استفاده روسیه از پایگاه هوایی همدان پایان یافت

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه همدان گفت: روسیه نه در ایران پایگاه دارد و نه مستقر شده است؛موضوعی بود كه انجام شد و عجالتا پایان یافت.

1395/06/01
|
15:03
|

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، بهرام قاسمی امروز در نخستین نشست خبری خود و در پاسخ به سوال یكی از خبرنگاران گفت: ما می توانیم با بعضی كشورها در بعضی حوزه ها اشتراك نظر داشته باشیم از جمله در زمینه مبارزه با تروریسم و داعش كه روابط ایران و روسیه بسیار نزدیك است.

وی یادآور شد: آنچه منطقه را ناامن می كند برای ما مهم است و امنیت ایران برای ما اهمیت دارد و برای تامین امنیت كشور از هیچ كوششی دریغ نمی كنیم.

سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح كرد: در این زمینه مشترك نوعی تفاهم با طرف روسی داشتیم برای اینكه به طور مشترك اقداماتی انجام دهیم یكی از آنها این بود كه با مجوز و اطلاع قبلی و درخواست روس ها به آن ها اجازه دهیم از فضا و تسهیلات ایران استفاده كنند تا بتوانند در منطقه ناامن سوریه كه هدف و خواسته خود ما است مبارزه كنند.

عربستان سعودی دچار توهم جدی است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح كرد: عربستان سعودی دچار توهم جدی است و با توجه به مشكلات درونی و بیرونی خود گاه دست به حركات هیجانی و نابخردانه می زند كه راه به جایی هم نخواهد برد.
بهرام قاسمی در نخستین نشست خبری خود در پاسخ به پرسشی درباره انتشار خبر دعوت از مریم رجوی برای اجرای مناسك حج گفت: عربستان هر نقطه بد یا زخم چركین پیدا می كند حتما بر آن دست می گذارد با این توهم كه به كشورمان فشار وارد كند.
وی افزود: این موضوع هم یكی از همان حركات می تواند باشد كه دولت عربستان پیگیری می كند ؛ موضوعی كه در تجمع منافقین در پاریس به نحوی عمل كردند و در ایجاد ارتباط با گروهك شناخته شده تروریستی منافقین ممكن است به نحو دیگر باشد.
سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان اینكه هر اقدام غلط از جانب عربستان تعجب آور نیست ابراز امیدواری كرد عقلانیت به این كشور باز گردد و به آینده خود بیندیشد .
قاسمی تاكید كرد: مقامات عربستان بدانند كه ثبات و امنیت به نفع خودشان نیز هست و از كارهای خطرناك و نابخردانه دست بردارند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر آقای ظریف به آمریكای لاتین و همراهی هیئتی اقتصادی با وی با وجود تفاهمات اقتصادی با این كشورها در دولت پیشین گفت: مسائل دیپلماتیك و سیاسی انتها ندارد روابط با كشورها به علل مختلف می تواند متوقف شده باشد و نیاز است با تحریك دوباره به مسیر خودش بازگردد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به ادعای عربستان مبنی بر تلاش ایران برای ترور سفیر این كشور در عراق گفت: از این حرفها، زیاد از جانب عربستانیها زده می شود. در شرایط دشواری كه عربستانیها دارند هیچ تعجب نیست كه دائم فرافكنی كنند و در پی دشمن فرضی باشد تا بر شكستهای مستمر خود به ویژه در سوریه و یمن سرپوش بگذارند.

قاسمی افزود:‌ آمریكای لاتین دارای ظرفیت های خاصی است گرچه برخی ممكن است به علت فاصله طولانی ما با این كشورها تصور كنند قرابت ما با آنان كم است در حالی كه قرابت های دوجانبه بسیار است.

وی یكی از اهداف وزارت خارجه و دولت را پیشبرد اهداف در چارچوب دیپلماسی اقتصادی و زمینه سازی برای فعالیت های اقتصادی نهادهای دولتی و غیردولتی در كشورهای آمریكای لاتین دانست .

قاسمی گفت: آقای ظریف در نخستین مرحله از این سفر به كوبا رفت و سفر به پنج كشور دیگر این منطقه و دیدار با مقامات این كشورها نیز تنظیم شده است.

سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: فعالان حدود 80 شركت عمدتا در بخش خصوصی آقای ظریف را در این سفر همراهی می كنند كه این نشان دهنده اشتیاق بخش خصوصی برای گسترش روابط با امریكای لاتین است و امیدوارم زمینه توسعه روابط با این كشورها فراهم شود.

وی گفت: طرف مقابل نیز ظرفیت های خوبی برای همكاری با ما دارد و هر قدر دولت های پیشین در گسترش روابط با این كشورها تلاش كرده باشند ما سعی می كنیم روابط و همكاری با كشورهای منطقه را بهبود بدهیم و جلوتر برویم.

قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بازداشت سفیر ژاپن این خبر را رد كرد و افزود: این سفیر كارت شناسایی دیپلماتیك به همراه نداشت و برای دقایقی از او سوالاتی شد.

وی گفت: فردی كه به همراه سفیر بود با تشریفات وزارت خارجه تماس برقرار كرد و همكارانم در توضیح به ماموران نیروی انتظامی سفیر بودن او را تایید و اعلام كردند او از مصونیت سیاسی برخوردار است و كارش را ادامه می دهد.

* در اعلام همكاری با روس‌ها در نوژه پنهانكاری نكرده‌ایم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در اعلام خبر همكاری‌های راهبردی با روسیه پنهانكاری نشده و نحوه اطلاع‌رسانی در این باره طبق تفاهم قبلی بوده است.

قاسمی در پاسخ به پرسشی درباره علل تأخیر ایران در اعلام خبر همكاری های ایران و روسیه افزود: طبق تفاهمی كه میان دو طرف وجود داشته است و ربطی هم به وزارت امور خارجه ندارد مقرر بود در محدوده زمانی مشخصی دو طرف این خبر را اعلام كنند كه اینگونه نیز شد.

وی اضافه كرد: بر این اساس ابتدا طرف روسی و پس از آن آقای شمخانی این خبر را اعلام كرد و غرض این نبود كه در این باره پنهانكاری شود بلكه به علت حساسیت ها، وضع منطقه و ویژگی های كار نظامی قرار بود پس از عملیات و زمانی كه كار به اهداف مشخص رسید علنی شود و زودتر اطلاع رسانی نشود.

سخنگوی وزارت امور خارجه تأكید كرد: روسیه در ایران پایگاه نظامی ندارد و مستقر نیست بلكه كاری مقطعی با تفاهم دو طرف بر اساس درخواست طرف روس و مجوز كشورمان صورت گرفت و عجالتاً‌ پایان یافت.

قاسمی همچنین گفت: هیچ توافقنامه ای در این خصوص با روسیه نداریم بلكه روابط با این كشور در بعضی بخش ها راهبردی است كه این گونه روابط در سال های اخیر توسعه بسیاری یافته است.

وی افزود: ما در مبارزه با تروریسم و داعش و مقابله با ناامنی ها در منطقه اشتراك نظر فراوانی با روسیه داریم، موضوعی كه برای ملت و دولت ما مهم است كه از آن آگاهی داریم امنیت است و در تأمین امنیت خود از هیچ كوششی دریغ نمی كنیم.

قاسمی گفت: ما از ابتدا بر مبارزه با تروریسم تأكید داشتیم و برای استفاده از زمینه های مشترك همكاری با روس ها نوعی تفاهم داشتیم تا بتوانیم اقداماتی علیه تروریسم انجام دهیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: یكی از این اقدامات این بود كه با مجوز و اطلاع قبلی و با درخواست آنان اجازه دادیم كه از فضا و برخی تسهیلات ما استفاده كنند تا در منطقه ناامن سوریه علیه تروریسم مبارزه شود كه این هدف و خواست ما نیز هست.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره همكاری های ایران و تركیه و سفر احتمالی اردوغان به تهران گفت: ما روابط خوبی با این كشور داریم دیدگاه های ما با این كشور در بسیاری از زمینه ها یكسان است اگرچه دیدگاه های متفاوتی داریم.

قاسمی افزود: پس از وقوع كودتا در تركیه ایران نخستین كشوری بود كه كودتا را محكوم كرد به نحوی كه آقای ظریف در ساعت یك بامداد در توئیتر خود با توسل به زور و خشونت و كودتا مخالفت كرد و این حقیقتی است كه ترك ها از آن آگاهی دارند.

