توافق ایران و تركیه برای حفظ تمامیت ارضی سوریه

معاون عربی آفریقای وزیر امور خارجه از توافق جمهوری اسلامی ایران و تركیه برای حفظ تمامیت ارضی و حاكمیت ملی سوریه خبر داد.

1395/05/25
|
17:20
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حسین جابری انصاری پس از دیدار و مذاكره با همتای روسش در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره آثار سفر آقای ظریف به تركیه و احتمال پیوستن این كشور به ائتلاف ایران و روسیه در منطقه،تركیه را كشوری مهم و موثر در منطقه دانست.

وی گفت: در طول بحران سوریه همواره رایزنی های فشرده ای با دولت تركیه برای حل و فصل این بحران داشتیم و در سفر اخیر آقای ظریف به آنكارا درباره این موضوع میان دو كشور تبادل نظر شد.
جابری انصاری افزود: در این سفر درباره اصول اساسی حل و فصل بحران سوریه، میان دو كشور در زمینه اصول مشترك مد نظر دو كشور بویژه حفظ تمامیت ارضی و حاكمیت ملی سوریه توافقی كلی صورت گرفت.

وی گفت: همچنین دو طرف درباره شكل گیری و ایجاد دولتی ملی و فراگیر از طریق آرای ملت سوریه توافق كردند.
جابری انصاری افزود: این اصول اگرچه كلی است اما توافق درباره آن می تواند مقدمه اقدامات و گامهای بعدی برای ترجمه این اصول كلی در بحران سوریه باشد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: مقامات ایران و تركیه توافق كردند كه گفتگوها و رایزنی ها از طریق تبادل سریع هیئتهای سیاسی دو كشور و گفتگو درباره جزئیات مسائل برای اجرایی كردن اصول مورد توافق ادامه یابد.
وی افزود:‌ بر این اساس به زودی دعوتی از آقای اومیت یالچین همتای تركم دارم و بنده نیز دیداری از آنكارا خواهم داشت تا درباره مسائل منطقه گفتگوهای جزئی تری داشته باشیم.
جابری انصاری گفت: رایزنی میان كشورها و بازیگران موثر در بحران منطقه براساس اصول مشترك می تواند زمینه ساز مقدمات ضروری برای حركت در مسیر خروج از بحران جاری باشد.

وی افزود: كار ساده ای نیست تفاوت منافع كشورها یا تصور اشتباه كشورها از منافع خودشان كه گاه با این مسئله نیز مواجهیم.
معاون وزیر امور خارجه گفت: وجود بازیگران متعدد و موثر در این بحران وضعیتی ایجاد كرده است كه كشور و ملت سوریه بیش از همه ضرر كرده و همه امكانات، زیرساختها و مردمش در فجایع انسانی آسیب دیده است.
جابری انصاری ابراز امیدواری كرد: بامجموعه تحولات جدید بر محور این بنیانها و اصول مشترك و با تلاش فشرده كشورهای منطقه و بویژه جمهوری اسلامی ایران و نیز تركیه و روسیه زمینه خروج از بن بست كنونی و فاجعه انسانی كنونی هرچه سریعتر فراهم شود.
وی تاكید كرد: ادامه بحران كنونی به نفع هیچ یك از كشورها و ملتهای منطقه نیست و معتقدیم ادامه این بحران حتی برای بازیگران بین المللی كه فكر می كنند ادامه وضع كنونی به نفعشان است مخاطره انگیز است.

جابری انصاری تصریح كرد: امتداد جریانهای تروریستی و افراطی و سرایت آن به مناطق مختلف جهان و پایتختهای غربی و شرقی اثبات كرد كه ادامه موج بحران تروریسم و افراط گرایی به زیان امنیت و ثبات منطقه ای و جهانی است.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینكه تحلیلها درباره ایجاد مثلث ایران ، روسیه ، تركیه چقدر مبتنی بر واقعیت است تاكید كرد: بجای اینكه در پی شكل گیری قالبهای بسته سه یا چندگانه باشیم كه حساسیت بازیگرهای دیگر را بر می انگیزد باید در پی نوعی اجماع سازی و اتفاق نظر كشورها و طرفهای موثر بحران بر محور اصول مشترك باشیم.
جابری انصاری گفت: اگر چنین اتفاق نظری نسبی میان بازیگران مختلف به اصول حل و فصل بحران فراهم شود به این هدف نزدیك می شویم .
وی افزود: مهمترین اصل این است كه بنا نیست هیچ بازیگر خارجی از طرف ملتهای منطقه تصمیم بگیرد، آنان باید اهتمام خود را در این مسیر قرار دهند كه تسهیل كننده به رجوع به آرای ملل منطقه باشند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: اگر میان كشورهای منطقه و بازیگران دیگر در سطح بین المللی درباره این اصول مشترك اتفاق نظر ایجاد شود مقدمات حركت به سمت حل و فصل بحران فراهم خواهد شد.

