آمریكا ثابت كرده است قابل اعتماد نیست

وزیر خارجه كشورمان گفت تنها مرجع صاحب اختیار درباره راستی آزمایی برجام آژانس بین المللی انرژی اتمی است و موضوع تائید برجام در داخل آمریكا رویه ای داخلی در این كشور است.

1396/07/02
|
09:19
|

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما وزیر امور خارجه كشورمان تصریح كرد تنها مرجع صاحب اختیار درباره راستی آزمایی برجام آژانس بین المللی انرژی اتمی است و موضوع تائید برجام در داخل آمریكا رویه ای داخلی در این كشور است.
محمد جواد ظریف در گفتگو با شبكه تلویزیونی سی ان ان در واكنش به پرسشی درباره احتمال خروج آمریكا از برجام یا عدم تائید آن در آمریكا و واكنش احتمالی ایران گفت: تایید برجام بخشی از توافقنامه نیست بلكه رویه ای است كه در داخل آمریكا وجود دارد و (چنین رویه ای) باعث سلب مسئولیت رئیس جمهور ترامپ و دولت آمریكا از تعهداتشان در قبال برجام نمی شود چون تنها مرجع صاحب اختیار در توافقنامه هسته ای برای راستی آزمایی این توافقنامه، آژانس بین المللی انرژی اتمی است. ایران به نتایج این روند نگاه خواهد كرد و گزینه های خود را بررسی خواهد كرد. ایران تعدادی از گزینه ها را در اختیار دارد كه شامل خروج از توافقنامه و بازگشت با سرعت بیشتر در برنامه هسته ای است كه البته (این برنامه) همچنان صلح آمیز باقی خواهد ماند اما (در این صورت) دیگر محدودیت هایی را كه ما داوطلبانه پذیرفتیم، نخواهد پذیرفت.وزیر امور خارجه ایران تاكید كرد برخلاف آنچه كه آمریكایی ها می گویند هیچ بندی در برجام وجود ندارد كه تاریخ انقضا داشته باشد بلكه محدودیت های برجامی در مورد حقوق ایران، دوره زمانی مشخص ده ساله ای دارد.
محمد جواد ظریف در ادامه گفتگو با شبكه تلویزیونی سی ان ان گفت: می خواهم روی موضوعی تاكید كنم كه در آمریكا برداشت نادرستی درباره آن وجود دارد و ما باید این برداشت نادرست را از بین ببریم. آنها می گویند در توافقنامه بندی وجود دارد كه تاریخ انقضا دارد. من می گویم كه هیچ بندی از توافقنامه نیست كه تاریخ انقضا داشته باشد. ایران خود را متعهد كرده است كه هم به عنوان عضو ان پی تی و هم به عنوان عضوی از توافقنامه برجام، هرگز تسلیحات هسته ای تولید نكند.
مجری گفت اما بازرسی ها شامل بندهایی است كه تاریخ انقضا دارد.
محمد جواد ظریف گفت خیر چنین چیزی نیست. بازرسی ها هم بندی به نام تاریخ انقضا ندارد چون ایران سرزده ترین بازرسی ها را در پروتكل الحاقی پذیرفته است، اگر آمریكا آنگونه رفتار كند كه قرار است رفتار كند، در طی هشت سال پس از امضای توافقنامه یعنی از الان به بعد كه شش سال دیگر می شود، ایران پروتكل الحاقی را تائید خواهد كرد یعنی این كشور به صورت دائمی نظارت بر تاسیسات خود را به وسیله آژانس بین المللی انرژی اتمی می پذیرد.
محمد جواد ظریف افزود: آن چیزی كه وجود دارد طول زمان محدودیت ها روی ایران است چون ایران تحت تحریم های شورای امنیت بود، دوره زمانی تعیین شده است كه در این دوره زمانی ایران برخی محدودیت ها را خواهد داشت، پس از گذشت این دوره زمانی است كه ایران مثل هر كشور دیگر فاقد تسلیحات هسته ای و عضو ان پی تی، برنامه غنی سازی خواهد داشت و همچنان برنامه غنی سازی خواهد داشت و این برنامه غنی سازی به شدت و به صورت دائم تحت نظارت آژانس خواهد بود. در آمریكا هراس افكنی زیادی درباره این موضوع وجود دارد.
درباره محدودیت زمانی كه در توافقنامه وجود دارد مذاكرات بسیار زیادی انجام شد چون ما معتقد بودیم كه نباید هیچ محدودیتی روی حقوق ایران باشد به این دلیل كه اگر ما همه ساز و كارها را می پذیریم كه پذیرفتیم در این صورت ایران باید مثل سایر اعضای ان پی تی باشد اما طرف دیگر در مذاكرات معتقد بود كه باید یك مدت زمان طولانی تر وجود داشته باشد و ما در مورد این مدت زمان، به یك توافق حد وسطی دست یافتیم كه مدت زمان آن ده سال است.آمریكا ثابت كرده است كه این كشور قابل اعتماد نیست
ظریف در پاسخ به این پرسش كه آیا اروپایی ها به ایران گفته اند كه صرف نظر از هر اتفاقی كه بیفتد به توافقنامه برجام پایبند خواهند ماند، گفت: اروپا چنین چیزی را بیان كرده است. ضرورت دارد كه ما در زمان مناسب برای خودمان مشخص كنیم كه منافع ملی ما چیست؟ ما منطبق بر منافع ملی خودمان عمل می كنیم. این مسئله مهم است كه بتوانیم یك فضای بین المللی قابل پیش بینی داشته باشیم. به نظر من كاری كه آمریكا می كند این است كه این كشور علاوه بر اینكه غیرقابل پیش بینی است، كه شاید برخی وقت ها كارایی داشته باشد، اما این كشور ثابت كرده است كه قابل اعتماد نیست. آمریكا باید در بسیاری از توافقنامه های بین المللی شركت كند، این كشور یك قدرت بزرگ است و روشن است كه در مذاكرات بین المللی حضور دارد و بخشی از توافقنامه های بین المللی می شود، چه از طریق توافقنامه های دوجانبه و چه از طریق توافقنامه های چندجانبه و چه از طریق قطعنامه های شورای امنیت! این توافقنامه(برجام) یك توافقنامه دوجانبه نیست، حتی یك پیمان چند جانبه نیست بلكه قطعنامه شورای امنیت است. آمریكا عضو دائم شورای امنیت است. چیزی كه برای جامعه بین المللی اهمیت دارد این است كه بتواند به حرفهای آمریكا به عنوان یك طرف مذاكره، اعتماد كند. اگر دنیا نتواند به حرف های آمریكا به عنوان یك شریك مذاكراتی اعتماد كند در این صورت هیچ كس با آمریكا مذاكره نخواهد كرد چون آنها می دانند كه آمریكا بالاخره از این اصطلاح مشهور استفاده خواهد كرد كه: «آنچه كه مال من است مال من است اما آنچه كه مال شما است قابل مذاكره است»!
در هر مذاكره ای بده بستان وجود دارد. در مذاكرات هسته ای بده بستان وجود داشت. ما (دادن) برخی امتیازات را پذیرفتیم و آمریكا نیز (دادن) برخی امتیازات را پذیرفت. در این مقطع زمانی بسیار اهمیت دارد كه علاوه براینكه باید از مزایای اقتصادی توافقنامه برخوردار شویم اما از جنبه جهانی نیز اهمیت دارد. همه ما دریك دنیای بهم پیوسته زندگی می كنیم. از جنبه جهانی با توجه به همه بحران ها شامل كره شمالی و بحران های منطقه ما، بسیاراهمیت دارد كه بتوان روی وعده ها و تعهدات بازیگران مهم در جامعه جهانی اعتماد كرد. ایران ثابت كرده است كه شریكی قابل اعتماد است، هفت گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی وجود دارد كه نشان داده است ایران شریكی قابل اعتماد است، امیدوارم كه آمریكا در موضع خود تجدید نظر كند و به دنیا ثابت كند كه این كشور هم شریكی قابل اعتماد است.


