زنان قهرمان و دانش بنیان از نائب قهرمانی تا فعالیت‌های دانش بنیان

درحالی كه غرب تلاش دارد چهره‌ای مخدوش از زن ایرانی به نمایش گذارد ارتقای جایگاه زنان جامعه و باز شدن فضا برای حضور بانوان در عرصه‌های مختلف علمی، دانشگاهی، ورزشی و .. غیر قابل انكار است.

1402/02/23
|
13:33
|

به گزارش رادیو پیام از خبرگزاری مهر: ارتقای جایگاه زنان جامعه و باز شدن فضا برای حضور بانوان طی سال‌های گذشته در عرصه‌های مختلف به خصوص در زمینه علمی، دانشگاهی و ورزشی غیرقابل انكار است این در حالی بوده كه غرب همواره تلاش كرده چهره‌ ای مخدوش و ناتوان از زن ایرانی به نمایش گذارد.

زنان حتی در برخی رشته‌های تحصیلی گوی سبقت را از مردان ربوده‌اند و كفه ترازوی علمی كشور به سمت بانوان سنگین‌تر است به طوری كه معاون وزیر علوم می‌گوید؛ در حال حاضر خانم‌ها 60 درصد از جمعیت دانشجویی كشور را شامل می‌شوند.

پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم نیز با اشاره به افزایش نقش خانم‌ها در حوزه‌های مختلف علم و فناوری می‌گوید: اگر بخواهم آماری در زمینه حضور بانوان در حوزه‌های علم و دانش بیان كنم باید بگویم كه حدود 50 تا 60 درصد دانشجویان حاضر در كلاس‌های دانشگاهی را خانم‌ها شامل می‌شوند و در زمینه تعداد اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها نیز آماری از حضور بانوان در این حوزه پیش از انقلاب اسلامی ندارم اما می‌دانم كه تعداد اعضای هیأت علمی خانم در آن زمان بسیار كم بود اما در حال حاضر حدود 28 درصد اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها را خانم‌ها تشكیل می‌دهند.

علی اكبر متكان رئیس كمیسیون ملی یونسكو _ ایران نیز با اشاره به تحول در جایگاه زنان در جامعه می‌گوید: عدم تبیین جایگاه زن در نظام جمهوری اسلامی و جامعه ایران در دنیا موجب شد كه استكبار با ابزار رسانه‌ای خود تصویر غیر صحیح و غلطی را به جامعه جهانی عرضه و از آن سو استفاده كند در حالی كه با گذشت چهل و چهار سال از انقلاب اسلامی زنان كشور ما بخصوص از نظر علمی و آموزشی در جایگاه‌های بسیار مترقی قرار دارند.

محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم اظهارداشت: طی 40 سال گذشته حضور بانوان در عرصه‌های مختلف اجتماعی افزایش یافته و رسمیت پیدا كرده به طوری كه اگر به پازل دانایی كشور نگاه كنیم نقش زنان در این پازل بسیار تعیین كننده است.

به گفته زلفی‌گل، مسیر برای ورود بانوان به عرصه‌های علمی، دانشگاهی و اجتماعی باز شده و بانوان كشور نیز نشان داده اند كه می‌توانند نقش مهمی در پیشرفت كشور داشته باشند

از 270 هزار دانشجوی علوم پزشكی؛ 60 درصد زنان هستند

همچنین به گفته بهرام عین الهی وزیر بهداشت از 270 هزار دانشجوی علوم پزشكی؛ 60 درصد زنان هستند، همچنین 9 هزار صندلی هیأت علمی دانشگاه‌های علوم پزشكی هم متعلق به زنان است.

بی‌سوادی دختران ریشه كن شده است

انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهور هم اعلام كرد: كشور با تمركز جدی بر آموزش یكپارچه و برابر ضمن كاستن از شكاف جنسیتی تا 97 درصد در آموزش ابتدایی و متوسطه بی‌سوادی دختران را ریشه‌كن كرده است.

فعالیت 303 شركت خلاق بانوان / ‏فعالیت 940 شركت دانش بیان با مدیرعاملی زنان

خزعلی اظهارداشت: فعالیت 940 شركت دانش بیان با مدیرعاملی بانوان و مشاركت زنان در هیئت مدیره بیش از 2700 شركت دانش بیان همچنین فعالیت 303 شركت خلاق بانوان در كشور و حمایت از صدها طرح مرتبط و با حوزه فناوری و فضای مجازی بیانگر مشاركت حداكثری زنان در توسعه فناوری‌های نوین است.

وی با اشاره به اینكه 30 درصد از كارمندان نمونه، خانم هستند درحالی‌كه 10 درصد از كارمندان را بانوان تشكیل می‌دهند، افزود: این مسئله نشانگر مسئولیت‌پذیری و توانمندی بالای خانم‌هاست.

