رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به تفاوت های اساسی میان بودجه 97 و 96 وعده داد: با اصلاح نظام بودجه ریزی، چالش ها و مشكلات بودجه كشور در سال آینده رفع شود و سازوكار تخصیص بودجه براساس عملكرد دستگاههاست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه كشور گفت: با روند جدید بودجه نویسی كه امسال در دولت در حال انجام است، بودجه سال 1397 پیش از 15 آذر به مجلس میرسد.
وی افزود: نرخ دلار هنوز در بودجه قطعی نشده است. قیمت نفت در بودجه 97 پنجاه دلار در نظر گرفته شده و تلاش ما بر این است كه نرخ 50 دلار را برای نفت تحقق ببخشیم.
محمدباقر نوبخت گفت: رشد 6 تا 7 درصدی در اقتصاد در بودجه سال آینده دیده شده است. برای سه ماهه اول 7 درصد بدون نفت رشد اقتصادی داشتیم. خوشبختانه از زمستان سال گذشته رشد ساختمان مثبت بوده است. رشد سرمایه گذاری در سالهای قبل منفی اما امسال 7/1 درصد مثبت بوده است.
از آنجا كه مسكن می تواند به عنوان پیشران رشد و رونق باشد،در سه ماهه اول 2/6 درصد معاملات و 6/8 درصد معاملات رونق داشته باشد كه در صورت ادامه جهشی در رشد اقتصادی ایجاد خواهد كرد.
نوبخت درباره نرخ تورم نیز گفت: سال آینده نرخ تورم تك رقمی و 9 درصد پیش بینی شده است.
00:0001:06
انتخاب نظام بودجه ریزی به شرایط اقتصادی كشور برمی گردد. در بودجه نویسی سنتی بودجه ریزی بر مبنای صفر و غلتان بوده است اما آخرین مدلی كه از نظر علمی در دنیا در بودجه ریزی انجام می شود براساس عملكرد دستگاه هاست.
نوبخت افزود: آنچه در برنامه ششم تصویب شد در بودجه 97 تبلور پیدا می كند.
او گفت: درخصوص طرحهای عمرانی از 4 هزار و 131 پروژه به ارزش 45 هزار و 390 میلیارد تومان در دست واگذاری است كه از این مبلغ، میزان سرمایه گذاری اولیه آن برآورد شده و از محل این واگذاری صرفهجویی معادل سالانه 4 هزار و 386 میلیارد تومان می شود و مبلغ كل صرفهجویی به تفكیك پروژههای ملی و منطقهای 69 هزار و 500 میلیارد تومان است.
نوبخت تصریح كرد: در واگذاریها از ظرفیتهای متنوع قانونی كه در اختیار دولت قرار گرفته استفاده شد اما هنوز نیازمندیم برای برخی دیگر از این ظرفیتها از مجلس اجازه قانونی بگیریم.
او افزود: با توجه به وضعیت فعلی اعتبارات عمرانی و جاری و فزاینده بودن اعتبارات جاری ما نمی توانیم كاری بكنیم و بخش زیادی از اعتبارات عمرانی نیز در تسخیر اعتبارات جاری است و از بودجه 306 هزار میلیارد تومانی كه تقدیم مجلس كردیم، مجلس هزینههای جاری را به 346 هزار میلیارد تومان رساند و باید توجه كرد هر مقدار بودجه جاری را افزایش دهیم كم می آوریم و برای حل مشكل پروژههای عمرانی یا باید بخشی از آنها را واگذار كنیم یا باید بتوانیم همین مبلغ محدودی را كه در اختیار داریم به كار گیریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تاكید كرد: ما در واگذاریها و اختصاص بودجه ها به تفكیك استانی و ملی، امیدواریم با سرعت بتوانیم بحث صدور اوراق مشاركت طرحها را نیز پیش ببریم و آیین نامه این واگذاریها نیز در دولت به تصویب رسید و سازمان برنامه و بودجه مطالعات آن را انجام داده است.
00:0004:10
نوبخت ادامه داد: در ارتباط با برنامههایی كه در حال اجراست چندین موضوع را باید همزمان پیش ببریم و غیر از 4 هزار و 131 پروژه ملی و استانی كه به شكلهای مختلف واگذار و یا مشاركت بخش خصوصی در آن جلب شده 1418 طرح نیز در دست واگذاری داریم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ما از مجلس می خواهیم ادامه لایحه مشاركت عمومی- خصوصی را با ملاحظات و همكاری خوب تصویب كند تا ما بتوانیم بقیه طرحها را نیز با سرعت بیشتری واگذار كنیم.
