در نبرد دیپلماتیك میان ما و آمریكا در زمینه برجام، ایران موفق شد متحدان اروپایی آمریكا را از این كشور جدا و آمریكا را در عرصه بین المللی در خصوص برجام در انزوای كامل قرار دهد.
عراقچی در برنامه نگاه یك شبكه اول سیما:
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، سیدعباس عراقچی با حضور در برنامه « نگاه یك » با اشاره به اینكه بیشتر از یكسال پیش تاكنون با تلاش وسیع و گسترده آقای ترامپ برای از بین بردن برجام و یا اصلاح و تغییرات آن مواجه هستیم ، افزود: ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود هم از پاره كردن برجام سخن گفت و سعی كرد متحدان اروپایی خود را همراه كند و بر ایران برای مذاكره مجدد درباره برجام فشار بیاورد اما همه این تلاش ها یكی پس از دیگری شكست خورد .
وی با بیان اینكه ترامپ در اكتبر گذشته تلاش كرد برجام را به كنگره احاله دهد تا از طریق آن تحریم ها را برگرداند، اضافه كرد: كنگره هم 2 ماه پیش تلاش كرد تحریم ها را برگرداند اما موفق نشد.
عراقچی اضافه كرد: ترامپ گفته بود كه اگر كنگره نتواند درباره برجام كاری انجام دهد برجام پایان می پذیرد اما پریشب گفت تعلیق تحریم ها را دوباره تمدید می كند و پس از آن دیگر تمدید نمی كند.
وی با بیان اینكه صف بندی و نبرد دیپلماتیك در طول یكسال گذشته در زمینه برجام میان ما و آمریكا جریان داشته است، ادامه داد: با سلطه آمریكا در جبهه های مختلف درگیر هستیم.
عراقچی افزود: هیچكدام از متحدان اروپایی و آسیایی آمریكا از جمله ژاپن و كره جنوبی با درخواست ترامپ برای از بین بردن یا تغییرات برجام همراهی نكردند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام اضافه كرد: برجام از استحكام درونی برخوردار است كه از بین بردن و پاره كردن آن به آسانی میسر نیست.
وی گفت: اسفند سال 1393 ، چهل و هفت سناتور جمهوریخواه به رهبران ایران نامه ای نوشتند و در آن به رهبران و مردم ایران توصیه كردند كه با رئیس جمهور آمریكا مذاكره نكنند و به او اعتماد نكنند زیرا رئیس جمهور بعدی آمریكا با چرخش یك قلم، آن را از بین می برد اما ترامپ در عمل موفق به این كار نشد زیرا برجام بخشی از قطعنامه شورای امنیت است و پاره كردن آن یعنی پاره كردن قطعنامه شورای امنیت و به این ترتیب اعتبار خود را از بین می برند و دیگر كسی با آنان مذاكره نخواهد كرد.
عراقچی با اشاره به اینكه همه جامعه بین الملل در حمایت از برجام صف كشیدند و روشن و قاطع جلوی آمریكا ایستادند، افزود: در یكسال گذشته آقای ترامپ را در عرصه های مختلف محدود، محصور و منزوی كردیم.
وی اضافه كرد: یك روز پیش از آنكه آقای ترامپ تصمیم اخیر خود را درباره برجام اعلام كند خانم موگرینی نماینده عالی اتحادیه اروپا از وزرای خارجه سه كشور اروپایی دخیل در برجام؛ انگلیس، فرانسه و آلمان و ایران دعوت كرد و جلسه ای در بروكسل برگزار كرد كه نوعی مانور دیپلماتیك بود و آنان از برجام حمایت و تأكید كردند كه همه طرف ها باید به آن پایبند باشند و ایران همه باید از برجام منتفع شود.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت: موضع ما كاملاَ قاطع و روشن است و بحث توانمندی های دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاكره نیست.
سیدعباس عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه "نگاه یك" در پاسخ به اینكه آیا رفتار اروپایی ها و آمریكا در خصوص برجام، جنگ زرگری و بازی پلیس خوب و بد است؟ گفت: این بازی هم حد و اندازه ای دارد و نمی شود رئیس جمهور كشوری مانند آمریكا كه خود را بزرگترین قدرت جهان می داند به مدت یكسال همه حیثیت خود را برای پاره كردن و یا تغییر برجام بگذارد اما ناتوان بماند.
