تولید پایدار مهمترین دغدغه بخش كشاورزی است

وزیر جهاد كشاورزی ، از تحویل بیش از 200 هزار هكتار اراضی خوزستان تا پایان سال به كشاورزان خبر داد.

1396/10/11
|
13:22
|

به گزارش خبرنگار خبرگزرای صداوسیما، وزیر جهاد كشاورزی در سی‌ودومین مراسم تجلیل از نمونه‌های بخش كشاورزی گفت: یكی از اركان اساسی پیشرفت در كشاورزی، دانش‌ بنیان بودن آن است كه باید در این مسیر از نیروهای جوان تحصیل‌كرده در چارچوب تشكیل شركت‌های دانش‌بنیان استفاده كرد.
محمود حجتی با اشاره به اینكه نمی‌توان نسبت به پیشرفت علم و دانش روز بی‌تفاوت بود، افزود: دستاوردهای بشر در علم و تكنولوژی تمامی نداشته و هر روز به مقدار آن اضافه می‌شود؛ بنابراین رسیدن به هر مرحله‌ای نباید ما را از تلاش مضاعف بازدارد زیرا همیشه مراحل بالاتری نیز در تمام حوزه‌ها وجود دارد، البته باید در این مسیر تلاش محققان را نادیده نگرفت.
وی افزود: نخستین و مهم‌ترین بحثی كه در بخش كشاورزی باید رعایت كرد، تولید پایدار است، زیرا باید منابع گران‌ بهای آب و خاك را حفظ كرده و به‌گونه‌ای با محیط زیست و منابع طبیعی رفتار نكنیم كه برای آیندگان گرفتاری ایجاد شود و به همین دلیل انتخاب نمونه‌های كشاورزی بر اساس همین شاخص‌ها صورت گرفته است.
به گفته حجتی، سومین اصل در تولید باید توجه به افزایش بهره‌وری باشد، زیرا در حال حاضر با تكنولوژی و ابزاری كه در اختیار كشاورزان است، حتی با آب كمتر و محدودیت‌های پیش رو می‌شود تولید را افزایش داد و نهایتی در این حركت وجود ندارد.
وی با بیان نمونه هایی مانند گلخانه و گیاهان دارویی، تأكید كرد: ظرفیت‌های مغفول زیادی در بخش كشاورزی به چشم می‌خورد كه می‌توانند بخش عمده مشكلات را از سر راه این بخش بردارند. تنوع اقلیمی نیز امكانات زیادی را در اختیار ما می‌گذارد تا بتوانیم به شكل مناسب از ظرفیت‌ها بهره‌برداری كنیم.
وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به اینكه هیچ دوره‌ای به اندازه دوره فعلی در بخش آب و خاك به‌ویژه در مزرعه به این اندازه سرمایه‌گذاری نشده بود، ادامه داد: حتی وقتی اعتبارات كشور اندك بود، مسئولان ارشد نظام برای این بخش كم نگذاشتند و سرمایه‌گذاری‌های مطلوبی برای افزایش بهره‌ وری آب و حفظ منابع طبیعی صورت گرفت.
حجتی عنوان كرد: به‌عنوان مثال طرح 550 هزار هكتاری خوزستان و ایلام، 230 هزار هكتاری استان‌های غربی و شمال غربی و سطح 46 هزار هكتاری سیستان از جمله این سرمایه‌گذاری‌ها است كه تمام آن‌ها با سیستم‌های نوین آبیاری و زهكشی برای كشاورزان مهیا می‌شود.
وی یادآور شد: طبق آخرین آمارها، 154 هزار هكتار از سطح 550 هزار هكتاری خوزستان تحویل كشاورزان شده و به‌نظر می‌رسد این عدد تا پایان سال جاری از 200 هزار هكتار نیز عبور كند.
حجتی اضافه كرد: از آذر 1392 تاكنون یك خط اعتباری پیوسته برای مكانیزاسیون زیربخش‌های كشاورزی ایجاد شده و امروز كشاورزی نیست كه برای تهیه ابزار مورد نیاز خود با مشكل تأمین اعتبار روبرو باشد.
وزیر جهاد كشاورزی در پایان خاطرنشان ساخت: اقلیم ایران در گذشته‌های دور كم‌آب و خشك بوده و تاریخ كشور مملو از بحث‌های بی‌ بارانی و قحطی است. با این حال اجداد ما با همین محدودیت‌های اقلیمی روزگار گذرانده و شرافتمندانه در این مملكت زندگی كرده‌اند. البته نباید دخالت‌های بی‌مورد انسان‌ها را در طبیعت نفی كرد و امید می‌رود كه با تفاهم‌ نامه‌های بین‌ المللی، نسل بشر خسارت‌های عرصه طبیعی را به حداقل برساند.

