امضاءكنندگان برجام باید به وعده‌های خود عمل كنند

ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه تاكید كرد: امضاء كنندگان توافق هسته‌ای باید به وعده‌های خود عمل كنند.

1396/11/04
|
09:33
|

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی سی بی اس نیوز، ركس تیلرسون در ادامه تلاش خود برای اعمال فشار بر متحدان آمریكا در زمینه توافق هسته ای ایران، دچار نوعی تردید شده است.
تیلرسون در ادامه تلاش برای متقاعد كردن متحدان اروپایی كشورش برای در پیش گرفتن الزامات سختگیرانه جدید در زمینه توافق هسته ای ایران، در فرانسه با تردید بزرگی مواجه شد، چرا كه وزیر امور خارجه این كشور در دیدار با تیلرسون اصرار كرد كه امضاء كنندگان این توافق باید به وعده های خود عمل كنند.
یك روز پس از مذاكرات مشابه در لندن با مقامات انگلیس، ركس تیلسون، وزیر امور خارجه آمریكا با ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه دیدار كرد، دیداری كه انتظار می رفت كه در آن مذكرات سختی صورت گیرد. هر چند دیدار دو وزیر خارجه صمیمانه بود اما قبل از این نشست، وزیر خارجه فرانسه از اینكه آمریكا سعی دارد برای ممانعت از خروج ترامپ از توافق هسته ای ایران بر اروپا فشار آورد تا این توافق را از نو باز طراحی كند، ابراز نگرانی كرد. وی بدون اشاره به اینكه ناظران سازمان ملل پایبندی ایران را به توافق هسته ای تایید كرده اند، گفت: یك اصل اساسی وجود دارد كه ما به شدت درباره آن مصمم هستیم و آن حفظ این توافق هسته ای تا جایی است كه به آن احترام گذاشته شود.
وزیر خارجه فرانسه اضافه كرد: اگر این توافق از سوی ایران محترم شمرده شود - همان چیزی كه آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید و ما دلیلی بر عدم باور آن نداریم - وقتی توافقی امضا می شود، تمامی امضا كنندگان باید به آن احترام بگذارند و تیلرسون این را می داند. وی همچنین این سوال را مطرح كرد كه چرا دولت ترامپ توپ را به زمین كنگره و اروپایی ها می اندازد در حالیكه روسیه و چین هم این توافق را امضا كرده اند.
این تلاش های تیلرسون در حالی صورت می گیرد كه ترامپ تهدید كرده كه توافق هسته ای ایران را كنار خواهد گذاشت ،مگر اینكه به دلخواه او اصلاح شود. از این رو تیلرسون طی هفته اخیر به دنبال جلب حمایت كشورهای اروپایی از توافق جنبی است كه بر اساس آن در صورت ادامه آزمایش موشك های بالستیك ایران، ممانعت این كشور از بازدید بازرسان از مكان های حساس و یا از سر گیری فعالیت های هسته ای در سطوح پیشرفته حتی اگر این اقدامات در توافق هسته ای مجاز شمرده شده باشد، اروپایی ها مجددا با اعمال تحریم ها علیه ایران از سوی آمریكا، همراهی كنند.
دولت آمریكا همچنین با كنگره این كشور در تلاش است تا قوانین تعیین كننده چارچوب مشاركت این كشور در توافق هسته ای ایران را اصلاح و یا جایگزین كند، توافقی كه جزء دستاوردهای سیاست خارجی دولت اوباما محسوب می شد اما ترامپ آن را به عنوان بدترین توافقی دانست كه تا كنون آمریكا درباره آن مذاكره كرده و امضای این توافق را محكوم كرد.
پس از گفتگو با مقامات انگلیسی در روز دوشنبه، تیلرسون تا حدودی درباره حمایت اروپایی ها در این زمینه خوشبین به نظر می رسید. او گفت: درباره اینكه توافق هسته ای باید تكمیل شود آمریكا، انگلیس، فرانسه و آلمان دیدگاه مشتركی دارند. تیلرسون افزود: چهار كشور موافقت كرده اند كه كارگروهی متشكل از كارشناسان بر روی اصلاح آنچه از دیدگاه ترامپ معایب توافق هسته ای به شمار می آید، كار كنند و انتظار می رود كه نشست این كارگروه اوایل هفته آینده برگزار شود. تیلرسون گفت، این كارگروه احتمالا به دنبال رسیدن به نوعی توافق جانبی و یا سازوكاری است كه نگرانی های آمریكا را مد نظر قرار می دهد.
ایران هر گونه مذاكره مجدد بر سر توافق هسته ای را رد كرده است. در مقابل انگلیس، فرانسه و آلمان به نوعی تمایل خود را به همكاری با آمریكا برای ممانعت از فروپاشی این توافقنامه اعلام كرده اند.

دسترسی سریع