رئیس قوه قضاییه: سخنان رئیس جمهور آمریكا نشانگر شخصیت نامتعادل، غیرمنطقی، نادان، فحاش و بذیّ اللسان او بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اداره كل روابط عمومی قوه قضاییه، آیت الله آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی با اشاره به اظهارات اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا درباره استراتژی جدید این كشور در قبال ایران، اظهار كرد: هرآنچه از رذائل در دیگران وجود داشته در شخصیت این فرد، یكجا جمع است.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به گزافه گوییهای ترامپ علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خاطرنشان كرد: رئیس جمهور آمریكا بخشی از نیروهای مسلح رسمی یك كشور را، فاسد و تروریست میخواند و این نشانگر نادانی اوست، زیرا باید این احتمال را بدهد كه در مورد نیروهای نظامی كشورش نیز ممكن است چنین سخنی گفته شود. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تمام طول انقلاب و نیز در دفاع مقدس یك نیروی خاص، فداكار، ایثارگر و از جان گذشته برای كشور بوده است و امروز نیز این ویژگی هایش برای مردم، ملموس است.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینكه سردمداران كفر از ضرباتی كه بابت مجاهدتهای سپاه در سوریه و عراق خورده اند ناراحت هستند، تصریح كرد: جمهوری اسلامی در بحبوحه پیشرویهای گروه تروریستی داعش به كمك برادران خود در سوریه و عراق شتافت و با مجاهدتهای این رزمندگان، بنیان داعش در آستانه ریشه كن شدن است. همین امر موجب ناراحتی كشورهای سلطه قرار گرفت، زیرا آنها خود داعش را با اغراض مختلف ایجاد كردهاند و با یك ائتلاف ظاهری مدعی مبارزه با داعش شدند در حالیكه از این گروه تروریستی حمایت همه جانبه میكردند. اعتراف به خلق داعش توسط خود آنها در سخنان آقای ترامپ در زمان انتخابات به كرّات آمده بود. از سوی دیگر اعلام كردند كه بیست سال زمان برای مبارزه با داعش و نابودی آن لازم است در حالیكه جمهوری اسلامی با حمایت از برادران خود در سوریه و عراق در كمتر از 2 سال داعش را در آستانه نابودی قرار داده و واضح است كه این برای حامیان تروریستها قابل تحمل نیست.
رئیس قوه قضاییه گفت: از وقتی كه مقاومت در سوریه و عراق به موفقیتهای بزرگ دست یافت، موضع گیریها علیه ایران تشدید شد و در مورد عملكرد ما در منطقه سخن میگویند در حالیكه باید از آنان پرسید ما كه ساكن منطقه هستیم، شما در این منطقه چه میكنید؟ از هزاران كیلومتر آن طرفتر به این منطقه آمده اید و پایگاه نظامی زده اید، با فروش سلاحهای خود خزانه ملتها را خالی میكنید و متأسفانه برخی سران كشورهای منطقه نیز بی توجه به منافع خود و جهان اسلام با شما همكاری میكنند، 350 میلیارد دلار اسلحه در منطقه فروخته اید و حال در مورد موشكهای ما كه برای دفاع در برابر سلطه گریها و زیاده خواهیهای شما توسعه یافته، سخن میگویید؟ شما چه كاره اید كه بخواهید چنین اظهاراتی را علیه جمهوری اسلامی داشته باشید؟ همین عكس العملهای جنون آمیز شما نشان میدهد كه نقشههایی در سر دارید و اینك از خنثی شدن توطئه هایتان عصبانی هستید.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینكه آمریكاییها در مسئله برجام نشان دادند كه قابل اعتماد نیستند و آبروی خود را بیش از پیش در سطح جهان بردند، تصریح كرد: البته پیشتر نیز مقام معظم رهبری و هم برخی مسئولان نسبت به غیرقابل اعتماد بودن آمریكا هشدار میدادند، اما خوشبختانه امروز برای جهان و حتی برای خود آمریكاییها روشن شده است كه دولت این كشور قابل اعتماد نیست و حتی برخی از اعضای هیئت حاكمه آمریكا نیز به آقای ترامپ اعتراض میكنند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینكه بسیاری از ملتها از جمله ملت ایران طعم اقدامات آمریكا نظیر طراحی كودتاها و تحریمها را چشیده اند، اظهار كرد: هدف شما پس از استقرار انقلاب اسلامی، از بین بردن این نظام بود، اما مردم ما همت كردند و در طول این سالها با ایستادگی پای انقلاب و آرمانهای خود، پاسدار نظام جمهوری اسلامی بودند. در حال حاضر نیز براثر همین اظهارات نامربوط شما، بیش از گذشته در مقابلتان خواهند ایستاد و برایشان آشكارتر میشود كه مقابله با شیطان بزرگ از ابتدا صحیح بوده است، زیرا دولت ایالات متحده به هیچ تعهدی در هیچ كجا پایبند نیست. اگر بنا باشد با رفت و آمد رئیس جمهورها همه تعهدات تغییر كند دیگر مسئولیت دولتها و تعهدات بین المللی آنها چه جایگاهی خواهد داشت؟
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینكه اظهارات و موضع گیریهای اخیر مقامات آمریكا علیه ایران فرصتی برای انسجام هرچه بیشتر مردم و مسئولان تحت رهبریهای داهیانه مقام معظم رهبری است، تأكید كرد: بهترین كار در قبال این قبیل اظهارات، اتكا به نیروهای داخلی است. آنها در پی فروپاشی اقتصادی ایران هستند و تنها راه مقابله با آن، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است. آقای ترامپ در مقام اعتراض به تصویب برجام میگوید «درست زمانی كه جمهوری اسلامی در آستانه فروپاشی اقتصادی قرار داشت قرارداد برجام امضا شد» كه باید به نحوه درك و فهم آنها از نظام و مردم ما خندید.
