خبر خوب | بانوی دانشمند برتر دنیا و دارنده مدال طلای آكادمی مخترعان اروپا،یك بانوی ایرانی است.

پروفسور سودابه داوران كه بعد از حضور در جشنواره بین‌المللی تكنوفست تركیه و كسب مدال طلای آكادمی مخترعان اروپا به تازگی به تبریز آمده است

1402/04/10
|
12:24
|

جوانان به امیدآفرینی نیاز دارند

پروفسور سودابه داوران اولین جایزه بین‌المللی كه دریافت كرده ام مدال علمی یونسكو در نانوتكنولوژی بود كه به علت مشاركت در توسعه علوم و فناوری نانو در روز 10 آوریل سال 2015 این جایزه را در مقر یونسكو در پاریس همراه با دیپلم افتخار دریافت كردم.

خانم ایرینا بوكووا، مدیركل یونسكو، شخصاً جایزه مرا اهدا كرد، به جز من برگزیده‌های دیگر هم از كشورهای روسیه، كنیا و آمریكا حضور داشتند، اما اسم كشور ما یعنی جمهوری اسلامی ایران به عنوان اولین برگزیده خوانده شد.


آغاز همكاری‌های بین‌المللی

بعد از دریافت این مدال، پیشنهادهای زیادی برای همكاری‌های بین‌المللی داشتم و مدتی است تعدادی پروژه‌های مشترك با كشورهای خارجی و اروپایی شروع كرده ‌ و بیشتر در سمینارها، كنگره‌ها همچنین دانشگاه‌ها حضور دارم؛ همچنین برای فرصت مطالعاتی نیز در آلمان بوده‌ام.

اخیرا هم به عنوان استاد مدعو در تركیه حضور دارم و آنجا در حال تحقیق و تدوین بر روی یك پروژه مشترك هستیم و 2 دانشجوی دكترای از ایران و یك دانشجوی دكترتی از تركیه در طرح زخم‌پوش‌هایی كه ساختار نانو الیاف دارند، فعالیت می‌كنیم.

من خودم را مدیون شهرم و كشورم می‌دانم و هیچ‌گاه خود را جدای از كشورم نخواهم دید

بانوی دانشمند تبریزی علاقه زیادی به وطن و زادگاه خود دارد و معتقد است می‌توان اینجا ماند و با زبان علم با دنیا حرف زد. همانطور با صراحت می‌گوید: من خودم را مدیون شهرم و كشورم می‌دانم و هیچ‌گاه خود را جدای از كشورم نخواهم دید، علاقه زیادی برای خدمت به كشور و شهر خود داشته و در عین حال می‌خواهم در سطح بین‌المللی مطرح شده و همكاری‌های موثر بین‌المللی داشته باشم و معتقدم در علم و تكنولوژی باید همكاری‌های بین‌المللی برقرار باشد و كشورها از امكانات و تجارب یكدیگر بهره‌مند شده و پروژه‌هایی به نفع جامعه بشری تعریف شود، سلامت جامعه جهانی چیزی است كه همه روی آن اشتراك نظر دارند و هیچ حد و مرزی ندارد.

وی در ادامه افزود: ایران در زمینه تولید محصولات هایتك و علوم مدرن جزء كشورهای پیشرفته و رده بالای علم نانوتكنولوژی است

از نظر چاپ مقالات، ثبت اختراعات بین‌المللی( پتنت) و استانداردهای لازم برای محصولات نانو به خوبی پیشرفت كرده‌ایم حتی محصولات نانویی ایران صادر می‌شود بسیاری از كشورها نیز به پیشرفت‌های سریع ایران در این حوزه اذعان كرده‌اند. این یعنی كسب یك موفقیت بزرگ، یعنی ما در علم نانو حرفی برای گفتن داریم. به كشور تركیه نیز با این نگرش دعوت شدم كه بتوانم نانو تكنولوژی را در دانشگاه‌هایشان توسعه دهم.


دریافت مجوز در حوزه سلامت، استانداردهای بالایی می‌طلبد تا یك محصول بتواند وارد بازار شود، انتظار داریم مسؤولان و در این رابطه بیشتر كمك كنند تا ارتباطمان با صاحبان صنایع و سرمایه‌گذاران بیشتر شود تا بتوانیم ایده‌ها را به محصول واقعی و به درد بخور تبدیل كنیم.

امیدوارم این محصول به زودی وارد بازار شود. در حوزه زخم‌پوش‌ها نیز در مرحله تولید نمونه اولیه هستیم.

این بانوی پرتلاش كه 24 سال خدمت دانشگاهی و علمی دارد وقتی می‌خواهد از چالش‌هایی كه در طی این سال‌ها پیش رویش بوده صحبت كند لبخند می‌زند، یعنی تا وقتی امید به آینده و پشتكار هم باشد می‌توان چالش‌ها را از میان برداشت.

او چنین ادامه می‌دهد: طی 24 سال خدمت دانشگاهی و علمی با صراحت می‌گویم، هیچ‌گونه محدودیت چالش‌برانگیزی در مسیر فعالیت‌ها و پیشرفت خود ندیده‌ام، بدون شك در تمام جوامع ممكن است محدودیت‌هایی باشد كه می‌توان در این رابطه به برخی محدودیت‌ها در حوزه حمایت‌های مالی برای طرح‌ها و دریافت پست‌های اجرایی و مدیریتی اشاره كرد اما شخصا با بررسی سیر زندگی و پیشرفت‌های دانشگاهی و شغلی، با صراحت می‌گویم كه مشكلی نداشته و خوب و توانمند جلو آمده و به نوعی در مقاطع مختلف حمایت شده‌ام.


