رفتار عجیب یك سیاهچاله دانشمندان را شگفتزده كرد. این سیاهچاله سه سال پیش ستارهای كوچك را تكهتكه كرد، اكنون همان سیاهچاله دوباره آسمان را روشن كرده و این در حالی است كه ستاره جدیدی را نبلعیده است.
به گزارش رادیو پیام از خبرگزاری صدا و سیما ، در اكتبر 2018 میلادی، ستارهای كوچك كه به یك سیاهچاله بسیار نزدیك شده بود، تكهتكه شد. این سیاهچاله در كهكشانی بود كه 665 میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد. ممكن است این رویداد هیجانانگیز به نظر برسد، اما برای ستارهشناسانی كه در حین رصد آسمان شب، گهگاه شاهد این حوادث خشونت آمیز هستند، تعجبآور نبود.
اكنون نزدیك به سه سال پس از آن واقعه، همان سیاهچاله دوباره آسمان را روشن میكند. دانشمندان با بررسی دلیل این رویداد ، تاكید كردند آنچه این موضوع را بسیار عجیب كرده این است كه این سیاهچاله هیچ ستاره جدیدی را نبلعیده است.
بنا بر اعلام وبگاه سایتِكدِیلی (SciTechDaily) ، ایوِت سِندِس (Yvette Cendes) سرپرست تیم تحقیقاتی كه این پدیده را در مركز اخترفیزیك هاروارد و اسمیتسونیَن در آمریكا تجزیه و تحلیل كرده است، در این زمینه گفت: این موضوع ما را كاملاً غافلگیر كرد هیچكس پیش از این چنین موردی را ندیده بود.
این تیم تحقیقاتی به این نتیجه رسیده است كه سیاهچاله اكنون در حال پرتاب موادی است كه با نیمی از سرعت نور حركت میكنند؛ اما مطمئن نیستند كه چرا برونریزی چندین سال به تأخیر افتاده است.
تیم پژوهشی این طغیان غیرعادی را در هنگام بررسی مجدد رویداد اختلال جزر و مدی (tidal disruption events) كه در چند سال گذشته رخ داده بود، مشاهده كردند. رویداد اختلال جزر و مدی زمانی رخ میدهد كه ستارگان متجاوز توسط سیاهچالهها كشیده میشوند و در اثر نیروهای كِشندی تغییر شكل میدهند.
دادههای رادیویی آرایه بسیار بزرگ (نوعی رصدخانه ستارهشناسی رادیویی كه برای دریافت سیگنالهای سیاهچالهها ساخته شده است) در نیومكزیكو آمریكا نشان داد كه سیاهچاله در ژوئن 2021 (خردادماه 1400) به طور مرموزی دوباره زنده شده بود.
دانشمندان با استفاده از مدلهای نظری محاسبه كردند ستارهای كه توسط سیاهچاله آن را متلاشی كرده است، یك دهم جرم خورشید است. رویدادهای اختلال جزر و مدی به دلیل انتشار نور در هنگام وقوع شناخته میشوند. با نزدیكشدن یك ستاره به سیاهچاله، نیروهای گرانشی شروع به كشیدن ستاره میكنند، در نهایت ستاره كه تبدیل به مادهای كشدار و دراز شده است به دور سیاهچاله میچرخد و گرم میشود و شعلهای ایجاد میكند كه ستارهشناسان میتوانند آن را از میلیونها سال نوری دورتر تشخیص دهند، اما انتشار كه به عنوان برونریزی شناخته میشود، معمولاً به سرعت پس از وقوع رویداد اختلال جزر و مدی ایجاد میشود .
سرپرست تیم تحقیقاتی گفت : گویی این سیاهچاله بهطور ناگهانی شروع به آروغزدن مواد ستارهای كرده كه سالها پیش آن را خورده است. در این حالت آروغها طنینانداز هستند.