وی با اشاره به اینكه همه 10 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، پایبندی ایران را به برجام تأیید می كند، تأكید كرد: آقای ترامپ واقعاً در یك سال گذشته همه حیثیت خود را برای از بین بردن برجام گذاشت اما موفق نشد.
عراقچی گفت: برخی ها تحلیل می كنند كه اروپا بخاطر منافع اقتصادی خود از برجام حمایت می كند و از آنجایی كه این منافع نمی تواند منافع اقتصادی آنان با آمریكا را جبران كند پس موقتی است در حالی كه این بزرگترین اشتباه است.
وی افزود: حجم تجارت مجموعه 28 كشور اروپایی با ایران در حال حاضر به 20 میلیارد دلار هم نمی رسد در حالی كه حجم تجارت آنان با آمریكا بیش از 600 میلیارد دلار در سال است اما علت حمایت اروپا از برجام، اقتصادی نیست.
عراقچی برخی از علل حمایت اروپا از برجام را برشمرد و افزود: اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ كننده برجام شناخته می شود و در نهایت برجام به عنوان یك دستاورد سیاست خارجی اتحادیه واحد اروپا شناخته می شود بنابراین از نظر سیاسی و پرستیژ، حفظ برجام برای آنان بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینكه حفظ برجام در حقیقت حفظ اعتبار اروپا و غرب است، ادامه داد: در جلسه ای كه در نیویورك در مجمع عمومی گذشته با وزرای خارجه گروه 1+5 داشتیم یكی از وزرای خارجه اروپایی به آقای تیلرسون وزیر امور خارجه آمریكا گفت حمایت از برجام، اعتبار كل غرب است و اگر این توافق را زیر پا بگذاریم بعد از آن كسی در جهان با ما مذاكره نخواهد كرد و اعتبار ما زیر سؤال می رود.
عراقچی با بیان اینكه اهمیت برجام برای اتحادیه اروپا اهمیت امنیتی است گفت: اروپایی ها معتقدند بدون برجام منطقه خاورمیانه، امن تر نخواهد بود كه به نظرم این اعتقاد، درست است.
وی افزود: آنان معتقدند اگر برجام از بین برود امنیت در خاورمیانه بدتر از وضع موجود خواهد شد و اروپا امنیت خود را با امنیت خاورمیانه در ارتباط مستقیم می داند هم از نظر رشد تروریسم كه می تواند به اروپا منتقل شود و هم از نظر مهاجرت كه اروپایی ها نگران موج جدید مهاجرت به اروپا هستند .
معاون وزیر امور خارجه تاكید كرد : اهمیت برجام برای اروپا اقتصادی نیست بلكه امنیتی ، سیاسی و اعتباری است لذا اروپا محكم پای برجام ایستاده است.
عراقچی در پاسخ به این پرسش كه چرا اروپایی ها اقدامات عملی تر در حمایت از برجام و انجام تعهدات برجامی خود نمی كنند؟ افزود: گفتگوهای مفصلی با اروپایی ها در این زمینه انجام شده است.
وی با بیان اینكه برجام در عرصه های مختلف، تحریم ها علیه ایران را رفع كرده است ، افزود: در حوزه انرژی همه تحریم هایی را كه اعمال شده بود به ویژه در فروش نفت برداشته شد و فروش نفت ما به حالت عادی برگشته است و این یكی از نفع های بزرگ ایران از برجام است و فروش نفت ما در بالاترین سطح توان فعلی صنعت نفت ما در جریان است و پول آن هم به كشورمان برمی گردد.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام اضافه كرد : از ابتدای امسال تاكنون حدود 40 میلیارد دلار نفت فروختیم و همه آن به طور كامل به حسابهای بانك مركزی برگشته و صرف اداره كشور شده است.
عراقچی ادامه داد: تحریم ها علیه كشتی رانی ما برداشته شده و با حداكثر ظرفیت در حال فعالیت است و حدود 11 هواپیمای جدید خریداری و به كشور وارد شده است و بقیه هم در جدول زمانی خود وارد خواهد شد.
