نگاه آفریقای جنوبی به ایران، با سفر آیت‌الله رئیسی و عضویت تهران در بریكس تغییر كرد

سفیر آفریقای جنوبی در تهران: تا قبل از عضویت ایران دربریكس و سفر آیت الله رئیسی به آفریقای جنوبی، درخصوص مسائل فرهنگی، ورزشی و اقتصادی ایران چیز زیادی گفته نشده بودامانگاه ها درحال تغییر و حتی به دنبال اعزام دانشجوازآفریقای جنوبی به ایرانیم

1402/12/15
|
11:28
|

در تنظیم روابط خارجی هر كشوری درك و تبیین صحیح و كامل از قدرت و توان ملی به‌ویژه در بعد سیاست خارجی، مقتضیات و ویژگی‌های محیط خارجی و قاعده و پارادایم حاكم بر محیط منطقه‌ای و بین‌المللی، شناخت فرصت‌ها و آسیب‌پذیری‌های محیطی و تهدیدهای موجود و بسیاری از عوامل دیگر دارای اهمیت است. قاره افریقا با ویژگی‌های جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، در عصر پس از جنگ سرد و رونق منطقه‌گرایی، به یكی از مناطق تأثیرگذار تبدیل شده است كه ‌افریقای جنوبی در این مجموعه نقشی كلیدی دارد. ‌روابط خوب این كشور با ایران، عضویت دو كشور در بریكس و همچنین مواضع قابل تقدیر آفریقای جنوبی در حمایت از فلسطین از اشتراكات بالای دو كشور حكایت دارد.
در همین خصوص گفت‌وگویی را با «فرانسیس مولوی» سفیر آفریقای جنوبی در تهران در خصوص روابط ایران و آفریقای جنوبی داشتیم.
پیش از این، بخش اول این گفت‌وگو در ارتباط با شكایت آفریقای جنوبی از نسل كشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی به دیوان بین‌المللی دادگستری با عنوان «در حمایت از فلسطین تسلیم هیچ فشاری نخواهیم شد» منتشر شده بود. اكنون بخش دوم این مصاحبه با محوریت همكاری‌های ایران و آفریقای جنوبی در اختیار مخاطبین قرار می‌گیرد.
در ادامه مشروح بخش دوم گفت‌وگو در اختیار مخاطبین ایرنا قرار گرفته است:
شما اخیرا به عنوان سفیر آفریقای جنوبی در ایران منصوب شده‌اید و اعتبارنامه خود را به آقای رئیسی ارائه دادید. چقدر ایران را می‌شناسید؟ آیا شما برنامه خاصی برای دوره خود به عنوان سفیر در ایران دارید؟
زمان زیادی از ارائه اعتبارنامه من به رئیس جمهور رئیسی نمی‌گذرد و به یاد دارم در گفت‌وگوی كوتاهی كه با آقای رئیس جمهور داشتم اشاره كردند كه ما روابط عالی داریم و همكاری‌های ما رو به رشد است. بین آفریقای جنوبی و ایران، هیچ موضوع سیاسی مهمی كه در آن اختلاف نظر داشته باشیم وجود ندارد؛ روابط ما صمیمانه، دوستانه و بسیار محكم است. اما چالش كنونی ما این است كه چگونه می‌توانیم این روابط عالی را به منافع ملموس برای دو كشور و مردم خود تبدیل كنیم.
در زمینه تقویت روابط اقتصادی، ایجاد فرصت های تجاری بین دو كشور و همكاری در زمینه های دیگر بفرمایید.
من فقط دو ماه است كه در ایران هستم. بخشی از كاری كه من در حال حاضر انجام می دهم این است كه خودم را با این كشور زیبا آشنا كنم، آن را مطالعه كنم، با همكارانم در سفارت و فعالان تجاری آفریقای جنوبی كه اینجا هستند كار كنم تا ببینم چگونه می توانیم همكاری‌های اقتصادی، فرهنگی، ورزشی، آموزشی، علمی و فناوری و انرژی بین دو كشور را تقویت كنیم. روابط ما عالی است و می‌توان گفت، از زمان ورودم به ایران حدود چهار هیئت بازرگانی از آفریقای جنوبی به ایران آمده‌اند و می‌خواهند فرصت‌های كسب و كار در این كشور را بررسی كنند.
فكر می‌كنم این یك فرصت عالی برای من در جایگاه یك سفیر است كه بازرگانان آفریقای جنوبی ابتكار عمل را به دست گرفته و می گویند، اكنون كه تهران بخشی از بریكس است و فرصت‌هایی بین آفریقای جنوبی و ایران وجود دارد، بیایید به این كشور برویم.
در دو ماهی كه اینجا هستید، چه موانعی را در راه توسعه روابط بین دو كشور شناسایی كرده‌اید؟ به نظر شما چه چیزی به توسعه بیشتر این روابط میان دو كشور كمك می‌كند؟