وی گفت: ما از گذشته، ارتباطات و رایزنی های بسیاری با مقامات ترك داشته ایم و پس از تحولات این كشور نیز همكاری و گفتگوهای ما افزایش یافته است.
قاسمی افزود: روز پس از كودتا قرار بود وزیر امور خارجه كشورمان به آنكارا سفر كند اما با توجه به شرایط داخلی این كشور مقامات تركیه اعلام كردند چند روز سفر را به تأخیر بیندازیم و پس از چند روز سفر انجام شد و آقای ظریف بیش از 3 ساعت با اردوغان درباره مسائل دوجانبه و منطقه ای مذاكره كرد.

وی گفت: در این دیدار مقرر شد با توجه به تحولات منطقه ای و مسائل دوجانبه، دیدار و مذاكرات مقامات دو كشور ادامه یابد و بر همین اساس وزیر امور خارجه تركیه هفته پیش به تهران سفر كرد و در دیداری پنج ساعته با آقای ظریف دو طرف مذاكراتی سازنده انجام دادند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در این دیدار مقرر شد این تماس ها در سطوح مختلف اعم از سیاسی، پارلمانی و اقتصادی ادامه یابد تا دو طرف بتوانند با هم اندیشی بیشتر همكاری هایشان را در همه حوزه ها به ویژه مسائل منطقه ای توسعه دهند.

قاسمی گفت: بر این اساس سفر مقامات مختلف مطرح است اما برای سفر آقای اردوغان به تهران هیچ تاریخی تعیین نشده است و خبرهای منتشر شده در این باره نادرست بود هرگاه تاریخ این سفر مشخص شود حتماً‌ اطلاع رسانی خواهیم كرد.

*امكان ارتقاء روابط ایران و انگلیس به سطح سفیر
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سفارتخانه های ایران و انگلیس در هر دو كشور در سطح كاردار فعال است و امكان ارتقاء روابط به سطح سفیر نیز وجود دارد.

بهرام قاسمی در نشست خبری امروز خود درباره روابط ایران و انگلیس افزود: یكی از اهداف ما این است كه روابط با كشورهایی را كه مانعی در گسترش همكاری ها با آنها وجود ندارد در سطح عادی و حتی بهتر حفظ كنیم ؛ یكی از این كشورها انگلیس است.

وی گفت: مدتی در روابط ایران و انگلیس به علل مختلف تنش وجود داشت اما اكنون هر دو سفارت در سطح كاردار فعالیت دارند و امكان ارتقاء روابط به سطح سفیر نیز وجود دارد.

قاسمی ابراز امیدواری كرد: با تفاهم دوجانبه در آینده سطح روابط دو كشور ارتقاء یابد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر موفق نبودن سیاست های منطقه ای وزارت امور خارجه گفت: در كشور ما چندصدایی حاكم است من به دیدگاه ها احترام می گذارم و در مقام دفاع یا رد این موضوع نیستم ؛ قضاوت با شماست.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: پس از آغاز به كار دولت جدید و با توجه به مشكلات گذشته در عرصه سیاست خارجی فضای باز ایجاد شد گرچه در برخی مناطق تا حدی كه توقع داشتیم و علاقمند بودیم شاید پیش نرفتیم اما این ناشی از كارآمد نبودن دولت یا وزارت خارجه نیست بلكه دلایل خاص خود را دارد.

قاسمی گفت: وقتی توانستیم در مرحله جدید به تفاهمات خوب برسیم و دریچه های خوبی به روی ما باز شد برخی نگران شدند و مسیر حركت خود را تغییر دادند.