مسؤولان باید توجه داشته باشند به سرانجام رساندن یك طرح و پروژه علمی به اعتبار كافی نیاز دارد و تامین اعتبار خیلی مهم است، برای اینكه نتایج تحقیقات به تولید انبوه رسیده و در بازار مصرف استفاده شود، باید زنجیره از ایده تا بازار به صورت اصولی و علمی حمایت شود.

برای اینكه یك محصولی تولید شود نیاز است آموزش‌های كافی داشته باشیم، بخش خصوصی و سرمایه‌داران از آخرین تولیدات علمی باخبر شوند، تعاملات و ارتباطات مداوم صورت گیرد، قوانین به نفع سرمایه‌گذاران اعمال نشود و خلاصه چالش‌ها و برخی محدودیت‌های موجود سر راه تولیدكنندگان علم كنار گذاشته شود.

باید اشاره كنم به صورت نسبی حمایت‌هایی از سوی مسئولان اعمال می‌شود اما انتظاراتمان بیش از این بوده، چرا كه در مقایسه با میزان فعالیت‌ها به حمایت‌های بیشتری نیاز داریم. انتظار داریم در این رابطه حمایت‌ها از نظر سرمایه گذاری و فرصت‌ها فراهم شود كه حداقل بتوانیم مواردی كه به سطح استارت‌آپی رسیده و به تولید محصول نزدیك شده‌ و نمونه اولیه دارند را به تولید برسانیم.


حضور در عرصه‌های جهانی مانند كنفرانس‌ها و كنگره‌ها برای بانوان ایرانی جایگاه بسیار والا و ارزشمندی است، آنها پیشرفت‌های خوبی كسب كرده‌اند، همكارانی دارم كه در اروپا مطرح بوده و رئیس كمیته‌های مختلف پزشكی هستند، حضور آنها و بسیاری از بانوان دیگر ثابت می‌كند هیچ محدودیتی وجود ندارد و اگر خودشان بخواهند می توانند پیشرفت كنند.

ما بانوان ایرانی از مسؤولان انتظار داریم زمینه را برای حضور بیشتر و موثرتر بانوان توانمند در پست‌های مهم و ریاستی فراهم كنند.

دكتر داوران در جشنواره علوم و تكنولوزی تحت عنوانTeknofest و خطر تهدید جهانی مقاومت به آنتی بیوتیك‌ها بود.

مقاومت آنتی بیوتیكی یك مشكل رو به رشد بوده و نگرانی عمومی برای بهداشت عمومی در سطح جهانی شناخته می‌شود .طبق پیش‌بینی‌ها تا 10 سال آینده میلیون‌ها انسان بر اثر مقاومت باكتریایی جان خود را از دست خواهند داد.

مقاومت آنتی بیوتیكی یك مشكل رو به رشد بوده و نگرانی عمومی برای بهداشت عمومی در سطح جهانی شناخته می‌شود كه از آن به عنوان بمب ساعتی قرن بیست و یكم نام برده می‌شود.

برخی از باكتری‌ها در حال حاضر حتی به قوی‌ترین آنتی بیوتیك‌های موجود نیز مقاوم هستند. مركز كنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) آن را یكی از مبرم‌ترین مشكلات بهداشت عمومی در جهان می‌نامد.

برخی از باكتری‌ها در حال حاضر حتی به قوی‌ترین آنتی بیوتیك‌های موجود نیز مقاوم هستند. مركز كنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) آن را یكی از مبرم‌ترین مشكلات بهداشت عمومی در جهان می‌نامد.

بنابراین تصمیم گرفتیم سیستمی با تركیبات طبیعی طراحی كنیم كه علاوه بر ارتقای اثربخشی طیف وسیعی از آنتی بیوتیك‌ها، بتواند بر مقاومت باكتریایی غلبه و از آن پیشگیری كند.


سرانه مصرف آنتی بیوتیك در ایران 16 برابر استاندارد جهانی است

البته این موضوع یك خطر و تهدید جهانی بوده و مختص ایران نیست. البته باید گفت میزان مصرف آنتی‌بیوتیك‌ها در كشورمان 16 برابر متوسط جهانی بوده و زنگ خطری برای ما است. كار روی آنتی بیوتیك‌های جدید زمانبر بوده و سال‌ها طول می‌كشد یك داروی جدید مراحل را طی و وارد بازار شود، بنابراین هدف اصلی اصلاح روش‌های استفاده از داروهای فعلی و ارائه آموزش در این رابطه است.


جشنواره علوم و تكنولوزی تحت عنوان «Teknofest» همه ساله به میزبانی استانبول برگزار می‌شود و محققان از سراسر جهان در این جشنواره شركت و طرح‌ها، اختراعات و نمونه‌های تولیدی خود را به نمایش می‌گذارند و ما با دو طرح در این جشنواره شركت كردیم.

یكی از طرح‌ها در رابطه با زخم‌پوش‌ها بوده و در ایران كار شده بود كه مدال برنز را دریافت كرد. طرح دیگری هم پروژه مشترك ایران و تركیه بود و در قالب آن روی معضل مهم جهان به نام مقاومت آنتی بیوتیكی كار كرده بودیم، مدال طلای آكادمی مخترعان اروپا را دریافت كرد.

دسترسی سریع