دانشیار دانشكده تغذیه علوم پزشكی اصفهان گفت: نتایج بررسیها بر روی بیماران ریوی نشان داده افرادی كه ویتامین C كمتری دریافت میكردند در روزهای آلوده مشكلات تنفسیشان تشدید می شده است.
سید مرتضی صفوی اظهار داشت: براساس مطالعات انجام شده در دانشگاه بریتیش كلمبیا كانادا، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C به دلیل وجود آنتی اكسیدان، بدن را در مقابل اثرات آلودگی هوا بیمه میكند؛ بنابراین تركیب خوراك های دارای این ویتامین كه یك آنتیاكسیدان قوی است باعث حفاظت بدن در برابر آسیب رادیكالهای آزاد میشود.
وی افزود: یكی از دلایل ایجاد رادیكالهای آزاد در بدن ورود ذرات آلاینده هوا در ریهها است كه آنتی اكسیدانها با اتصال به رادیكالهای آزاد باعث خنثی شدن آنها پیش از آسیب رساندن به بدن و ریه شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینكه ویتامین E نیز یك آنتیاكسیدان قوی بشمار میرود، گفت: این ویتامین محلول در چربی، بدن را در مقابل اثرات زیان آور آلودگی هوا مصون میكند.
صفوی افزود: ویتامین E با اكسیژن تركیب میشود و رادیكالهای آزاد را از بین میبرد و علاوه بر محافظت بدن در برابر آلایندههای هوا مانع از بین رفتن و اكسید شدن ویتامین A در بدن میشود.
دانشیار دانشكده تغذیه علوم پزشكی اصفهان مصرف شیر را در روزهای آلوده مفید دانست و اظهار كرد: شیر دارای فسفر و منیزیم است و مصرف آن بدن را از مسمومیتهای ناشی از قرار گرفتن در معرض آلایندههای هوا مصون نگه میدارد.
وی ادامه داد: ماست و دوغ تركیب مشابهی دارند. اگر كسی نمیتواند شیر بنوشد برای جلوگیری از تركیب آلایندههای خطرناك در بدن روزانه دست كم سه فنجان ماست استفاده كند.
صفوی با بیان اینكه مصرف لبنیات پروبیوتیك تأثیر بسزایی در جلوگیری از تركیب آلایندهها در بدن دارد، گفت: استفاده كردن از گروه لبنیات و مواد غذایی حاوی ویتامینهای E و C میتواند تأثیرات مثبتی بر تقویت سیستم ایمنی بدن افراد داشته باشد و از تأثیر آلودگیها پیشگیری میكند.
دانشیار دانشكده تغذیه توصیه كرد: افراد در معرض آلودگیها قرار نگیرند و از مواد غذایی استفاده كنند كه بدن را در برابر آسیبهای ناشی از آلودگی مقاوم كند.
وی افزود: آلودگی هوا معضلی است كه سلامتی افراد به ویژه گروههای آسیب پذیر از جمله نوزادان، كودكان، خانمهای باردار و شیرده، سالمندان و بیماران ریوی و قلبی را تهدید و مشكلات جدی برای آنها ایجاد میكند.
صفوی با بیان اینكه افراد در شرایط آلودگی هوا باید با آمادگی لازم و با تغذیه مناسب مراقب سلامتی خود باشند، افزود: استفاده از مواد غذایی دارای آنتی اكسیدان مانند ویتامین C توصیه میشود؛ این ویتامین در مركبات از جمله پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، لیموترش، گریپ فروت و سبزیها، گوچه فرنگی و سیب زمینی وجود دارد، استفاده از انواع سوپ و آش نیز كه مملو از سبزیهاست بسیار مناسب است.
این متخصص تغذیه گفت: پهنبرگها و سبزیهای برگ تیره مانند كلم بروكلی و كاهو سرشار از ویتامینC هستند.
صفوی با بیان اینكه ویتامین C جز آنتیاكسیدانهای قوی است كه باعث كاهش اثرهای منفی ناشی از آلودگی هوا میشود، اضافه كرد: این تأثیر در بدن افراد سیگاری كمرنگ است زیرا دود سیگار سبب ازبین رفتن بخش عظیمی از ویتامین C دریافتی میشود.