دادستان عمومی و انقلاب تهران: رصد فضای مجازی از سوی پلیس در مورد جرایم مرتبط با مشروبات الكلی ضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دادسرای عمومی و انقلاب تهران ، جعفری دولت آبادی در پنجمین جلسه دادستانی تهران پیرامون آسیبهای اجتماعی به موضوع بررسی قاچاق مشروبات الكلی و جرایم مرتبط با آن اشاره كرد و افزود : مفاسد اجتماعی در زمره اولویتها و مطالبات پنجگانه مقام معظم رهبری است كه در برنامه ششم به عنوان سند بالا دستی مورد توجه است.
دادستان تهران با اعلام این كه قاچاق مشروبات الكلی و جرائم مرتبط با آن از مصادیق مفاسد اجتماعی است و ابراز خرسندی از اینكه پس از تأكیدات مقام معظم رهبری نسبت به مقوله آسیبهای اجتماعی، ساختار ذهنی مسئولان كشور به آن تغییر یافته است، تداوم این روند را مفید و موثر، اما ناكافی دانست و اظهار داشت موفقیت در این زمینه مستلزم اقدامات جهادی و تحولی مسؤولان و مدیران كشور است.
جعفری دولتآبادی با اشاره به اینكه وضع آسیبهای اجتماعی در مقایسه با گذشته بهبود یافته است ، افزود: جرایم مرتبط با مشروبات الكلی متنوع بوده و شامل تهیه، تولید، عرضه، خرید، حمل و نگهداری، مصرف، قاچاق و همچنین مستی حین رانندگی است.
دادستان تهران قاچاق مشروبات الكلی و جرایم مرتبط با آن را دارای دو عقبه مهم سودجویی و منفعتطلبی نامشروع عدهای و همچنین برنامهریزی دشمن برای این پدیده دانست.
وی اقدامات پیشگیرانه از ارتكاب جرایم قاچاق مشروبات الكلی را ضروری خواند و اظهار داشت پیشگیری از آسیب های اجتماعی در قانون برنامه ششم توسعه مورد تأكید قرار گرفته است.
دادستان تهران با طرح این پرسش كه چرا با وجود ایستگاههای متعدد بازرسی، قاچاق مشروبات الكلی از برخی مبادی مرزی كشور به تهران میرسد، بر ضرورت تمركز پلیس و نهادهای امنیتی بر این موضوع و اشراف اطلاعاتی در این زمینه تأكید كرد و افزود: اقدامات ایجابی، پیشگیرانه یا سلبی دستگاهها باید به نحوی باشد تا انگیزه سودجویی مجرمان را تحتالشعاع قرار دهد و كمرنگ كند.
وی گفت: بخشی از قاچاق، عرضه، خرید و فروش مشروبات الكلی از طریق فضای مجازی صورت میگیرد و تهدیدات ناشی از جرایم مرتبط با مشروبات الكلی در فضای واقعی و مجازی باید جدی تلقی شود.
جعفری دولتآبادی با تحلیل آماری برخی آراء صادره در شعب دادگاه انقلاب اسلامی تهران در خصوص قاچاق مشروبات الكلی، اعلام كرد : در شش ماه اخیر ، 225 فقره حكم محكومیت صادر شده و در این پروندهها 5983 بطری مشروبات الكلی قاچاق كشف شده است.
وی از محاكم خواست در اینگونه پروندهها در صورت كشف مشروبات الكلی قاچاق با تعداد زیاد، صدور حكم به مجازاتهایی نظیر ضبط خودروی حامل مشروبات الكلی یا ضبط مكان تولید و برخی محرومیتهای اجتماعی نظیر منع خروج از كشور را مورد توجه قرار دهند؛ چنین احكامی بازدارنده و موثر خواهد بود و در قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز و سایر قوانین كیفری به اینگونه اقدامات تصریح شده است.
دادستان تهران گفت : از مجموع 225 حكم صادره، 66 درصد مشمول احكام جایگزین و 24 درصد دارای 6 ماه حبس تعیین شده است.
وی افزود برای 63 درصد احكام صادره، بیش از دو برابر ارزش عرفی مشروبات قاچاق، جریمه تعیین شده است.
دادستان تهران مقابله با منافع مالی باندهای قاچاق مشروبات الكلی را ضروری دانست و بر اشراف اطلاعاتی پلیس و نهادهای امنیتی بر عوامل این باندها تأكید كرد.
وی با الزامی دانستن همكاری اتحادیههای اصناف مربوطه در برخورد با اماكنی كه مبادرت به عرضه یا فروش مشروبات الكلی می كنند، افزود: پلیس باید با همكاری اتحادیهها اقدام به پلمپ چنین اماكنی كند.
جعفری دولتآبادی برخورد با جرایم مرتبط با مشروبات الكلی را به لحاظ ویژگی سازمانیافتگی این جرایم، مستلزم عزم و اراده جدی دانست و گفت: پروندههای مرتبط با این جرایم متنوع بوده و طیف گستردهای از جرایم چون تهیه، تولید، عرضه، قاچاق، فروش، نگهداری و مصرف این مشروبات را شامل میشود و علت ارتكاب این جرایم به لحاظ سودجویی باندهای سازمانیافتهای است كه عوامل آن را هدایت میكنند.
دادستان تهران با ارائه آمار تفكیكی از كشفیات قاچاق مشروبات الكلی و دستساز در سالهای 1394 تا 1396 و متهمان این پروندهها، اظهار داشت برغم تلاشهای دستگاه ها ، مراجع انتظامی، امنیتی و قضایی، همچنان جرایم مرتبط با مشروبات الكلی ارتكاب مییابد و این امر تعیین تدابیر لازم برای مبارزه قاطع به ویژه با اعضای باندهای قاچاق مشروبات الكلی را ضروری كرده است.
