رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان: بر اساس آخرین آمار مركز آمار ایران در سال 1395 تعداد سالمندان كشورمان،7 میلیون و 450 هزار نفر است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محسن سلمان نژاد با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبكه دو سیما افزود: این بر مبنای تعریف سازمان جهانی بهداشت در كشورهای در حال توسعه است كه مبنای سالمندی را 60 سال می دانند.
وی با بیان اینكه این میزان برابر با حدود 9 و 3 دهم درصد از جمعیت كل كشور است، ادامه داد: جمعیت سالمندان در استان های شمالی كشور بیشتر و در استان های جنوبی و جنوب شرقی كمتر است.
سلمان نژاد با اشاره به اینكه اكنون 70 درصد جمعیت كشور را جمعیت فعال یعنی افراد بین 15 تا 60 سال تشكیل می دهند، گفت: از سال 1385 كه پنجره جمعیتی در كشور ما باز شد، جمعیت جوان زیاد و سالمند در حال زیاد شدن داریم.
وی افزود: این پنجره تا حدود حداكثر سه دهه دیگر شروع به بسته شدن می كند و در سال 2050 میلادی یعنی حدود 33 سال دیگر حدود 30 درصد جمعیت كشورمان را سالمندان تشكیل خواهند داد.
سلمان نژاد اضافه كرد: حدود 15 سال آینده جمعیت سالمند كشورمان دو برابر خواهد شد.
در ادامه رضا فدای وطن استاد دانشگاه هم با حضور در این برنامه با بیان اینكه بر اساس تحقیقات دانشگاهی بیشترین مشكلات سالمندان، اجتماعی است و نیاز به تكریم دارند، گفت: بخش زیادی از سالمندان ما در كشور درآمد ندارند و تنها زندگی می كنند و درگیر مسایل بیمه و درمان هستند.
وی با اشاره به اینكه یكی از مشكلات ما تعدد مراكزی هستند كه درگیر این موضوع هستند، افزود: تا سال های گذشته میان چند وزارتخانه كه متولی این كار بودند از جمله وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی اختلافاتی داشتیم كه اكنون این اختلافات كمتر شده است و همكاری دارند.
این استاد دانشگاه تاكید كرد: همه ما در قبال سالمندان مسئولیم و باید در جهت كاهش و رفع مشكلات آنان تلاش كنیم.
فدای وطن گفت: سند سالمندی كه تدوین می شود باید چند شرط داشته باشد از جمله اینكه جامعیت داشته باشد و همه مشكلات را ببیند همچنین باید مقبولیت و ضمانت اجرا داشته باشد.
وی افزود: سند فعلی كه تهیه شده است جامعیت دارد.
فدای وطن با اشاره به اینكه شورای ملی سالمندان از زمان تشكیل خود در سال 1383 تاكنون فقط یك بار تشكیل جلسه داد، گفت: باید راه های اجرایی كردن این سند در قانون دیده شود.
وی افزود: بیش از نیمی از سالمندان كشور بازنشسته جایی نیستند و حقوق دریافت نمی كنند.
فدای وطن گفت: كمتر از 15 هزار سالمند در كل كشور در خانه سالمندان هستند در حالی كه ما حدود 7 و نیم میلیون نفر سالمند داریم.
این استاد دانشگاه افزود: سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هم تاكید دارند كه بهتر است سالمندان در منازل، خدمات دریافت كنند.
فدای وطن با اشاره به اینكه بیش از نیمی از سالمندان كشور، زن هستند، گفت: 20 درصد از خانم های سالمند و حدود 10 درصد از آقایان سالمند تنها زندگی می كنند.
وی افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی پوشش بیمه ای را گسترش داده است و سازمان های تحت پوشش وزارت رفاه هم خدمات خوبی را ارائه می كنند.
فدای وطن گفت: در بیمه های خدمات توان بخشی نقص داریم و سازمان های بیمه گر زیربار آن نمی روند.
احمد صافی رئیس كانون بازنشستگان آموزش و پرورش هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینكه تعداد بازنشستگان تا پایان سال 1396 در آموزش و پرورش 800 هزار نفر است، گفت: در سه سال آینده 120 هزار نفر به تعداد بازنشسته های آموزش و پرورش اضافه می شود و در آینده نه چندان دور تعداد شاغلان و بازنشسته های این دستگاه تقریبا برابر می شود.
وی با اشاره به اینكه این هم فرصت و هم چالش است، افزود: بازنشستگان نیاز جسمانی، روانی، اجتماعی و معنوی دارند و سلامتی آنان در گرو تامین این 4 نیاز است.
صافی گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده بازنشستگان آموزش و پرورش حدود 20 مشكل عمده دارند كه تبعیض در حقوق، مشكل بیمه و درمان، تكریم، استخدام فرزندان آن ها و افزایش حقوق آن ها از جمله آن است.
رئیس كانون عالی بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه با بیان اینكه بر اساس اصل 29 قانون اساسی برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی، مراقبت پزشكی و بیكاری حق همگانی است، گفت: صندوق های بازنشستگی تامین اجتماعی و كشوری بیشترین جمعیت سالمند را دارند.
علی اصغر بیات افزود: بر اساس قوانین موجود هر فردی كه حق بیمه پرداخت می كند و بازنشسته می شود باید از مزایای بازنشستگی، بیمه درمانی و رفاهی در حد گذران زندگی اش برخوردار باشد.
وی با اشاره به اینكه رشد جمعیت سالمندی یكی از چالش های مهم در دهه آینده در كشور است، اضافه كرد: هیچ برنامه ریزی در این باره تاكنون انجام نشده است.
بیات گفت: 52 درصد از بازنشستگان تحت پوشش صندوق ها هستند و حدود 48 درصد هم هیچ بیمه ای ندارند.
وی افزود: 48 درصد بازنشستگان از نظر معیشتی و درآمدی مشكل دارند و حدود 35 درصد مشكلات درمانی و بهداشتی دارند.