وی افزود: در حوزه بانكی هنوز به طور كامل وضعیت عادی نداریم و علت آن فقط موضوع برجام و تحریم های ناشی از آن نیست بلكه علت های غیر برجامی دارد.
عراقچی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینكه در زمینه سرمایه گذاری های دراز مدت در ایران ، آمریكایی ها فضای منفی و مخرب درست كردند، گفت: زمانی كه آمریكایی ها به این نتیجه رسیدند دستاوردهای ایران در برجام بسیار زیاد بوده است همه تلاش خودرا انجام دادند تا منافع كشورمان ار از برجام به حداقل برسانند وقتی دیدند نمی توانند برجام را از بین ببرند و تحریم های نفتی و بانكی را برگردانند تلاش كردند با ایجاد فضای منفی جلوی سرمایه گذاری ها و همكاری های اقتصادی درازمدت با ایران را بگیرند و بنگاه های اقتصادی را بترسانند و دچار نگرانی كنند تا با ایران كار نكنند.
عراقچی گفت: در این زمینه تا حد زیادی موفق بودند البته در این فاصله شركت های اروپایی را داشتیم كه با ایران وارد سرمایه گذاری درازمدت شدند از جمله قرارداد 5 میلیارد دلاری شركت توتال فرانسه با ایران و قرارداد پژو، ایرباس و ATR فرانسه .
وی افزود: كشورهای اروپایی و شرق آسیا خطوط اعتباری به ایران اختصاص دادند كه خط اعتباری 5 میلیارد دلاری با ایتالیا از جمله آن است.
عراقچی ادامه داد: اما به علت فضای منفی كه آمریكایی ها ایجاد كردند هنوز انتظارت ما برآورده نشده است و به همین علت سخنان اخیر آقای ترامپ و اینكه برجام را تمدید نخواهیم كرد خلاف پارگراف های 26، 28 و 29 برجام است و این موضوع را در بیانیه وزارت امور خارجه كشورمان اعلام كردیم.
وی گفت: آمریكا در برجام متعهد شده است كه آن را با حسن نیت و در فضای سازنده اجرا كند و هر گونه اقدامی را كه عادی سازی روابط تجاری با ایران را خدشه دار كند انجام ندهد.
معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه با اشاره به اینكه دیگر كسی سخن آقای ترامپ مبنی بر برهم زدن برجام را باور نخواهد كرد، گفت: جامعه بین الملل به این نتیجه رسیده است كه این تهدیدها توخالی است و ترامپ توان از بین بردن برجام را ندارد.
عراقچی تاكیدكرد: از اروپایی ها انتظار داریم نواقص برجام ناشی از بدعهدی های آمریكا را جبران كنند و فضای ایجاد شده توسط آمریكایی ها و نگرانی شركت ها از تعامل با ایران را بشكنند و از بنگاه ها و شركت ههای اقتصادی خود حمایت كنند تا آن ها با ایران وارد تعامل شوند.
وی گفت: با اروپایی ها در یكسال گذشته مذاكرات مفصلی در این باره داشتیم و آن ها تدابیری را اندیشیده اند كه چگونه سیستم های بانكی كاملاً غیر مرتبط با سیستم های بانكی و مالی آمریكا ایجاد كنند تا ایران بتواند فعالیت بانكی انجام دهد.
عراقچی افزود: از اروپایی ها خواستیم كه گشایش مسیرهای بانكی مناسبی برای كار با ایران ، ایجاد حمایت های كافی از بنگاه های اقتصادی خود برای كار با ایران ، خطوط اعتباری برای كار با ایران اختصاص دهند كه نخستین مورد آن یك میلیارد دلار بود كه اتریش آن امضاكرد و با چند كشور دیگر هم در این باره در حال مذاكره هستیم .
وی ادامه داد: در شرق آسیا 8 میلیارد دلار خط اعتباری با كره جنوبی امضا كردیم و توافق تقریباً بدون حد و مرزی با چین امضا كردیم كه بسیاری از آن ها عملیاتی شده است .
