در مناظره مجید فراهانی و فؤاد ایزدی دو كارشناس سیاسی موافق و منتقد برجام مطرح شد: در ایران هنوز بر سر حال و هوای پسابرجام اجماع حاصل نشده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، مجید فراهانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبكه دو سیما افزود: آنچه از سال 92 تا 94 اتفاق افتاد به انزوای ایران در میان جهانیان انجامید زیرا ایران تحت پیچیده ترین تحریم ها بسر می برد.
او گفت: آنچه در برجام اتفاق افتاد پیروزی نظام بود كه تصمیمی فراتر از تصمیم دولت را در بر داشت اما مشاهده شد كه كنگره آمریكا تلاش های بسیاری برای نقض برجام انجام داد كه از آن میان می توان به لغو ویزا و روادید مجدد اشاره كرد.
اما در مقابل فؤاد ایزدی دیگر كارشناس مسائل سیاسی حاضر در گفتگو معتقد بود كه در ماه های اخیر چیزهایی دیده می شود كه صحبت های آقای فراهانی را زیر سؤال می برد و از آن می توان به تغییر رویكرد آقای ظریف و آقای روحانی در سخنرانی های اخیرشان اشاره كرد.
او افزود: ایران وارد مذاكرات شد تا لغو تحریم ها حاصل شود.
این كارشناس به فروش بیشتر نفت ایران با درآمد كمتر بعد از برجام اشاره كرد و گفت: دكتر ظریف و رئیس جمهور روحانی در صحبت های اخیرشان گفته اند بانك های جهانی با ما كار نمی كنند پس سوئیفت باز نشده و متأسفانه صنعت و تولید كشورمان هنوز در خواب است، آن هم به دلیل مشكلاتی كه پس از برجام پابرجاست.
فراهانی گفت: ما از برجام عبور كرده ایم و درست نیست كه به آن برگشته و درست و غلطش را بررسی كنیم، حالا باید به منافع مان كه شرایط پسابرجام ایجاد كرده و راه های بهره برداری از آن بپردازیم.
فراهانی در ادامه برنامه گفت: در حال حاضر مشكل مردم نابسامانی اقتصادی است، بهتر است به چگونگی استفاده از بسترهای پسابرجام برای رفع مشكلات مردم بپردازیم نه اینكه دوباره به ذات برجام نگاه كنیم.
ایزدی در پاسخ گفت: بخشی از دست اندازهای ایران در پسابرجام به نتایج انتخابات آمریكا مربوط می شود و بخشی دیگر دست اندازهایی است كه در داخل كشور وجود دارد زیرا در ایران هنوز عده ای بر سر حال و هوای پسابرجام به اجماع نرسیده اند.
او گفت: به دلیل فضایی كه در دولت پیش آمده است عده ای فكر می كنند دولت غربگراست و نتیجه این می شود كه حاصل انتخابات آمریكا اهمیت پیدا می كند، برای مثال رویكرد خانم كلینتون و آقای ترامپ هر چه كه باشد می تواند نتایج برجام را به خطر بیندازد.
ایزدی تصریح كرد: جان كری اخیراً گفته بود اوباما بر خلاف رویكرد كلینتون و ترامپ در آغاز مذاكرات مخالف توافق با ایران بود اما در ادامه مسیر و وقوع برجام، موافق توافق و مدافع ثبات آن شد.
فراهانی گفت: اراده های مختلفی برای زیر پا گذاشتن برجام وجود دارد كه از آن قبیل می توان به رویكرد آقای ترامپ اشاره كرد، ترامپ برجام را ضربه ای به منافع دولت آمریكا می داند و بخشی از اخطارهای رئیس جمهور روحانی در سخنرانی اخیرش به این اراده های غربی بر می گردد.
او به اقدامات نادرست و خصمانه سعودی ها در جریان مذاكرات ایران و 1+5 و شرایط پسابرجام اشاره كرد و از تضییع حق ایران در برداشت یك و نیم میلیون بشكه نفت در سال سخن راند.
فراهانی گفت: ایران امروز در باشگاه جهانی هسته ای پذیرفته شده كه این مهم از دستاوردهای برجام است.
او ادامه داد: با تحلیل اندیشكده استكهلم سوئد مبنی بر اینكه هنوز هم خطراتی برای نقض و لغو برجام از سوی ایران وجود دارد موافقم زیرا عده ای موافقند كه ایران خودش را از توافق برجام كنار بگذارد.
ایزدی در پاسخ به فراهانی گفت: برجسته سازی دستاوردهای برجام كار هوشمندانه ای نیست زیرا اگر با رویكرد هشت ماهه اخیر سكان كشور را هدایت كنیم، كشور در جا خواهد زد.
او افزود: باید درك صحیحی از وضعیت دنیا بدست آورد و سپس قضاوت كرد.
فراهانی هم گفت: منافع حداكثری ما در پرتو دنبال كردن فواید و مزایای پسابرجام است.
او ادامه داد: رسانه ملی می تواند با برگزاری جلسات بررسی و مناظره های هدفمند با مسئولان داخلی و خارجی برای ایجاد بستر مناسب فعالیتی در پسابرجام گام مؤثری بردارد.
این كارشناس مسائل سیاسی افزود: فضای ایران هراسی دیگر شكسته شده است.
او مهمترین مسائل روز كشور را بحث تهدید خشكسالی در سال های آینده و آسیب های اجتماعی كه بزرگترین مخرب شرایط كنونی است بیان كرد.
ایزدی سفر اخیر دولت به نیویورك را گامی مثبت ارزیابی كرد و گفت: دكتر روحانی با این قدم توانست نكاتی كه در كشور فضای تفهیمش به غربی ها وجود نداشت را شفافتر بیان كند.
او تصریح كرد: برای رسیدن به منافع مشترك در پسابرجام بهتر است وضعیت كنونی جهان را درك و تحلیل كنیم تا قضاوتی صحیح بدست بیاوریم.
این كارشناس گفت: متأسفانه این روزها كشور دستخوش فضای انتخاباتی شده است و نوع نگاه موافقان و مخالفان برجام بر این فضا اثرگذار است.