وزیر ارتباطات: هم اكنون 80 درصد تراكنش اپراتورها به روش الكترونیك انجام میشود و در حال حاضر یك میلیون پوز در فروشگاهها داریم كه غیر فعال هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، محمد جواد آذری جهرمی در هفتمین همایش سالانه بانكداری الكترونیك و نظامهای پرداخت با تاكید بر اینكه با برگزاری چنین همایشهایی فرصت را برای بهره گیری از دیدگاههای مختلف در راستای بهبود نظام نوین بانكداری فراهم میكند، گفت: باید از زحماتی كه فعالان عرصه بانكداری برای ایجاد شبكه پایدار با توجه موضوع تحریمها با استفاده از دانش بومی كشیده اند، تشكر كنیم.
وزیر ارتباطات با تاكید بر ضرورت توسعه شبكه بانكی گفت: شبكه نوین بانكداری در ایران زمانی ایجاد شده كه جامعه بین المللی دسترسیهای ما را محدود كرده بود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینكه شبكه نوین بانكداری زمانی در كشور ایجاد شده كه جامعه بین المللی دسترسیهای ما را محدود كرده بود، افزود: دانشمندان و كارشناسان ایرانی با تكیه بر توان داخلی توانستند در عرصه نظام بانكی موفقیتهای بسیاری را ایجاد كنند كه نمونه آن در منطقه وجود ندارد.
آذری جهرمی با اشاره به اینكه نظام بانكداری ما در سالیانه نه چندان دور وضعیت مطلوبی نداشته است، تصریح كرد: در گذشته، نظام بانكداری ما مبتنی بر چارچوبهایی بود كه اطمینانی به آن نبوده و بسیاری از فرایندها در درون آنها غیرممكن بوده است.
وی ادامه داد: برخی مشكلات پیش روی نظام بانكی در گذشته باعث ایجاد موانع و رونق كسب و كار در كشور شده بود از این رو توسعه شبكه بانكی در حال حاضر توانسته بسیاری از دغدغهها در این زمینه را مرتفع كند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینكه در گذشته در شبكه مخابراتی كشور توزیع شارژ كارتهای اپراتورهای موبایل با شبكههای فیزیكی انجام میشد، گفت: امروز با استفاده از فناوریهای نوین بیش از 80 درصد تراكنشهای بانكی اپراتورها با شبكه بانكی صورت میگیرد.
آذری جهرمی با بیان اینكه نباید به توفیقات حاصل شده در شبكه بانكی اكتفا كنیم، ادامه داد: وقتی فرمولی را برای حل مساله یاد میگیریم پس از مدتی به اشباع میرسیم، اما باید بدانیم برای توسعه بسترها و شبكه باید دست به نوآوری زده و از یكنواختی به دور باشیم.
وی تصریح كرد: در حال حاضر بالغ بر یك میلیون دستگاه پوز غیرفعال در كشور وجود دارد، گفت: عمر این مدل از فناوریها به سر رسیده از این رو ما باید طرح نویی دراندازیم.
وی با تاكید بر اینكه اگر كسانی كه فناوری نوین بانكی فعلی را ایجاد كرده اند بر پایداری آن بدون پیشرفت پا فشاری كنند كشور را با وقفه مواجه خواهند كرد، افزود: مدل اقتصادی كشورهای مختلف در زمینه اقتصاد دیجیتال باید مد نظر ما نیز قرار بگیرد تا از توسعه دور نمانیم.
وی با اشاره به اینكه حركت به سمت تغییر و تحول برای مجموعهها به ویژه شبكه بانكی مفید است، افزود: شبكه بانكی ما باید از یك نقطه پایدار برای تحولات خود استفاده كند و در این راه، طراحی مسیر بسیار اهمیت دارد.
آذری جهرمی ادامه داد: یكی از مسئولیتهای جمع حاضر این است كه نقشه راه توسعه شبكه بانكی را به سمت بلاك چین طراحی كند.
وزیر ارتباطات با اشاره به وضعیت بانكداری الكترونیك و همچنین تبادلات ارزی مبتنی بر رمز و بیت كوین گفت: متاسفانه این موضوع و عدم آینده نگری در آن ضررهای بسیاری را متوجه مردم كرده و باعث خروج ارز از كشور شد.
وی اظهار داشت: لازم است در حوزه پولهای رمزی به مردم آگاهی بدهیم، حتی بسیاری از مسوولان نیز با این مفهوم آشنا نیستند كه باید مسوولان مربوط به مطالعه در این حوزه بپردازند.
وی با اشاره به حضور بازیگران جدید در كسب و كارهای نوین، افزود: این كسب و كارها مانع بزرگی در نظام پرداخت دارند، به این دلیل كه انحصارات این بخش، مانعی برای كسب و كارهای نوپاست.
وزیر ارتباطات در همین ارتباط به جلسه یكی دو روز قبل خود با كسب و كارهای نوظهور در این وزارتخانه اشاره كرد و گفت: در این جلسه، كسب و كارها گفتند سهمی كه به ما از این حوزه میرسد بیش از 15 درصد نیست. البته ما منتظر نظام بانكی نماندیم و شیوه نامهای برای پرداخت از طریق اپراتورها تدوین و ابلاغ كردیم تا هم راستا با نظام بانكی كار پیش رود ولی هیچ چیزی به اندازه نظام بانكی در این مهم اثرگذار نیست.
وی با بیان اینكه درآمدزایی از این محل باعث افزایش تراكنشهای بانكی میشود تصریح كرد: تبدیل هزینههای دیجتال هنر نیست بلكه افزایش بهره وری هنر است.