رئیس دستگاه قضا افزود: جمهوری اسلامی در زمانی كه كمترین توان مالی را داشت و گرفتار جنگ تحمیلی بود، ایستادگی كرد و دچار فروپاشی نشد، چگونه حال كه در بهترین دوران خود از نظر توانمندی و اقتدار قرار دارد، در حال فروپاشی بوده است؟ جای تأسف است كه اینقدر هم قدرت تشخیص ندارید. با وجود همه ابزارها و ساز و كارهای جاسوسی كه در اختیار دارید، خداوند نمیگذارد به فهم درستی از ملتها برسید و این به دلیل خوی استكباری دائمی شماست.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: اسلاف آقای ترامپ زرنگتر بودند و لااقل با حفظ ظاهر، دست چدنی خود را داخل دستكش مخملی پنهان میكردند، اما این فرد كاسب كار ظاهراً فقط با اصطلاحات عالم تجارت آشناست و فقط درباره پول صحبت میكند و طبق گزارشها به رئیس جمهور فرانسه گفته است كه از بردن پول ایران لذت ببرند. تمام تصور او از روابط و سیاست بین الملل حول محور كاسب كاری میگردد؛ چنانكه در جریان سفر خود به عربستان نیز با همین دیدگاه در پی كاسبی بود. نتیجه چنین رویكردی آبروریزی آمریكا در سطح بین الملل و موضع گیری داخلی مردم و هیئت حاكمه آمریكا علیه رئیس جمهور این كشور است.
رئیس قوه قضاییه با تأكید بر لزوم شناخت و اتكا هرچه بیشتر به توان داخلی، تجربه برجام را تجربهای بسیار مهم و عبرت آموز توصیف كرد و گفت: مذاكرات برجام نشان داد كه جمهوری اسلامی اهل منطق و مذاكره است و با محاسبات دقیق بین المللی و ادبیات دیپلماتیك كاملاً آشناست. همچنین برجام نشان داد كه جمهوری اسلامی متخلق به اخلاق مذاكره است و آمریكا نیز عكس همه این موارد را نشان داد. تجربه دیگری كه از برجام حاصل شد، اطمینان هرچه بیشتر نسبت به غیرقابل اعتماد بودن آمریكا بود و تجربه سوم نیز این بود كه آمریكا در پس پرده مذاكرات اهداف دیگری را دنبال میكرد، زیرا آقای ترامپ مدعی است كه قرار بود جمهوری اسلامی به روش دیگری عمل كند!
آیت الله آملی لاریجانی با تأكید بر لزوم هوشیاری هرچه بیشتر در برابر سیاستهای خصمانه آمریكا، سخنان رئیس جمهور كشورمان درواكنش به اظهارات ترامپ را شجاعانه، قاطعانه و به هنگام توصیف كرد و با تقدیر از رئیس جمهور بابت این موضع گیری گفت: ما نیز از چنین جهت گیریهایی در مقابل آمریكا حمایت میكنیم و رئیس جمهور محترم نیز مطمئن باشند تا زمانی كه چنین واكنشهای شجاعانه و قاطعانهای وجود دارد مردم حمایت خواهند كرد و تحت رهبریهای روشنگرانه و هوشمندانه رهبر معظم انقلاب، توطئههای دشمن را ناكام خواهند گذاشت.