آن زمان كه صدام« دلبر» آمریكا و غربی ها بود و ایران را موشك باران می كرد این كشورها یك اخم هم به صدام نكردند.
ظریف در ادامه گفتگو با شبكه تلویزیونی سی ان ان به پرسشی درباره امانوئل مكرون رئیس جمهور فرانسه پاسخ داد.
فرید زكریا گفت: امانوئل مكرون رئیس جمهور فرانسه گفت راهی برای خروج از بن بست بین دولت ترامپ و ایران وجود دارد، یعنی این راه پایبندی به توافقنامه هسته ای و عدم خروج از آن است، اما شروع مذاكرات روی پروتكل های بیشتر است، او (مكرون) می خواهد درباره موشك های بالستیك شما گفتگو كند، شما به تازگی یك موشك بالستیك دیگر آزمایش كردید، او می خواهد درباره حمایت شما از شبه نظامیان منطقه در سوریه، لبنان و یمن صحبت كند. وی می خواهد درباره كل موضوعات دیگری صحبت كند كه معتقد است بخشی از توافقنامه ایران نیست اما این موضوعات همچنین باعث برهم زدن ثبات در منطقه خواهد شد.
محمد جواد ظریف در پاسخ گفت: ما تصمیم گرفتیم یعنی همه ما به صورت مشترك تصمیم گرفتیم كه این توافقنامه را به موضوع هسته ای محدود كنیم چون بقیه موضوعات پیچیده بودند. معنی این گفته این نیست كه ایران از گفتگو درباره این موضوعات هراس داشته باشد، ایران شكایت های و گلایه های جدی دارد، برخی افراد تمایل دارند كه از یك جنبه به قضیه نگاه كنند. واقعیت این است كه ایران نیرویی بوده است كه همیشه با افراط گری و تروریسم در منطقه ما جنگیده است چه طالبان علیه افغانستان باشد، چه داعش باشد و چه القاعده در عراق یا افغانستان باشد.
ایران همیشه در طرف حق قرار داشت. متاسفانه آمریكا و همپیمانان این كشور، چنین سابقه روشنی ندارند. پس اگر ما می خواهیم درباره این موضوعات صحبت كنیم، گفته های زیادی درباره این موضوعات وجود دارد. شما درباره موشك ها صحبت كردید. ایران نیازهای دفاعی دارد. ایران چهارصد میلیارد دلار به اصطلاح « تسلیحات خوشگل هسته ای » از آمریكا نمی خرد! ایران نیاز دارد كه دفاع خود را ایجاد كند. ما بارها گفته ایم و ثابت كرده ایم كه موشك های ما برای دفاع هستند. ما به یك سابقه تاریخی اشاره می كنیم كه در آن شهرهای ما به وسیله صدام موشك باران شدند، اما در آن زمان صدام « دلبر» آمریكا و سایر كشورهای غربی بود. هیچ كس در مخالفت با اقدام صدام در بكارگیری این همه موشك، حتی یك اخم هم نكرد ، ایران حتی یك موشك نداشت كه از آن به عنوان یك بازدارنده برای دفاع ازشهروندان غیرنظامی خود استفاده كند كه تقریبا هر روز هدف موشك قرار می گرفتند و حتی پایتخت هم هدف حملات موشكی بود.

