تصویب لایحه موافقت نامه همكاری میان ایران و جمهوری آذربایجان

نمایندگان مجلس با لایحه موافقت نامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری آذربایجان راجع به همكاری در زمینه پیشگیری­، محدود سازی و كاهش پیامدهای شرایط اضطراری موافقت كردند.

1396/07/12
|
13:51
|

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، براساس­ ماده واحده این لایحه هدف از این موافقت نامه ایجاد چارچوب قانونی لازم برای همكاری در جهت پیشگیری، ​محدود سازی و كاهش اثرات شرایط اضطراری و تسهیل ارایه كمك متقابل عنوان شده است.
همچنین در چارچوب ایجاد شده در این موافقت نامه، در صورت وقوع یا قریب الوقوع بودن شرایط اضطراری كه پیامدهای آن در قلمرو كشور طرفی كه در معرض تهدید یا ابتلا قرار گرفته است با اقدامات و امكانات آن طرف به طور كامل قابل كاهش نباشد هریك از طرف‌ها بنا به درخواست، كمك متقابل را به یكدیگر ارایه خواهند كرد.

تصویب فوریت طرح بررسی اصلاح تبصره هایی از قانون بودجه
در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی طرح یك فوریتی اصلاح بند هـ تبصره یك و الحاق یك بند به تبصره 9 قانون بودجه سال 1396 به بحث گذاشته شد كه قید یك فوریت بررسی آن به تصویب رسید.
در صورت تصویب كلیات و جزئیات این طرح تهاتر سایر هزینه های تهیه و جرای آسفالت، عایق كاری، ایزولاسیون و مابه التفاوت تامین مالی توسط كارفرما با تائید دستگاه های اجرایی ذیربط با تحویل قیر رایگان (به میزان معادل ارزش ریالی آنها) بلامانع خواهد بود.
همچنین در این طرح خواسته شده است درآمدهای حاصل از فعالیت شوراهای حل اختلاف قوه قضائیه بصورت صد در صد تخصیص یافته به تامین هزینه های شوراهای ذكر شده اختصاص یابد.
این گزارش حاكی است این طرح پس از بررسی كارشناسی در كمیسیون برنامه و بودجه برای بررسی و تصویب نهایی در جلسات آتی مجلس به صحن علنی ارائه خواهد شد.

مجلس طرح الحاق یك ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر را اصلاح كرد
در ادامه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، طرح الحاق یك ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر كه از شورای نگهبان برای اصلاحاتی به مجلس برگشت داده شده بود بررسی و برای تامین نظر شورای نگهبان اصلاحات انجام و تصویب شد.
در اصلاحیه ای كه در یكی از بندهای ماده یك این طرح صورت گرفت آمده است: كلیه جرایم موضوع ماده 4 این قانون مشروط بر اینكه بیش از 50 كیلوگرم باشد و مواد موضوع ماده 8 این قانون مشروط بر اینكه بیش از 2 كیلوگرم باشد و در خصوص سایر جرایم موضوع ماده 8 در صورتی كه بیش از 3 كیلوگرم باشد اجرای این بند نسبت به مرتكبان، متهمان و مجرمان قبل از لازم الاجرا شدن این ماده منوط به داشتن یكی از شرایط بندهای (الف)، (ب) یا (پ) می باشد.
در اصلاحیه بعدی كه صورت گرفت تصویب شد: در مورد جرایم موضوع این قانون كه مجازات حبس بیش از 5 سال دارد در صورتی كه حكم به حداقل مجازات قانونی صادر شود، جز در مورد مصادیق تبصره ماده 38، مرتكب از تعلیق اجرای مجازات، آزادی مشروط و سایر نهادهای ارفاقی به استثنای عفو مقام معظم رهبری مذكور در بند 11 اصل 110 قانون اساسی بهره مند نخواهد شد و در صورتی كه حكم به مدت بیش از حداقل مجازات قانونی صادر شود دادگاه می تواند بخشی از مجازات حبس را پس از گذراندن حداقل مجازات قانونی به مدت 5 یا 10 سال تعلیق كند.