رئیس قوه قضاییه با اخطار به برخی افراد و رسانهها بابت انتشار تحلیلهای همسو با دشمن خاطرنشان كرد: متأسفانه برخی تحلیلها شبیه تحلیلهای دشمن است و این بسیار تأسف آور است كه ما بین خودمان نیز سخنانی نظیر سخنان دشمن بر زبان بیاوریم. امروز مردم نیاز به انسجام هرچه بیشتر و شناخت صحیح از دشمن دارند بنابراین نباید دشمن را بزك كرد. بی تردید جمهوری اسلامی در مسئله برجام به طور كامل حسن نیت خود را نشان داد و به اندازه كافی هم كوتاه آمد تا یك كار منسجم صورت گیرد و توافق حاصل شود. واضح است كه تمام خواستههای ما نیز در برجام محقق نشده است، اما به هرحال در ترازوی برجامی به این نقطه رسیدند كه به این میزان از خواستهها اكتفا شود. حال برخی سخنان مبنی بر لزوم اقدامات فراتر و كوتاه آمدن در مقابل سلطه گران به هیچ وجه پذیرفته نیست.
آیت الله آملی لاریجانی در پایان این بخش از سخنان خود مردم كشورمان را حامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دانست و با بیان اینكه سپاه، محبوب مردم ماست ابراز امیدواری كرد كه این نیروی با ارزش و فداكار كشور مسیر خود را طی كند و مسئولان جمهوری اسلامی نیز به گزافه گوییهای مقامات آمریكایی در عمل پاسخ مناسبی بدهند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به عملكرد موسسات مالی و اعتباری و بعضی از بانكها تصریح كرد: به واسطه عملكرد این موسسات و بانكها، برخی سپرده گذاران گرفتار مشكلاتی شده اند. اولاً باید بپذیریم كه بانك مركزی در گذشته به وظایف خود درست عمل نكرده و كم كاریهایی داشته است. با این حال با بروز برخی مشكلات، بانك مركزی، مجلس، دولت و قوه قضاییه برای حل این مشكلات وارد میدان شدند و جلساتی داشته ایم كه بانك مركزی اخیراً تلاشهای خوبی داشته است.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: برخی موسسات مالی با سوءاستفاده از اعتماد مردم وجوهی را جمع آوری كرده اند، اما این وجوه را در جایی غیر از محل خود سرمایه گذاری كرده و سودهای غیرعادی و غیرمعقول هم پرداخت میكردند. مردم باید هوشیار باشند كه نفس پرداخت سودهای كلان و خارج از چارچوب مقررات بانكی كشور، نشان دهنده یك مشكل است و چنین سودهایی غالباً از طرق طبیعی حاصل نمیشود بلكه بخشی از سپردههای مردم است كه در قالب سود پرداخت میشود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اقدامات اولیه دستگاه قضایی در برخورد با مواردی كه سپرده گذاران دچار مشكل شده اند، اظهار كرد: ما در گام اول تلاش كردیم كه با توقیف اموال این موسسات، جلوی حیف و میل اموال مردم را بگیریم. گرچه برخی افراد متأسفانه همین قدم صحیح، قانونی و شرعی را معكوس جلوه دادهاند و در برخی از شعب این موسسات در پاسخ به سپرده گذاران كه وجه خود را مطالبه كرده اند پاسخ داده میشود كه نمیتوانیم پول شما را بدهیم، زیرا قوه قضاییه آن را توقیف كرده است! این در حالی است كه اگر ما طبق قانون اقدام به توقیف این اموال نمیكردیم، همین میزان از داراییهای موجود موسسات نیز كه متعلق به مردم است توسط مدیران این موسسات حیف و میل میشد و از بین میرفت.
آیت الله آملی لاریجانی یكی دیگر از اقدامات دستگاه قضایی در این موضوع را شناسایی اموال این موسسات و تلاش برای تقسیم عادلانه این اموال بین سپرده گذاران برشمرد و اظهار كرد: این بخش كار به دلیل نحوه پرداخت سودها و میزان اموال بانكها بسیار پیچیده است. به همین دلیل برای طراحی ساز و كاری جهت تقسیم عادلانه اموال موسسات میان سپرده گذاران، جلسات متعددی را شخصاً با رئیس بانك مركزی و برخی اعضاء هیئت رئیسه مجلس داشته ام. در حال حاضر با تلاشهای بسیار، نزدیك به 98 درصد سپردهها تصفیه شده است و تنها 2 درصد باقیمانده كه البته بلحاظ مبالغ سپردهها میزان قابل توجهی را به خود اختصاص میدهد.