نتیجه بحث با همكارانم در دولت و همكارانم در سفارت این است كه مسئله تحریم‌های اقتصادی ایالات متحده همواره یك مانع بوده است، با این حال توانایی توسعه روابط اقتصادی عمیق تر با ایران است. زمانی كه من به برخی از محصولات تولید آفریقای جنوبی در سوپرماركت های ایرانی برخورد كردم شگفت زده شدم و به این نتیجه رسیدم كه راه های زیادی برای صادرات متقابل وجود دارد و ما می توانیم آن را بررسی كنیم و پیوستن ایران به بریكس، این مسیر را راحت تر كند.
شما به تحریم ها و همچنین عضویت ایران در بریكس اشاره كردید. عضویت ایران در بریكس چگونه به این توسعه اقتصادی كمك می‌كند؟
كشورهای بریكس گروهی از كشورها هستند كه عمدتا از جنوب در حال توسعه هستند. زمانی كه آمار و ارقام را بررسی می كنیم متوجه می شویم از نظر تولید ناخالص داخلی، بریكس در حال حاضر بزرگتر از گروه G7 است؛ همچنین از نظر جمعیت. چین، هند، برزیل و ایران كه از اعضای بریكس هستند جمعیت زیادی دارند و این كشورها نقش مهمی در منطقه خودشان و جهان ایفا می كنند. گسترده بودن بریكس باعث خواهد شد بازار بزرگی در اختیار ایران قرار بگیرد.
ها چه می شود، چطور قرار است تبادلات مالی و حمل و نقل در مبادلات حل شود؟
یكی از مسائلی كه كشورهای عضو بریكس به آن توجه دارند، استفاده از پول و تبادلات مالی است كه با توجه به تحریم هایی كه وجود دارد قابل بكارگیری باشد. برای مثال مسله ای كه میان اعضای بریكس مطرح است استفاده از ارز خود كشورهای عضو برای مبادلات تجاری است. همچنین صحبت های مهمی در حال صورت گرفتن درباره دلار زدایی مبادلات است. البته اینها مسائلی است كه در مرحله بحث و بررسی است و من مطمئن هستم كه سران بریكس اولویت بالایی برای آن در نظر دارند.
درباره سفر آقای رئیسی، اینگونه سفر ها چه اهمیتی در توسعه روابط دارد؟
ما خیلی مشتاق سفر عالیجناب رئیسی به آفریقای جنوبی هستیم. همانطور كه می دانید ایشان سال گذشته نیز برای شركت در اجلاس بریكس به آفریقای جنوبی سفر كرد. من بر این باورم كه این دیدارها بسیار مهم است. اولا این دیدارها وجود یك رابطه عالی میان دو كشور و دو ملت را تایید می كند. دوم اینكه من مطمئن هستم این سفر پیوست مهم اقتصادی دارد كه شامل حمایت از تجار ایرانی برای فعالیت در آفریقای جنوبی و باالعكس می شود. روسای جمهور دو كشور مانند برادر هستند و می‌توانند باعث رونق اقتصادی در دو كشور شوند و انشاالله این سفر موفق باشد.
تصویری كه از یك كشور در میان مردم كشوری دیگر وجود دارد می تواند تاثیر زیادی در روابط میان دو كشور داشته باشد نظر مردم آفریقای جنوبی درباره مردم ایران چیست و چطور می توان آن را بهبود بخشید؟
یكی از نكاتی كه به من گفته می شود همین بود ولی وقتی شما حضورا به كشوری مانند ایران سفر می كنید كه به صورت گسترده در مورد آن توسط رسانه های غربی دچار دروغ پردازی شده است با یك چیز كاملا متفاوت مواجه می شوید كه با آن تصویر ارئه شده توسط رسانه های غربی كاملا متفاوت است. در خصوص مردم آفریقای جنوبی باید بگویم تا قبل از عضویت ایران در بریكس و سفر رئیس جمهور كشورتان به آفریقای جنوبی، در خصوص مسائل فرهنگی، ورزشی و اقتصادی ایران چیز زیادی گفته نشده بود ولی در حال حاظر نگاه ها در حال تغییر است و حتی به دنبال اعزام دانشجو از آفریقای جنوبی به ایران هستیم.
آیا در نظر داردید در سفارت آفریقای جنوبی در تهران خدماتی هم به بارزگانان ایرانی بدهید؟
ما در سفارتمان یك بخش بازرگانی داریم كه كارش كمك به تجار كشورمان برای فعالیت در ایران است و همچنین این امكان فراهم است تا به تجار ایرانی هم برای تجارت در آفریقای جنوبی مشورت و كمك بدهد. در حال حاضر یك بحثی میان دو كشور وجود دارد كه یك شورای اقتصادی دو جانبه ایجاد شود تا بتواند تجار دو كشور را با هم آشنا كند.

دسترسی سریع