رئیس ستاد پیگیری برجام گفت: ما وارد مذاكرات شدیم تا حق مسلم هسته ای ملت ایران را تثبیت كنیم كه این در برجام تثبیت شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما،سید عباس عراقچی در برنامه «جهان آرا» از شبكه افق در پاسخ به این پرسش كه آیا موضوعاتی كه در برجام امضا كردیم همان بود كه در ژنو به توافق رسیده بودیم یا عقب نشینی هایی داشتیم اظهار داشت: این پرسش تا حدی خاص است چون من انتظار داشتم بپرسید چه در ژنو و چه در برجام از برگ های برنده مان چگونه استفاده كردیم و چه چیزهایی به دست آوردیم.
وی با مقایسه مفاد توافق ژنو با توافق نهایی «برجام» در وین افزود: در ژنو برخی خط و مشی ها و اصول كلی را به عنوان توافقی اولیه مشخص كردیم و بعد در بیش از دو سال مذاكره به توافقی با همه جزئیات و دقایق آن تبدیل شد.
عراقچی اضافه كرد: ژنو كاری كه كرد این بود كه به عنوان توافق اولیه؛ در روندی كه به سمت حاد شدن می رفت توقف ایجاد كرد و هر دو طرف توافق كردند كه همان جایی كه هستند بایستند و شروع به مذاكره كنند.
وی ادامه داد: اما ما در ژنو گفتیم كه به این كفایت نمی كنیم بلكه باید انتها مذاكره را هم بدانیم و مشخص شود وقتی مذاكره می كنیم در پایان به چه چیزهایی می خواهیم برسیم تا ببینیم اصلا وارد مذاكره بشویم یا نشویم.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: به عنوان نمونه برای ما مهم بود كه انتهای مذاكرات، به غنی سازی ایران احترام گذاشته شود و ادامه یابد زیرا یكی از خطوط قرمز بسیار پررنگ ما این بود كه غنی سازی ما حتی برای یك روز هم متوقف نمی شود ادامه می یابد و نیز به آن باید احترام گذاشته شود.
در ادامه مجری برنامه جهان آرا پرسید: مسئله اصلی ما تحریم ها بود در ژنو تعهد شد در قبال كارهایی كه بنا بود ایران انجام دهد تحریم های هسته ای به طور جامع رفع شود ایا آنچه در لوزان و بعد در برجام پذیرفته شد نسبتی با توافقات ژنو دارد؟
عراقچی در پاسخ گفت: در ژنو بحث هسته ای ایران، محدودیت ها، اقدامات اعتماد ساز و نیز در خصوص رفع تحریم ها تصمیمات كلی گرفته شد و بعد همه اینها را در توافق برجام پیاده كردیم.
وی افزود: در موضوع تحریم ها همان ها را كه توافق كرده بودیم كه باید در انتهای راه تمام تحریم های مرتبط با هسته ای به طور كامل برداشته شود در برجام درج و به همین ترتیب عمل شد.
عراقچی با نقد پرسش یامین پور مجری برنامه تصریح كرد: من اشكالی به پرسش شما دارم و آن اینكه مسئله اصلی در مذاكرات رفع تحریم ها نبود؛ بله رفع تحریم ها خواسته بسیار بزرگ ما بود اما بحران هسته ای چقدر طول كشید؟ ما حدود 12 سال این بحران را داشتیم اما خواست اصلی ما در بحران هسته ای چه بود؟ شعار اصلی مردم در این بحران چه بود؟ «انرژی هسته ای حق مسلم ماست»
عضو ارشد تیم مذاكره كننده هسته ای گفت: اگر ما می خواستیم فقط برای تحریم ها وارد مذاكره شویم پس چرا اصلا كاری كردیم كه تحریم شویم؟ ما در در این مقاومت هسته ای كه 10 سال به درازا كشید در پی چه آرمانی بودیم؟ همه در همین شعار «انرژی هسته ای حق مسلم ماست» متبلور بود یعنی ما در پی تثبیت این حق مسلم بودیم.
در ادامه مجری برنامه جهان آرا پرسید: این حرف را دولت قبل هم بیان می كرد اما یگانه تفاوت سیاست خارجی دولت قبل با این دولت رفع تحریم ها بود یعنی قرار بود چرخ سانتریفوژ ها بچرخد و چرخ زندگی مردم و صنعت نیز بچرخد پس آیا درشت ترین موضوعی كه حاضر شدیم پای معامله برویم سانتریفوژ ها را قلع كنیم یا در راكتور اراك بتن بریزیم این نبود كه تحریم ها برداشته شود؟
عراقچی در پاسخ گفت: آن خواسته هایی كه داشتیم این بود كه تمام تحریم های مرتبط با هسته ای برداشته شود كه این موضوع مذاكره بود و محقق شد؛ این در متن برجام آمد و در عمل نیز اجرا شد.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا آنچه كه در برجام بود در ژنو هم وجود داشت اظهار داشت: در ژنو این بود كه تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود كه این در برجام دقیقاً باز شده است.
