دبیر انجمن سكته مغزی ایران گفت: سكته مغزی دومین عامل مرگ و میر افراد در كشور است و شیوع سكته مغزی در ایران حدود 1/5 برابر متوسط جهانی است.
احسان شریفی پور افزود: دو مطالعات بزرگ برای شیوع و بروز، همچنین بررسی مرگ و میر بیماران سكته مغزی صورت گرفته است كه نشان میدهد سن سكته مغزی در كشورمان از متوسط جهانی حدود 10 سال جوانتر است.
شریفی پور اظهار كرد: از سال 1395 با راه اندازی برنامه 724، در سراسر كشور، با همكاری وزارت بهداشت، انجمن سكته مغزی كشور و دانشگاهها و متخصصین، وضعیت سكته مغزی در كشورمان ساماندهی شد و اكنون در بیش از 100 مركز در سراسر كشور مراكز منتخبی داریم كه برای درمان سكته مغزی مجهز شدند، بخشهایی به اسم «اس سی یو» در آنان شكل گرفته است.
وی با تاكید براینكه سكته مغزی در زمان طلایی ابتدایی قابل درمان است افزود: یك زمان طلایی برای درمان سكته مغزی وجود دارد كه تا ٦ ساعت بعد سكته است و هر لحظه زودتر رسیدن به درمان حیاتی منجر به نجات جان فردو رهایی از ناتوانی شان خواهد شد.
وی اضافه كرد: اگر فرد سكته كرده، در 4 و نیم ساعت اول علائم خود به بیمارستانهای منتخب برسد، با دریافت داروی حل كننده «لختك» در شرایط خاص، میتواند از ناتوانی رها شود همچنین در 6 ساعت و 24 ساعت اول نیز با استفاده از روشهای نوین آنژیوگرافی میتوان لخته را به صورت كامل از عروق مغزی خارج و زمینه بهبود سلامتی فرد را ایجاد كرد.
شریفی پور بیان كرد: این برنامه كه از سال 95 در كشور ایجاد شده و با توجه به همت فراوانی كه همكاران در سراسر كشور داشته اند، WHO در زمینه درمان سكته مغزی در سال 2021 ایران را جز 10 كشور موفق دنیا قرار داد.
شریفی پور تصریح كرد: هر ثانیه از سكته مغزی كه میگذرد، بطور متوسط ٣٦ هزار نورون مغزی بصورت برگشت ناپذیری از بین میروند لذا جا دارد سریع و دقیق درمان سكته مغزی انجام شود به همین علت واحدهای مراقبت سكته مغزی به وجود آمده است كه میتوانند تا 30 درصد پیامد فرد را بهتر كنند.
وی اضافه كرد: این واحدها در ایران وجود دارند و باید تجهیزات و كمبودهای آنان كامل شود همچنین امكانات لازم در این واحدها در جهت آنژیوگرافی تامین شود. امروز جدیدترین درمان سكته مغزی از راه آنژیوگرافی فوری عروق مغزی و خروج مستقیم لخته در ٦ ساعت اول انجام میشود كه در این زمینه با وجود فعالیت چند مركز محدود در كشورمان، متاسفانه شرایط برای درمان گسترده و ملی، بعلت كمبود و گرانی شدید وسایل این كار و تعداد اندك متخصصین این امر و تعرفه و حمایت بسیار ضعیف از آنان، بخوبی گسترش نیافته است.
شریفی پور گفت: از هر دو نفر ابتلا به سكته مغزی میتوان یك نفر را نجات داد این نكته مهمی است؛ باید سرمایه گذاری كنیم تا با سازماندهی مناسب و امكانات به این سمت پیش برویم كه از بروز این امر پیشگیری شود و گام بزرگی در این راستا برداریم.