تامین پایدار برق، ایران را به رتبه هشتم تولید فولاد دنیا رساند

تولید فولاد ایران در سایه تامین برق پایدار به جایگاه هشتم دنیا رسید.

1402/11/10
|
10:18
|

انجمن جهانی فولاد در گزارش سالانه 2023 خود اعلام كرد، تولید فولاد ایران در سال 2023 به 31 میلیون و 100 هزار تن رسیده كه نسبت به سال پیش از آن (2022) 1.8 درصد بیشتر شده است. بدین ترتیب ایران در سال 2023 به رتبه هشتم تولید فولاد در دنیا رسید و تولید فولاد خام از آلمان و برزیل فراتر رفت.
تامین پایدار برق، ایران را به رتبه هشتم تولید فولاد دنیا رساند
رشد تولید فولاد در ایران در شرایطی رقم می‌خورد كه تولیدكننده فولاد جهان در سال 2023 بیش از یك میلیارد و 888 میلیون تن (1888.2) فولاد تولید كرده‌اند كه نسبت به سال 2022 كاهش داشته و در نتیجه انجمن جهانی فولاد درصد تغییر را صفر اعلام كرده است.
رشد تولید فولاد در شرایطی رقم خورد كه تامین برق در ركوردزنی رشد تولید نقش ویژه‌ای داشته است.
مصطفی رجبی مشهدی با اشاره به تامین برق صنایع اظهار كرد: انرژی دریافتی صنایع انرژی بر كشور در پایان دی ماه از رشد 20.3 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بوده است.
وی افزود: مشتركان صنایع فولادی در این مدت نسبت به دوره مشابه سال گذشته 29.1 درصد انرژی بیشتری از شبكه سراسری برق كشور دریافت كرده‌اند كه این میزان برای مشتركان صنعت سیمان 28.8 درصد و صنایع فلزی ١٠ درصد ثبت شده است.
سید دانیال آل هاشم استاد دانشگاه با اشاره به تفاوت هویتی بین تامین گاز و برق گفت: زمانی كه حرف از مصرف گاز است، مسئله شما، مسئله عدم‌النفع است، یعنی ارزش افزوده صادراتی شما كاسته می‌شود، اما وقتی صحبت از برق می‌كنیم، مسئله دقیقا پیرامون زیان گسترش پیدا می‌كند؛ چراكه صاحب نیروگاه برای تولید برق هزینه می‌كند اما مابه التفاوت آن در اقتصاد و نه در جیب نیروگاه‌دار اثری ندارد.

وی افزود: صنعت برق ایران به لحاظ ظرفیتی پتانسیل تامین انرژی معادل سه برابر تولید ناخالص داخلی ایران را داراست، اما چرا مزیت صنعت برق در اقتصاد هویدا نمی‌شود، پاسخ روشن است، زیرا صنعت ایران بر مبنای انرژی ارزان رایگان توسعه پیدا كرده و بیشترین انرژی برای كمترین ارزش افزوده مصرف می‌شود.
این استاد دانشگاه گفت: صنایع ما در فضای رسانه‌ای بزرگ‌ترین مطالبه‌گر برق و ناترازی هستند درحالی‌كه مهمترین دلیل ناترازی برق مدل توسعه صنعتی ما است.
این پژوهش‌گر حوزه انرژی اظهار داشت: این حرف از دو دلیل نشأت می‌گیرد. دلیل اول؛ مسئله عدم توسعه پایین دست است و دلیل دوم؛ مرتبط با نبود بهره‌وری برق به حساب می‌آید.
مصرف برق فولادی‌ها استاندارد شود، ناترازی برق نداریم
وی افزود: بر اساس گزارش سازمان استاندارد، در صورتی كه تنها صنعت فولاد ایران به اندازه استاندارد دنیا برای تولید محصول برق استفاده می‌كرد، ما با ناترازی انرژی مواجه نمی‌شدیم.
آل هاشم اضافه كرد: صنعت فولاد ایران در نشست‌های مختلف از تاب‌آوری در این صنعت صحبت می‌كند، اما هیچ صنعت دیگری از جمله صنعت برق، زغال‌ سنگ و سنگ آهن به دلیل نداشتن تریبون این حرف را نمی‌زند كه توسعه نامتوازن فولاد در ایران تا چه اندازه تاب‌آوری این صنایع را از بین برده است.
این استاد دانشگاه با انتقاد از رویه از سرگرفته شده در صنایع فولاد گفت: مدیرعامل یك شركت فولادی برای بیان یك تحلیل غلط، اطلاعات غلط می‌دهد و بازار بورس را با تلاطم مواجه می‌كند، اما هیچ نهاد نظارتی از جمله سازمان بورس، وی را مؤاخذه نمی‌كند و رسانه‌ها نیز در یك سیطره قرار گرفته و حرفی از آن نمی‌زنند.

دسترسی سریع