معاون اول رئیس جمهور: امروز مسئله اصلی كشور اقتصادی است؛ این موضوع از حالت یك شعار خارج شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ اسحاق جهانگیری كه در دومین همایش اقتصاد ایران سخن می گفت افزود: امروز دغدغه مسئولان اول كشور از مقام معظم رهبری تا دیگر مسئولان این موضوع است كه معتقدند مسائل اقتصادی اولویت اول است و همه مسائل دیگر از این موضوع سرچشمه می گیرد.
وی گفت: دشمنان كشور نیز هر وقت بخواهند ایران را تهدید كنند مهمترین تهدید آنها تحریم های اقتصادی است.
جهانگیری گفت: آنها سعی می كنند با هر بهانه ای اقتصاد ایران را نشانه بروند و این هم گواهی آنست كه فشار بر اقتصاد ایران از منظر مخالفان جدی است .
معاون اول رئیس جمهور گفت : از دهه 40 ایران سعی كرد كه با ایجاد برنامه های توسعه صنعتی شود كه در همان زمان كره جنوبی ، آرژانتین و برزیل هم كار خود را شروع كردند و چند دهه بعد مالزی هم این كار را شروع كرد اما الان كه نگاه می كنیم می بینیم فرصتهای ایران برای توسعه از آنها خیلی بیشتر بوده ولی از آنها عقب تر هستیم .
وی گفت : با وجود آنكه در برنامه های قبل و بعد از انقلاب اهداف مهم اقتصادی در برنامه ها همواره تكرار شده اما همچنان مهمترین دغدغه اصلی مردم ما باز مسائل اقتصادی است .
معاون اول رئیس جمهور گفت: استنباط من اینست كه در سیاستگذاری ضعف اصلی را داشتیم .
وی گفت: بعنوان مثال با تغییر دولتها سیاستهای ما عوض می شود و رئیس جمهور جدید فكر كرده هر چه رئیس جمهور قبلی كرده همه را باید تغییر دهد و یا با تغییر یك وزیر و یا یك مدیر خیلی از سیاستها تغییر یافته است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینكه موضوع آب دیگر یك موضوع ساده در حوزه وزارت نیرو و یا كشاورزی نیست گفت: امروز وزارت كشور در مهمترین مسائل امنیتی خود موضوع آب را در دستور كار قرار داده است.
وی افزود: امروز محیط زیست فقط یك موضوع فانتزی نیست بلكه یك واقعیت است كه تالاب های كشور خشك شده و تبدیل به كانون های ریزگرد شده است.
جهانگیری با بیان اینكه امروز كشور با معضل ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان دانشگاهی مواجه است گفت: مشكلات نظام بانكی پیچیدگی هایی دارد كه نمی توانیم خیلی از مسائل داخلی آن را باز كنیم.
وی با بیان اینكه قبلا فرض بر این بود كه با بازنشستگی یك كارمند دولت سبك می شود افزود: اما امروز با بازنشسته شدن دولت ردیف بودجه این كارمند از یك ردیف به ردیف دیگر منتقل می شود و اتفاقی در بودجه دولت نمی افتد و حتی در همین بودجه سال 94 حدود 60 هزار میلیارد تومان برای كمك دولت به صندوق های بازنشستگی در نظر گرفته ایم.
جهانگیری گفت: با اینهمه یك بازنشسته را پیدا نمی كنید كه از دریافتی خود راضی باشد.
معاون اول رئیس جمهور گفت: نهادهای پژوهشی و پژوهشهای اقتصادی در این زمینه می تواند بسیار به مسائل و مشكلات اقتصادی كشور و سیاستگذاری های مربوط به آن كمك كنند كه امیدواریم نتایج این گونه همایشها نیز در همین این راستا باشد.
بهره وری از چالشهای اقتصادی ایران است
معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان كرد: بهره وری همواره یكی از چالش های اقتصاد ایران بوده است و هر سال بر اساس معلومات خود، یكسری حرف می زنیم و یكی از مجهولات خود را هم نسبت به گذشته برطرف نكرده ایم، یعنی چالش ها به قوت خود باقی است و معلومات در دوران مختلف تكرار شده است.
اسحاق جهانگیری درادامه سخنانش در دومین كنفرانس اقتصاد ایران با بیان اینكه نباید هماهنگی و همگرایی اقتصادی و سیاسی در حوزه اقتصاد مقاومتی را از دست داد، گفت: برنامه جامعی كه اهداف كمی مشخص و قابل اندازه گیری داشته باشد، نتوانسته ایم حاكم كنیم، این در حالی است كه برنامه ششم توسعه وضعیت خاصی داریم. اكنون این چالش ها پیش روی سیاستهای اقتصادی قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: در حوزه سیاستگذاری ها، نبود دیدگاه علمی سبب شده است كه این سیاستهای نادرست نقد نشده است، این در حالی است كه هر سیاستی كه نقد شده به دیدگاههای سیاسی نسبت داده شده است و فارغ از دیدگاههای سیاسی، این تحلیل ها مورد توجه قرار نگرفته است.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینكه تحلیل علمی راجع به سیاستها داده نشده است، گفت: سیاستهای اشتغال زودبازده و ضربتی و همچنین خرج كردن منابع برای اشتغالزایی همواره به كار گرفته شده ولی هیچگاه نقد كارشناسی نشده است؛ این درحالی است كه در مورد ارز، هنوز برخورد علمی صورت نگرفته است و مجدد اشتباهات تكرار شده است كه باید نهادهای پژوهشی نقش خود را ایفا كنند.
وی افزود: نهادهای پژوهشی باید بر سر مسائل اساسی كشور تلاش كنند تا نظرات واحد و مشتركی اعمال شود؛ تا همگرایی لازم ایجاد شود؛ ضمن اینكه درك مشتركی از شرایط موجود اقتصادی را هم به دست آورند. به این معنا كه مولفه های تشكیل دهنده شرایط اقتصادی ایران نیز باید سنجیده شود تا بتوان راهكارها را مورد توافق قرار داد.
جهانگیری گفت: دنیا در این زمینه دستاوردهای زیادی داشته است و الزاما منظور از دنیا كشورهای پیشرفته صنعتی نیست؛ بلكه باید به سایر كشورها و خطاها و توفیق های آنها اشاره كرد. این در حالی است كه اكنون جوانان تحصیلكرده امروز در اختیار كشور هستند و باید با رویكرد علمی به مسائل پیش روی كشور برخورد كرد. البته انباشت مطالعات باید در جایی شكل گیرد.
وی اظهار داشت: برخی مطالعات را همانند یك میراث می دانند و آن را در اختیار دیگری قرار نمی دهند، در حالیكه باید این مطالعات را در اختیار دیگران قرار داد.