رئیس قوه قضاییه تأكید كرد: تمام تلاش ما این است كه اجازه ندهیم اموال مردم از بین برود یا اموال موسسات بصورت غیرعادلانه تقسیم شود. البته نباید فراموش كنیم كه كار قوه قضاییه یك كار اجرایی نیست و پولی هم در اختیار ندارد كه بخواهد به سپرده گذاران بدهد. حتی اگر دستگاه قضایی چنین مبلغی را نیز در اختیار داشت به لحاظ قانونی نمیتوانست اموال عمومی را دراختیار موسسات خصوصی قرار دهد تا بدهی خود را پرداخت كنند.
آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینكه متخلفان، ضامن پرداخت بدهیها و خسارتها هستند، به سپرده گذارانی كه دچار مشكل شده اند اطمینان داد كه دستگاه قضایی، دولت، مجلس و بانك مركزی تمام همت خود را معطوف حل این مشكل كرده اند و پای كار هستند تا این مسئله به بهترین وجه حل شود و البته مسلماً مدیران متخلف این بانكها را نیز به مجازات مقرّره خواهند رساند.
رئیس قوه قضاییه همچنین به مردم توصیه كرد كه مطلقاً به موسسات غیرمجاز اعتماد نكنند و در عین حال با اشاره به تشدید نظارتهای دستگاه قضایی بر بانك مركزی گفت: بانك مركزی نیز موظف است با نظارتهای پیگیر خود اجازه فعالیت به موسسات غیرمجاز را ندهد. وقتی برای یك مغازه غیرمجاز، نظارتهای شدیدی را اعمال میكنیم چگونه شعبات مختلف یك موسسه مالی غیرمجاز میتوانند در سراسر كشور فعالیت كنند و حتی تابلو داشته باشند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: بانك مركزی متعهد شده است كه تا پایان امسال به بانكها و موسسات غیرمجاز سامان دهد؛ البته موسسات و بانكهای مجاز نیز باید تحت نظارت مستمر بانك مركزی باشند تا از بروز برخی مشكلات نظیر پدید آمدن تراز منفی یا پرداخت سودهای خارج از چارچوب مقررات نظام بانكی جلوگیری شود.
رئیس قوه قضاییه با بیان این كه حضور دادستانی كل كشور نیز در شورای پول و اعتبار جدیتر شده است، نسبت به سامان دهی وضعیت كنونی ابراز امیدواری كرد و گفت: در جلساتی كه با مسئولان بانك مركزی و مقامات عالی نظام داشته ام این موضوع را مطرح كرده ایم كه واقعاً كشور چه نیازی به این همه بانك خصوصی دارد؟ بانكها حتی اگر مصداق بنگاه اقتصادی هم باشند نباید همچون بنگاههای اقتصادی كه ساختمان سازی میكنند یا وارد تجارت خارجی میشوند، عمل كنند. بانكها باید خدمات بانكی ارائه كنند و كارهای اقتصادی كشور را با پرداخت تسهیلات حمایت كنند، نه اینكه خود وارد كارهای اقتصادی آنچنانی شوند. متأسفانه یك تلقی نادرست از دوران سازندگی به جا ماند كه بانكهای خصوصی مورد حمایت زیاد قرار گرفتند و تبدیل به بنگاههای اقتصادی خاص شدند. این نادرستترین كار در نظام بانكی كشور بود، زیرا بانك باید صرفاً حافظ پول و اموال مردم و ارائه دهنده خدمات بانكی و تسهیلات در حد مجاز باشد. علاوه براین، بانكها باید كفایتشان برای پرداخت دیون مردم در حد استاندارد باشد؛ لذا با توجه به مجموع این مسائل باید مانع ایجاد بی حساب و كتاب بانكها باشیم، بانكهای فعلی برای ارائه خدمات بانكی به مردم كفایت میكنند.
آیت الله آملی لاریجانی با تأكید بر لزوم تجدید نظر در قوانین بانكی و تشدید نظارت بانك مركزی بر بانكها و موسسات مالی، خاطرنشان كرد: مردم عزیز مطمئن باشند در جایی كه كاری مربوط به قوه قضاییه است، دستگاه قضایی حتی فراتر از آن هر كمكی كه بتواند خواهد كرد و آنچه تاكنون در این زمینه عمل كرده ایم نیز بهترین راه ممكن بوده است. امیدواریم با حمایت دولت و بانك مركزی، پرداختها به صورت عادلانه از طریق بانكها به سپرده گذاران صورت گیرد و این مشكل رفع شود.
براساس این گزارش، ادامه بحث و بررسی پیرامون اصلاح موادی از قانون آیین دادرسی كیفری مصوب 1392 در دستور كار امروز مسئولان عالی قضایی قرار داشت.