عراقچی همچنین در پاسخ به این پرسش كه ایران در مذاكرات وین سه چهار گام اصلی در مقایسه با مذاكرات ژنو عقب نشینی داشت تاكید كرد: من معتقد نیستم كه ما صرفاً برای رفع تحریم ها وارد مذاكرات شده ایم ما وارد مذاكرات شدیم تا حق مسلم هسته ای ملت ایران را تثبیت كنیم كه این در مذاكرات و برجام تثبیت شد.
رئیس ستاد پیگیری برجام در وزارت امور خارجه، احترام جامعه بین الملل، شورای امنیت و كشورهای 1+5 به برنامه هسته ای و غنی سازی ایران و به رسمیت شناختن این برنامه را دستاورد بزرگ برجام برشمرد و افزود: تحریم هایی كه ما در پی برداشته شدن آن بودیم تحریم هایی مرتبط با تحریم های هسته ای است اما تحریم های دیگری نیز وجود دارد.
وی گفت: بخش دیگری از تحریم ها، تحریم های اولیه آمریكاست كه پس از پیروزی انقلاب و بعد از حادثه گروگان گیری در لانه جاسوسی اعمال شد و بر اساس آن هیچ آمریكایی حق نداشت به ایران هیچ گونه خدماتی بدهد.
عراقچی افزود: بعد ها كه وارد مسئله هسته ای شدیم، تحریم های ثانویه را نیز اعمال كردند و گفتند نه فقط اتباع آمریكایی بلكه هر كس دیگری در دنیا با ایران در حوزه های مشخص تعامل اقتصادی كند آن را نیز تحریم می كنند.
وی گفت: ما در ژنو توافق كردیم كه تمام تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای برداشته شود وقتی این در لوزان و وین پیاده شد همه مرتبط با تحریم های ثانویه بود و تحریم های اولیه اصلا موضوع مذاكرات نبود.
عراقچی افزود: ما اجازه مذاكره در خصوص تحریم های اولیه را نداشتیم و اگر می خواستیم این تحریم ها برداشته شود باید در چارچوب روابط دو جانبه با آمریكایی ها و در خصوص حادثه گروگان گیری مذاكره می كردیم.
عضو ارشد تیم مذاكره كننده هسته ای در پاسخ به این پرسش كه آیا شما از ابتدا می دانستید كه تحریم های آمریكا علیه كشورمان در حوزه هسته ای برداشته می شود اظهار داشت: تحریم های اولیه ربطی به تحریم های هسته ای نداشت هر چه امریكا در حوزه هسته ای ما را تحریم كرد، جزء تحریم های ثانویه است و هیچ تحریمی نیست كه آمریكا در این حوزه اعمال كرده و در برجام برداشته نشده باشد.
وی افزود: در مذاكرات لوزان وقتی در فروردین 94 به مرحله پایانی نزدیك شدیم داشته هایی كه به آن رسیده بودیم دربیانیه ای مطبوعاتی آوردیم.
عراقچی گفت: در برجام همه تحریم های هسته ای آمریكا، تحریم های اتحادیه اروپا و تحریم های شورای امنیت علیه كشورمان برداشته شد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاكید كرد: بر این اساس هیچ عقب نشینی از مذاكرات ژنو تا وین صورت نگرفت.
وی همچنین با تبیین موضوع لغو و تعلیق تحریم ها گفت: تمام خواسته ما این بود كه همه تحریم ها باید همزمان با اقدامات كشورمان لغو شود این خواسته مهم ما بود كه اروپایی ها پذیرفتند و درباره تحریم های شورای امنیت نیز قبول كردند كه قطعنامه ها را لغو كنند.
عراقچی افزود: اما تحریم های آمریكا دو دسته است نخست تحریم های كنگره و دیگری دستورات اجرایی رئیس جمهور كه آمریكایی ها گفته بودند این دستورات را می توانند لغو كنند اما لغو قوانین كنگره را نمی توانند انجام دهند و كنگره خودش باید آن را لغو كند.
وی اضافه كرد: آمریكایی ها می گفتند چون اكثر اعضای كنگره جمهوری خواهان هستند و با كل قضیه نیز مخالفند این تحریم ها را لغو نمی كنند اما كاری كه می توانند كنند این است كه با استفاده از اختیارات رئیس جمهور این دسته از تحریم ها را ویو می كنند.
رئیس ستاد پیگیری برجام در وزارت امور خارجه گفت: ما این را گزارش كردیم كه آمریكایی ها اعلام كردند اگر اصرارتان این است كه قوانین كنگره لغو شود پس توافقی نخواهیم داشت زیرا خود كنگره باید این تحریم ها را لغو كند و دولت آمریكا اختیاری در این باره ندارد و فقط می تواند آن را ویو كند.
