن نیز هستیم.
وی تصریح كرد: امیدواریم این محوطه زیبا، بهعنوان یك اثر ارزشمند طبیعی با منظر طبیعی فوقالعاده بهعنوان اثر طبیعی ملی ثبت شود.
دغدغه اصلی مردم نطنز این است كه باغشهر تاریخی نطنز كه دارای طبیعت بكر و ناب بوده است و رفته رفته با فعالیت معادن در كوههای كركس نطنز و در آینده در كوه دارهند و چلوك نطنز، باغشهرشان تبدیل به یك شهر معدنی شود و چیزی از آن طبیعت زیبا و ناب باقی نماند.