تصویب موافقتنامه همكاری بین ایران و عراق در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی
نمایندگان مردم در خانه ملت با تصویب موافقتنامه همكاری بین ایران و عراق در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی موافقت كردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (چهارشنبه، 12 مهر) مجلس شورای اسلامی با لایحه موافقتنامه همكاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق با 158 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 224 نماینده حاضر در جلسه موافقت كردند.
گفتنی است نمایندگان موافق این لایحه بر تاثیر همكاری دوجانبه در مهار كردن آفات گیاهان، جلوگیری از بیماری های مختلف گیاهی و نباتی و تثبیت و حفاظت از خاك تاكید كردند، هر چند مخالفان این لایحه معتقد به ایجاد بسته سیاستی كامل و توجیه دولت عراق برای همكاری با ایران و عدم تاثیر این همكاری در زمینه حفظ نباتات بودند.
ماده واحده و تبصره لایحه موافقتنامه همكاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق به این شرح است:
ماده واحده- موافقتنامه همكاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق مشتمل بر یك مقدمه و دوازده ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه تسلیم اسناد آن داده می شود.
تبصره- در اجرای مواد 10 و 11 این موافقتنامه به ترتیب رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.

ربیعی در صحن علنی مجلس: اختصاص تنها 1.4 درصد از بودجه آموزش به سازمان فنی وحرفه ای
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با یادآوری رابطه 20 درصدی دانش فارغ التحصیلان و برنامه اشتغال آنها در كشور تأكید كرد: حمایت از بخش فنی و حرفه ای در بودجه سال آینده باید افزایش پیدا كند.
علی ربیعی در نشست علنی امروز (چهارشنبه، 12 مهر) مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال جلال محمودزاده و عبدالكریم حسین زاده در خصوص وضعیت مربیان فنی و حرفه ای و مشكلات استخدامی آنها گفت: در 5 دهه گذشته در بخش مهارت و نیروهای بامهارت برنامه ریزی جامعی صورت نگرفته لذا امروز با وجود تاكید بر تمركز وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی بر مدیریت فقر و اشتغال، از موضوع مذكور فاصله بسیار گرفته شده است.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی تصریح كرد: در مورد فنی و حرفه ای به فهم و درك و برنامه بیش از پیش احتیاج است چرا كه برای رسیدن به رشد 8 درصد نیز میزان سرمایه ها با بهره وری نیروی كار سازگار نیست.
وی با اشاره به گزارش ها و مطالعات جهانی افزود: نسبت دانش فارغ التحصیلان با برنامه اشتغال آنها در منطقه ما 20 درصد رابطه معنادار وجود دارد چنانكه با پدیده ترك تحصیل نیز در این میان مواجهیم بنابراین با وجود نیروهای بی مهارت از مدرسه و دانشگاه اهمیت آموزش غیررسمی در سازمان فنی و حرفه ای پررنگ تر می شود.
ربیعی یادآور شد: در اكثر شاخص های ارتقای مهارت ها و انباشت اطلاعات به خصوص در جمعیت بزرگسال با ارقام پایینی مواجه هستیم هر چند آموزش در ایران رایگان است، متاسفانه علاوه بر این از كل بودجه آموزش كشور تنها 1.4 درصد به سازمان فنی وحرفه ای اختصاص پیدا كرده است.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با انتقاد از عدم دسترسی به نیروهای ماهر گفت: دسترسی به نیروها و كارگران ماهر در ایران از 100 رتبه 47 را داراست در حالی كه كشورهای تازه صنعتی شده با آموزش مهارت از طریق فنی و حرفه ای صلاحیت حرفه ای برای استخدام و كار را الزامی و بخش فنی و حرفه ای خصوصی را نیز ساماندهی كرده اند.
