سازمان استاندارد اعلام كرد: شكلاتهای موجود در بازار مشمول استاندارد اجباری هستند و درج نشان استاندارد بر روی بسته بندیها الزامی است.
در پی انتشار مطلبی درباره كیفیت و ماهیت شكلاتهای موجود در بازار در برخی رسانهها، دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی سازمان ملی استاندارد ایران اعلام كرد؛ مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 608 با عنوان «شكلات – ویژگیها و روشهای آزمون»، تولید هر نوع شكلات باید منطبق با الزامات فنی و تركیبات تعیینشده در استاندارد ملی انجام گیرد و درج نشان استاندارد بر روی بستهبندی این فرآورده الزامی است و سازمان با استفاده از بازرسان و آزمایشگاههای همكار تایید صلاحیتشده، بهصورت مستمر بر تولید و عرضه این محصول نظارت دارد.
مهمترین ویژگی شكلات، وجود كره كاكائو به عنوان چربی اصلی آن در این فرآورده است كه سبب ذوب شدن آسان در دمای دهان و ایجاد بافتی لطیف میشود. تفاوت شكلات با فرآورده كاكائویی در نوع چربی بهكار رفته است. در فرآوردههای كاكائویی به جای كره كاكائو از چربی جانشین كره كاكائو یا CBS كه از هسته روغن پالم استخراج میشود و صرفا ویژگیهای فیزیكی مشابه كره كاكائو دارد، استفاده میشود؛ بنابراین تركیب تری آسیل گلیسرولی و اسیدهای چرب آن كاملاً با چربی كره كاكائو متفاوت است. بر این اساس این محصولات با عنوان مشخص "فرآورده كاكائویی" برچسبگذاری شده و اجازه استفاده از نام "شكلات" را ندارند.
بر اساس استاندارد ملی 608، شكلات از تركیب پودر كاكائو، كره كاكائو و شكر تهیه میشود و با توجه به نوع آن، ممكن است مواد دیگری مانند شیر یا مغزها نیز به آن افزوده شود. در این خصوص درصدهای درجشده بر روی شكلاتها، نشاندهنده میزان مواد جامد كاكائو موجود در این فرآورده است. بر اساس استاندارد ملی، كمینه مواد جامد بدون چربی كاكائو در انواع شكلات (مانند: ساده، شیری، نیمه تلخ/ تیره و تلخ) تعیین شده است كه بیشترین میزان در نوع تلخ است؛ بنابراین به هموطنان عزیز توصیه میشود هنگام خرید به مشخصات نشانه گذاری بر روی برچسب محصول، به ویژه در مورد استفاده از كره كاكائو یا جانشینهای كره كاكائو توجه و برای اطمینان از اصالت و نوع محصول، به نام فراورده و وجود نشان استاندارد بر روی بستهبندی دقت كنند. همچنین میتوانند كد ده رقمی زیر نشان استاندارد را به شماره 10001517 پیامك كنند تا از اعتبار نشان مطمئن شوند.
در صورت مشاهده هرگونه مغایرت بین اطلاعات درجشده بر روی برچسب و محصول، موضوع از طریق درگاههای رسمی به سازمان ملی استاندارد ایران اعلام شود.