این بیماری‌های خاموش در كمین كارمندان است

تخمین زده می‌شود افرادی كه با رایانه كار می‌كنند حدود 80 درصد از روز كاری خود را پشت میز و جلوی صفحه‌نمایش می‌گذرانند.

1401/07/16
|
14:23
|

درحالی‌كه این ممكن است در مقایسه با مشاغل فیزیكی چندان چالش‌برانگیز به نظر نرسد، اما كار طولانی‌مدت در یك موقعیت ثابت می‌تواند برای سلامتی شما بسیار خطرناك باشد.

گروه ایرنا زندگی - این روزها فناوری به بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما تبدیل‌شده است و تقریباً وجود آن در هر زمینه كاری لازم و ضروری است. با تغییرات و پیشرفت‌های تكنولوژی، حتی برخی از مشاغل آزاد بر استفاده از فناوری نكته كرده‌اند؛ البته این كار اگرچه از برخی جهات زندگی ما را آسان‌تر می‌كند و حتی ممكن است هزینه كمتری داشته باشد اما می‌تواند خطرات زیادی را برای كاربران آن در پی داشته باشد.بنابراین، كسانی كه شغلشان مستلزم این است كه مدت‌زمان زیادی (بیش از 3 ساعت در روز) را در مقابل رایانه بگذرانند، ممكن است در معرض خطر ابتلا به برخی از مشكلات سلامتی قرار گیرند.


مشكلات اسكلتی- عضلانی شایع‌ترین مشكل كار با كامپیوتر

اسكلت و عضلات شامل نواحی از بدن مانند كمر، گردن، سینه، بازوها، شانه‌ها و پاها می‌شود. غالباً درد عضلانی، خستگی، بی‌حسی در بازوها و دست‌ها در افرادی كه با كامپیوتر زیاد كار می‌كنند، شایع است. این مشكلات ممكن است به دلیل وضعیت نامناسب نشستن در پشت میز كار رخ دهد.

نكاتی كه باید در نظر بگیرید:

-ارتفاع مناسبی هم برای میز و هم برای صندلی خود پیدا كنید تا صفحه‌نمایش رایانه شما هم‌سطح چشم یا كمی پایین‌تر باشد.

-هنگام نشستن كمرتان را صاف كنید و پاها را با زاویه 90 درجه صاف روی زمین قرار دهید.

-همیشه در حین كار، استراحت كوتاهی كنید و ماهیچه‌ها را بكشید تا خون در بدن شما جریان پیدا كند.

افتادگی پوست با ساعت‌ها خیره شدن به صفحه‌نمایش كامپیوتر

تابه‌حال هنگام كار با كامپیوتر به حالت ظاهری خود توجه كرده‌اید؟ اغلب اوقات، صورت ما كاملاً بی‌احساس است. بااین‌حال، عدم استفاده از ماهیچه‌های صورت، سرعت افتادگی و چین‌وچروك صورت را تسریع می‌كند.

بسیاری از افراد مجبورند روزانه برای كار از كامپیوتر استفاده كنند، بنابراین برای پیشگیری از افتادگی پوست در اثر استفاده مداوم از این وسیله كافی است تمرینات ساده مانند تلفظ حروف صدادار انگلیسی، باز و بسته كردن دهان،5 الی 10 ثانیه لبخند زدن را انجام دهید. این تمرینات به سفت شدن ماهیچه‌های صورت كمك می‌كند و انجام این تمرینات 10 بار در روز توصیه می‌شود.

این بیماری‌های خاموش در كمین كارمندان است

ایجاد چین‌وچروك در وسط پیشانی با اخم كردن هنگام كار

هنگام خواندن یك متن مرتبط باكار كه نیاز به تمركز قابل‌توجهی دارد، اخم كردن غیرمعمول نیست، اما تداوم انجام این كار ممكن است باعث ایجاد خطوط اخم شود. بااین‌حال، به‌منظور جلوگیری از آن می‌توانید وسط پیشانی خود را با انگشت اشاره و شست فشار دهید و شروع به مالیدن كنید. این نوع چین‌وچروك‌ها در وسط پیشانی و معمولاً در حالت عمودی هستند، بنابراین بهتر است در حالت افقی از بالا به پایین نیشگون بگیرید.

نور كامپیوتر به چشم فشار می‌آورد

نور ساطع‌شده از كامپیوتر می‌تواند باعث فشار بر چشمان شما شوند. همچنین خیره شدن به صفحه‌نمایش و پلك نزدن طولانی‌مدت در حین كار، می‌تواند منجر به خشكی چشم‌ها شود. پس دقت كنید كه روشنایی صفحه‌نمایش كامپیوترتان را طوری تنظیم كنید كه چشمانتان خسته نشود. به‌عنوان‌مثال، اگر شما در یك اتاق تاریك هستید، صفحه‌نمایش كامپیوتر شما به‌احتمال‌زیاد بسیار روشن خواهد بود و چشمان شمارا خسته می‌كند، بنابراین برای حفظ چشمان خود باید روشنایی صفحه‌نمایش را كاهش دهید. همچنین صفحه‌نمایش خود را كج كنید تا تابش خیره‌كننده كاهش یابد و فاصله دید مناسب از صفحه‌نمایش را حفظ كنید.

