رئیس اداره ویژه سازمان غذا و دارو گفت: مجوز ورود دانههای روغنی، منوط به تأیید آزمایشگاههای مرجع و مجاز در خصوص وضعیت تراریختگی آنها خواهد بود.
زهره پور احمد، در مورد بررسی و نظارت تراریختگی دانههای روغنی وارداتی گفت: كارشناسان ناظرمعاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشكی كشور، همه دانههای روغنی شامل سویا، ذرت، كلزا و پنبهدانه را در مبادی ورودی، نمونهبرداری و برای راستیآزمایی رخدادهای تراریختگی، به آزمایشگاه مرجع كنترل غذا و دارو ارسال میكنند.
پور احمد گفت: معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشكی سراسر كشور، پایش سالانه برچسبگذاری محصولات تراریخته در سطح عرضه را نیز، در قالب برنامه پایش فرآوردهها (PMS) انجام میدهند. در این برنامه، محصولات فاقد برچسب مناسب، نمونهبرداری و برای بررسی وضعیت تراریختگی به آزمایشگاههای مرجع و مجاز ارسال میشوند.
وی افزود: با توجه به الزامی بودن درج عبارت «تراریخته» روی برچسب این محصولات، در صورت تأیید تراریختگی و مشاهده درج نشدن آن بر روی بستهبندی، معاونتهای غذا و دارو مطابق ضوابط و مقررات جاری با واحدهای متخلف برخورد و موارد تخلف را به مراجع قضایی معرفی میكند.
رئیس اداره ویژه سازمان غذا و دارو با بیان اینكه تولید داخلی دانههای روغنی تراریخته در كشور محدود است، افزود: واردات این محصولات به كشور انجام میشود و یكی از چالشهای موجود در این حوزه، برچسبگذاری نكردن صحیح برخی از روغنهای تراریخته موجود در بازار است. به همین علت سازمان غذا و دارو، تأكید ویژهای بر نظارت و الزام تولیدكنندگان به درج برچسب «تراریخته» جهت آگاهی مصرفكنندگان دارد.
وی تأكید كرد: برخوردهای قانونی با واحدهای متخلف در حوزه برچسبگذاری و عرضه محصولات غذایی، در دستور كار سازمان قرار دارد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، موارد به مراجع قضایی ارجاع خواهد شد.
تراریخته به گیاهان، جانوران یا موجودات میكروسكوپی گفته میشود كه تركیب ژنتیكی آنها (DNA) با هدفی مشخص به طریقی تغییر یافته كه به طور طبیعی اتفاق نمیافتد.