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: كمیسیون مشترك برجام به طور مرتب هر سه ماه یك بار تشكیل جلسه می دهد و بنا به درخواست ایران تاكنون چند بار جلسه اضطراری هم داشته است و یك بار هم در نیویورك جلسه ای در سطح وزاری امور خارجه به درخواست ایران برگزار شد .
عراقچی ادامه داد: در این بین جلسات از طریق حدود 10 تا 11 نامه رسمی كه آقای ظریف به خانم موگرینی نوشتند موارد نقض تعهدات آمریكا در برجام را به صورت مستند و مكتوب به خانم موگرینی ارائه كردیم .
وی گفت: این كار در یكسال گذشته در قالب دیپلماسی ایران توانست ترامپ را مهار و اروپایی ها را از آمریكایی ها در این زمینه جدا و آمریكا را منزوی كند.
عراقچی افزود: برجام فقط یكی از موضوعات مورد نگرانی میان ایران و اروپا و آمریكا را توانسته مدیریت و به نوعی حل و فصل كند و این به آن معنی نیست كه در همه موضوعات با اروپایی ها یا آمریكایی ها به توافق رسیدیم.
وی با اشاره به اینكه از ابتدای انقلاب اسلامی به این طرف موارد متعدد اختلافی با غربی ها داشتیم ادامه داد: این اختلافات اخیراً در چهار دسته تقسیم بندی می شد از جمله اختلافات در حوزه حقوق بشر، در حوزه منطقه، برنامه تسلیحاتی و موشكی ایران و برنامه هسته ای ایران.
عراقچی افزود: اگر برنامه هسته ای را در قالب برجام به نوعی مدیریت كردیم و به توافق رسیدیم و از دایره نگرانی ها خارج شد به این معنی نیست كه بقیه نگرانی ها هم حل و فصل شده است.
وی گفت: با اروپایی ها در مورد مسائل منطقه و توانمندی های دفاعی ایران به شدت اختلاف نظر داریم.
عراقچی با اشاره به اینكه عرصه روابط بین الملل عرصه صف بندی ها، خط كشی ها، گروه بندی ها و یاركشی های كشورها با هم نسبت به منافع ملی آنان است، افزود: تاكنون موفق شدیم در موضوع برجام اروپا را از آمریكا جدا كنیم و برجام را از هر موضوع دیگر جدا كنیم و اجازه ندهیم اروپا و آمریكا موضوع دیگری را با اجرای برجام مرتبط كنند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: بحث موشكی ما به توانمندی های دفاع و امنیت ملی ما مرتبط می شود كه به صورت كامل از هر موضوع دیگر جداست و نه قابل مذاكره و نه قابل مصالحه است.
وی افزود: از روز نخست كه برجام را آغاز كردیم آمریكایی ها در پی این بودند كه بحث موشكی ما را به نحوی وارد مذاكرات كنند كه به صورت كاملاَ قاطع با آن مقابله كردیم.
عراقچی اضافه كرد: یكی از موفقیت های غربی ها در قطعنامه های گذشته كه اكنون لغو شده است این بود كه توانستند موضوع موشكی ما را به موضوع هسته ای ما گره بزنند و برجام این گره را باز كرد.
وی تاكید كرد: برجام و موضوع موشكی ما دو مقوله جدا هستند به نحوی كه وقتی آزمایش موشكی را انجام می دهیم نمی توانند مدعی نقض برجام شوند.
معاون وزیر امور خارجه درباره تحریم های جدید آمریكا بر ضد كشورمان گفت: این تحریم ها از سر استیلا و جبران ناكامی هایی است كه آنان در مقابل جمهوری اسلامی ایران دارند.
سید عباس عراقچی در برنامه نگاه یك شبكه یك سیما افزود: اینكه رئیس قوه قضاییه كشورمان در فهرست جدید تحریم های آمریكا آمده كاملاً مخالف قواعد حقوق بین المللی و موضوعی بی سابقه و خلاف رفتارهای پذیرفته شده جهانی است.
وی گفت: آمریكایی ها پس از برجام برای جبران ناكامی های خود بارها این كار را به بهانه های غیرهسته ای و حقوق بشر انجام داده اند.