جابری انصاری افزود: براین اساس ما الزاما در پی شكل گیری ائتلافها یا چارچوب ها و قالبهای بسته نیستیم بلكه همه همت جمهوری اسلامی ایران این است كه نوعی مفاهمه بر بنیان و اصول مشترك با دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی ایجاد شود.
وی تصریح كرد: البته برخی بازیگران، منفعتشان را به درست یا غلط در ادامه بحران، درگیری ها و جنگهای داخلی منطقه می بینند بنابراین نمی توان اجماعی كامل ایجاد كرد اما اگر اتفاق نظر میان تعداد زیادی از بازیگران ایجاد شود امكان فراهم كردن زمینه خروج از بن بست كنونی فراهم می شود.
جابری انصاری گفت: در این چارچوب رایزنی هایی با دوستان و برادرانمان در تركیه، روسیه و دیگر بازیگران منطقه ای و بین المللی خواهیم داشت و این بازیگران می توانند با ایفای نقش موثر به خروج از بحران كنونی در منطقه كمك كنند.
معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینكه آیا مذاكرات امروز با آقای باگدانف به معنی بی نتیجه بودن مذاكرات و ابتكارعمل آقای دیمیستورا است گفت: هیچ تلازمی میان این دو موضوع وجود ندارد.
جابری انصاری افزود :‌حلقه های متعددی از رایزنی ها در منطقه در جریان است بنابراین رایزنی میان بازیگران منطقه ای و بین المللی عادی است و از گذشته نیز جریان داشته است.

استفاده از زمینه های مشترك ایران و روسیه به منظور خروج از بحران كنونی در حلب
معاون عربی آفریقایی وزیر امورخارجه از رایزنی با همتای روسش برای استفاده از زمینه های مشترك ایران و روسیه به منظور خروج از بحران كنونی در حلب خبر داد.
حسین جابری انصاری پس از مذاكراتش با میخائیل باگدانوف در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره وضعیت ائتلاف ضدتروریسم بویژه در حلب گفت: بحران حلب و ادامه رویارویی جاری در این شهر كه البته نخستین بار نیست ، در چند سال گذشته وضع خاصی در صحنه بحران سوریه داشته است.

وی افزود: گروههای تروریستی بارها تلاش كردند كه با فشار سلاح و پشتیبانی حامیانشان بر این شهر سیطره یابند كه بر بخشی از مناطق این شهر نیز سیطره یافته اند.

جابری انصاری تخریب بخش مهمی از زیرساختها و آواره شدن بخش مهمی از جمعیت این شهر و بروز فاجعه انسانی را از پیامدهای اقدامات تروریستها در حلب برشمرد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: تلاش ایران و روسیه این است كه وضع بحرانی در حلب را كه فجایع انسانی را تعمیق كرده است در مسیری قرار دهند كه این وضع پایان یابد و امكان بازگشت حلب به وضع عادی تر با خروج مردم محاصره شده به زندگی عادی فراهم شود.

وی افزود: البته وضع حلب جزئی از بحران عمومی سوریه است كه خروج از آن منوط به راه حلی كلان تر درباره كل بحران این كشور است ، مسئله ای كه دو كشور ایران و روسیه به آن اهتمام دارند.
جابری انصاری گفت: در گفتگوهایی كه امروز با آقای باگدانوف داشتیم، آخرین وضع حلب را مرور و برای استفاده از زمینه های مشترك دو كشور برای خروج از وضع جاری حلب تبادل نظر كردیم.


وی ابراز امیدواری كرد: با مجموعه شرایطی كه فراهم شده است به مرور زمان و هرچه سریعتر امكان خروج از بن بست كنونی فراهم شود.

* بررسی تحولات سوریه، یمن، بحرین و فلسطین با نماینده پوتین
معاون عربی و افریقای وزیر امور خارجه، مذاكرات با همتای روسش را درباره تحولات سوریه، یمن، بحرین، فلسطین و دیگر كشورهای منطقه بسیار خوب ارزیابی كرد.
جابری انصاری در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره محتوای رایزنی های دو طرف گفت: در این نشست، مجموعه ای از مباحث مختلف مرتبط با تحولات غرب آسیا و شمال افریقا و نیز بحران های منطقه ای و بین المللی كه مد نظر ایران و روسیه است مطرح شد.
وی افزود: بحران های منطقه غرب آسیا و شمال افریقا عنوان اصلی مذاكرات امروز بود و دو كشور ایران و روسیه سیاستی مبتنی بر حل و فصل مسالمت آمیز بحران های كنونی در منطقه را پیگیری می كنند.
جابری انصاری اضافه كرد: در این نشست همچنین تحولات یك ماه اخیر در منطقه در مجموعه روندهای منطقه ای بررسی و مسائل چند سال گذشته نیز مرور شد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: با بررسی آخرین تحولات منطقه و ارزیابی زمینه های مشترك همكاری دو كشور، سیاستی اساسی را پیگیری می كنیم كه مبتنی بر حل و فصل مسالمت آمیز بحران كنونی در منطقه از طریق تسهیل رجوع به ملت های منطقه به عنوان پایان دهنده به بحران هاست.
وی افزود: طبعا تحت عنوان این سیاست كلی و اهتمام مشترك دو كشور، به شكل جزئی نیز رایزنی هایی انجام دادیم و این گفتگوها به زودی با سفر من به مسكو و رایزنی با همتایان دیگرم در منطقه ادامه خواهد یافت.
جابری انصاری گفت: در گفتگوهای آینده در مسكو ارزیابی از مجموعه این سفرها و رایزنی ها را مرور خواهیم كرد كه با هدف كمك دو كشور به حل و فصل مسالمت آمیز بحران و جنگ در منطقه عربی و خروج از بن بست كنونی خواهد بود.
وی افزود: آقای باگدانف نیز سفری به كشورهای دیگر منطقه دارد و این گفتگوها را با همتایانش در دیگر كشورها پیگیری خواهد كرد.
معاون وزیر امور خارجه استمرار فاجعه انسانی، ادامه كشتار بی گناهان و از بین رفتن زیرساخت‌های كشورهای منطقه را پیامدهای بن‌بست كنونی بحران ها در منطقه برشمرد.

دسترسی سریع