عراقچی افزود: ما این را به داخل منتقل كردیم و درباره آن بحث و نتیجه گیری شد كه عیبی ندارد كه تحریم های مربوط به كنگره از جانب رئیس جمهور آمریكا ویو شود اما باید تعهد كنند كه این ویو را ادامه دهند.
وی تصریح كرد: این حتی در بیانات مقام معظم رهبری در سخنانشان برای اعضای مجلس خبرگان در سال 94 هست كه فرمودند «تحریم ها باید لغو شود ولی حالا بعضی از تحریم ها را می گویند رئیس جمهور آمریكا اختیار ندارد، عیبی ندارد، همان ها كه اختیار دارد لغو كند» یعنی این در داخل پذیرفته شد.
عراقچی در پاسخ به این پرسش كه آیا تحریم هایی كه دولت آمریكا اختیارش را داشته لغو شده است گفت: بله در همه تحریم های مرتبط با دستورات اجرایی رئیس جمهور لغو شد كه مكتوبش هست.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: آرزوی ترامپ خروج ایران از برجام است و اینكه برجام با هزینه كشورمان پاره شود.
سید عباس عراقچی با بیان اینكه آمریكا تعهدات اصلی خود را در برجام انجام داده است افزود: اعتراض به نقض تعهدات آمریكا نیز بر اساس پاراگراف های 26، 28 و 29 برجام ثبت شده است.
وی گفت: در برجام طرف ها متعهد شدند برجام را با حسن نیت در فضای سازنده انجام دهند و كاری نكنند كه اجرای موفقیت آمیز برجام متوقف شود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: در حالی كه ترامپ فضای سازنده را تخریب كرده است در دوره اوباما این فضا به این شدت تخریب نشده بود.
عراقچی درباره قانون ویزا برای كسانی كه می خواهند به آمریكا سفر كنند گفت: این قانون را دو سال پیش كنگره آمریكا تصویب كرد و در آن ورود برخی اتباع كشورها ممنوع شده است برای به اصطلاح مقابله با تروریسم.
وی افزود: بر اساس این قانون اتباع آمریكایی كه برای موضوع اقتصادی به ایران بیایند با مشكل روبرو می شوند و فعالان اقتصادی دیگر كشورها نیز اگر به ایران سفر می كردند برای سفر دوباره به آمریكا باید ویزا می گرفتند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه این قانون ورود سرمایه گذاران خارجی را به كشور با مشكل روبرو كرده است گفت: این قانون نقض فاحش و معمولی برجام نیست.
عراقچی افزود: البته از زاویه بند های 26 و 28 برجام می تواند نقض باشد.
وی گفت: نقض فاحش در برجام به معنای حركت به سمت كنارگذاشتن برجام است اما با هر نقضی طرفین به سمت لغو برجام نمی روند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: پس از قانون ویزا رئیس جمهور آمریكا در آن زمان بحث سفر فعالان اقتصادی به كشورمان را در این قانون لغو كرد و تبعات آن را برای افرادی كه می خواهند در این زمینه به ایران سفر كنند به كمترین حالت درآورد.
عراقچی گفت: شركت توتال در بخش نفت كشورمان نه تنها كنار نرفت بلكه قرارداد نیز امضا كرده اما حرف آنها این است كه اگر برجام لغو شود آنها تابع شرایط پس از آن هستند.
وی افزود: در دو سال گذشته و پس از اجرای برجام 80 میلیارد دلار خطوط اعتباری باز شد كه 29 میلیارد دلار آن قراردادش امضا و 12 میلیارد آن اجرا شده است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: ترامپ برای سرمایه گذاری در ایران فضای سردرگمی ایجاد كرده و این نقض برجام است و ما با آن مقابله كردیم.
عراقچی افزود: آمریكایی ها در موارد مشخصی كه در برجام تكالیفی داشتند آن را با تعلل انجام دادند.
وی گفت: از جمله این موارد مجوز خرید هواپیما از آمریكا بود كه با تاخیر انجام شد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه آمریكا مجوز فروش، خدمات و قطعات هواپیما را به ایران داده و آن را امضا كرده است افزود: سفارش های هواپیما به شركت بویینگ و ایرباس بر اساس روال انجام می شود و زمان تحویل بیشتر آنها سال 2018 میلادی است.
عراقچی گفت: شركت بویینگ در حال ساخت هواپیما برای كشورمان و شركت ایرباس نیز تاكنون چند فروند را تحویل ایران داده است.
وی درباره هواپیماهایی كه در كشور زمین گیر هستند افزود: درباره دلایل این مسئله سازمان هواپیمایی كشوری باید پاسخ دهد اما تعدادی از موتورهای هواپیماها به خارج ارسال شده، تعمیر و برگشته است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه برخی مشكلات هواپیماهای كشور به دلیل مسائل مالی است گفت: برجام موانع را در حوزه هواپیمایی برداشت.