عراقچی افزود: آمریكایی ها می دانند بر اساس برجام نمی توانند هیچ یك از تحریم های هسته ای را بازگردانند اما به بهانه های موشكی و حقوق بشر اسامی اشخاصی را كه در فهرست برجام نیستند در فهرست جدیدی اضافه كرده اند.
وی گفت: آنان نمی توانند فهرست اشخاصی را كه در برجام هستند دوباره تحریم كنند.
عراقچی افزود: ترامپ از نظر شخصیتی پدیده منحصر به فردی است و در دنیا نیز بین ترامپ و مسئولان درجه یك دولت آمریكا تفاوت قائل می شوند.
وی گفت: البته برخورد ما با آمریكا فقط ترامپ یا سیاست های دولت این كشور نیست بلكه مجموع ساختار حاكمیتی و سیاستی آمریكا در نظر ماست.
عراقچی افزود: دشمنی آمریكایی ها با جمهوری اسلامی ایران به ساختار حاكمیتی و سیاسی این كشور بازمی گردد و فقط منحصر به دولت آمریكا نیست.
وی گفت: نگاهی كه آمریكایی ها به برجام دارند این است كه برجام موجب مقتدرتر شدن جمهوری اسلامی ایران شده و رفتارهای ایران را تهاجمی تر كرده و سیاست ایران در مقابل نظام سلطه به آمریكایی ها هیچ فرقی نكرده است.
عراقچی با اشاره به تحولات منطقه افزود: ایران در منطقه در اوج اقتدار است و هیچگاه این اقتدار را نداشته است.
وی گفت: آمریكایی ها درباره برجام می گویند بر اساس برجام ایران نفت خود را می فروشد و توانمندی های نظامی و موشكی خود را تقویت كرده است و از موشك برای نابودی اهداف تروریستی استفاده می كند.
عراقچی افزود: آمریكایی ها می گویند پس از برجام مشروعیت ایران در عرصه بین المللی بیشتر شده است و كشورها با ما كار می كنند و جمهوری اسلامی ایران از نظر سیاسی، امنیتی و مشاركت مردمی ثبات پایداری دارد.
وی گفت: اینكه آمریكایی ها و ترامپ می گویند ما در برجام ضرر كرده ایم به این دلایل است و تنها دستاورد خود از برجام را به تأخیر انداختن 10 ساله برخی فعالیت های هسته ای كشورمان می دانند.
عراقچی افزود: آمریكایی ها می گویند جمهوری اسلامی ایران پس از برجام با اقتدار بیشتری در صحنه بین المللی به پیش می رود.
وی گفت: بر این اساس آمریكایی ها تلاش می كنند با ایجاد فضای منفی جلوی سرمایه گذاری خارجی و انتفاع ایران از برجام را بگیرند.
عراقچی افزود: بر اساس برجام موانع از مسیر اقتصادی كشور برداشته شده است البته اینكه ماشین اقتصادی كشور چگونه حركت كرده حرف دیگری است.
وی گفت: اكنون همه پول های بلوكه شده كشورمان بازگشته و پولی در هیچ جایی باقی نمانده است.
عراقچی افزود: اكنون پول نفتی را كه می فروشیم نیز دریافت می كنند و روند اقتصاد خارجی به روال عادی بازگشته است البته موانعی به دلیل تحریم های غیرهسته ای آمریكا وجود دارد.
وی گفت: برجام برای ما بلااثر نمی شود و در بسیاری از حوزه ها اجرا شده است اما برای برخی موارد مشكلاتی وجود دارد كه آن را آمریكایی ها ایجاد كرده اند.
عراقچی افزود: آمریكا بر اساس قانون اینارای این كشور با برجام كنار آمده اما اكنون كنگره آمریكا می خواهد این قانون را برای پرداختن به شعارهای ترامپ و اصلاح وجهه وی اصلاح كند در حالی كه برجام را نقض نكرده باشند.
وی گفت: سه ماه است كه برای اصلاح این قانون تلاش می كنند اما به نتیجه ای نرسیده اند.
