مسئولان بهزیستی، شهرداری، فرمانداری و وزارت كشور با توضیح جزئیات طرح شناسایی، جمع آوری و ساماندهی كودكان خیابانی از مردم خواستند به این كودكان كمك نكنند تا این پدید زشت اجتماعی برطرف شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ رضا محبوبی معاون مركز اجتماعی و فرهنگی وزارت كشور در برنامه تیتر امشب شبكه خبر گفت: كودكان كار اغلب محصول شرایط نامناسب اقتصادی و فقر هستند.
این مسئول وزارت كشور با اشاره به این كه برخی از خانواده ها به اجبار یا از روی جهل از كودكانشان برای كسب درآمد سوء استفاده می كنند افزود: آمارها نشان می دهد كه مشكل بی سوادی و فقر از علل اصلی ایجاد كودكان خیابانی و كار است.
محبوبی گفت: تاكنون 130 هزار كودك كار ( خیابانی) شناسایی شده اند كه كد ملی دارند اما در مدارس ثبت نام نشده اند همچنین تعداد زیادی از این كودكان حتی شناسنامه هم ندارند.
معاون مركز اجتماعی و فرهنگی وزارت كشور افزود: ما برای این كودكان بسته حمایتی طراحی كرده ایم و از مهر امسال هیچ كودكی كه كدملی دارد از تحصیل باز نخواهد ماند حتی اگر تبعه ایران نباشد.
محبوبی گفت: با همكاری وزارت كار و بهزیستی تا چندماه دیگر آماری از كودكان كار و خیابانی را احصا خواهیم كرد.
در ادامه برنامه رضا قدیمی مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری با اشاره به تاسیس قرارگاهی در تهران برای شناسایی و جمع آوری كودكان خیابانی گفت: در وهله اول كودكان جمع آوری و در مرحله دوم وضع سرپرستانشان شناسایی می شود.
قدیمی افزود: اگر كودكان پدر و مادر داشته باشند و پدر و مادر اهلیت نگهداری و سرپرستی كودكان را داشته باشند طبیعتا زیر پوشش خدمات ما قرار نخواهند گرفت.
این مسئول شهرداری گفت: مشكل ما در حال حاضر دسته بندی این كودكان است برخی از اینها مورد استثمار باندهای تبهكار و متكدیان حرفه ای قرار دارند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری با لازم شمردن ساماندهی كودكان و حمایت از آنها بعد از جمع آوری گفت: شهرداری اجازه نگهداری كودكان زیر 18 سال را ندارد.
قدیمی گفت: اگر مشاركت اجتماعی و مردمی در امر جمع آوری و حمایت از كودكان خیابانی صورت نگیرد طبیعتا این اقدام با شكست روبرو خواهد شد.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری افزود: تا زمانی كه مردم به این كودكان پول می دهند نمی توان به موفقیت این طرح امیدوار بود.
این مسئول با اشاره به 16 محل و مكانی كه برای نگهداری كودكان كار در اختیار سازمان بهزیستی قرار گرفته است گفت: مردم با كمك نكردن به این كودكان می توانند كمك كنند تا این معضل اجتماعی به راحتی برطرف شود.
در ادامه بحث فرهادی فرماندار تهران گفت: آمار كودكان كار زیر 14 سال، كمتر از 1000 نفر است و نباید كودكانی را كه در بخش كشاورزی و دیگر بخش های اقتصادی كار می كنند جزو كودكان كار محسوب كرد.
فرماندار تهران گفت: در گذشته آماری از كودكان كار گرفته شد ولی كامل نبود.
فرهادی افزود: عمده كودكان كار از سر چهار راه ها جمع آوری شده اند.
این مسئول دولتی افزود: بخشی از مسئولیت ساماندهی كودكان خیابانی متوجه خانواده های آنهاست.
فرهادی با اشاره به كمك به خانوداه های كودكانی كه مستحق كمك اند افزود: بالای 50 درصد كودكان كار توسط باندهای تبهكار هدایت می شوند.
فرماندار تهران با بیان این كه مقابله با تكدی گری كار بسیار مشكلی است گفت: مردم و صدا و سیما می توانند به ساماندهی و رفع این معضل كمك كنند.
حبیب الله فرید معاون اجتماعی سازمان بهزیستی نیز با اشاره به جمع آوری 9 هزار و 280 نفر از كودكان خیابانی گفت: آیین نامه ساماندهی كودكان خیابانی تكلیف ما را روشن می كند و وظیفه این كار در استان ها با كار گروه استان ها و در تهران با فرمانداری است.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: در 3 ماه اول سال در تهران 2200 كودك جمع و جذب شدند.
این مسئول گفت: در قوه قضاییه و دادگستری لازم است تصمیماتی برای این ها گرفته شود و وزارت بهداشت هم وظیفه تامین بهداشت اینها را دارد و آموزش و پرورش هم در قبال اینها مسئول است.
فرید با بیان این كه بیش از 70 درصد كودكان خیابانی غیر ایرانی هستند افزود: وزارت خارجه و كشور وظیفه دارد به اینها رسیدگی كنند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی با اشاره به هجوم كودكان كار به كلان شهرها گفت: مردم نباید به اینها كمك كنند و ما وظیفه داریم با آگاهی بخشی مانع كمك كردن مردم به اینها شویم و در عوض كمك های مردمی را به سمت انجمن ها و سازمان های خیریه هدایت كنیم.
محسن فاطمی روانشناس اجتماعی نیز در گفتگوی تلفنی با برنامه گفت: یكی از عوامل مهم در احیای كودكان كار و خیابان، آموزش مهارت های مختلف در حوزه های معنوی، عاطفی، اجتماعی و غیره به آنهاست.
این روانشناس افزود: این كودكان بعد از جمع آوری باید تحت پوشش و مراقبت های ویژه اجتماعی قرار بگیرند زیرا این دسته از كودكان از این نواحی به شدت آسیب دیده اند.