عراقچی افزود: تعهدهای آمریكا در برجام موردی است اما مجوز فروش و تحریم هواپیماها، صادرات مواد غذایی و فرش به آمریكا و اجازه به شعب آمریكایی در اروپا برای كار با ایران تحریم های بیش از برجام است كه در برجام آمد و لغو شد.
وی گفت: در مذاكرات بحث درباره این بود كه چه كسی نخست به تعهداتش عمل كند و نتیجه این شد كه آنها تحریم ها را لغو كردند اما تاریخ اجرای آن را برای پس از اجرای تعهدات ایران گذاشتند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: تعهدات آنها در برجام كه لغو تحریم بود زمان زیادی نمی برد اما تعهدات ما چند ماه و از تیر تا دی زمان برد.
عراقچی گفت: زمانی كه تعهدات ایران انجام شد لغو تحریم های آمریكا، شورای امنیت و اتحادیه اروپا نیز اجرا گردید.
وی افزود: در زمانی كه لغو تحریم ها اجرایی شد آمریكایی ها بازی را آغاز و با تخریب فضا و سختگیری تلاش كردند جمهوری اسلامی ایران از مزایای برجام به طور كامل بهره مند نشود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه درباره رآكتور آب سنگین اراك نیز گفت: آنچه كه در اراك ساخته می شد رآكتور تحقیقاتی آب سنگین بود.
عراقچی با بیان اینكه آسان و سریع ترین راه رسیدن به بمب هسته ای پلوتونیم باز پروری شده در رآكتور آب سنگین و ساختن مواد اولیه بمب هسته ای با آن است افزود: برخی كشورها مانند رژیم صهیونیستی از این روش برای ساخت بمب هسته ای استفاده كردند.
وی گفت: مایه نگرانی طرف های مقابل ما در برجام همین رآكتور آب سنگین اراك بود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: آنها می گفتند اراك باید جمع شود اما تاكید رهبر معظم انقلاب این بود كه اراك باید رآكتور آب سنگین باقی بماند اما مگر می شود از نظر فنی پلوتونیم را از بین برد این كار اشكالی ندارد اما باید ماهیت آن حفظ شود.
عراقچی گفت: البته ما برنامه ای برای ساخت بمب نداشته و نداریم اما یكی از اصلی ترین مذاكرات در برجام موضوع اراك بود.
وی افزود: آمریكایی ها چند بار پیشنهاد دادند رآكتور آب سنگین اراك را جمع كنید تا ما رآكتور جدید برای شما بسازیم و یكبار نیز پیشنهاد دادند اگر اراك را جمع كنید برای شما رآكتور آب سبك مدرن با هزینه 130 میلیون دلاری كه خودمان آن را پرداخت می كنیم می سازیم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه ما این پشنهادها را نپذیرفتیم گفت: می خواستیم رآكتور اراك هم با آب سنگین و هم با آب سبك كار كند آنها نیز طرحی را ارائه كردند كه دانشمندان ما پس از بررسی آن اعلام كردند این آب سنگین نیست و ماهیت آن آب سبك است.
عراقچی افزود: متخصصان ما پس از بی نتیجه ماندن این موارد اعلام آمادگی كردند طرحی را برای تغییر قلب رآكتور دارند كه مقدار تولید پلوتونیم را كم می كند.
وی گفت: چند ماه كارشناسان ایرانی و آمریكایی راجع به این موضوع نشست هایی را برگزار كردند و در انتها متخصصان آمریكایی اعلام كردند طرحی كه ایران دارد درست است و كار می كند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: جان كری وزیر امور خارجه سابق آمریكا پس از این اعتراف كارشناسان آمریكایی موضوع را از نظر فنی قبول كرد اما گفت رئیس جمهور آمریكا گفته است كه ایرانی ها نباید آب سنگین داشته باشند و این موضوع از نظر سیاسی برای ما پذیرفتنی نیست.
عراقچی گفت: به كری گفتیم این مشكل خودتان است و نتیجه این شد كه آمریكایی ها در لوزان طرح جمهوری اسلامی ایران برای رآكتور اراك را پذیرفتند.
وی افزود: پس از این متخصصان سازمان انرژی هسته ای گفتند، رآكتور تحقیقاتی آب سنگین اراك را در موزه نگهداری می كنیم و برای این كار حدود 80 سوراخ دو سانتی متری این رآكتور كه هر كدام یك متر طول دارد برای غیر قابل استفاده شدن بتن می ریزیم و رآكتور جدید برای اراك می سازیم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه جنگ اصلی در این زمینه را ما بردیم اما جنگ رسانه ای را باختیم گفت: جان كری پس از توافق درباره اراك مصاحبه كرد و گفت در قلب این رآكتور بتن ریختیم و متاسفانه برخی در داخل حرف كری را قبول كردند و حرف ما را نپذیرفتند.
عراقچی افزود: بر اساس برنامه ریزی سازمان انرژی اتمی ساخت رآكتور جدید در یك شركت ایرانی كه با چینی ها همكاری می كند چهار تا پنج سال زمان می برد و قرارداد آن بسته شده است.