وی با بیان اینكه به رغم افزایش رده های شغلی و تحصیلی در كشور با كاهش نرخ بهره وری نیروی كار مواجهیم، ادامه داد: بهبود وضعیت مذكور با ارتقای بخش فنی و حرفه ای سامان پیدا می كند از این رو سیاست ملی واحد لازم است كه كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز آن را پیگیری می كند.
ربیعی تاكید كرد: در بودجه سال 97 حمایت از بخش فنی و حرفه ای باید افزایش پیدا كند، همچنین تمركز سیاستی و به كارگیری بخش خصوصی فنی و حرفه ای از جمله اقداماتی است كه باید در دستور كار قرار گیرد.
وی در بیان توضیحاتش اظهار كرد: متأسفم كه اساساً ما در بحث مهارت نیروهای ماهر و برنامه‌ریزی برای آموزش نیروهای بامهارت نتوانستیم در 5 دهه گذشته اقدام مناسبی انجام دهیم.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی افزود: متأسفانه با پدیده ترك تحصیل و نیروهای بی‌مهارت از دبیرستان یا دوران دانشگاه روبه​​ رو هستیم و در اینجاست كه به ضرورت سازمان فنی و حرفه‌ای و توسعه آموزش رسمی نیروها بیشتر پی می‌بریم.
ربیعی با بیان اینكه آموزش در كشور ما رایگان است و از بودجه كل آموزش در كشور تنها 1.4 درصد به سازمان فنی و حرفه‌ای اختصاص دارد، گفت: دسترسی به نیروهای ماهر مسأله امروز ماست، نیاز به سیاست‌گذاری در جامعه داریم، دسترسی به كارگر ماهر موضوعی است كه باید در برنامه‌ریزی‌ها اهمیت زیادی به آن دهیم.
ربیعی ادامه داد: برخی كشورها آموزش مهارت را اصل قرار دادند و صلاحیت حرفه‌ای را برای استخدام افراد الزامی كردند، مبنای پایه توسعه كشورهای شبیه ما این است كه سازمان فنی و حرفه‌ای خودشان را به سامان رساندند.
وی تأكید كرد:‌ نرخ بهره‌وری نیروی كار در كشور ما افزایش نداشته است، اگر نگران بیكاری و اشتغال در استان‌ها هستیم باید بدانیم كمتر از 1.4 درصد به فنی و حرفه‌ای اختصاص یافته است.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی همچنین گفت: به نظر من، به سیاست واحدی نیاز داریم و وزارت كار شعار هر ایرانی یك مهارت را دنبال می‌كند، اگر واقعاً مشكل بیكاری در كشور برای ما رنج‌آور است،‌باید این شعار را دنبال كنیم.
وی ادامه داد: زمانی كه مصوبه‌ای تبدیل به قانون می‌شود، لازم‌الاجراست و ما ملزم به اجرای قانون هستیم و بحثی در این زمینه نیست، وزارت تعاون موظف بوده ظرف سه ماه آیین‌‌نامه‌های مربوط به قانون تعیین تكلیف استخدامی مربیان حق‌التدریس سازمان فنی و حرفه‌ای را تهیه كند، ما این كار را انجام دادیم اما فرایند تصویب آیین‌نامه‌ها در كمیسیون‌های دولت طولانی است، آن زمان موضوع تصویب آیین‌نامه‌های مربوط به قانون برنامه پنجم در اولویت كاری دولت بود به همین دلیل این فرایند طولانی شد.
ربیعی یادآور شد: 23 هزار و 642 مربی هم اكنون در بیش از 11 هزار آموزشگاه فعالیت می‌كنند، جذب این تعداد افراد كار بسیار سختی است، از طرفی ما هم باید به قانون عمل كنیم و هم تكلیف افرادی را كه در آزمون استخدامی پذیرفته نشدند مشخص كنیم در حالی كه خود قانون تصریح دارد افراد پذیرفته‌شده در آزمون استخدام شوند.
ربیعی در پایان افزود:‌ برای جذب همه افرادی كه تاكنون استخدام شده اند تلاش جانكاه و طاقت‌فرسایی صرف شده است، فرایند جذب این افراد واقعاً سخت بوده است اما نمایندگان محترم مجلس این اطمینان را داشته باشند كه ما تمام تلاش خودمان را برای اجرای قانون به كار خواهیم گرفت.