وی تصریح كرد: یكی از این كشورها كه دچار توهم است عربستان سعودی است كه فكر نمی كردند در جامعه جهانی به جایگاه بهتری باز گردیم به همین علت و با توجه به جایگاه قدرت و پیشینه تمدنی هزاران ساله كشورمان و توانمندی های مختلفی كه داریم نگران ارتقاء جایگاهمان شدند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: بخش از مشكلات ما ناشی از كارشكنی اینگونه كشورها به علت نگرانی از آینده درخشان ایران است ؛ من نمی پذیرم كه كم كاری صورت گرفته یا فعالیتی نشده باشد.
قاسمی افزود: هر كشوری كه دست دوستی به سوی ما دراز كند و آماده تعامل با ما باشد دستش را به گرمی فشرده ایم و خواهیم فشرد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بحران سوریه گفت: مسائل سوریه بسیار پیچیده است نتایج این بحران تاكنون جز كشتار بی گناهان ، نابودی زیرساخت ها و بی ثباتی در منطقه نبوده كه برای همگان نگران كننده است.

قاسمی درباره مذاكرات ایران و تركیه درباره سوریه تصریح كرد: ما از گذشته با مقامات تركیه در این خصوص اختلاف نظرهایی داشته ایم كه البته طبیعی است ؛ قطعاً هیچ دو كشوری نمی توانند در همه زمینه ها یكسان بیندیشند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما با مقامات ترك مشغول رایزنی های جدید هستیم تعامل دوجانبه زمانی ایجاد می شود كه دیدار مذاكرات مقامات دو كشور بیشتر شود.
وی ابراز امیدواری كرد: در آینده ظرفیت های بیشتری میان ایران و تركیه ایجاد و از این ظرفیت ها برای ایجاد ثبات در منطقه استفاده شود.

قاسمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره زمان و مكان برگزاری نشست كمیسیون مشترك برجام گفت:‌ طبق تفاهم در مجموعه برجام كمیسیونی برای رفع برخی مشكلات و تفاسیر در این خصوص ایجاد شده است و بدعهدی ها می تواند به آنجا ارجاع شود و این كمیسیون موظف به پیگیری است.

وی افزود: برخی مسائل كه ما از آن به عنوان بدعهدی آمریكا نام می بریم در نشست آینده این كمیسیون كه زمان و مكانش مشخص نیست حتماً مطرح و پیگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره علل تأخیر در اعلام خبر سفر وزیر خارجه تركیه به تهران گفت: قرار قبلی این بود كه این خبر به هنگام سفر منتشر نشود و پس از سفر اطلاع رسانی شود كه اینگونه شد.

قاسمی همچنین درباره میزان اطمینان از همسویی تركیه در كنار ایران در موضوع سوریه افزود: موضوع سوریه بسیار پیچیده و حساس است و اگر اینطور نبود شاید بسیاری از تلاش های یكی دو سال اخیر در این باره در سطح منطقه و جهان به جایی می رسید اما همه تلاش ها در این باره تاكنون به جایی نرسیده است.

وی تاكید كرد: ما بر مواضع خود درباره سوریه ایستاده ایم و راه برون رفت از بحران سوریه را فقط در راه حل سیاسی و مراجعه به رأی مردم این كشور برای تعیین سرنوشتشان می دانیم.

قاسمی گفت: با تركیه در گذشته اختلاف نظرهایی در این باره داشتیم و هنوز هم بخشی از اختلاف نظرها باقیست و هیچ انتظاری نداریم كه با یكی دو دیدار با مقامات تركیه این اختلاف نظرها رفع شود.

وی افزود: این كه در آینده تركیه واقعیات منطقه را بیشتر درك خواهد كرد و نگاه دیگری خواهد داشت قابل پیش بینی نیست اما با توجه به نقش تركیه و نقش بزرگ ایران در منطقه تعامل دو كشور می تواند به گسترش صلح و ثبات در منطقه كمك كند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره آخرین وضع ایرانیان زندانی در كویت گفت: اطلاعات جدیدی بیش از آنچه اعلام كردیم نداریم این افراد غیر قانونی وارد كویت شده بودند كه بازداشت شدند.

قاسمی افزود: در پی این رویداد سریع به سفارتمان در كویت دستور دادیم كه با دولت كویت مذاكره ، موضوع را پیگیری و تسهیلات كنسولی برای آنان درخواست كند.

وی گفت: به هنگام ورود این افراد به خاك كویت به علت بروز تنش میان آنان و نیروهای انتظامی كویت یكی از این افراد مجروح و به بیمارستان منتقل شد كه از كاردارمان خواستیم امور مربوط به مداوای او را پیگیری كند و امیدواریم وضع این افراد مشخص شود.

دسترسی سریع