وی گفت: همه طرح های اولیه، طراحی بیسیك و مطالعات درباره سوخت انجام شده و طراحی جزئی در حال انجام است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: سوخت این رآكتور با همكاری چینی ها نخستین بار در چین ساخته می شود اما پس از آن این سوخت در ایران تولید خواهد شد.
عراقچی گفت: 800 كارشناس درباره ساخت این رآكتور فعالند.
وی با بیان اینكه اقدامات در برجام برگشت پذیر است و این موضوعی است كه طرف های مذاكره كننده از آن می ترسند افزود: رآكتور تحقیقاتی كه در اراك ساخته می شد برای ما خیلی كار نمی كرد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: رآكتور جدید اراك به موقع ساخته می شود و فناوری و پشتیبانی آن داخلی است.
عراقچی افزود: آنچه كه طرف های مذاكره كننده با ما در برجام از آن می ترسیدند انحراف ایران در موضوع هسته ای به سمت ساخت سلاح بود در حالی كه خیال آنها را پیش از آن در دكترین های خودمان از جمله فتوای رهبر معظم انقلاب رد كرده بودیم.
وی گفت: تحریم های آمریكا ضد كشورمان را رئیس جمهور این كشور نمی تواند تا ابد لغو كند و بر اساس ساختار كشور آنها در فواصل 120 روزه و 180 روزه لغو به تمدید نیاز دارد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: رئیس جمهور آمریكا در برجام متعهد شده است دستورات رئیس جمهور این كشور درباره تحریم ایران و تحریم های كنگره را نیز هر 120 روز لغو كند و اگر این كار را نكند برجام را نقض كرده است.
عراقچی گفت: تعهد آمریكا در برجام لغو دستورات تحریم ایران و اسقاط قوانین كنگره در این زمینه است.
وی افزود: دو سال از اجرای برجام گذشته و اكنون موقعیت جمهوری اسلامی ایران بهتر از قبل است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: تمام دستاورد آمریكایی ها در برجام از دید آنها این است كه اگر ایران بخواهد به سلاح هسته ای دست بیابد برجام فقط یك سال در آن تاخیر ایجاد كرده است.
عراقچی افزود: قانون آیسا بر اساس برجام به وسیله رئیس جمهور آمریكا لغو شده و تمدید این قانون به وسیله كنگره نیز تاثیری در لغو آن نداشته و در عمل هیچ اتفاقی نیفتاده است البته ما برای تمدید این قانون در كنگره شكایت كرده و پای آن ایستاده ایم.
وی گفت: آمریكا با تمدید قانون آیسا در كنگره برجام را نقض كرد و ما این مسئله را به هیات نظارت بر برجام اعلام كردیم و این هیات تصمیماتی را گرفت و رئیس جمهور نیز دستوراتی را به وزیر دفاع داد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه رئیس جمهور آمریكا برجام را با واژه های شرم آور، بدترین و احمقانه ترین توافق می خواند افزود: اینكه گفته می شود نهادی بین المللی مانند آژانس كه بر تعهدات ما دربرجام نظارت دارد باید بر تعهدات آمریكایی ها نیز نظارت داشته باشد وجود ندارد.
عراقچی گفت: در همه نهادهای بین المللی آمریكایی ها حضور دارند و نمی توان به آنها برای نظارت بر آمریكا در اجرای تعهداتش اعتماد كرد بنابراین بر اساس برجام تصمیم گیرنده نهایی درباره ماندن یا خارج شدن از برجام با خودمان است و طرف های ما برای این كار باید به شورای امنیت بروند.
وی افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی نهاد فنی است و بر برنامه هسته ای همه كشورها نظارت می كند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: هیچ نهاد بین المللی را نمی توان یافت كه حرفش ملاك باشد و بتواند بر آمریكا نظارت كند.
عراقچی افزود: اختیار نهایی تصمیم گیری بر اساس پاراگراف 36 برجام با خودمان است و ناظر و مجری در صورتی كه طرف های مقابل به تعهدات خود عمل نكنند خودمان هستیم.
وی گفت: بر اساس بند 36 برجام كه برای ماست اگر ما كه نسبت به اجرای تعهدات طرف مقابل شاكی هستیم راضی نشویم می توانیم برنامه خود را از سر بگیریم و تعهداتمان را كنار بگذاریم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: در برجام ملاك و قاضی خودمان هستیم.
عراقچی گفت: موارد نقضی كه طرف های مقابل ما درباره برجام داشته اند در كمیسیون مشترك ثبت شده و بسیاری از آنها به دلیل فضایی است كه ترامپ ایجاد كرده است.
وی افزود: موارد نقض برجام را بیان می كنیم اما تا زمانی در این توافق هستیم كه از آن نفع می بریم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: از نظر آمریكایی ها جمهوری اسلامی ایران پس از برجام مقتدرتر شده است و در منطقه تهاجمی تر رفتار می كند.
