فقدان نظارت و مدیریت صحیح در تامین و توزیع برنج

عضو مجمع ملی كشاورزان با انتقاد از رویكرد متناقض مسئولان نسبت به برنج، خواهان اصلاح و تقویت نظارت و مدیریت روند تامین و توزیع این محصول راهبردی شد.

1403/08/22
|
09:28
|

بهزاد محمودی، تولید كننده برنج و رئیس شورای مركزی مجمع ملی كشاورزان یكی از بزرگترین معضلات فرایند تامین و توزیع برنج را نگاه و رویكرد متناقض تصمیم گیران دولتی و شبهه دولتی خواند و گفت: ما شاهد تناقض در گفتار مسئولان هستیم بطوری كه در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها برنج را جزو كالا‌های راهبردی و دومین محصول استراتژیك كشور معرفی می‌كنند، اما در بخش سیاستگذاری و حمایتی مانند خرید تضمینی یا تامین نهاده‌ها این محصول از اولویت‌ها كنار گذاشته می‌شود.

وی با بیان اینكه این تناقض در رویكرد عامل مشكلات و نابسامانی‌ها در بازار برنج است، تصریح كرد: وقتی می‌خواهیم برای قیمت تضمینی توافق كنیم، چند سال قیمت اعلام نمی‌شود و كمكی به تولید و كاهش هزینه‌ها نمی‌كنیم، اما موقعی كه می‌خواهیم برنج خارجی وارد كنیم، آن را با جدیت به عنوان كالای اساسی و اولویت دار معرفی می‌كنیم.

محمودی نفوذ پررنگ و تاثیرگذار سازمان‌ها و مجموعه‌های شبهه دولتی و به اصطلاح خصولتی بر سیاست‌های كلان این حوزه را از دلایل اصلی اتخاذ تصمیمات نامناسب عنوان كرد و افزود: گاهی تبلیغ می‌شود كه اگر برنج خارجی وارد نكنیم، قیمت بالا می‌رود و این درحالی است كه همواره شاهد بوده ایم كه با وجود واردات متوالی باز هم قیمت‌ها افزایش یافته است.

این تولید كننده برنج با بیان اینكه همه می دانیم در شرایط تحریم، ارز مورد نیاز كشور به سختی تامین می‌شود، اظهار داشت: گاهی همین ارز به گونه‌ای هزینه می‌شود كه بجای حل مشكل، مشكلات جدیدی مانند رانت و فساد‌های دیگر ایجاد می‌كند.

محمودی با توضیح مثالی در این باره گفت: شخصی اعلام می‌كند كه برای كمك به معیشت مردم قصد دارد برنج وارد كند تا با قیمت پائین توزیع شود و با حمایت دولت موفق به واردات می‌شود، اما سوال من از مسئولان صمت و جهادكشاورزی این است كه چرا با وجود این امر، بازهم معاونین و مسئولان این وزارتخانه‌ها اعلام می‌كنند كه برنج خارجی گران شده است؟ مگر این كالا از ابتدا با هدف پائین آوردن قیمت‌ها وارد نشد؟ مگر این كالا تعزیراتی نیست؟ پس چرا نظارتی بر فروش آن نشده است؟

وی ادامه داد: مشخص است همین مقداری كه وارد شده بدون نظارت توزیع شده و نتوانسته ایم به شكل مناسبی به دست مردم برسانیم و اكنون می‌گویند كه گران شده و باید دوباره برویم وارد كنیم!

محمودی با این سوال آیا همین مقداری را كه وارد شده، به درستی مدیریت شده، افزود: می‌بینیم كه دستگاه‌های نظارتی به درستی كارشان را انجام نمی‌دهند و ریشه این امر نبود نظارت دقیق و آنلاین است.

عضو مجمع كشاورزان گفت: نظارت نه در تولید و نه در توزیع بخوبی انجام نمی‌شود تا بتوانیم ردیابی كنیم و ببینیم این پول‌هایی كه از بیت المال برای واردات یك كالا داده ایم، كجا رفته است.

این تولید كننده برنج تصریح كرد: من بار‌ها گفته ام كه ما و اغلب تولیدكنندگان برنج داخلی مخالف واردات برنج نیستیم و باور داریم كه اگر كشور به برنج بیشتری نیاز دارد قطعا باید وارد شود، اما همان مقداری كه وارد می‌شود باید به شكل مناسب و درست به دست مصرف كننده برسد.

محمودی با تاكید بر اینكه لازم است كه امور به اهلش سپرده شود، افزود: در ظاهر ماجرا ما می‌بینیم كه برنج ایرانی گران است، اما اگر حمایتی كه با خرید برنج از كشورهای دیگر، از برنجكاران خارجی می‌شود، شامل تولیدكننده ایرانی شود، نه تنها قیمت برنج ایرانی با تولید بیشتر كاهش می‌یابد بلكه چه بسا با همین میزان هزینه‌ای كه برای واردات می‌شود، می‌توان برنج ایرانی را رایگان به مردم داد.

این تولید كننده برنج ایرانی گفت: بهترین نوع برنج ایرانی هم اكنون در استان‌های شمالی با قیمت هشتاد و پنج هزار تومان از كشاورز خریداری می‌شود كه با دلار آزاد معادل یك و چهار دهم دلار می‌شود و همزمان می‌بینیم كه ثبت سفارش برنج خارجی نیز با همین نرخ ارز، یعنی یك و چهار دهم دلار انجام می‌شود و این درحالی است كه دلار با وارد كننده به قیمت بیست و هشت هزار تومان محاسبه می‌شود.

وی با تاكید بر اینكه برنج ایرانی با نرخ 85 هزار تومان در مقایسه با اقلام دیگر گران نیست، افزود: اینكه چرا همین برنج هشتاد و پنج هزار تومانی با قیمت بالا به دست مصرف كننده می‌رسد ربطی به كشاورز ندارد.

محمودی با بیان اینكه باید بخش نظارتی در این زمینه تقویت شود، اظهار داشت: لازم است مشخص و شفاف شود كه چرا برنجی كه 85 تا 90 هزار تومان از كشاورز خریداری می‌شود، با 80 درصد سود به مردم فروخته می‌شود و گاهی حتی آن كیفیت اسمی اولیه را نیز ندارد.

وی با اشاره به از بین رفتن مزارع بزرگ تولید پنبه و توتون در مازندران، تصریح كرد: با روند فعلی ممكن است برنج ایرانی نیز به همین سرنوشت دچار شود چرا كه كشاورز وقتی سودی متناسب با زحماتش نداشته باشد، ترجیح می‌دهد كه متحمل رنج بی فایده نشود و حتی زمینش را بفروشد.

محمودی خواهان واگذاری روند توزیع برنج به نهاد یا سازمانی شد كه منافعی در این زمینه نداشته باشد و با بیان اینكه كار را باید به یك توزیع كننده مناسب بدهیم تا بعد از واردات نگوید كه برنج خارجی گران شده! اظهار داشت: برادر من! تو برنج را با دلار بیست و هشت و پانصد هزار تومان وارد كرده‌ای پس چرا اعلام می‌كنی كه همین برنجی كه وارد كرده ای، حالا در بازار ایران گران شده؟ چرا برنجی كه خودت توزیع می‌كنی باید گران شود؟

وی تصریح كرد: راهكار بدون هزینه برای حل این مشكل، تهیه و اجرای یك برنامه ساختاری است و وزارت جهاد كشاورزی باید برای اصلاح ساختار پای كار بیاید و من احساس می‌كنم كه آقای نوری، وزیر جهاد كشاورزی می‌تواند این كار را به انجام برساند.

دسترسی سریع