راهكارهای دادستان تهران برای مبارزه با قاچاق مشروبات الكلی
دادستان عمومی و انقلاب تهران گفت:استفاده از ظرفیتهای مردمی و امكانات سایر دستگاهها، آموزش همگانی از طریق صدا و سیما و رسانههای جمعی، تاكید بر اقدامات ایجابی و پر كردن اوقات فراغت جوانان، از راهكارهای پیشنهادی برای مبارزه با قاچاق كالا است.
جعفری دولت آبادی در پنجمین جلسه دادستانی تهران پیرامون آسیبهای اجتماعی به راهكارهای مبارزه با قاچاق مشروبات الكلی اشاره كرد و افزود: بازرسی در مبادی مرزی و مناطق پرخطر، اشراف اطلاعاتی بر باندهای قاچاق مشروبات، تشدید نظارتها در فرودگاهها، مناطق آلوده از حیث ورود مشروبات الكلی و همچنین تمركز پلیس ونهادهای امنیتی بر باندهای قاچاق مشروبات الكلی، رصد فضای مجازی درمورد جرایم مرتبط با مشروبات الكلی، توقیف خودروهای رانندگان حین مستی، ضبط گواهینامه و اعمال جریمه قانونی به لحاظ رانندگی حین مستی توسط پلیس، نظارت بیشتر خانوادهها بر فرزندان هم از راهكارهای پیشنهادی برای مبارزه با قاچاق كالاست.
وی از نمایندگان سازمان ها، نهادهای فرهنگی و دانشگاهی حاضر در جلسه خواست درباره تحولات مربوط به تقاضا، سن، جنس، شغل، علت و سایر امور مرتبط با مرتكبان این جرایم تحقیقات علمی انجام گیرد.
جعفری دولت آبادی با اشاره به حكم مقرر در ماده 80 قانون برنامه ششم توسعه، اولویت را بر اقدامات پیشگیرانه دانست و افزود سازمان صدا و سیماباید با تهیه برنامههای مناسب، نسبت به تبعات مصرف مشروبات الكلی اطلاعرسانی كند.
دادستان تهران همچنین به موضوع عرضه قلیان در اماكن عمومی و دیدگاه مجلس شورای اسلامی در خصوص جواز عرضه قلیان در چایخانههای سنتی اشاره كرد و اظهار داشت: در دستورالعملی كه اخیراً از سوی این دادستانی صادر و ابلاغ شده، به این موضوع توجه شده و اماكن دارای مجوز عرضه قلیان نظیر چایخانهها و قهوهخانههای سنتی از ممنوعیت عرضه مواد دخانی مستثنی شده است.
وی همچنین بر ضرورت اجتناب از هرگونه افراط یا تفریط در مورد عرضه قلیان در اماكن عمومی تاكید كرد.
همچنین در این جلسه سردار رحیمی فرمانده نیروی انتظامی تهران با تشكر از اقدامات دادستانی تهران در همگامی با پلیس در مبارزه با این پدیده به اقدامات پلیس برای مقابله با قاچاق مشروبات الكلی اشاره كرد و گفت: روند تهیه، توزیع و مصرف مشروبات الكلی از كاهش این روند در خصوص مشروبات الكلی خارجی و افزایش آن در خصوص مشروبات دستساز حكایت دارد.
وی كشفیات پلیس در سال 1396 را نسبت به سال پیش دو برابر اعلام كرد و افزود: افزایش كشفیات به سبب رصد بیشتر و كنترل عوامل انتقال مشروبات خارجی به سوی پایتخت است و محمولهها اغلب در شهرهای اطراف تهران نگهداری میشود و با خودروهای سبك به تهران انتقال مییابد.
فرمانده انتظامی تهران بزرگ به كشف چندین محموله مشروبات الكلی در گشت شبانه اخیر اشاره كرد و با ارائه توضیحاتی در خصوص پراكندگی جغرافیایی مراكز تولید، نگهداری، عرضه و مصرف مشروبات الكلی در سطح شهر تهران، اظهار داشت: مصرف مشروبات الكلی، افزایش ارتكاب جرایم خشن و رانندگی حین مستی و تبعات ناشی از آن مانند تصادفات منجر به فوت یا جرح را در پی داشته است و به همین دلیل پلیس تهران عزم جدی در برخورد با این پدیده دارد.
سردار لطفی رئیس پلیس اطلاعات و امنیت عمومی تهران بزرگ افزود: تست الكل 12 درصد از رانندگان پرخطر مثبت اعلام شده كه به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
سردار لطفی در ادامه بر اقدامات پیشگیرانه در خصوص نوجوانان و جوانان در رابطه با مصرف مشروبات الكلی تاكید كرد.
همچنین حجتالاسلام منصوری معاون دادستان و سرپرست دادسرای ارشاد با این توضیح كه در سال جاری 62 هزار بطری مشروبات الكلی كشف شده است، از شیوههای سنتی برای كشف مشروبات الكلی انتقاد كرد و اظهار داشت: در مبارزه با این پدیده مجرمانه باید تجهیزات و شیوههای نوین به كار گرفته شود.
منصوری به بازدارنده نبودن مجازات رانندگی در حال مستی و ضرورت اصلاح قانون در این خصوص و همچنین ضرورت صدور احكام بازدارنده از سوی محاكم اشاره كرد و اظهار داشت دستورالعمل دادستانی تهران در توقیف خودروهای رانندگان دارای حالت مستی، در كاهش آمار این جرم موثر بوده است و دادسرا چنین خودروهایی را توقیف میكند.