عراقچی افزود: از نظر آنها سیاست ایران درباره آمریكا و صهیونیست ها فرقی با پیش از برجام نكرده است.
وی گفت: آنها معتقدند ایران پس از برجام هر كاری دوست دارد در منطقه از جمله سوریه، لبنان، یمن و اقلیم كردستان عراق انجام می دهد و توانایی دفاعی و موشكی خود را حفظ كرده است و نفت را می فروشد و همه پول های آن آزاد شده و كشتی رانی و بیمه آنها فعال است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: از ابتدای امسال تاكنون 36 میلیارد دلار نفت فروختیم و پولی كه بانك مركزی برای كنترل نرخ ارز هزینه می كند از این محل است.
عراقچی گفت: آمریكایی ها می خواهند تحریم های اصلی را به كشورمان باز گردانند اما برجام مانع برقراری دوباره آنهاست.
وی افزود: ترامپ می گوید در برجام حداكثر 10 سال بمب اتم ایران را عقب انداخته ایم و 8 سال دیگر همه محدودیت ها درباره ایران منتفی می شود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: ترامپ به اوباما می گوید با برجام ایران را از مشكلاتش نجات دادی.
عراقچی افزود: آمریكایی ها می گویند نقطه ضعف برجام این است كه موضوع موشكی در آن نیامده است.
وی درباره نفتكش سانچی نیز گفت: این كشتی همه بیمه های بین المللی تا سقف یك میلیارد دلار داشت و یك دلار نیز از این جهت به كشور خسارت وارد نشد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: این در حالی است كه پیش از برجام این بیمه ها را نداشت.
عراقچی با بیان اینكه استفاده از پرچم كشورهای دیگر برای كشورها مزایایی دارد گفت: در زمان تحریم ها حتی اجازه این كار را نیز به ما نمی دادند.
وی افزود: آمریكایی ها می گویند چه چیزی می خواهد جلوی ایرانی كه اكنون این همه مقتدر است بگیرد و برجام نمی گذارد تحریم های گذشته باز گردد و آنها از این ناراحتند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: شكی نیست كه سربازان كشورمان و مدافعان حرم نقش اصلی را در اقتدار جمهوری اسلامی ایران در منطقه دارند اما برجام نیز در این موضوع نقش داشته است.
عراقچی افزود: برجام موانع بیمه كشتیرانی كشورمان را رفع كرده است اما اینكه سیاست كشتیرانی برای بیمه كردن كشتی ها در شركت های ایرانی یا انگلیسی چیست باید شركت كشتیرانی پاسخ دهد.
وی گفت: درآمد فروش نفت به حساب های بانك مركزی در كشورهای مختلف واریز می شود و این درآمد ها بلوكه نیست.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: اینكه می گویند به ازای پول نفت باید كالا از كشورهای مختلف بخریم كامل نادرست است اما اینكه با این پول نیازهای كشورمان را برطرف می كنیم موضوع دیگری است.
عراقچی گفت: آن مقدار از پول نفت را كه نیاز داریم خرید می كنیم و ما بقی را به صورت اسكناس و دلار وارد كشور می كنیم.
وی افزود: مجبور نیستیم به جای پول نفت كالا بخریم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: ممكن است با هند بر اساس منافع توافق كرده باشیم كه درصدی از پول نفت را برای خرید كالاهای هندی استفاده كنیم.
عراقچی افزود: بر اساس برجام رتبه اعتباری كشورمان برای سرمایه گذاری افزایش یافته است.
وی گفت: تحریم های آیسا و كاتسا آمریكا یك ریال از منافع ما از برجام كم نكرده است و اختیار خود را در برجام دست هیچ كس نداده ایم.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: هر گاه منافع ما از برجام تامین نشود حتما درباره آن تصمیم می گیریم.
عراقچی در باره روابط بانكی با دیگر كشورها نیز گفت: این مسائل را باید از مسئولان بانك مركزی سوال كرد اما مشكلات بانكی ما در این زمینه از چند بخش تشكیل شده است.
وی افزود: اینكه در روابط بانكی به حالت عادی باز نگشته ایم بخشی از آن به این دلیل است كه تحریم های اولیه آمریكا پس از پیروزی انقلاب اسلامی اجازه دسترسی ما را به دلار نمی دهد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: چون بسیاری از كشورها مانند كره ارزشان با دلار آمریكا گره خورده است از این رو مشكلاتی برای روابط بانكی ما با آنها ایجاد می شود.
عراقچی افزود: بخش از مشكلات بانكی نیز مربوط به مسائل پولشویی و AFTF است.
وی گفت: آرزوی ترامپ خروج ایران از برجام است و اینكه برجام با هزینه ایران پاره شود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: اسفند سال 93 و چند روز مانده به نتیجه رسیدن برجام 47 سناتور آمریكایی به مسئولان كشورمان نامه نوشتند كه به رئیس جمهور آنها اعتماد نكنید.