ابتلا به سندرم تونل كارپال هنگام استفاده از كامپیوتر

هنگام استفاده از كامپیوتر حتماً تجربه درد در گردن، شانه‌ها یا انگشتان دست را داشته‌اید؛ این درد به دلیل استفاده مكرر از عضلات ایجاد می‌شود و ممكن است باعث افزایش سفتی، درد یا تورم در هر یك از آن نواحی شود.

یكی از شایع‌ترین مشكلات مربوط به استفاده مكرر از عضلات هنگام استفاده از كامپیوتر، سندرم تونل كارپال (فشردگی عصب میانی دست) است. به‌منظور پیشگیری از این بیماری لازم است:

- موس را در كنار صفحه‌كلید قرار دهید تا مجبور شوید تمام بازوی خود را حركت دهید، نه اینكه فقط مچ خود را به سمت بیرون بچرخانید.

-آرام تایپ كنید تا فشار وارد بر هر یك از انگشتانتان را كاهش دهید.

-مچ دستان خود را هنگام تایپ انعطاف‌پذیر نگه‌دارید و از ثابت نگه‌داشتن آن‌ها در یك موقعیت خاص خودداری كنید.

-بازوهای خود را شل كنید و سعی كنید زمانی كه تایپ نمی‌كنید یا از موس خود استفاده نمی‌كنید، حركات كششی انجام دهید.

پشت‌میزنشینی شما را چاق می‌كند

استفاده طولانی‌مدت از كامپیوتر یا به‌طوركلی وسایل الكترونیكی، عامل اصلی چاقی است. بنابراین، اگر مجبورید در طول روز 8 ساعت را صرف استفاده از كامپیوتر نمایید، پس از بازگشت به خانه هرگز دوباره از كامپیوتر استفاده نكنید. استراحت كنید و سعی كنید تمام یا قسمتی از مسیر سركار تا خانه را ورزش و پیاده‌روی كنید.

رایانه بر رفتار و احساسات تأثیر می‌گذارد

استفاده طولانی‌مدت از رایانه ممكن است با افزایش فشار در محیط كار همراه باشد كه هر دو می‌تواند منجر به استرس شود. هر چه استرس شما طولانی باشد و درمان نشود، شانس بیشتری برای ابتلا به مشكلات سلامتی جدی‌تری خواهید داشت چراكه استرس می‌تواند منجر به كاهش دامنه توجه، عدم تمركز، سرگیجه، كاهش میل جنسی، بدخلقی و سوءهاضمه شود. بنابراین، با استفاده از گزینه‌های درمانی، سلامت خود را ارتقا و با چیزهایی مثل یوگا، شنا و داروهای گیاهی استرس خود را كاهش دهید.



هرگز برای كار از لپ‌تاپ استفاده نكنید

امروزه افراد به دلیل راحتی بیشتر ترجیح می‌دهند از لپ‌تاپ استفاده كنند اما دقت كنید هرگز نباید برای استفاده طولانی‌مدت از لپ‌تاپ استفاده كرد. در لپ‌تاپ، صفحه‌نمایش و كیبورد بسیار نزدیك به هم هستند و به همین خاطر هیچ راهی برای استفاده درست از لپ‌تاپ وجود ندارد زیرا اگر آن را برای حفظ سلامتی گردن و كمر خود در ارتفاع مناسب قرار دهید، مجبور می‌شوید دست‌های خود را بلند كنید و بالعكس؛ بنابراین تا جایی كه ممكن است به‌جای لپ‌تاپ از كامپیوتر استفاده كنید و در صورت استفاده از لپ‌تاپ، از تجهیزات جداگانه لپ‌تاپ مانند موس یا صفحه‌كلید بی‌سیم یا پایه لپ‌تاپ استفاده كنید.



افزایش خطر لخته شدن خون

بی‌حركت بودن بدن برای ساعات طولانی ممكن است باعث جمع شدن خون و ایجاد سلول‌های خونی شود كه در نهایت به دلیل عدم امكان گردش خون در اطراف لخته می‌شوند یا به هم می‌چسبند. اگر لخته‌های خون از جایی كه قرارگرفته‌اند جدا شوند و به ناحیه دیگری مانند ریه‌ها بروند، می‌توانند منجر به مرگ شوند.

نشستن در یك وضعیت برای مدت طولانی (مخصوصاً اگر پاهای شما روی‌هم قرارگرفته باشند)، معمولاً در مدت بیش از 4 ساعت، می‌تواند خطر ابتلا به این موضوع را تا حد زیادی افزایش دهد. پس هنگام استفاده طولانی‌مدت از رایانه از روی هم گذاشتن پاها خودداری كنید. همچنین حتماً در بین كار چند دقیقه راه بروید و پاهای خود را دراز كنید تا خون جریان یابد تا احتمال تجمع آن در اندام‌هایتان كاهش یابد.



دسترسی سریع