با كمك ویروس های ایمن؛ باكتری های مضر مواد غذایی با ابداع محققان ایرانی از بین می روند

دو محقق ایرانی دانه های ریزی از نوع خاصی باكتریوفاژ ابداع كرده اند كه با اسپری كردن روی مواد غذایی باكتری های مضر مانند ای كولای را از بین می برد.

1401/09/16
|
08:15
|

به گزارش رادیو پیام از خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، هرچند وجود روشی ساده كه تمام باكتری های مضر در موادغذایی را از بین می برد، بسیار كارآمد است اما سرازیر كردن آنتی بیوتیك ها در مواد غذایی راه حل مناسبی نیست. درهمین راستا زینب حسین دوست و توحید دیدار استاد و استاد یار دانشگاه مك مستر همراه گروهی از محققان یك اسپری جدید ابداع كرده اند كه با كمك ویروس های ایمن برای مواد غذایی، باكتری های مضر در آنها را از بین می برند.

این اسپری شامل دانه های میكروژل است كه از ویروس هایی شناخته شده به نام باكتریوفاژ استفاده می كند. باكتریوفاژ ها برای انسان بی خطر هستند اما می توانند باكتری های دیگر را بكشند و ببلعند. نكته مهم آنكه برخی باكتریوفاژها نوع خاصی از باكتری را طعمه خود می كنند و به عبارت دیگر تمام باكتری های مفید و مضر را یك جا از بین نمی برند.

محققان دانشگاه مك مستر با توجه به تحقیقات پیشین خود فرایند ساخت دانه ها را با ایجاد نوعی محلول مایع آغاز كردند كه از باكتریوفاژها و یك تركیب آلی اتصالی عرضی به نام گلوتارآلدئید ساخته شده بود.

این محلول روی 2 ورقه نازك پلیمر ذخیره شد كه لایه زیرین آن جامد و لایه رویی شامل سوراخ های ریز و شبیه كندوی عسل بود.

در مرحله بعد ورقه حاوی محلول به مدت 10 دقیقه در خلا قرار گرفت و سپس به مدت 2 روز در محیطی خنك و مرطوب نگهداری شد. طی این مدت گلوتارآلدئید سبب شد تمام باكتریوفاژ های موجود در سوراخ های كندوی عسل به طور خودكار به شكل شبكه هایی از ریز رشته ها در آیند و بنابراین دانه های ژلاتینی در هر سوراخ ایجاد شد.

هنگامیكه لایه رویی جدا شد، دانه های میكروژل از لایه زیرین برداشت شد. عرض هر دانه حدود 20 میكرون و حاوی حدود نیم میلیون باكتریوفاژ بود. در این حالت قدرت ویروس ها به میزان قابل توجهی افزایش یافته بود.

زینب حسین دوست محقق ارشد این پژوهش می گوید: این دانه ها مانند قطعات لگوی میكروسكوپی كنار یكدیگر قرار گرفتند.

چنین ساختار طبیعی سبب شد ماندگاری مواد طولانی تر، بسته بندی و استفاده آن نیز ساده تر شود.

در آزمایشگاه اسپری كردن دانه ها روی كاهو و گوشت، باكتری ای كولای روی این مواد غذایی را طی 9 ساعت از بین برد. محققان معتقدند باكتریوفاژ به كار رفته در این تحقیق می تواند باكتری های خطرناك مانند سالمونلا و لیستریا را از بین ببرد.

دسترسی سریع