وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، با بیان دستاوردهای اخیر در حوزه گردشگری، از مذاكرات و توافقات كلیدی با تركیه و جمهوری آذربایجان در جهت توسعه روابط گردشگری خبر داد.
سید رضا صالحیامیری در حاشیه جلسه هیئت دولت، به تشریح دستاوردهای جدید در حوزه گردشگری پرداخت و از برنامهریزیهای راهبردی برای تقویت جایگاه ایران در این عرصه سخن گفت.
وی با اشاره به اجلاس اخیر گردشگری در تركیه افزود: در راستای گسترش همكاریهای مشترك گردشگری با تركیه، مذاكرات مهمی صورت گرفت كه در آن علاوه بر بحث توسعه سرمایهگذاری در ایران و تهران، بستههای سرمایهگذاری ویژه برای طرفهای تركیهای معرفی شد. این اجلاس دستاوردهای قابل توجه داشت كه پیرو آن، اجلاس گردشگری سلامت برای اعضای اكو در شهریورماه سال جاری در كانادا برگزار خواهد شد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به سفر اخیر خود به آذربایجان اشاره كرد و گفت: در سفر به آذربایجان، گفتوگوهایی اساسی و استراتژیك در خصوص توسعه گردشگری میان دو كشور صورت گرفت. پیش از این، ایران سالانه میزبان یك میلیون و هشتصد هزار گردشگر آذربایجانی بود كه این تعداد به دلیل برخی مسائل سیاسی و حادثهای در سفارت، به شدت كاهش یافت و در سال 1403 به 22 هزار نفر رسید. در حال حاضر، ما به طور جدی به دنبال رفع محدودیتها برای سفر گردشگران جمهوری آذربایجان به مقاصد مهم گردشگری ایران از جمله مشهد، تبریز، اصفهان و دیگر نقاط كشور هستیم.
وزیر میراثفرهنگی با اشاره به تشكیل كمیته گردشگری مشترك میان ایران و آذربایجان افزود: سفر رئیسجمهور آذربایجان به ایران نقطه عطفی در روابط گردشگری دو كشور خواهد بود. با احیای روابط و تقویت گردشگری دوجانبه، انتظار داریم جریان گردشگران آذربایجانی به ایران از سر گرفته شده و ظرفیتهای گردشگری میان دو كشور به صورت جدی توسعه یابد.
صالحیامیری همچنین در خصوص هدفگذاری وزارت میراثفرهنگی برای صنعت گردشگری در افق سال 1407 گفت: هدفگذاری وزارتخانه این است كه تا سال 1407 به جذب 15 میلیون گردشگر خارجی دست یابیم. برای تحقق این هدف، توسعه زیرساختها از اولویتهای اصلی ما است. در این راستا، آئیننامه مجتمعهای تركیبی كه در حال حاضر در دستور كار دولت قرار دارد، گامی مهم در راستای جذب سرمایهگذاری در بخش گردشگری است و این اقدام به سرمایهگذاران این امكان را میدهد كه در كنار مراكز گردشگری، پروژههای تجاری متناسب با نیاز گردشگران ایجاد كنند.
وی همچنین به اقدامات حمایتی و تشویقی دولت در راستای توسعه گردشگری اشاره كرد و گفت: مسئله گمرك صفر و تخصیص تسهیلات زیرساختی 20 هزار میلیارد تومانی از مصوبات بانك مركزی، همراه با تخصیص 4 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای ساخت 2700 طرح گردشگری، نمونهای از حمایتهای دولت از این صنعت است. این اقدامات گامهای مهمی در جهت تقویت زیرساختهای گردشگری و ایجاد فرصتهای شغلی پایدار در این بخش به شمار میآید.
وزیر میراثفرهنگی همچنین در خصوص دیپلماسی فعال گردشگری با كشورهای همسایه گفت: در راستای تقویت روابط گردشگری با كشورهای همسایه، همزمان با دایر شدن پروازهای مستقیم از عربستان به مشهد، پروازهایی از كویت و دیگر كشورهای منطقه نیز برقرار شده است. در مذاكرات آتی، تمركز ما بر تسهیل پروازهای بیشتر از كشورهای همسایه به ایران خواهد بود تا بتوانیم جریان گردشگری منطقهای را به سطح بالاتری ارتقا دهیم.
وی در زمینه لغو روادید نیز افزود: شرایط لغو روادید در حال پیشرفت است و این موضوع جزء اهداف اصلی برنامه هفتم توسعه كشور است. ما قصد داریم گردشگری را در راستای احترام و هم راستا با اصول محیط زیستی توسعه دهیم و در این زمینه، 224 نقطه برای تأسیس تأسیسات گردشگری در شمال كشور به تصویب دولت رسیده است.
صالحیامیری همچنین به طرحهای كلان گردشگری دریایی اشاره كرد و گفت: در شمال و جنوب كشور، اقداماتی در جهت خرید كشتیهای گردشگری انجام شده است كه در آینده نزدیك، گردشگری دریامحور را در ایران فعال خواهیم كرد. این اقدام بهویژه در خزر و خلیج فارس فرصتهای بینظیری برای جذب گردشگران داخلی و خارجی فراهم خواهد كرد.
وزیر میراثفرهنگی همچنین از وضعیت هتلهای كشور انتقاد كرد و گفت: در تهران، تنها 143 هتل و اقامتگاه داریم كه فقط 6 هتل آن پنجستاره است. این تعداد هتلها برای پایتخت ایران و كشورمان به هیچ وجه كافی نیست و بهویژه در شرایطی كه تهران بهعنوان مركز اجلاسها و نمایشگاههای بینالمللی مطرح است، نیاز به اصلاحات اساسی در این زمینه داریم. در همین راستا، بستههای سرمایهگذاری جدید برای توسعه هتلها و اقامتگاهها در تهران و سایر كلانشهرها طراحی و آماده اجرا است.
وی گفت: براساس مصوبه دولت 200 قلم كالاهای مورد نیاز هتلها مانند خودرو، تجهیزات هتلی، كشتی، كروز و سایر اقلام كه برای گردشگری نیاز است با تعرفه صفر گمركی وارد كشور میشود كه نقطه عطفی در توسعه هتلینگ است.
صالحی امیری با اشاره به تعرفه صفر درصدی برخی از كالاهای مورد نیاز در توسعه صنعت گردشگری اظهار داشت: خودروهای خارجی كه به منظور استفاده در هتل ها وارد كشور می شوند با پلاك گردشگری ارائه شده توسط فراجا به هتل ها، باید به مدت 10 سال در خدمت گردشگری و تورها قرار گیرد.
وی در خصوص گردشگری جزایر سهگانه نیز گفت: در مناطق آزاد كشور، گردشگری در حال رشد است و برای جزیره بوموسی با همكاری نهادهای نظامی و امنیتی، ستادی فعال شده است. توسعه زیرساختهای گردشگری در این جزیره و دیگر جزایر خلیج فارس از اولویتهای دولت است. تا زمانیكه زیرساختهای ضروری برای پذیرش گردشگران ایجاد نشود، امكان توسعه گردشگری وجود نخواهد داشت. باید واقعبین باشیم و وعدههای كاذب به مردم ندهیم.
صالحیامیری تأكید كرد: تمام توان وزارت میراثفرهنگی در راستای تقویت گردشگری كشور، توسعه زیرساختها و ارتقای جایگاه ایران بهعنوان یكی از مقاصد اصلی گردشگری در جهان متمركز است. ما به دنبال معرفی ظرفیتهای عظیم گردشگری ایران به جهانیان و احیای روابط دوجانبه با كشورهای همسایه هستیم.