مجلس از توضیحات وزیر تعاون قانع شد
در ادامه جلسه علنی امروز مجلس وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی برای پاسخ به چند سؤال تعدادی از نمایندگان در صحن علنی حضور یافت.
ابتدا سؤال آقایان جلال محمودزاده و عبدالكریم حسین زاده نمایندگان مهاباد و نقده و نیز اشنویه در خصوص رعایت نشدن دستورالعمل تبدیل وضعیت مربیان حق التدریسی فنی و حرفه ای مطرح شد كه پس از پاسخ های وزیر، مجلس در رأی گیری توضیحات وزیر را قانع كننده و سؤال نمایندگان را وارد ندانست.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی در این جلسه با اشاره به جذب 2300 نفر مربیان و انجام آزمون توسط سازمان سنجش، هر گونه اجحاف در این زمینه را رد كرد و تغییر شرایط تبدیل وضعیت را مستلزم تغییر آیین نامه و جذب افراد را منوط به صدور مجوزهای لازم از سوی سازمان امور اداری و استخدامی عنوان كرد.

ربیعی: نسخه واحد برای نیروی كار خارجی نمی توان تعریف كرد
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با بیان اینكه یك نسخه واحد برای نیروی كار خارجی نمی توان تعریف كرد، گفت: مجلس و دولت سیاست منسجمی را برای رفع معضل اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز دنبال كنند.
علی ربیعی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال حاجی دلیگانی مبنی بر اشتغال اتباع خارجی در كشور و عملكرد وزارت تعاون گفت: ایران در كنوانسیون های جهانی كه ناظر بر اشتغال پناهندگان است عضویت دارد البته قبل از اینكه اشتغال موضوعیت پیدا كند حضور این افراد در كشور مسئله اصلی ما است و موضوع اشتغال مسئله ثانویه است كه مربوط به حوزه كاری وزارت تعاون است و ما ماموریت و وظایف خود را در رابطه با استان های هدف انجام دادیم.
وی با بیان اینكه یك نسخه واحد برای نیروی كار خارجی نمی توان تعریف كرد، افزود: حضور نیروی كار خارجی در دنیا به عنوان یك مزیت شناخته می شود و از سویی با منویات استراتژی در كشور روبه رو هستیم كه نمونه آن 500 هزار نفر اتباع خارجی در حال تحصیل در كشور است و همچنین اهتمام نمایندگان به شناسنامه دار كردن فرزندان حاصل از مادر ایرانی و پدر خارجی است.
ربیعی با یادآوری اینكه 3 رویكرد در دنیا در مواجهه با اتباع خارجی وجود دارد، تصریح كرد: این رویكردها مبنی بر اجازه اقامت در اردوگاه موقت، اجازه اقامت و اشتغال محدود و ادغام در جامعه میزبان است؛ به مدت 4 دهه است كه با حضور انبوه این افراد در كشور مواجه هستیم و در عمل رویكرد دوم یعنی اجازه اقامت و اشتغال محدود استراتژی مربوط به ما است اما در عمل با تحصیل رایگان كودكان آن ها و همچنین شناسنامه دار كردن كودكان مواجه هستیم و با توجه به این موضوعات به سمت رویكرد سوم یعنی ادغام در جامعه میزبان حركت كرده ایم.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی ادامه داد: به عنوان وزیر كار پاسخگوی اشتغال هستم و بیشترین نگرانی را بیش از نمایندگان در زمینه اشغال فرصت های شغلی از سوی اتباع خارجی را دارم.
ربیعی افزود: از سال 91 تا 96 تمامی توان خود را به كار برده و از 82 هزار و 116 بازرسی در 92 و بیش از این در 95، 42 هزار اتباع خارجی غیر مجاز را در سال 92 به مراجع قضایی تحویل داده و همچنین 9355 كارفرمای متخلف را ظرف یك سال و شناسایی و به مراجع قضایی معرفی كردیم و 80 هزار نیروی ایرانی را جایگزین نیروی كار خارجی كردیم بنابراین در رابطه با انجام وظایف خود كوتاهی نكرده ایم.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی یادآور شد: مجلس و دولت باید سیاست منسجمی را برای رفع معضل اشتغال اتباع خارجی غیرمجاز دنبال كند.
ربیعی افزود: وزارت رفاه در این زمینه یعنی شناسایی اتباع بیگانه غیرمجاز از بازار كار كوتاهی نكرده است اما باید دید چند درصد از این موضوع به وزارت رفاه مربوط است.
وی ادامه داد: كدام یك از وزرا در طی سالیان گذشته در خصوص اشتغال صحبت كردند، بنده برای تثبیت بیش از 230 هزار شغل ایده های بسیاری را بررسی كرده و برخی را به مرحله اجرا درآورده ام ضمن اینكه افراد جدید بسیاری به بازار كار ورود كرده اند اما در این حوزه وظایف و سهم وزارت رفاه چقدر است.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی با تاكید بر اینكه بی توجهی به اقدامات انجام شده بدون شك نگرانی ها در مورد بیكاری را افزایش می داد، گفت: در حال حاضر 2 میلیون و 400 نفر اتباع بیگانه مجاز و غیرمجاز در كشور فعالیت می كنند كه از این تعداد یك میلیون و 700 هزار نفر مجاز و 700 هزار نفر غیرمجاز هستند.
ربیعی با اشاره به اینكه 197 هزار شاغل غیرمجاز شناسایی و اخراج شده اند، افزود: در خصوص فعالیت اتباع بیگانه شورای عالی امنیت ملی دستورالعمل ویژه ای داشته و بحث شناسایی و ساماندهی آن ها را پیگیری می كند بنابراین وزارت رفاه مسئولیت ساماندهی كار این افراد را برعهده دارد.
وی با بیان اینكه مجلس باید هزینه به كارگیری اتباع بیگانه را افزایش دهد، تصریح كرد: همچنین باید برای توقف زندگی در سكونتگاه های غیرمجاز نیز برنامه هایی ارائه شود، وزارت رفاه 780 بازرس در كل كشور برای ایمنی كار، امنیت شغلی در دست دارد كه باید با این تعداد فعالیت های سختی را انجام دهد.
وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی گفت: بنده از عملكرد خودم در این خصوص دفاع كرده و آن را قابل قبول می دانم.