خزعلی تاكید كرد: اسلام نگاه كریمانه‌ای نسبت به جنس زن دارد كه غرب در مقابل آن خلع سلاح است اما اغلب این نگاه كرامت‌بخش مورد غفلت قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به موفقیت‌های زنان ایرانی در مجامع بین‌المللی، سیاه‌نمایی‌ها و اتهامات واهی غرب علیه زنان ایرانی و وارونه نشان دادن حقایق خاطرنشان كرد: همانگونه كه در حوزه بهداشت و درمان، موفقیت‌های بانوان ما ثبت جهانی شده است، باید تلاش كنیم خدمات قابل تحسینی كه در حوزه‌های اجتماعی، حقوقی و… توسط بانوان ایرانی انجام می‌شود به مجامع بین‌المللی با استناد به شاخص‌های آماری منعكس شود.

940 شركت دانش بیان با مدیرعاملی بانوان فعالیت دارند و زنان در هیئت مدیره بیش از 2700 شركت دانش بیان مشاركت دارند.

آمار بانوان مخترع ایرانی بالاتر از متوسط جهانی است

درحالی‌كه به‌طور متوسط در دنیا، درصد زنان مخترع در پرونده‌های ثبت اختراع حدود 14 درصد است و در كشورهای پیشرو هم این رقم به 18 درصد نمی‌رسد، این نسبت در ایران (جامعه آماری كانون پتنت) 24 درصد است.

نتایج این بررسی كه روی بیش از 2 هزار پرونده موجود انجام شد نشان داد كه نسبت زنان مخترع در ایران (جامعه آماری كانون پتنت) نسبت به متوسط جهانی، رقمی بالاتر است. نسبت زنان مخترع به مردان مخترع در ایران (جامعه آماری كانون پتنت) حدود 24 درصد است. به عبارتی دیگر، در برابر هر 4 مرد مخترع یك زن مخترع فعال است كه در مقایسه با نسبت جهانی 6 به 1 رقمی قابل‌ملاحظه است.

در این تحقیق تمامی پرونده‌های ثبت شده در سامانه الكترونیكی كانون پتنت، به‌عنوان جامعه آماری بررسی شدند. از دلایل انتخاب كانون پتنت و سامانه الكترونیكی آن برای بررسی جنسیت مخترعان ایرانی، می‌توان به موارد زیر اشاره كرد:

در سامانه الكترونیكی كانون پتنت، هیچ محدودیتی ازنظر حوزه فناوری، جنسیت، استان، دانشگاه، مراكز پژوهشی، صنعت یا مخترعین مستقل و… برای پذیرش تقاضانامه‌ها برای حمایت از ثبت اختراعات در ادارات ثبت اختراع خارجی وجود ندارند و هر مخترعی قادر است از هر كجای كشور بدون پرداخت هزینه و یا تشریفاتی دست و پاگیر، اختراع خود را در سامانه كانون به‌صورت اینترنتی ثبت كند.


كسب 829 مدال توسط زنان ایرانی طی یك مدت كوتاه

مریم كاظمی پور معاون توسعه ورزش بانوان در گفت وگو با مهر با اشاره به اینكه فقط طی 13 ماه درباره زمانی 1400 تا زمستان 1401 حدود 829 مدال توسط زنان ایرانی كسب شده است، گفت: 31 رشته ورزشی، بانوان در این مدت به سكوهای قهرمانی دنیا و آسیا دست یافته‌اند و 37 مدال هم در بازی‌های كشورهای اسلامی از آن زنان ایران شده است. همچنین سه مدال طلا در پارالمپیك توكیو توسط بانوان كشورمان كسب شد.

فقط طی 13 ماه درباره زمانی 1400 تا زمستان 1401 حدود 829 مدال توسط زنان ایرانی كسب شده است، گفت: 31 رشته ورزشی، بانوان در این مدت به سكوهای قهرمانی دنیا و آسیا دست یافته‌اند و 37 مدال هم در بازی‌های كشورهای اسلامی از آن زنان ایران شده است.

در بخش بانوان فعال حدود 150 رشته ورزشی و 52 فدراسیون ورزشی فعال است

وی بیان داشت: در بخش توسعه قهرمانی بر اساس آمار دقیقی كه در بخش معاونت قهرمانی قابل احصاء است، بخش بانوان فعال حدود 150 رشته ورزشی و 52 فدراسیون ورزشی فعال است. درحالی كه در حوزه ورزش قهرمانی قبل از انقلاب تنها 7 رشته ورزشی فعال بودند. این نشان می‌دهد كه بحث قهرمانی در حوزه بانوان مورد توجه جمهوری اسلامی بوده است. همچنین اكنون 26 هزار و 700 فضای ورزشی دولتی و خصوصی تحت پوشش وزارت ورزش و جوانان را داریم. از این تعداد نیمی از آن به آقایان اختصاص دارد و 5 هزار عدد از آنها اختصاصی بانوان است. و مابقی به صورت مشترك در ساعات مختلف استفاده می‌شود.

