رئیس كل بانك مركزی از آغاز به كار ریال دیجیتال در آینده نزدیك خبر داد.
آقای محمدرضا فرزین در یازدهمین همایش سالانه بانكداری نوین و نظامهای پرداخت با با بیان اینكه بزودی ریال دیجیتال كار خود را شروع میكند؛ گفت: توسعه بانكداری نوین وظیفه بانك مركزی در تمام دنیاست ماهم در بانك مركزی ایران تلاش میكنیم این وظیفه را به درستی انجام دهیم.
آقای فرزین با اشاره به اینكه نظام بانكی از مجموعهای نقاط قوت و ضعف برخوردار است؛ تصریح كرد: فناوریهای دیجیتال از نقاط قوت این نظام است؛ شبكه شتاب ایران با پرداخت زیر 2 ثانیه یكی از قویترین شبكههای پرداخت منطقه است.
رییس كل بانك مركزی ضمن اشاره به تعاملات بانكی در فضای بین الملل؛ گفت: به علت تحریم بیشترین چالش را در این حوزه داریم ولی با تلاشی كه در سالهای گذشته صورت گرفته اقدامات خوبی انجام شده كه باید ادامه یابد. یكی از اقدامات طراحی سامانه «ای سیو مر» است كه متعلق به آسیاست. تلاش كردیم در مدیریت تحریم از این ابزار حداكثر استفاده را كنیم. با هندوستان و پاكستان و سایر كشورهای عضو اتحادیه همكاری كنیم. بجای سوییفت این سامانه را طراحی كردیم كه الان كار میكند.
فرزین با اشاره به اینكه سوییفت را كنار گذاشتیم وای سیو مر را جایگزین كردیم؛ از 10 مهر ماه سال جاری این سامانه را به صورت جدی عملیاتی كرده ایم؛ گفت: بریكس را هم تقویت كردیم. بریكس سهم بزرگی در تجارت جهانی دارد كه در ابتدای راهش است. الان استراتژی بریكس تا 2025 در 4 محور بناشده كه فرصت را برای ما فراهم میكند استفاده كنیم. اولین محور افزایش سهم ارزهای محلی است.
وی با بیان اینكه چین و روسها به این سمت حركت كرده اند؛ گفت: باید بتوانیم تسویه را با ارزهای بریكس انجام دهیم. دومین مورد سامانهای در نظامهای پرداخت است. یك پلتفرم تسویه برای پرداختهای برون مرزی راه اندازی شده كه فعلا در مرحله مقدماتی است. این فرصت خوبی است كه بتوانیم تعاملاتمان به ویژه در حوزه تسویه را از این طریق انجام دهیم.
او ادامه داد: اتصال شبكه پرداخت به روسیه یكی دیگر از برنامه هایمان بود كه اخیرا شتاب به میر روسیه وصل شد و تعدادی از بانكها وصل شده اند. سامانه درحال كار كردن است ولی، چون شروع كار است كند است ولی با مرور زمان بیشتر روی این سامانه كار میكنیم. فازدوم امكان استفاده گردشگران روسی در فروشكاههای ایران است امیدواریم در زمستان این را افتتاح كنیم. فاز سوم بهره مندی گردشگران ایرانی از پوز روسیه است كه امیدواریم ابتدای سال اینده این مدل را عملیاتی كنیم.
فرزین با بیان اینكه امیدواریم این مدل را با سایر كشورها هم عملیاتی كنیم؛ افزود: با روسها پیمان روسی بستیم؛ كاملا دلار را حذف كردیم و ریال و روبل را جایگزین كردیم.
رییس كل بانك مركزی به توسعه ریال دیجیتال و استقرار نظام هوشمند اشاره و تصریح كرد: بانك مركزی به موقع در این حوزه ورود كرده است؛ خیلی از كشورها از ریال دیجیتال استفاده میكنند كه میتواند كارایی نظام مالی كشور را افزایش دهد. برخی كشورها در مرحله تحقیقات هستند و وارد مرحله ازمایشی شده اندو ما هم در این مرحله هستیم و وارد ازمایشی شدیم و الان در كیش اینكار را انجام میدهیم.
به گفته فرزین؛ ریال دیجیتال در بانكهای ملت؛ تجارت و ملی درحال استفاده است و در اینده 5 بانك دیگر به آن استفاده خواهد شد.
او درباره رمز پولها و سیاست گری بانك مركزی در این حوزه گفت: امروزه رمز پولها در جهان توسعه سریع و شتابانی دارند كه استفاده متفاوتی از آنها میشود. قاعده گذاری در این حوزه كار بسیار سختی است. تمام كشورها در این حوزه در ابتدا با مشكل مواجه شدند. ابتدا تجارت شكل میگیرد و بعد مقررات تدوین میشوند. این اتفاق در كشور ما هم افتاده است. الان با بازار بزرگی روبه رو هستیم ولی مقررات منسجمی در این حوزه نداریم.
رییس كل بانك مركزی نهادهای امین را بحث مهمی در این حوزه دانست و ادامه داد: مقررات نهاد امین حتما باید تدوین شود؛ نظارت بر كارگزاران رمز پول چطور باید باشد؟ الان 218 كارگزار داریم. 10 میلیون تراكنش ماهانه شكل میگیرد كه رقمی حدود 35 همت حجم معاملاتشان است.
آقای فرزین با بیان اینكه مقررات رمز پول باید تدوین شود و اگر ورود نكنیم در مدیریت پول در بانك مركزی به مشكل میخوریم؛ افزود: جلسات خوبی در این زمینه طی 6 ماه گذشته داشتیم. دستگاههای مختلف باید در حوزههای مختلف ورود كنند. قوانین ماینینگ در وزارت صمت تدوین میشود. مقررات رمز پول تهییه شده و بزودی در هیات عالی مطرح و تصویب میشودو خیال ما بعنوان سیاستگذار و مقام ناظر در این حوزه راحت میشود.
رییس كل بانك مركزی در ادامه با بیان اینكه مشكل تاریخی در بانك مركزی در حوزه نظارت داریم؛ گفت: در قانون جدید اشخاص تحت نظارت بانك مركزی توسعه یافته است. بانك مركزی باید مدل مشخص برای نظارت بر اینها داشته باشد. نظارت بانك مركزی یا افساید بوده یا آنساید.
او یكی از مشكلات را استاندارهای ناهمگون بین بانكها دانست و گفت: خواهش میكنم روی این موضوع متمركز شوید و شركتهایی كه میتوانند به نظارت هوشمند ما كمك كنند؛ وارد شوند. باید این مشكل حل شود.
فرزین ارتقای سطح امنیت را مهم دانست و ادامه داد: در دو سال اخیر حملات سایبری به شبكه بانكی افزایش یافته است و مجبوریم پایداری شبكه را افزایش دهیم. اقداماتی انجام شده ولی كافی نیست.
او از دریافت مجوز امضای الكترونیك در 30 آبان ماه خبر داد و گفت: این موضوع به كاهش مراجعات حضوری هم كمك خواهد كرد.
رییس كل بانك مركزی درباره هوش مصنوعی هم گفت: مركزی در این حوزه در بانك مركزی راه اندازی شده است؛ برای تمام پیشرفتهایی كه دنبالش هستیم باید از هوش مصنوعی استفاده كنیم. نظارت ما بر موضوعات پولشویی با هوش مصنوعی تقویت میشود.