مجلس پاسخ های وزیر كار را در مورد فرصت های شغلی اتباع بیگانه قانع كننده ندانست
نمایندگان مردم در خانه ملت از توضیحات وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی درباره اشباع بازار كار و مشاغل مختلف توسط اتباع بیگانه قانع نشدند.
نمایندگان در نشست علنی امروز با 126 رأی موافق، 64 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 213 نماینده حاضر در جلسه از پاسخ وزیر در رابطه با سوال حاجی دلیگانی پیرامون اشباع بازار كار توسط اتباع بیگانه قانع نشدند.
بنابراین گزارش ­در ادامه جلسه علنی امروز مجلس سوال آقای حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر از وزیر تعاون ، كار و رفاه اجتماعی در مورد اینكه چرا بازار كار كشور و فرصت های شغلی آن در اختیار اتباع بیگانه قرار گرفته است مطرح شد .
پس از پاسخ های وزیر ، مجلس شورای اسلامی در رای گیری سوال نماینده سوال كننده را وارد دانست.
آقای ربیعی در پاسخ به این سوال در صحن علنی با اشاره به اینكه وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی بازرسی ها و شناسایی های زیادی را در خصوص اتباع خارجی كه بدون مجوز در كشور مشغولند انجام داده است گفت: بخشی از امور مربوط به اتباع خارجی از جمله تردد چندین هزار نفری روزانه آنان به كشور خارج از حیطه مسئولیت وزیر و این وزارت خانه است.
وی گفت: حل كلی مشكل ذكر شده مستلزم اقدامات فرابخشی و در گرو اراده ملی است و این معضلی است كه بیش از 20 سال در كشور مطرح بوده است.
ربیعی تصریح كرد: عزم دولت بر آن است كه دغدغه مزبور به نفع نیروهای جویای كار كشور مرتفع گردد.

پزشكیان:​ هیأت رئیسه مجلس تشكیك آراء در پاسخ وزیر كار به سوال نماینده مهاباد را بررسی می كند
نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی از بررسی مجدد رأی نمایندگان به پاسخ وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی درباره سوال نماینده مهاباد مبنی بر «وضعیت استخدامی مربیان فنی و حرفه ای» در هیأت رئیسه مجلس خبر داد.
مسعود پزشكیان در نشست علنی امروز (چهارشنبه، 12 مهر) مجلس شورای اسلامی در جریان سوال جلال محمودزاده نماینده مردم مهاباد از وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی در خصوص وضعیت استخدامی مربیان فنی و حرفه ای و رأی نمایندگان به پاسخ وزیر كار درباره این سوال توضیح داد: طبق اظهارات برخی از نمایندگان به نظر می رسد در تشكیك آرائی در مورد پاسخ وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی به سوال آقای جلال محمودزاده به وجود آمده است لذا قرار است در هیأت رئیسه در این خصوص بحث شود.
پزشكیان كه ریاست جلسه علنی را برعهده داشت، ادامه داد: پس از بررسی این موضوع در هیأت رئیسه در صورت تغییر در نتیجه كنونی موارد مربوط اعلام خواهد شد.

بیانیه نمایندگان در تقدیر از دست اندركاران كنگره حج
در پایان جلسه علنی مجلس شورای اسلامی 156 نماینده در بیانیه ای كه از تریبون صحن علنی قرائت شد از دست اندركاران كنگره حج تقدیر و تشكر كردند.
در این بیانیه همچنین همكاری همه بخش های مربوط كشور برای حضور حجاج در حج ابراهیمی امسال مورد تقدیر قرار گرفته است.

جلسه غیر علنی مجلس
مجلس شورای اسلامی همچنین یك نشست غیر علنی داشت.
در این جلسه كمیسیون اصل 90 گزارشی درخصوص تحقیق و تفحص‌های صورت گرفته در دوره فعلی و دوره‌های قبلی را به نمایندگان مجلس ارائه می‌دهد.

دسترسی سریع