عراقچی افزود: آمریكایی ها می خواهند به فرمولی برسند كه اروپایی ها را برای تحریم های جدید بر ضد ایران همراه كنند و ترامپ نیز دستاوردی داشته باشد اما تاكنون به نتیجه ای نرسیده اند.
وی با بیان اینكه برجام با هیچ موضوع دیگری مرتبط نیست گفت: درباره برجام به هیچ وجه نه اكنون و نه در آینده مذاكره مجددی انجام نمی شود.
عراقچی افزود: روسیه و چین نیز بر این موضوع تأكید كرده اند.
وی گفت: مسیر سختی است اما ما ایستاده ایم.
عراقچی با بیان اینكه برجام را در مسیر خود نگه می داریم افزود: اینكه ترامپ می گوید چهار ماه دیگر برجام را تمدید نمی كند مانند تهدیدهای قبلی با شكست روبرو می شود.
وی گفت: بر اساس پاراگراف 36 برجام و موضوع تشكیل كمیسیون مشترك درباره پایبند نبودن كشورها به تعهداتشان اگر جمهوری اسلامی ایران این مسئله را اعلام كرده باشد كه طرف ها به تعهدات خود پایبند نیستند در صورت به نتیجه نرسیدن می تواند همكاری خود را در برجام محدود كند یا كنار بگذارد و بر اساس بند 36 ما می توانیم تعهدات خود را به اراده خود كنار بگذاریم.
عراقچی افزود: اما اگر طرف های دیگر در برجام ادعایی داشته باشند و در كمیسیون مشترك به نتیجه نرسد باید به شورای امنیت برود و موضوع را مطرح كند.
وی با بیان اینكه تاكنون به درخواست ما چند بار كمیسیون مشترك فعال شده است گفت: هر رفتار آمریكا و اروپایی ها را كه تعلل، تأخیر، بدعهدی، نقض و نقض فاحش برجام باشد رصد می كنیم و در مقابل آن عكس العمل مناسبی را نشان می دهیم.
عراقچی افزود: شركت های هواپیمایی ایرباس و بویینگ برای همكاری با ایران مجوز دریافت كرده اند و این مجوزها معتبر است و از سال 2018 میلادی باید هواپیماها تحویل ایران شود البته مشكلات مالی ای وجود دارد كه باید رفع شود.
وی گفت: اگر دولت آمریكا مانع فروش هواپیما به كشورمان شود نقض برجام است.
عراقچی درباره نقض فاحش و معمولی درباره برجام نیز افزود: این واژه ها در خود برجام آمده است.
وی گفت: نقض معمولی ممكن است اتفاق افتد و ما نیز یكی دو بار این كار را انجام داده ایم كه اصلاح شده است.
عراقچی افزود: نقض معمولی منجر به فعال شدن ساز و كار حل اختلاف پیش بینی شده در برجام نمی شود اما نقض فاحش ساز و كار حل اختلاف و كمیسیون مشترك را فعال می كند.
وی گفت: اگر رئیس جمهور آمریكا برجام را تمدید نمی كرد نقض برجام و از این معاهده خارج شده بود.
عراقچی افزود: در مقابل فهرست های تحریمی آمریكا اقدامات ملموسی از جمله ایجاد فهرست تحریم اشخاص آمریكایی ایجاد كرده ایم.
وی درباره اینكه اثر تحریم ها چیست؟ گفت: بیشتر افرادی كه در فهرست تحریمی آمریكا بر ضد كشورمان هستند نه به آمریكا سفر می كنند و نه در این كشور پولی برای بلوكه شدن دارند و این تحریم ها فقط جنبه سمبلیك دارد.
عراقچی افزود: دستور رئیس جمهور مبنی بر تولید پیشران های هسته ای نیز از جمله اقدامات ایران در مقابل تحریم های آمریكا پس از برجام بود كه حركت راهبردی است و در زمان خود این موضوع درك نشد.
وی گفت: تولید موتورهای هسته ای برای كشتی ها و زیردریایی ها به این معناست كه این شناورها برای مسیرهای دور استفاده شوند.
عراقچی افزود: استفاده از پیشران های هسته ای یعنی جمهوری اسلامی ایران در راستای حفظ اقتدار خود چشم به دریاهای دور دارد و در این زمینه كار می كند.
