درمان حدود 80 درصد مبتلایان به صرع بین دو تا پنج سال

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی گفت: براساس مطالعات در ایران بین 70 تا 80 درصد بیماران مبتلا به صرع با رعایت الگوی صحیح زندگی درمان می‌شوند.

1403/08/21
|
12:03
|

علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی و متخصص جراحی مغز و اعصاب در برنامه زنده تلویزیونی طبیب گفت: اگر فردی به علت‌های متفاوت دچار حمله تشنجی شود، 50 تا 70 درصد احتمال بروز حمله دوم در وی وجود دارد؛ بنابراین درصورت بروز تشنج در هر سنی باید برای پیگیری به پزشك مراجعه كرد.

این متخصص مغز و اعصاب گفت: با خواب مناسب، كاهش استرس، اجتناب از گرسنگی و مصرف برخی مواد غذایی و همچنین مصرف به موقع و منظم دارو، می توان در بازه زمانی دو تا پنج سال بیماری صرع را درمان كرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: احتمال این كه فرزند یك بیمار مبتلا به صرع به بیماری مبتلا شود زیر 10 درصد است و در 60 درصد موارد هیچ علتی برای صرع پیدا نمی‌كنیم.
به گفته وی علت شیوع صرع در سنین مختلف متفاوت است، مثلا در كودكان زیر پنج سال تب و تشنج از علل شایع صرع است یا در كودكان زیر هشت سال بیشتر مسایل ژنتیكی و اختلالات متابولیكی مطرح می‌شود، اما در افراد میانسال صرع می‌تواند علت‌هایی نظیر سكته مغزی و تومور مغزی داشته باشد.
زالی افزود: اگر بیمار با مصرف دو داروی ضدصرع مناسب با دوز مطلوب به شرط مصرف منظم درمان نشود، صرع مقاوم به درمان محسوب می‌شود. صرع 30 درصد این بیماران با اضافه كردن داروی سوم كنترل می‌شود و باقی در زمره موارد مقاوم به درمان قرار می‌گیرند كه به دارو جواب نمی‌دهد.
به گفته وی سه روش جدید برای درمان این بیماران به كار می‌رود كه در ایران نیز انجام می‌شود. روش اول در مورد بیماری استفاده می‌شود كه دارای كانون‌های تشنجی در طرفین مغز خود است و در این روش مسیر شبكه و ارتباط بین دو كانون را قطع می‌كنند. البته این روش جز در موارد محدود استفاده نمی‌شود، زیرا روش‌های جدیدتری وجود دارد.
زالی روش دوم را تحریك الكتریكی مغز عنوان كرد كه با تحریك نقاط متعدد موجود در مغز مرتبط با كانون تشنج می‌توان تشنج را كاهش داد.
این استاد دانشگاه در خصوص روش سوم یا VNS (تحریك الكتریكی عصب واگ در گردن) گفت: در این روش وسیله‌ای در زیر پوست و ناحیه گردن بیمار روی عصب واگ تعبیه می‌شود كه با تحریك الكتریكی می‌تواند امواج را به داخل مغز بیمار منتقل كند و باعث از بین بردن كانون‌های تشنجی شود.
وی این روش را در كودكان بسیار كاربردی برشمرد و یادآور شد كه برای درمان كودكان بالای چهارسال استفاده می‌شود.
زالی گفت: در درمان بیماران با استفاده از نرم افزار‌های پیشرفته و محاسبات كامپیوتری نقاط تشنج‌زا مشخص، و برای تحریك نقاط و كانون‌های تشنجی برنامه‌ریزی می‌شود و با تحریك این كانون‌ها می‌توان حملات تشنجی را كاهش داد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی گفت: همه بیماران مبتلا به صرع نیاز به جراحی ندارند و فقط در مورد افراد موارد مقاوم به درمان دارویی نیاز به جراحی دارند؛ بنابراین بیماران و افراد مشكوك به صرع باید ابتدا به متخصص داخلی مغز و اعصاب مراجعه كنند و درصورت نیاز كاندید این درمان شوند.
زالی درمان اولیه بیماری صرع را درمان دارویی برشمرد و نه جراحی و یادآور شد كه فقط 30 درصد بیماران به دارو پاسخ نمی‌دهند.
وی خاطرنشان كرد: هر گونه اختلال هوشیاری به معنای ابتلا به صرع نیست. بلكه فشارخون، بیماری‌های قلبی و مواردی از این قبیل نیز می‌توانند باعث كاهش سطح هوشیاری فرد شوند.
زالی تاكید كرد: نشانه صرع فقط كاهش سطح هوشیاری و خروج كف از دهان بیمار نیست بلكه مات‌زدگی و خیرگی نیز می‌تواند نشانه صرع باشد و افراد در صورت مشاهده علائم مشكوك به صرع باید به پزشك مراجعه كنند.
بر اساس مطالعات صورت گرفته ، حدود یك میلیون و دویست تا یك میلیون و سیصد هزار نفر در كشور به صرع مبتلا هستند.

دسترسی سریع