مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی با اشاره به خودكفایی در گندم از بهانه جویی عده ای در پی واردات این محصول خبر داد.
یزدان سیف در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: چگونه درست در سالهایی كه در تولید گندم خودكفا هستیم و واردات نداریم كیفیت نان و گندم پایین آمده است؟! این ادعا از سوی افرادی مطرح می شود كه در پی واردات هستند.
وی با اشاره به اینكه براساس آزمایش های انجام شده كیفیت گندم و نان از چهار سال پیش ارتقا یافته است، افزود: سوال این است كه چهار سال پیش یعنی در سال 91 كه 7 میلیون تن گندم وارد شد آیا كیفیت گندم و نان مناسب بود و حالا كه خودكفا هستیم و واردات نداریم ، كیفیت پایین است؟
وی گفت: براساس جدول خرید گندم در سال زراعی 96 - 95 نه
میلیون تن گندم به صورت تضمینی خریداری شد كه 42 درصد آن درجه یك، 22 درصد درجه 2 و 36 درصد نیز درجه 3 بوده است.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران افزود: 7 میلیون و 500 هزار تن از گندم مورد مصرف خبازی یعنی معادل 4 میلیون تن درجه یك و حدود 2 میلیون تن درجه 2 و حدود سه میلیون تن نیز درجه 3 است.
سیف گفت: آرد مورد استفاده در نانوایی ها نیز براساس استاندارد ملی 104 تهیه می شود و برای پخت نان های تخت سنتی مناسب است.
وی تصریح كرد: نسبت درجه بندی كیفی گندم در برخی كشورها از جمله كشورهایی كه مبداء واردات برای ما هستند مانند كانادا، آمریكا، روسیه و قزاقستان از گندم تولید داخل پایین تر است اما این كشورها اجازه واردات گندم را نمی دهند بلكه گندم را با اختلاط مناسب به بهترین كیفیت برای تولید آرد می رسانند.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران گفت: گزارش هایی داریم كه نشان می دهد كیفیت گندم های وارداتی از گندم تولید داخل پایین تر بوده است اگر غیر از این بود گندم را در بازارهای جهانی ارزان نمی خریدند.
سیف افزود: كیفیت گندم تولید داخل استاندارد مناسبی دارد و مطالبی كه مطرح شده از روی غفلت بوده است.
وی تاكید كرد: رعایت استاندارد كیفی تولید آرد اجباری است و كارشناس فنی مقیم در كارخانه های آرد برای بررسی كیفیت آرد تولیدی حضور دارند و آرد بدون داشتن حداقل استانداردها از كارخانه خارج نمی شود بنابراین اینكه بگویند كیفیت آرد به علت كیفیت پایین گندم بد شده است ، اصلا قبول نداریم.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران گفت: مركز پژوهش غلات كشور ماهانه از 5 نوع نان سنتی در 31 استان نمونه گیری می كند و امسال میانگین نمونه گیری ها نشان می دهد نمره كیفی گندم از لحاظ عطر، طعم، ماندگاری و سهولت در خوردن در مقایسه با سال گذشته دو نمره بالاتر رفته است.
سیف افزود: اما متاسفانه عده ای در پی اثبات ادعای خود هستند كه كیفیت گندم و نان پایین است پس باید واردات انجام شود.
وی درباره رعایت دستورالعمل بهداشت محیط وزارت بهداشت و درمان مبنی بر رعایت استاندارد یك درصد نمك در نان گفت: براساس گزارش وزارت بهداشت و درمان بیش از 84 درصد نانوایی ها میزان نمك را از 2 درصد به یك درصد در سال 95 كاهش دادند و در آمارگیری فعالان آرد و نان نیز در 6 ماه امسال 74 درصد نانوایی ها این دستورالعمل را رعایت كردند بنابراین نان ما شور نیست.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران افزود: بخشی از این مسایل ناشی از برداشت های شهودی و تعمیم جزء به كل است.
سیف درباره معیارهای جدول پاكی برای خرید تضمینی گندم گفت: براساس جدول پاكی برای گندم 2 درصد افت غیرمفید و 4 درصد افت مفید شامل كاه و كلش تعریف شده است و قیمت گندم براین اساس تعیین می شود.
وی افزود: بنابراین گندمی كه به مراكز خرید وارد می شود پس از آزمایش و بررسی پول آن براساس 7 درصد ناخالصی های مفید و غیرمفید تعیین و پرداخت و ناخالصی ها از قیمت گندم كم می شود.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران گفت : براساس گزارش های مراكز خرید گندم سال گذشته یك میلیون و 428 هزار نمونه از محموله ها دریافت شده و قیمت گذاری هر محموله براساس افت مفید، غیرمفید ، میزان رطوبت و سن زدگی انجام شده است.
سیف افزود: منظور از افت مفید گندم كاه و كلشی است كه برای خوراك دام قابل استفاده است و افت غیرمفید نیز خاك یا هر عامل غیرمفیدی است كه وارد گندم می شود.
وی گفت: امسال از 8 میلیون و 900 هزار تن گندم خریداری شده 1،39 درصد افت مفید و 1،36 درصد نیز افت غیرمفید بوده است یعنی گندم خریداری شده از گندمی كه قیمت گذاری شده ، پاك تر بوده است.
مدیر عامل شركت بازرگانی دولتی ایران افزود: برخی از ناخالصی هایی كه قابلیت استفاده ندارد به صورت فیزیكی و برخی دیگر مانند گرد و خاك و سنگریزه نیز در فرآیند سرند جدا می شود و ممكن است از هر 100 كیلوگرم گندم فقط 10 كیلوگرم ناخالصی باشد كه این میزان از قیمت گندم كم می شود و این طور نیست كه پول اضافه پرداخت شود.
سیف تصریح كرد: هر چه قدر گندم پاك تر باشد كشاورز پول بیشتری می گیرد و هر قدر افت گندم بالا رود از قیمت گندم كاسته می شود.
وی گفت: اگر كاه و كلش و خاك داخل گندم باشد به طور مثال قیمت هر كیلوگرم از 1350 تومان كمتر می شود و مواردی بود كه 1335 تومان پرداخت شده است.