شكراله حاجی وند؛ نیازی به واردات میوه نداریم

مدیر كل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی: بجز چهار میوه گرمسیری، نیازی به واردات میوه نداریم.

1396/09/07
|
10:06
|

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، شكراله حاجی وند گفت: كشور ما جزو ده كشور برتر جهان در تولید محصولات باغی و از صادركنندگان مهم میوه در دنیاست و بجز چهار میوه گرمسیری، در سایر میوه‌ها مطلقا نیازی به واردات میوه نداریم و باید با افزایش كیفیت بسته‌بندی، میزان صادرات را افزایش دهیم و ارزآوری بیشتری برای كشورمان داشته باشیم.
مدیركل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی گفت: برخی میوه‌های سردسیری و خشك شامل پسته، سیب، گلابی، گردو، بادام، فندق، انگور، انواع كشمش، هلو و شلیل، آلو و گوجه، آلوخشك، گیلاس و آلبالو، زردآلو و زردآلو خشك
است .
وی درباره اینكه در محصولات پسته،‌ گردو، فندق و بادام چقدر تولید داریم ، اعلام كرد : درباره میزان تولید محصولات یادشده، آمارهای مربوط به سال 95 هنوز كامل استخراج نشده است؛ اما درباره آمارهای سال 94 پسته 261 هزار تن، گردو 231 هزار تن، بادام 159 هزار تن و فندق 23 هزار تن تولید داشته‌ایم.
سرانه مصرف محصولات یادشده به ترتیب برای پسته 0.7 كیلوگرم، گردو 2.4 كیلوگرم، بادام 1.5 كیلوگرم و فندق 0.25 كیلوگرم ثبت شده است.
مدیركل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی تصریح كرد : ضایعات با توجه به نوع محصول متفاوت است و كمترین میزان ضایعات مربوط به میوه‌های خشك است و میزان ضایعات در میوه‌های تازه‌خوری بالاتر است. بیشترین مقدار ضایعات در محصولات باغی مربوط به مراحل برداشت و پس از برداشت است كه با اعمال مدیریت صحیح در مراحل تولید تا عرضه محصول و همچنین صنایع تبدیلی و تكمیلی میزان ضایعات را به مقدار قابل توجهی می‌توان كاهش داد.
حاجی وند درباره سهم ماشین‌آلات كشاورزی در كاهش ضایعات و قیمت تمام‌شده محصولات هم گفت : استفاده بهینه از ماشین‌آلات و ادوات مخصوص باغی در باغات میوه كشور، علاوه بر كاهش میزان قیمت تمام‌شده میوه و افزایش درآمد باغداران، باعث افزایش قدرت رقابت در بازارهای جهانی میوه و در نتیجه افزایش ارزآوری و صادرات و اشتغالزایی در كشور می‌شود. متاسفانه در‌حال حاضر درصد مكانیزاسیون در باغات كشور كمتر از 5 درصد است كه با تخصیص اعتبارات 1500 میلیارد تومانی در سال جاری، از رشد قابل‌توجهی برخوردار خواهد شد.
مدیركل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی درباره خرید تضمینی هم گفت : به دلیل مزیت نسبی بالا، محصولات باغی عمدتاً دارای بازار مبادلاتی آزاد هستند اما در برخی مواقع دولت به منظور تنظیم بازار و جلوگیری از زیان باغداران در بازار محصولات تحت حمایت قانون تضمین خرید دخالت و بر مبنای قیمت تضمینی تعیین شده خرید می‌كند.
بسیاری دیگر از محصولات باغی مانند انواع میوه‌ ها، تحت پوشش قانون تضمین خرید نبوده و مكانیسم عرضه و تقاضا، تعیین‌كننده قیمت این دسته از محصولات است. در مورد محصولات باغی تحت پوشش قانون، دولت به عنوان یك خریدار در بازار با اعلام قیمت‌های تضمینی حضور بالقوه دارد و تولیدكنندگان در صورت تمایل می‌توانند محصول خود را به نرخ اعلام شده به دولت بفروشند.
به گفته حاجی وند ؛ معمولا قیمت اغلب محصولات باغی در بازار آزاد بالاتر از نرخ تضمینی بوده و نیازی به دخالت دولت برای خرید ایجاد نشده است، تنها در مورد برخی محصولات مانند خرما و كشمش دولت اقدام به خرید كرده است.
وی افزود : هدف از این موضوع، حمایت از باغداران، جلوگیری از ضرر و زیان و تأمین حداقل معیشت آنها بوده است .
اما ماهیت متفاوت بازار محصولات باغی و زراعی موجب شده است این قانون در عمل تنها برای محصولات خرما، كشمش و چای كاربرد داشته باشد.
وی گفت: با فناوری‌های نوین باغبانی مثل سیستم كشت متراكم، ارقام تجاری با عملكرد بالا، پایه‌های رویشی و بهره‌گیری از روش‌های نوین آبیاری، هرس فنی و تغذیه و مكانیزه كردن باغات میوه و در نتیجه افزایش عملكرد میوه‌ها، ضمن افزایش چند برابری درآمد باغداران، دیگر نیازی به خرید تضمینی نیست.
در مواقع ضروری ، انجام خرید توافقی در محصولات باغی می‌تواند راهگشا باشد.
مدیركل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی گفت : تعیین خرید تضمینی باید با در نظر گرفتن معیارهای متعدد از جمله قیمت جهانی محصولات و هزینه تمام‌شده آنها و به طور دقیق صورت گیرد تا از زیان باغداران جلوگیری به عمل آید.