وی گفت: در ماه های نخستی كه ترامپ روی كار آمد می خواست ما را در شرایطی قرار دهد كه عصبانی و از برجام خارج شویم اما با هوشیاری مسئولان كشور این اجازه را به آمریكایی ها ندادیم و در مقابل هر كاری كه آمریكایی ها كردند ما نیز بدون اینكه برجام را نقض كنیم اقداماتی را انجام دادیم.
عراقچی با بیان اینكه آمریكا تصور می كند بازرسی از مراكز نظامی نقطه ضعف ماست افزود: آمریكایی ها می خواستند پای آژانس بین المللی انرژی اتمی را به این موضوع باز كنند كه ایران اجازه بازرسی نمی دهد و ما را به نقض برجام متهم كنند كه ناكام ماندند.
وی گفت: اینكه كجا بازرسی شود با تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی و كار فنی و حرفه ای است كه در برجام و پروتكل الحاقی، چارچوب آن مشخص شده است.
عراقچی افزود: آژانس برای بازدید از مراكزی كه درخواست می كند باید دلیل و مدرك قانع كننده ای بیاورد و بررسی آن نیز مكانیزم طولانی ای دارد كه در نهایت یا اجازه می دهیم یا نمی دهیم.
وی گفت: بازدید از مراكز هسته ای چارچوبی دارد كه آمریكایی ها نمی توانند به آژانس بگویند بازدید كن و آن نیز این كار را انجام دهد.
عراقچی افزود: در دو سال گذشته بگونه ای با آژانس بین المللی انرژی اتمی همكاری كرده ایم كه این سازمان بارها اعلام كرده است كه ایران همكاری كامل با ما داشته است.
وی گفت: تاكنون آژانس درخواستی مبنی بر بازدید از مراكز نظامی ما نداشته است و اگر این درخواست نیز مطرح می شد ما اجازه نمی دادیم.
عراقچی افزود: هم اجازه نمی دهیم آژانس پایش را فراتر بگذارد و هم خودمان از تعهداتمان كوتاهی نمی كنیم.
وی گفت: در برجام خط قرمزها رعایت شده است.
عراقچی افزود: اروپایی ها تاكنون درباره اینكه برجام قابل باز شدن و مذاكره مجدد نیست موضع كاملاً روشنی داشته و بر آن تأكید كرده اند.
وی درباره اصطلاح غروب آفتابی كه غربی ها آن را درباره تعهدات ایران در برجام مطرح می كنند گفت: این اصطلاح سوء استفاده و تبلیغات غلط آمریكایی ها درباره برجام است.
عراقچی افزود: تعهد ایران به اینكه به سمت سلاح هسته ای نمی رود یك تعهد دائمی است و هیچ غروب آفتابی به قول غربی ها برای آن وجود ندارد.
وی گفت: محدودیت های زمان دار هسته ای ما نیز برای اعتمادسازی است و زمانی كه این محدودیت ها تمام شود جمهوری اسلامی ایران عضو معمولی ان.پی.تی و پایبند به تعهدات خود در این چارچوب است.
عراقچی افزود: صف كشی بین المللی به نفع ما و انزوای آمریكایی ها كاملامشخص است.
وی درباره برخی اظهار نظرهای اروپایی ها از جمله رئیس جمهور فرانسه درباره توانمندی های موشكی كشورمان گفت: آنان را به این جمع بندی رسانده ایم كه برجام از هر موضوع دیگری جداست.
عراقچی افزود: با اروپایی ها روابط را مدیریت می كنیم و اجازه نمی دهیم موضوعات دیگر با موضوع برجام مختلط شود.
وی درباره ساختار جدید وزارت امور خارجه نیز گفت: از ابتدای بهمن معاونت اقتصادی در این وزارتخانه با همسویی كامل با اهداف اقتصاد مقاومتی ایجاد می شود .
عراقچی افزود: مأموریت های اقتصادی برای سفارتخانه ها از جمله صادرات غیرنفتی، انتقال سرمایه و انتقال فناوری تعریف و بر آن تأكید شده است.