مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از افزایش مدت زمان ذخیره خون و فرآوردههای خونی در كشور خبر داد.
مصطفی جمالی گفت: ذخایر خون و فرآوردههای خونی در كشور از حدود 5 روز به بیش از 9 روز رسیده و این یك پشتوانه مطمئن برای نجات جان بیماران در تمام مراكز درمانی كشور است.
وی ادامه داد: یكی از اتفاقات خوب در ماههای اخیر، انعقاد تفاهم نامه همكاری با اورژانس كشور بود كه با هدف بهره مندی از فرآوردههای خونی در خدمات پیش بیمارستانی اورژانس 115 صورت گرفته و با تأمین خون با محوریت گروه خونی O منفی در اورژانس بیمارستانی عملیاتی شد كه این كار همزمان با ایام سوگواری اربعین در استانهای مرزی كلید خورد.
جمالی اضافه كرد: رساندن به موقع خون و فرآوردههای آن به مجروحین سوانح و حوادث در نجات جان سانحه دیدگان بسیار حیاتی است. در دسترس بودن فرآوردههای خون موردنیاز مجروحین در محل سانحه از طریق آمبولانسهای زمینی و هوایی اورژانس 115، به طور حتم باعث كاهش چشمگیری در مرگ و میر و ناتوانیهای ناشی از جراحات وارده خواهد بود.
وی با اشاره به عدم وجود مراكز اهدای خون در شهرهای كم جمعیت، اظهار كرد: وظیفه ما آماده سازی شرایط حضور برای همه علاقه مندان و داوطلبان در مراكز اهدای خون است و یكی از راهبردهای اصلی ما، تسهیل در رفت و آمد داوطلبان اهدای خون است كه نیازمند توسعه و افزایش مراكز اهدای خون میباشد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: یك امر مهم دیگر كه به دنبال تحقق آن هستیم، توسعه مراكز جامع اهدای خون برای افزایش تعداد واحدهای پخش خون و تسریع در ارسال خون به بیمارستانها است، به طوری كه یك بیمارستان در شهرهای حاشیهای تهران، باید برای دریافت خون مورد نیاز به مركز اهدای خون وصال مراجعه كند و اگر واحد پخش خون در مراكز اهدایی خون گسترش پیدا كند، قطعاً به كاهش زمان در حمل و رساندن خون تا بیمارستان كمك قابل توجهی میشود همان طور در حال حاضر پایگاه ستاری و تهرانپارس راه اندازی شده است.
جمالی با اعلام اینكه تنها در بانك اطلاعاتی اهداكنندگان سلولهای بنیادی 30 هزار عضو داریم، خاطرنشان كرد: این آمار در كشورهای دیگر بالای یك میلیون نفر است و باید با فرهنگ سازی و آگاه سازی اجتماعی، این مشاركت بیشتر شود تا شاهد فوت بیماران به علت پیدا نكردن سلولهای بنیادی نباشیم، زیرا تعداد ثبت اطلاعات افراد در بانك HLA كه حاوی آمار تست داوطلب اهداكننده و بیمار برای بررسی همخوانی آنهاست، هرچه بیشتر باشد میتواند شانس كمك به نجات جان بیماران را نیز افزایش دهد.
وی با تاكید بر این مسئله كه وظیفه سازمان انتقال خون تنها ارسال پلاسمای مازاد به شركتهای پالایشگر برای ساخت دارو است، اظهار كرد: ساخت پالایشگاه در داخل كشور برای تبدیل پلاسما به دارو در كشور نیاز به سرمایه گذاری بخش خصوصی دارد و امیدواریم این كار، در آیندهای نزدیك انجام شود و باید در این زمینه نیز، طوری اقدام كنیم كه بی نیاز از خارج كشور شویم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: افتخار ما این است كه سازمان بهداشت جهانی از ما خواسته است تا برای ارزیابی و ارتقای انتقال خون در كشورهای منطقه، اقدام كنیم و این نشان دهنده حركت موفق و رو به جلوی سازمان انتقال خون در طول این سالها میباشد كه امیدواریم با برنامه ریزی های صورت گرفته، روند توفیقات انتقال خون در سراسر كشور شتاب بیشتری بگیرد.
وی در پایان با اشاره به سرعت گرفتن افتتاح مراكز اهدای خون با كمك خیرین در سراسر كشور، گفت: یكی دیگر از اتفاقات خوب در دوره جدید، تلاشها و تدوین راهبرد برای حضور و مشاركت خیرین و نیكوكاران حوزه سلامت در ساخت و تجهیز مراكز اهدای خون است كه در همین نمونه آخر، 15 هزار متر زمین برای ساخت مركز جامع اهدای خون، بزرگترین سردخانه نگهداری فرآوردههای پلاسما، مركز بین المللی و انبار استراتژیك سازمان در شهر جدید پرند واگذار شد تا با كمك خیرین، این مهم محقق شود و در پدافند غیرعامل نیز به ما كمك كند.