وی گفت: در آن نامه آمده بود رئیس جمهور آمریكا با یك گردش قلم می تواند برجام را از بین ببرد.
عراقچی افزود: اكنون یك سال و یك ماه است كه نتوانسته اند آن گردش قلم را انجام دهند اما ممكن است در آینده این كار را بكنند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: برجام بخشی از قطعنامه 2231 شورای امنیت است و ترامپ برای خروج از برجام باید قطعنامه شورای امنیت را پاره كند.
وی افزود: ترامپ فهمیده است پاره كردن برجام هزینه دارد و می خواست ایران را وارد موضعی كند كه از برجام خارج شود اما ناامید شد.
عراقچی گفت: پس از آن سراغ اروپایی ها رفت و چون پاسخی نگرفت از كنگره آمریكا خواست برجام را اصلاح كند اما در این نیز موفق نبود و اكنون به اروپایی ها ضرب الاجل داده كه دربرجام یا با ایران باشند یا با آمریكا.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه افزود: اروپایی ها تاكنون مواضع خوبی درباره برجام داشته اند البته مسئله جمهوری اسلامی ایران با اروپایی ها فقط در این زمینه نیست.
وی گفت: اروپایی ها از ابتدای پیروزی انقلاب درباره حقوق بشر، تروریسم، موشكی و در چند سال اخیر درباره موضوع هسته ای با ما مشكل داشته اند.
عراقچی افزود: در حالی كه با اروپایی ها بحث هسته ای را حل كرده ایم اما بقیه موارد باقی مانده است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: اروپایی ها از موضوع موشكی و برد آنها نگران هستند.
وی افزود: به هیچ وجه درباره برجام نه مذاكره مجددی انجام و نه الحاقیه ای به آن اضافه و نه به موضوع دیگری ربط داده می شود.
عراقچی گفت: هیچ موضوع دیگری به برجام ارتباط ندارد و اروپایی ها این را رعایت كرده اند و امیدواریم در این موضع باقی بماند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینكه اروپا و آمریكا متحدان راهبردی هستند اما اختلافاتی از جمله موضوع ناتو، پیمان تجارت، آب و هوا، قدس شریف و برجام دارند افزود: اینكه چگونه روابطمان را با اروپایی ها كنترل كنیم كه در سمت ایران باقی بمانند بحث دیپلماسی است.
وی گفت: در یك سال گذشته در این دیپلماسی موفق شده ایم و آمریكایی ها در برجام منزوی شده اند.
عراقچی افزود: در صورتی كه آمریكا از برجام خارج شود دیگر برجامی در كار نخواهد بود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: برای همه سناریوها آمادگی داریم و شیوه عمل آنها تهیه شده است.
وی افزود: پس از برجام مواد غنی شده با 200 تن كیك زرد معاوضه كردیم و اراك مدرن می شود و كار روی سانتریفوژهای جدید و آرندی های ما در برجام حفظ شد.
عراقچی گفت: سانتریفوژ IR1 آینده ای در صنعت غنی سازی ما ندارد.
وی افزود: هزینه های ایران در برجام كلیدی نیست و همه برگشت پذیر است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: اگر آمریكایی ها نمی دانستند خروج از برجام چه هزینه های برای آنها دارد حتما تاكنون از آن خارج شده بودند.
عراقچی افزود: برجام نقش مهمی در امنیت غرب آسیا دارد و از اضافه كردن بحران جدیدی به بحران های منطقه جلوگیری كرد.
وی گفت: در صورت از بین رفتن برجام همه نوع گزینه وجود خواهد داشت و برای اروپایی ها نیز امنیتی كه برجام ایجاد كرده است مشخص است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه درباره شروط رهبر معظم انقلاب اسلامی برای برجام نیز افزود: این شروط از ابتدای مذاكرات تا انتهای آن در نظر و برای ما مهم بوده است.
عراقچی گفت: یك سری از شرطهای معظم له مربوط به پیش از اجرای برجام بود كه محقق شد و ایشان اجازه اجرای برجام را دادند.
وی افزود: البته درباره یك شرط بحث وجود دارد اما شرط های دیگر صددرصد اجرا شده است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه بحث برجام را موضوعی ملی دانست و گفت: برجام دولتی نیست.
عراقچی افزود: سیاست آمریكایی ها و 6 قطعنامه شورای امنیت این بود كه غنی سازی در ایران صفر شود اما هر 6 قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و تحریم های آمریكا لغو شد و غنی سازی باقی ماند.
وی گفت: در این باره بی بی سی گفت برجام 6 قطعنامه بند 7 شورای امنیت ضد ایران ملغا كرد بدون اینكه این قطعنامه ها یك ثانیه اجرا شود.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: این وزارتخانه با تغییر ساختار تخصصی تر و چابك تر شده است.
