رئیس جمهور در بازگشت از سفر آفریقای جنوبی با اشاره به دستاورد مهم عضویت ایران در گروه بریكس، توافق برای توسعه و تجهیز 5 پالایشگاه آفریقای جنوبی را از دیگر رهاوردهای این سفر برشمرد .
به گزارش رادیو پیام، آقای رئیسی پیش از ظهر جمعه در بازگشت از سفر به آفریقای جنوبی كه به منظور شركت و سخنرانی در پانزدهمین نشست گروه «بریكس» انجام شد، آن را سفری مهم توصیف كرد و گفت: اهمیت این سفر از این جهت است كه «بریكس» یكی از ائتلافهای مهم جهانی است كه نقش موثری در توسعه و ارتقای همكاریهای اقتصادی و تجاری در بخش قابل توجهی از جهان دارد.
رئیس جمهور با اشاره به اینكه گروه بریكس در نقاط مختلف دنیا اعضای قابل توجهی دارد كه سهم بزرگی از جمعیت، تولید ناخالص داخلی و وسعت سرزمینی دنیا را دارند، افزود: ائتلافهای جهانی نظیر بریكس و شانگهای، ائتلافهای نوظهوری هستند كه كاملا مخالف یكجانبهگرایی بوده و با نگاه احترام به استقلال كشورها برای همگرایی و همكاری در جهت پیشرفت امور ملتها تشكیل شدهاند.
آقای رئیسی اظهار داشت: موضوع ارتباط با بریكس از سال گذشته و با شركت بنده در نشست مجازی این گروه به میزبانی چین آغاز و درخواست عضویت ایران در این گروه مطرح شد و پس از وزیر امور خارجه و دبیر شورایعالی امنیت ملی هم با شركت در جلسات مرتبط موضوع را دنبال كردند و در نهایت هم پیگیریهایی كه از طریق سران كشورها در این رابطه انجام شد.
رئیس جمهور با بیان اینكه اهمیت ایران به لحاظ موقعیت ژئوپلتیك و كنشگری فعال در عرصههای مختلف منطقهای و بینالمللی بر كسی پوشیده نیست، تصریح كرد: همه این مسائل موجب شد تا عضویت ایران در گروه بریكس مطرح و به اتفاق آرای اعضا تصویب شود. البته به طور طبیعی لازم است ساز و كارهای اجرایی برای بخشهای مختلف گروه از جمله صندوق بریكس، نیز تمهید و فراهم شود كه همكاران وزارت امور خارجه از همان ساعت اول تصویب عضویت ایران، اقدامات خود را در این زمینه آغاز كردند.
آقای رئیسی با اشاره به اینكه بریكس عمدتا متمركز بر همكاریهای تجاری و اقتصادی است، خاطرنشان كرد: نظام سلطه به دنبال آن است كه با سلطهگری اجازه ندهند اقتصاد كشورهای مستقل از جمله ایران در ارتباط با دیگر كشورهای مستقل در منطقه و دنیا رشد كند، اما ارتباطات اعضای بریكس حتما در این راستا كه در این مجموعه كشورهای مستقل میخواهند ارتباطات تجاری و اقتصادی خود را با یكدیگر گسترش دهند مهم و به اقتصاد مقاومتی نیز كمك میكند.
آقای رئیسی در ادامه همچنین ارتباط با ساختارهای موثر بینالمللی را موجب تقویت قدرت سیاسی جمهوری اسلامی ایران عنوان كرد و افزود موضوع عضویت ما در گروه بریكس به صورت اتفاقی رخ نداده بلكه یك سیاست انتخابی از سوی دولت در جهت تامین منافع كشور و مردم بوده است.
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینكه دولت مردمی هرگز سیاست خارجی كشور را زمینهای برای منازعات و مشاجرات حزبی و جناحی تبدیل نخواهد كرد تاكید كرد: آنچه برای ما اهمیت و اولویت دارد تضمین و تامین منافع كشور و مردم است و امیدواریم بتوانیم از این رویداد قابل توجه نهایت بهرهبرداری را در این زمینه داشته باشیم.
آقای رئیسی با اشاره به آغاز هفته دولت و اقدامات و فعالیتهای صورت گرفته طی دو سال گذشته، با بیان اینكه سیاست دولت متوقف نكردن ظرفیتهای كشور به یك گزینه و دنبال كردن پروندههای متعدد و نیمه تمام بوده است، تصریح كرد: یكی از پروندههایی كه از ابتدای آغاز به كار دولت در دستور كار بوده موضوع رفع تحریمهای ظالمانه از اقتصاد كشور بوده است و در كنار این مسئله موضوع ارتباط با همسایگان كه سالها مغفول واقع شده و درحد روابط دیپلماتیك متوقف مانده بود پیگیری و در دستور كار قرار گرفت و بحمدالله ظرف دو سال گذشته، تلاشهای صورت گرفته در زمینه ارتباط گیری موثر با همسایگان، كشورهای اسلامی و كشورهای همسو آثار و دستاوردهای قابل توجهی برای كشور داشته است.
رئیس جمهور عضویت در پیمانهای منطقهای و فرا منطقهای با هدف اتصال كشور به زیرساختهای اقتصادی قدرتهای نوظهور را از دیگر اقدامات دولت طی دوسال گذشته برشمرد و افزود: همچنین در موضوع تجارت خارجی و سهم اندك كشور از بازارهای جهانی برغم برخورداری از ظرفیتهای كم نظیر نیز اقدامات موثری صورت گرفت كه ركورد رشد تجارت خارجی طی چهار سال گذشته شكسته شد و به ملت عزیز ایران عرض میكنم امروز فرزندان شما در دولت در انجام وظایف خود در راستای تحقق منافع ملت از هیچ اقدامی فروگذار نخواهند كرد.
آقای رئیسی در ادامه توافق برای توسعه و تجهیز 5 پالایشگاه كشور آفریقای جنوبی با صدور تجهیزات فنی و مهندسی را از دیگر رهاوردهای این سفر با رایزنی وزرای دولت در حاشیه اجلاس سران بریكس برشمرد و گفت: فضایی كه در این سفر و در سفر قبلی به قاره آفریقا مشاهده كردم افزایش و تقویت روحیه ضد استعماری در میان ملتها و مسئولان آفریقایی با رویكرد تضمین و تامین استقلال مردم آفریقا بود و این روحیه ما را هرچه بیشتر به آفریقا نزدیك و زمینه همكاریهای تجاری و اقتصادی و همچنین تلاشهای مشترك در مقابله با یك جانبهگرایی در جهان فراهم خواهد كرد.