كاهش چشمگیر بارش‌ها و كاهش ذخایر سدهای كشور

مدیركل دفتر اطلاعات و داده‌های آب كشور با اشاره به كاهش چشمگیر بارندگی‌ها و افت 5 درصدی ذخایر سدهای كشور، مدیریت مصرف آب را به عنوان یك راهكار ضروری برای مقابله با بحران كم‌آبی بیش از هر زمان دیگری ضروری دانست.

1403/12/15
|
11:45
|

فیروز قاسم‌زاده سخنگوی صنعت آب كشور اظهار كرد: وضعیت بارش‌ها و ذخایر سد‌های كشور در سال آبی جاری (1403-1404) نشان‌دهنده كاهش قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته است. بر اساس شبكه ایستگاه‌های مبنای وزارت نیرو، ارتفاع كل ریزش‌های جوی كشور از ابتدای سال آبی تا 10 اسفند، 86.7 میلی‌متر ثبت شده است كه نسبت به میانگین بلندمدت 42 درصد و نسبت به سال گذشته 24 درصد كاهش داشته است.

وی در ادامه افزود: بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد كه بخش عمده‌ای از استان‌های كشور دارای شرایط زیرنرمال هستند و 8 استان كشور دارای افت بارش بیش از 50 درصد هستند. این كاهش بارش‌ها تأثیر مستقیمی بر منابع آبی كشور گذاشته و باعث كاهش ذخایر سد‌های مهم كشور شده است.

قاسم‌زاده در خصوص وضعیت ذخایر سد‌های كشور گفت: بر اساس گزارش هفتگی شاخص‌های آب و برق، موجودی آب مخازن سد‌های كشور تا 10 اسفند، 22.26 میلیارد مترمكعب است كه نسبت به سال گذشته 5 درصد كاهش یافته است. علاوه بر این، میزان ورودی آب به سد‌ها نیز 31 درصد كمتر از سال گذشته گزارش شده است.

مدیر كل اطلاعات و داده‌های آب كشور با اشاره به وضعیت برخی سد‌های مهم بیان كرد: این كاهش ذخایر در بسیاری از سد‌های مهم كشور محسوس است. به عنوان مثال، سد‌های پنجگانه تهران نسبت به متوسط 5 سال گذشته دارای كاهش 30 درصدی است. سد زاینده‌رود با كاهش 40 درصدی نسبت به متوسط 5 سال گذشته و 53 درصدی ذخایر آب نسبت به سال گذشته مواجه شده است. همچنین سد شمیل و نیان با كاهش 91 درصدی و سد استقلال با كاهش 71 درصدی ذخایر آب نسبت به سال گذشته روبه‌رو هستند.

قاسم‌زاده در پایان با تأكید بر ضرورت مدیریت مصرف آب تصریح كرد: با توجه به كاهش بارش‌ها و ذخایر آب در سد‌های كشور، مدیریت مصرف آب و اصلاح الگوی مصرف به عنوان یك راهكار اساسی برای مقابله با بحران كم‌آبی مطرح شده است. در شرایط كنونی، مدیریت مصرف آب در بخش‌های كشاورزی، صنعتی و خانگی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد؛ چراكه مدیریت مصرف آب، مسئولیتی همگانی است كه باید به آن توجه ویژه‌ای داشت. با همكاری و مشاركت همگانی، می‌توانیم از بحران كم‌آبی عبور كرده و آینده‌ای پایدار برای كشورمان رقم بزنیم.

دسترسی سریع