پیشی گرفتن آمار جمع آوری رشته دامهای هوایی از ضبط سلاح شكارچیان،خطر و تهدیدی به مراتب سنگین تر علیه پرندگان مهاجر در مازندران است ،طبق آمارحفاظت محیط زیست استان طی 2 هفته گذشته 100رشته دام هوایی دراستان تخریب شد.
به گزارش رادیو پیام از ایرنا ، " روش «گذر" یكی از شیوه های صید است كه صیادان در مسیر پرواز پرندگان، دامهای هوایی پهن میكنند كه حین پرواز در آن گرفتار میشوند. روشی كه به نظر می رسد بدون سرو صدا با غرقابی شدن زمین های شالیزاری در مناطق مركزی استان بیشتر از گذشته مشاهده می شود.
بارندگی های فصلی پاییز به خصوص در اواخر آبان و اوایل آذر ماه در مازندران سبب شد تا روش صید پهن شدن دام های هوایی كه همزمان با غرقابی شدن زمین های شالیزاری به عنوان لازمه عملیاتی شدن این روش صید ، گسترش بیابد,از طرفی غرقابی كردن زمین های شالیزاری توسط برخی از شكارچیان و پهن كردن رشته دام های هوایی نیز زمینه صید پرندگان مهاجر را دوچندان كرده است ،روشی كه سبب شد صدای تفنگ شكاری دولول شكارچیان دارای مجوز و یا غیرمجاز در مناطق مختلف روستاهای مازندران كمتر شنیده شود.
بررسی های میدانی ایرنا و اظهارات رسمی ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان های استان نشان می دهد كه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر یا در دامهای محلی گرفتار می شوند و یا هدف شلیك گلولههای شكارچیان قرار می گیرند.
یكی از دلایل افزایش صید پرندگان مهاجر به روش دام های هوایی علاوه بر غرقابی شدن زمین های شالیزاری ، افزایش سطح كشت دوم برنجكاری است، طبق آمار رسمی امسال حدود نیمی از زمین های شالیزاری مازندران برابر با 105هزار هكتار كه تا 80 درصد آن در حوزه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل ، بابل ، فریدونكنار ، بابلسر و محمود آباد است، زیر كشت دوم رفت ، مناطقی كه شرایط بسیار مناسبی را برای آبگیری و فرود پرندگان با هدف تغذیه از باقی مانده شالی های داخل زمین فراهم شده است.
طبق آمار روابط عمومی حفاظت محیط زیست مازندران ،بیش از 100 رشته دام هوایی طی 2هفته گذشته دراستان جمع آوری شد كه نشان دهنده گسترش روش زنده گیری پرندگان مهاجر به جای تیراندازی است.
اگرچه در سال های اخیر محیط زیست مازندران با هماهنگی دستگاه قضایی سختگیری هایی را در حمایت و حفاظت از پرندگان مهاجر و وحشی عملیاتی كرد و نمونه بارز آن علاوه بر افزایش جریمه های نقدی و برخورد قاطع با متخلفان، تعطیلی محل عرضه و فروش پرندگان وحشی به خصوص در فریدونكنار است و از سوی دیگر تلاش زیادی برای فرهنگ سازی به منظور كاهش شكار و سوق دادن این تخلف به سمت پرنده نگری به عنوان طرح اشتغال زا انجام داده ، اما یكی از دلایل بی توجهی به ممنوعیت انجام شكار طبق گفته شكارچیان مبنی بر این كه شكار با تفنگ بسیار لذت بخش و در عین حال با معیشت برخی از خانوارهای ساكن در حاشیه تالاب و آببندان های استان مازندران گره خورده است.
افزایش خطر زندهگیری پرندگان مهاجر با ازدیاد دامهای هوایی در شالیزارهای مازندران
لزوم استفاده از فرصت لذت عكاسی و تهیه فیلم مستند حیات وحش پرندگان مهاجر در شالیزارهای مازندران
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران ضمن تایید افزایشی شدن شكار به روش پهن شدن دام های هوایی در مناطق مركزی جلگه ای و دشت واقع در شالیزارهای استان ،گفت: هر ساله با بارندگی های فصل پاییز با غرقابی شدن زمین های شالیزاری ، روش صید زنده گیری به جای استفاده از سلاح های شكاری بیشتر می شود.
مسلم آهنگری با توضیح این كه دو روش شكار پرندگان مهاجر یعنی استفاده از سلاح و شكاری و تور هوایی در استان مرسوم است، افزود: اگرچه بین این دو گروه از شكارچیان كه با روش های خودشان صید می كنند، مناقشه و دعوا است یعنی هریك دیگری را نسبت به روش صید محكوم می كند، اما چیزی كه باید رعایت شود، توجه به ممنوعیت شكار و صید پرندگان است.