بازار تخم‌مرغ بهتر شده است
وزیر جهاد كشاورزی به شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در مرغداری‌های مرغ تخم‌گذار در سال گذشته و ادامه آن در سال جاری اشاره كرد و گفت: با توجه به كمبود عرضه این محصول، از واردات برای كنترل بازار آن استفاده كرده‌ایم كه امروز وضعیت بهتری را شاهد هستیم.
محمود حجتی در حاشیه مراسم سی‌وسومین دوره انتخاب و معرفی نمونه‌های ملی بخش كشاورزی در مركز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما، در جمع خبرنگاران افزود: با وجود تلاش‌ها و مراقبت‌های مرغداران در سال گذشته و امسال، با مشكل شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در مرغداری‌های مرغ تخم‌گذار مواجه بودیم كه در این مدت بخش عمده‌ای از تولید و گله‌های مولد را از بین برد. البته بخشی از آن با حمایت‌های وزارت جهاد كشاورزی و انجام فعالیت‌های توسعه‌ای و افزایش ظرفیت تولید جبران شد اما با توجه به ادامه‌ این مشكل در سال جاری، تناسب و تعادل عرضه و تقاضا امسال بهم خورد.
وی افزود: براین اساس بخشی از كسری عرضه موجود در بازار در زمینه تخم‌مرغ را از محل واردات جبران می‌كنیم و بخشی دیگر نیز با كنترل و تنظیم چگونگی توزیع در بازار مصرف انجام می‌شود و در تلاشیم تولید را به جایگاه خودش برسانیم كه البته امروز وضعیت بهتری در بازار تخم‌مرغ وجود دارد و شاهدیم كه قیمت تمام شده تولید این محصول از نرخ‌های جهانی و محصول وارداتی ارزان‌تر است.
وزیر جهاد كشاورزی ادامه داد: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سطح وسیعی از كشور را در بر گرفته و مشكلات عدیده‌ای برای مرغداران به وجود آورده است، چراكه آنها بیشترین آسیب را در این میان دیده‌اند و امیدواریم از طریق بیمه بتوانیم بخشی از خسارت‌های وارد شده به آنها را جبران كنیم.
حجتی در خصوص وضعیت تولید و بازار شیر و لبنیات هم ، گفت: در این زمینه خرید شیر خام از دامداران از نرخ خرید تعیین شده پایین‌تر است و دامداران متضرر می‌شوند و شخصا شرمنده آنها و مردم هستم. اما باید از تولید هر چه بیشتر شیر و مرغ و تخم‌مرغ حمایت كنیم كه امیدواریم بتوانیم به گونه‌ای به ویژه در زمینه لبنیات اقدام كنیم كه همه اقشار مردم بتوانند آن را مصرف كنند.
وی با تاكید بر ادامه حمایت‌های وزارت جهاد كشاورزی و دولت از همه كشاورزان و دامداران گفت: امیدواریم بتوانیم از طریق حمایت‌های مالی و اعتباری بتوانیم به گونه‌ای برنامه‌ریزی كنیم تا كشاورزان با نگاه به تولید پایدار و استفاده از علم، دانش و فناوری روز از آب و خاكی كه به عنوان یك فرصت در اختیارش قرار دهد بهتر استفاده كند و با نگاه اقتصادی بتواند افزایش بهره‌وری بیشتری در عرصه خود ایجاد كند، چرا كه هنوز ظرفیت‌های مغفول زیادی در بخش كشاورزی وجود دارد كه می‌تواند بخشی از مشكلات را برطرف كند و موجب توسعه تولید شود و باید گفت برای تولید محدودیت و حد و مرزی وجود ندارد، چرا كه ظرفیت‌هایی مانند كشت گلخانه‌ای، كشت در قفس وجود دارد كه در سال‌های اخیر به آن توجه بیشتری شده است و دولت نیز توجه جدی و ویژه‌ای به بخش كشاورزی دارد، چرا كه به عنوان مثال در بخش آب و خاك سرمایه‌گذاری و حمایت‌های مالی و اعتباری بی‌سابقه‌ای طی 40 سال اخیر صورت گرفته كه با وجود محدودیت‌های دولت در این زمینه توانسته‌ایم بخش كشاورزی از آن بهره‌مند كنیم.

وزیر جهاد كشاورزی همچنین در خصوص یارانه‌های بخش كشاورزی، اظهار كرد: یارانه‌هایی كه در بخش كشاورزی پرداخت می‌شود عمدتا در بخش آب و خاك است. در سال گذشته حدود 7000 میلیارد تومان در شاخه‌های مختلف و مناطق مختلف هزینه شده و در حال هزینه است و در زمینه آب و خاك 85 درصد هزینه‌ها از سوی دولت به عنوان یارانه پرداخت می‌شود تا بتواند بنیان تولید را تقویت كند.
وی ادامه داد: تاكید رییس جمهور همواره بر حفظ آب و خاك، محیط زیست و تعادل‌بخشی به سفره‌های آب زیرزمینی است و در این زمینه وزارت جهاد كشاورزی نیز طرح‌های بزرگ آب و خاكی مانند طرح 550 هزار هكتاری خوزستان و ایلام و طرح 230 هزار هكتاری استان‌های غربی و شمال غربی را در سراسر كشور ایجاد كرده كه در این طرح‌ها سیستم‌های نوین آبیاری اجرا می‌شود. همچنین در طرح 46 هزار هكتاری سیستان و بلوچستان نیز اقداماتی از جمله زهكشی، تسطیح و تجهیز اراضی كشاورزی انجام می‌شود و براساس گزارشات موجود تا حدود 40 روز گذشته نزدیك به 154 هزار هكتار سیستم‌های نوین آبیاری در اراضی كشاورزی اجرا شده و پیش بینی می‌شود تا پایان امسال از 200 هزار هكتار عبور كند.
حجتی درباره حمایت‌ها و برنامه‌های وزارت جهاد كشاورزی در راستای صادرات محصولات كشاورزی نیز گفت: در زمینه صادرات محصولات كشاورزی یارانه‌های متعددی گرچه با قدری تاخیر اما یارانه‌های مورد توافق پرداخت شده است، اما در زمینه صادرات طیور توافقی به عمل نیامده و امروز محصول نهایی طیور قیمت پایین‌تری از نرخ‌های جهانی دارد، چرا كه به عنوان مثال هر كیلوگرم گوشت مرغ در بازار جهانی دو تا 2.2 دلار است كه در ایران ارزان‌تر است، بنابراین نیازی به یارانه صادراتی نداریم.
در پایان این مراسم از 153 كشاورز و نمونه بخش كشاورزی در حضور وزیر جهاد كشاورزی و معاونان این وزارتخانه تقدیر شد.

دسترسی سریع