آذری جهرمی گفت: انحصار در این بخش باعث بزرگ نشدن بازار میشود كه ضرر بزرگی است كه بر پیكره و رشد اقتصادی كشور وارد میشود. همه باید یاد بگیریم وقتی یك فناوری را ایجاد كردیم كه زمانش رو به اتمام است در حوزههای جدید سرمایه گذاری كنیم.
وی با بیان اینكه كلاهبرداری از طریق كلاهبرداری از حسابهای بانكی تنها مربوط به مردم عادی نیست خاطر نشان كرد: پزشكی بوده كه 70 میلیون تومان كلاهبرداری از حساب وی انجام شده است بنابراین حجم بالای شكایات در این زمینه در نیروی انتظامی بالا بوده و باید برای حل آن اقدامات اساسی انجام شود.
جهرمی با بیان اینكه اگر این موضوع حل نشود و زور نیروی انتظامی به آن نرسد دچار موضوع فناوری ستیزی میشویم. گفت: در غیر این صورت پیشرفت كشور در تجارت الكترونیك دچار مشكل خواهد شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح كرد: در برنامههای اقتصادی كشور برای سال آینده در بودجه كشور به این موضوع اختصاص خواهد داشت و سند استراتژی این زمینه، با كمك وزارت اقتصاد و وزارت صنعت و همچنین حمایت بانك مركزی در حال تدوین بوده كه پیش نویس این سند آماده شده و تا یك ماه آینده به مجلس ارایه خواهد شد.
وی با بیان اینكه كمسیونهای تخصصی این سند در حال تشكیل بوده، ادامه داد: آمادگی لازم را برای نشست با اقتصاددانان فعال كشور برای دریافت نظرات آنها قبل از ارایه سند به دولت و لحاظ آن را نیز داریم.
جهرمی در پایان گفت: ضرورت پرداختن به این موضوع برای همه روشن شده و و این كار نیازمند خلاقیت بیشتر بوده و امیدواریم بتوانیم كشور و مردم را از دستاوردهای این حوزه بهرهمند كنیم.
چالش كسب و كارهای نوین در ایران حل میشود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: جایگاه فین تك ها در اقتصاد ایران در حال گسترش است.
همچنین محمد جواد جهرمی در كارگروه نخست هفتمین همایش نظامهای پرداخت و بانكداری الكترونیكی «نوآوری، بازیگران جدید و كارایی در كسب و كار مالی» درباره اینكه برنامه دولت درباره فین تك ها در چه مسیری قرار دارد گفت: كسب و كارهای نوین در شرایط فعلی روز به روز در حال گسترش است و دولت برای این كه بتواند موانع توسعه و آسیب های جاری آن را كاهش دهد در حال برنامه ریزی است.
وی گفت: كسب و كارهای نوین در گام نخست با تقابل های كسب و كارهای سنتی مواجه است و برای نمونه می توان به راه اندازی استارت آپ حمل و نقل شهری اشاره كنیم كه در ابتدا آژانس ها و تاكسیرانی به تقابل با آن پرداخت اما در ادامه با پذیرش شرایط و درك شرایط نوین كسب و كارها این مساله حل و عادی شد.
جهرمی در ادامه به نقش فین تك ها در كشور اشاره كرد و گفت: فین تك ها روز به روز در اقتصاد كشور در حال گسترش و پیدا كردن جایگاه هستند و به موازات آن بخشی از شكایات در دستگاه قضا نیز مرتبط به این مجموعه نوین در كشور است كه بخش عمده ای از آن به خاطر شناخت ناكافی از این پدیده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهارداشت: وجود كسب و كارهای نوین علاوه بر این كه باعث بزرگ تر شدن بازارها می شوند به رشد بهره وری در اقتصاد هم كمك می كنند.
جهرمی درباره راه حل برطرف شدن یا كمرنگ شدن اینگونه چالش ها گفت: باید با تعامل و گفتگو برای حل چالش های موجود اقدام كرد و در ادامه باید با تدوین و به روز رسانی قوانین در همه بسترهای اقتصادی و مالی زمینه های حل تعارض های موجود را ایجاد كرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات برای اجرایی شدن این اتفاق مهم نیز گفت: دولت برای هماهنگ سازی این موضوع كه در بسیاری از مواقع به تعارض با دستگاه قضا نیز منجر شده است درصد ارائه یك لایحه در زمینه كسب و كارهای نوین و حریم خصوصی است تا بتواند تا حدود زیادی این مشكل را حل كند.
جهرمی به مسئله شناخته نشدن دقیق كسب و كارهای نوین در دستگاه قضایی نیز اشاره كرد و گفت: بعضا احكامی برای این نوع كسب و كارها از سوی این دستگاه در كشور صادر می شود كه سرمنشا آن نداشتن شناخت این نوع كسب و كارها در فضای فعلی است.
وی البته دغدغه های دستگاه قضا را نیز دغدغه های مهم و قابل اعتنایی اعلام كرد كه باید به آن نیز توجه ویژه شود تا در یك مسیر تعاملی و با گفتگو بالاخره برای این مسئله مهم راه حل های پایداری ایجاد كنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری به مطالبه گری و پیگیر بودن در این زمینه اشاره كرد و اظهارداشت: با اطلاع رسانی و تدوین قوانین و مقرارات مناسب می بایست چالش و تعارض های كسب و كارهای نوین در ایران را بر طرف كرد چرا كه این بخش نقش مهمی در اقتصاد و توسعه آن در ایران بازی می كنند و روز به روز در اقتصاد جایگاه ویژه تری پیدا می كند.