عرب ها فراموش نكنند كه ایران از آنها حمایت كرد
در ادامه گفتگوی محمد جواد ظریف با سی ان ان مجری گفت: عرب ها می گویند شما در حال گسترش دادن نوعی از هلال شیعی نفوذ از بحرین تا یمن تا لبنان و عراق و سوریه هستید. آنها شاهد حضور رو به افزایش ایران هستند كه باید با آن مقابله شود.
محمد جواد ظریف گفت: مشكل این است كه آنها انتخاب های نادرستی داشتند. آنها از صدام حمایت كردند. بیائید از جایی شروع كنیم كه شروع شده بود.آنها در مدت هشت سال از جنگ برضد ایران ازصدام حمایت كردند،ایران در مقابل تجاوز مقاومت كرد و صدام بلافاصله تسلیحات خود را به سمت آنها(عرب ها) گرفت و ما به كمك آنها رفتیم اما آنها فراموش كردند. ما(كشورهای منطقه) تاریخ را نادیده گرفتیم و ما همه تاریخ را فراموش كردیم . ما از كویتی ها حمایت كردیم، پس از آن بود كه آنها از القاعده در افغانستان حمایت كردند،آنها نباید این را فراموش كنند، آنها انتخاب های نادرست داشتند. آنها تلاش كردند دولت منتخب دموكراتیك عراق را تضعیف كنند، آنها در طرف باطل تاریخ قرار گرفتند. ایران در طرف حق قرار داشت. مسئله این نیست كه ما بخواهیم نفوذ خود را گسترش دهیم، ما به ثبات منطقه معتقدیم، ما همچنین معتقدیم كه تك تك دولت ها در منطقه ثبات داشته باشند كه به نفع ما است. ما به همسایگان عرب خود پیشنهاد كردیم به فكر تدابیر اعتماد ساز باشند، به فكر ایجاد ساختارهای امنیتی برای منطقه ما باشند. ما بارها به این مسئله اشاره كردیم، متاسفانه برخی ها، منافع خود را از طریق تنش و مناقشه دنبال می كنند. به اعتقاد من ، آنها پیشرفت زیادی نداشتند و به منافع خود خدمت نكردند. به اوضاع یمن نگاه كنید، ما آماده بودیم تا به همسایگان سعودی خود و به همسایگان اماراتی خود كمك كنیم كه به این مناقشه خاتمه دهند؛ یعنی قبل از اینكه آغازشود آماده كمك بودیم و بلافاصله پس ازشروع مناقشه هم چنین چیزی گفتیم. نگاه كنید كه چه شد؟ اكنون سیزده ماه است كه شهروندان بی گناه یمنی بمباران می شوند، حدود هفتصد هزار مورد از وبا وجود دارد، این موضوع در تاریخ معاصر تاكنون سابقه نداشت. آنها چه دستاوردی از این مسئله دارند؟ آیا امنیت شان بیشتر شده است؟ ما آماده ایم تا برای پایان دادن به مناقشه یمن كمك كنیم، ما می توانیم كمك كنیم. ما نمی توانیم برای دیگران تصمیم بگیریم ، ما می توانیم به پایان دادن مناقشه در یمن كمك كنیم. ما به پایان دادن مناقشه در سوریه می توانیم كمك كنیم و آماده ایم تا با همه كشورهای منطقه كه آماده كار كردن با ایران باشند، كار كنیم.
وی در بخش پایانی مصاحبه در پاسخ به اینكه پیامش برای ترامپ چییست گفت: به نظر من ، به نفع آمریكاست كه به واقعیت ها نگاه كند،هیچ واقعیت های جایگزینی وجود ندارند، واقعیت های منطقه ما كاملا روشن هستند. این واقعیت ها در چهل سال گذشته روشن بودند اما متاسفانه آمریكا تصمیم گرفت كه این واقعیت ها را نادیده بگیرد و با این كار، خوب عمل نكرد.

دسترسی سریع