رهبر انقلاب دو سال پیش فرمودند كه « پشتیبانی قدرتهای غربی از كشورها و دولتهایی كه دستنشانده آنها هستند، یك سراب است» و امروز حقانیت این بیانات رهبر انقلاب بیش از پیش آشكار شد.
« پشتیبانی قدرتهای غربی از كشورها و دولتهایی كه دستنشانده آنها هستند، یك سراب است، واقعیّت ندارد؛ این را همهی دولتها بدانند.» این بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب است، در دهم اسفند سال 1401، و امروز دقیقا دو سال از آن روز گذشته است.در نخستین روزهای جنگ اوكراین، رهبر معظم انقلاب اسلامی با تحلیلی راهبردی به ریشههای این بحران پرداختند و تأكید كردند كه اوكراین قربانی سیاست بحرانسازی آمریكا شده است. ایشان دخالت آمریكا در امور داخلی اوكراین، حمایت از كودتاهای مخملی و اجتماعات رنگی را از عوامل اصلی این بحران دانستند. رهبر انقلاب همچنین هشدار دادند كه پشت تمامی جنگافروزیها، قدرتهای بزرگ و نیروهای شریر بینالمللی قرار دارند كه برای تأمین منافع خود در نقاط مختلف جهان، آتش جنگ را شعلهور میكنند.
تحقیر زلنسكی توسط ترامپ؛ نماد رویكرد ابزارگرایانه غربتحقیر زلنسكی توسط ترامپ نمونهای از این رویكرد ابزارگرایانه غرب در قبال دولتهای وابسته است. در جریان نخستین دیدار زلنسكی و ترامپ در كاخ سفید، ترامپ نهتنها از امضای توافق اقتصادی مهم با اوكراین امتناع كرد، بلكه با لحنی تهدیدآمیز به زلنسكی گفت: «شما در آستانه جنگ جهانی سوم هستید و باید از ما تشكر كنید.» همچنین، ترامپ در بیانیهای رسمی پس از این دیدار اعلام كرد كه «معامله قطع شده است، زیرا زلنسكی برای صلح آماده نیست و آمریكا احمق نخواهد شد.» این برخورد تحقیرآمیز نشان داد كه حتی رئیسجمهور یك كشور متحد آمریكا نیز در صورت عدم تبعیت كامل از سیاستهای واشنگتن، جایگاهی نخواهد داشت.
بحران فرسایشی اوكراین و سوءاستفاده آمریكابا گذشت زمان، حقانیت این تحلیل رهبر انقلاب بیش از پیش آشكار شده است. حمایت بیقیدوشرط آمریكا و ناتو از اوكراین نهتنها این كشور را از بحران نجات نداده، بلكه آن را به میدان جنگی فرسایشی تبدیل كرده است. آمریكا، بهعنوان بزرگترین تأمینكننده تسلیحات برای كییف، بیشترین سود را از این جنگ میبرد، درحالیكه مردم اوكراین با بحرانهای اقتصادی، اجتماعی و امنیتی دستوپنجه نرم میكنند.
رفتار ابزاری غرب با زلنسكیدر همین حال، رفتار كشورهای غربی و بهویژه دولت آمریكا با زلنسكی نشان داد كه حمایت آنها مقطعی و بر اساس منافع خودشان است. گزارشهای اخیر حاكی از آن است كه دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریكا، در دیدار با زلنسكی نهتنها از او برای صلح با روسیه فشار آورده بلكه توافق معدنی میان دو كشور را نیز به دلیل مشاجره با زلنسكی لغو كرده است. این موضعگیری بار دیگر نشان داد كه نگاه غرب به دولتهای وابسته، ابزاری و غیرقابلاعتماد است. اهمیت پشتوانه مردمی در بقای دولتهارهبر انقلاب اسلامی همچنین بر این نكته تأكید كردند كه اگر مردم یك كشور پشتوانه دولت خود نباشند، آن دولت در برابر بحرانها سقوط خواهد كرد. تجربه جنگ اوكراین این واقعیت را نیز تأیید كرد؛ چراكه زلنسكی نتوانست حمایت مردمی كافی برای تقابل با روسیه جذب كند و بخشهای مختلف كشور با بحرانهای متعدد مواجه شد. این وضعیت، شباهت زیادی به اتفاقات رخداده در عراقِ دوران صدام دارد كه مردم حاضر به دفاع از حكومت وابسته به آمریكا نشدند.
اثبات درستی تحلیل رهبر انقلابهمه این شواهد نشان میدهد كه تحلیل رهبر انقلاب درباره بحران اوكراین، از همان ابتدا مبتنی بر درك عمیق از معادلات قدرت جهانی بوده است. كشورهای غربی بهجای كمك واقعی به ملتها، از آنها بهعنوان ابزاری برای پیشبرد منافع خود استفاده میكنند و در لحظه حساس، آنها را تنها میگذارند. تجربه افغانستان، اوكراین و حتی رفتار اخیر ترامپ با زلنسكی، گواهی دیگر بر این واقعیت است.