كاظمی پور بیان داشت: تعداد مربی یكی از شاخص‌های توسعه و جایی است كه می‌توانیم درباره ارتقای دانش فنی صحبت كنیم. مهمترین عنصر در ارتقای دانش فنی داشتن نیروی متخصص است. به این ترتیب از تعداد 32 نفر مربی در سال 1357 به 164 هزار و 362 نفر تا پایان آذرماه 1401 در رشته‌ها و سطوح مختلف رسیده‌ایم.

تعداد داورانی كه ورزش‌های مختلف را قضاوت می‌كنند در سال 1357، 10 داور رسمی بوده است و در حالی كه در پایان سه ماهه سوم سال 1401 این تعداد به 103 هزار ششصد و پنجاه نفر رسیده است.

درباره داورهای بین‌المللی بانوان نیز در سال 1392 حدود 20 داور اعزامی داشتیم كه تا پایان سال 1400 به 153 داور رسیده است. این 153 نفر شاخص‌های جهانی و آنچه موردتوجه فدراسیون‌های بین‌المللی برای داوری در سطح بین‌الملل بوده است را كسب كرده‌اند.

بانوی ایرانی بهترین داور رقابت‌های گرند اسلم چین شد

فرودین امسال بود كه معصومه باقری داور بین المللی كشورمان برای قضاوت در مسابقات گرند اسلم چین از سوی فدراسیون جهانی دعوت شد، در طول 4 روز برگزاری مسابقات مقدماتی و نهایی، قضاوت‌های كم اشتباهی را به نمایش گذاشت و در نهایت نیز از سوی كمیته برگزاری به عنوان بهترین داور این رقابت‌ها انتخاب و معرفی شد.

باقری به همراه اربابی 2 داور بین المللی كشورمان هستند كه در میان 18 داور منتخب آسیا برای قضاوت در بازی‌های المپیك 2024 پاریس باید در مسابقات مختلف از جمله گرندپری، قهرمانی جهان و.... قضاوت كنند و در نهایت با توجه به عملكرد برای قرار گرفتن در جمع 26 داور قضاوت كننده در المپیك پاریس انتخاب خواهند شد.


عملكرد كم نقص باقری در جریان رقابت‌های گرنداسلم، شانس قضاوت او را در بازی‌های المپیك پاریس 2024 بالا برده است.

مرحله نخست رقابت‌های گرند اسلم به عنوان یكی از مسیرهای كسب سهمیه المپیك پاریس به مدت 2 روز به میزبانی چین در شهر ووشی برگزار شد كه تیم ملی كشورمان موفق به كسب 4 مدال طلا، نقره و برنز شد.

تعداد حضور بانوان اثرگذاری كه بنا بر شایستگی‌ها و تخصصی كه داشته‌اند در مجامع بین‌المللی فدراسیون‌های بین‌المللی رشته‌های ورزشی حضور داشته‌اند در سال 1381 برای ما 15 كرسی بوده است و در پایان سال 1400 صاحب 97 كرسی بین‌المللی در بخش‌های مختلف فدراسیون‌های جهانی و كمیته‌های ملی المپیك و پارالمپیك شده‌ایم.

در بخش مدال‌ها در سال 1389 توانسته ایم 238 مدال رسمی در مسابقات بین‌المللی بانوان كسب كنیم كه این تعداد در سال 1400 به 518 عدد رسید.

شیر زنان ایران در اولین حضور خود نایب قهرمان شدند

حضور زنان در جامعه ایرانی بسیار پررنگ است و زنان نه تنها نقش مهمی در وزنه علمی و ورزشی و… دارند بلكه به قول قدیمی‌ها پشت سر هر مرد موفقی نیز یك زن موفق قرار دارد. فقط طی ماه جاری ملی پوشان هاكی روی یخ ایران كه فقط سه سال از فعالیت شأن در این رشته می‌گذرد، برای نخستین بار در مسابقات قهرمانی آسیا حضور یافته‌اند. در این رقابت‌ها موفق شدند نتیجه قابل توجهی را كسب كنند. اعظم سنایی، الهام مدیردهقان، نگار خرم، فاطمه اسماعیلی، زهرا رضایی، حدیث خلج، یگانه بهرامی، آذین قارونی، هلیا سوهانی، فاطمه شاهسوند، نگار ارجمند، حدیثه پورهاشمی، شبنم‌عرب، عسل حیدری، دیانا فرزام نیا، دیبا فرزام نیا، هدیه آقایی، فاطمه آقایی، زهرا قاسمی و آرزو ایزدی نمایندگان ایران را در این دوره از رقابت‌ها بودند.

برای كسب موفقیت زنان ایرانی پایانی نیست ولی هجمه رسانه‌ای و برنامه هدفمندی وجود دارد كه موفقیت‌های زنان ایرانی و رشد آنان نادیده گرفته شود. برنامه‌ای كه البته سبب خواهد شد زنان ایرانی بیش از قبل تلاش كنند و گام‌های ترقی و پیشرفت را برای كسب مدارج علمی، ورزشی و… با سرعت بیشتری طی كنند.

دسترسی سریع