ضایعات میوه‌های داخلی، راه را برای واردات باز می‌كند

براساس آمارهای موجود، تقریبا 30درصد محصولات كشاورزی ایران به دلایل مختلف از محل تولید تا مكان مصرف از بین می‌رود و تبدیل به ضایعات می‌شود.
این در حالی است كه عدم توسعه صنایع تبدیلی در كشورمان به این حجم بالای ضایعات دامن زده و باعث شده است هر سال به دلیل نبود چنین امكاناتی، بخش قابل توجهی از محصولات كشاورزی به دست كشاورزان دور ریخته ‌شود.
شاهد مثال این روند آن است كه باغداران شهر ارومیه در اعتراض به كاهش بی‌دلیل قیمت محصول سیب محصولاتشان را كنار جاده تخلیه كردند و رفتند.
كارشناسان و متخصصان امر تاكید می‌كنند، در صورت توسعه بموقع و هدفمند صنایع تبدیلی در بخش كشاورزی، نه تنها شاهد كاهش قابل ملاحظه ضایعات در بخش‌های مختلف كشاورزی خواهیم بود بلكه زمینه مدیریت تولید در كنار ارزش افزوده بالاتر هم ایجاد خواهد شد.
این افراد تاكید می كنند با توجه به شرایط فعلی و در نظر گرفتن فسادپذیری محصولات كشاورزی یكباره بخش قابل‌توجهی از محصولات مختلف وارد بازار شده و نبود متقاضی به میزان كافی، زیان اقتصادی كشاورزان یا باغداران را ایجاد می‌كند درحالی كه اگر صنایع تبدیلی مثل سردخانه‌ها یا كارخانه‌های كنسرو، كمپوت، كنسانتره یا حتی كودهای زیستی ایجاد شده باشد، كشاورزان می‌توانند با نگهداری یا تبدیل محصولاتشان به محصولاتی با ماندگاری بالاتر در طول دوره‌ای بلند مدت، اقدام به فروش تولیدات خود با ارزش افزوده بالاتر كنند.
مدیركل دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشك وزارت جهاد كشاورزی گفت: این مسئله موجب شده است ، سالانه حجم زیادی میوه به كشور وارد شود، در حالی كه با تنظیم مناسب بازار، می‌توان ان را كاهش داد و خودكفایی در بازار میوه را به‌طور واقعی محقق كرد.

دسترسی سریع