وی با توضیح این كه غرقابی شدن زمین های شالیزاری در منطقه حوزه آبریز هراز فرصت مناسبی برای لذت عكاسی كردن و تهیه فیلم مستند از پرواز و فرود انواع پرندگان مهاجر است، بیان داشت: از آن جایی كه تغذیه و آبگیر بودن به عنوان دو ویژگی مهم برای حضور پرندگان مهاجر در شالیزارهای استان مهیا است، هر یك از مردم به خصوص گردشگران می تواند از فرصت پرنده نگری با استفاده از عكاسی و تهیه فلیم مستند حیات وحش از طریق گوش های همراه بهره ببرند و لذت این فعالیت اجتماعی زیست محیطی را به اشتراك عمومی در فضای مجازی بگذارند.
وی بیان داشت: ماموران یگان حفاظت محیط زیست استان طی یك هفته گذشته حین گشت وكنترل در شهرهای آمل، بابل، ساری و میاندورود 21 متخلف شكاروصید را به همراه 18 قبضه سلاح شكاری، لاشه یك راس بزوحشی،4 قطعه ماهی و چهاررشته دام ماهیگیری غیرمجازدستگیر و ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرهای فریدونكنار، بابلسر و آمل بیش از 80 رشته دام و پایه دام صید غیرمجاز پرندگان را جمع آوری كردند.
مسلمی به جمع آوری 20 رشته دام هوایی صید پرندگان و 4 قطعه پرنده گرفتار در این دام در آمل اشاره كرد و ادامه داد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین گشت و كنترل در حوزه استحفاظی ( مناطق گلاز لهر، دابودشت، اندوار، كوهستان فیس عبدالمناف، گزنك لاریجان ، لهر لاریجان، سیاه بیشه ( لاكوه ) و نیاك لاریجان) 12 شكارچی غیرمجاز به همراه 12 قبضه سلاح شكاری و لاشه یك راس بز وحشی دستگیر و از 2صیاد یك رشته تور ماهیگیری سالیك،یك دستگاه لنسر و4 قطعه ماهی كشف وضبط كردند.
این مسوول حفاظت محیط زیست مازندران گفت: در فریدونكنار نیز ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین گشت وكنترل درحوزه استحفاظی 12رشته دام هوایی صیدپرندگان راجمع آوری و 24عدد پایه دام را تخریب كردند.
او گفت: ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان بابلسر حین گشت وكنترل در حوزه استحفاظی (اراضی آیش اجاكسر 8 رشته دام هوایی جمع آوری و 16عدد پایه دام را تخریب كردند ، محیط بانی بندپی بابل نیز حین گشت وكنترل در حوزه استحفاظی شكارچیان غیرمجاز به همراه 2قبضه سلاح شكاری دستگیر كردند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران با بیان این كه در 2 ماهه مهر و آبان حدود 205 قبضه سلاح شكاری از شكارچیان د ر حال شكار ضبط شد ، تصریح كرد: امیدوارم با توجه به منسوخ شدن شكار و صید پرندگان و حیوانات وحشی ، این فعالیت غیر انسانی و اخلاقی در استان نیز به صفر برسد.
مسلمی گفت: وقتی شرایط برای حضور پرندگان وحشی در مناطق مختلف مازندران فراهم شود ، لذت عكاسی و فیلمبرداری از صحنه های فراز و فرود تغذیه پرندگان می تواند این خطه شمالی ایران را در دنیا مشهور كند.
بر اساس ماده 25 قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز ، شكار هر گونه پرنده مهاجر یا بومی و خرید و فروش زنده یا كشته آن ممنوع است.در این قانون آمده است : هر كس بدون اخذ مجوز قانونی از سازمان حفاظت محیط زیست و عدم رعایت سایر ترتیبات پیش بینی شده در قوانین و مقررات به صدور حیوانات وحشی عادی، در معرض نابودی و كمیاب، انواع موجودات آبزی، پرندگان شكاری و غیرشكاری اعم از بومی یا مهاجر وحشی به طور زنده یا غیرزنده و نیز اجزای این حیوانات مبادرت كند، یا در حین صدور و خارج نمودن دستگیر شود، هر چند عمل او منجر به خروج موارد مذكور از كشور نشود، به مجازات قاچاق كالای ممنوع محكوم می گردد. تعیین مصادیق این حیوانات بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است.
بر اساس آمارهای رسمی ، تاكنون بیش از 490 گونه جانوری از رده های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها در زیست بوم مازندران شناسایی شده اند.
پرندگان با 317 گونه از 58 خانواده ، پستانداران با 63 گونه و 19 خانواده ، دوزیستان با 9 گونه از 6 جنس و 6خانواده ، خزندگان با 26 گونه از 21 جنس و 11 خانواده و ماهی ها با 75 گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشكیل می دهند.