نوبخت در ادامه درباره مشكلات بودجه ریزی گفت: غیر از ردیفی كه برای دستگاه داریم ردیف متفرقه ای هست كه بر اساس دستگاه تعریف نشده است.
ردیف های متفرقه مشكلاتی در بودجه ایجاد كرده كه برای شفاف سازی بودجه این ردیف ها در ذیل بودجه دستگاه ها قرار خواهد گرفت. تصمیم داریم كه درآمدهای اختصاصی دستگاه ها را نیز نظارت كنیم.
او در ادامه گفت : از سال 80 قرار شد كه بودجه ریزی بر مبنای عملكرد باشد اما هنوز این كار انجام نشده است. در سال های قبل بودجه در اسفند داده می شد درحالیكه بودجه باید در آذر تصویب و آیین نامه اجرایی بودجه آماده شود. اینكه بودجه ریزی بر اساس عملكرد باشد، شیوه دولت یازدهم است. در چهارسال گذشته جدول تعیین شد و در تلاش برای حل مشكلات پیش رو هستیم.
سخنگوی دولت در ادامه درباره میزان حقوق كاركنان دولت و افزایش حقوق ها در سال آینده گفت: ما حتی حقوق ها را تا یكی دو درصد بالای نرخ تورم تعیین كرده ایم. ما بر اساس ده درصدی كه گفته ایم عمل می كنیم درحالیكه الان نرخ تورم 8 درصد است.
سخنگوی دولت گفت: چه شاغلین چه بازنشستگان از نظر اینكه می خواهیم عملكرد و حسابرسی در دستگاه ها انجام دهیم دغدغه ای نداشته باشند. همانطور كه باید سر ماه حقوق كاركنان دولت را بپردازیم باید حقوق كاركنان طرح های عمرانی را نیز بپردازیم اما این ها چندین ماه حتی ریالی دریافت نمی كنند.
نوبخت گفت: وظیفه دیگر ما در طرح های عمرانی و توسعه طرح های عمرانی و اشتغال در كشور است كه دولت باید حداقل 100 هزار میلیارد تومان در طرح های عمرانی سرمایه گذاری كند بنابراین نباید فقط از نظر افزایش حقوق ها دولت تحت فشار باشد.
ما باید صرفه جویی را نیز مدنظر داشته باشیم. میزان حقوق بازنشستگان را نیز ده درصد اضافه خواهیم كرد و به آنها احترام می گذاریم اما با توجه به مسئولیت سنگین دولت در سایر جاها و طرح های عمرانی و اشتغال باید وظایف دولت در سایر جاها نیز در نظر گرفته شود.
سخنگوی دولت در ادامه درباره اقدامات دولت درزمینه جبران عقب ماندگی های اقتصادی گفت: رشد اقتصادی از دو محل بدست می آید. تلاش بر این است كه بر اساس سرمایه گذاری 5/5 درصد را تحقق بخشیم. برای افزایش بهره وری نیز باید ساختارهای اقتصادی داشته باشیم بنابراین با تشویق به صرفه جویی نیز می توان در بهره وری موفق بود.
نوبخت درباره هدفمندی یارانه ها نیز گفت: قانون گفته هرچه از محل افزایش قیمت بدست می آید، هزینه ها كم شود و بعد 50 درصد را به خانوارها برگردانیم، سی درصد به تولید و 20 درصد به دولت برسد. توزیع یارانه بر اساس 45 هزار و 500 تومان بر اساس این است كه علاوه بر 50 درصد 12 هزار میلیارد از محل صندوق ذخیره نیز پرداخت می شود.
در توانیر دو هزار و دویست میلیارد تومان گرفته شده كه به تولید برگردانده شده است. سی درصد تولید هیچ گاه پرداخت نشده است اما در كمك ها در بخش تولید انجام شده است.
او افزود: یكی از كارها در بودجه 97 این است كه در هدفمندی اصلاحاتی انجام خواهد شد تا بیشتر به افراد نیازمند پرداخت شود.
سخنگوی دولت در پایان درباره رتبه كسب و كار نیز گفت: در سال های گذشته 4 تا 5 واحد رتبه كسب و كارمان بهبود داشت. قانون رفع موانع تولید نیز برای بهبود فضای كسب و كار تنظیم شد.