سید عباس عراقچی افزود: یكی از اهداف تجدید ساختار در وزارت خارجه چابك تر شدن این وزارتخانه است به جای معاونت های منطقه ای هشت اداره كل منطقه ای ایجاد كرده ایم كه این گونه كارها تخصصی تر، سریع تر و چابك تر می شود.
وی در بخش دیگر از اظهاراتش یكی از ویژگی ها برنامه جهان آرا را چالشی و مناظره ای بودن آن دانست و خطاب به یامین پور مجری این برنامه گفت: گفتگوی امشب ما نیز چالشی خواهد بود چون اگر چه شما هم مجری هستید اما از منتقدان برجام تلقی می شوید پس امیدوارم گفتگو و برنامه با تقوایی داشته باشیم و هدفمان روشنگری و پاسخ به ابهامات و پرسش ها باشد.
عراقچی افزود: برجام مهمترین موضوع ملی ماست كه خیلی درباره آن صحبت شده اما هنوز ابهامات و پرسش های درباره آن وجود دارد. هدف از این گفتگو حتما موچ گیری و حال گیری نیست.
عضو ارشد تیم مذاكره كننده هسته ای درباره علت مناظره نكردنش در موضوع برجام گفت: من صحبت غیر رسمی ندارم و به عنوان معاون وزیر امور خارجه و یكی از اعضای تیم مذاكره كننده كه هنوز هم درگیر مسائل مرتبط با برجام هستیم هر سخنی كه بگویم رسمی است.
وی افزود: اكنون مسلماً خبرگزاری ها توجه می كنند كه چه خواهم گفت من مقید هستیم كه در چارچوب مواضع كشور و دستورالعمل هایی كه به عنوان دیپلمات دارم سخن بگویم.
عراقچی تاكید كرد: هر دیپلماتی مانند نظامی و سرباز می ماند كه باید در چارچوب دستورالعمل ها حركت كند و برای من واجب است كه حتماً در چارچوب و مواضع جمهوری اسلامی صحبت كنم چون هر چه بگویم به عنوان موضع نظام شناخته می شود و روی آن حساب می كنند پس نباید صحبتی كنم كه حریفان و طرف های مذاكره از آن سوء استفاده كنند و در مذاكرات مشكل ساز شود.
وی گفت: اینها محدودیت ها و اقتضائات من است و نمی توانم در كنار دیگران اعم از استادان دانشگاه، مذاكره كننده سابق و حتی وزرای خارجه سابق و اسبق مناظره كنم چون هریك از آنها می توانند راحت و آزادانه صحبت كنند اما بنده مجبورم در چارچوب سخن بگویم.
عراقچی افزود: بر این اساس در هیچ مناظره ای كه من باشم دو طرفش هم سنخ نیستند و این شدنی نیست دستور ما هم این است كه وارد مناظرات نشویم .
رئیس ستاد پیگیری برجام وزارت امور خارجه اضافه كرد: علت این دستور این است كه ممكن است درمناظرات چالشی ناخواسته مطالبی را بگویم كه برای كشور مشكل ایجاد بكند.
در ادامه مجری برنامه با اشاره به سوابق عراقچی اظهار داشت: شما سیاست خارجی را به سیاست داخلی و منافع حزبی گره نزدید برخلاف كسانی كه در لباس دیپلمات ها متاسفانه در نشست ها و گفتگوها حتی رسمی اظهار داشتند كه تصمیمات در حوزه بین الملل در انتخابات ما اثر می گذارد كه فیلمش منتشر شده است و مردم به این افراد اعتماد نمی كنند اما شما قابل اعتماد هستید.
عراقچی در واكنش به این اظهارات یامین پور گفت: دیپلمات های جمهوری اسلامی دقیقاً مانند سرباز كشور می مانند و به هیچ یك از مسائل داخلی نباید ورود و دخالت داشته باشند.
وی تاكید كرد: ماموریت هایی كه نظام به دیپلمات ها می دهد حتماً باید صادقانه اجرا بكنند كه البته دیپلمات های ما عمومًا همین طور هستند اگر كسی در همان شكلی كه شما گفتید عمل كرده حتماً تخلف كرده است اما احساس می كنم شما یكی دو مورد خاص در ذهنتان بود كه آن را قبول ندارم .
در ادامه مجری برنامه جهان آرا تصریح كرد: اشاره من به آقای ظریف بود؛ متاسفانه فیلم هایی هست كه او در شورای روابط خارجی آمریكا گفته است مواضعی كه ما می گیریم و كارهایی كه باید شود روی انتخابات بعدی ما اثر می گذارد.
یامین پور خطاب به عراقچی پرسید: آیا قبول دارید كه نباید با برگ سیاست خارجی در مسائل حزبی و سیاست داخلی بازی كنیم .
معاون سیاسی وزیر خارجه در پاسخ اظهار داشت: حتماً همین طور است و همه ما هم قطعا این را رعایت می كنیم اما در آن جلسه سخنرانی آقای ظریف خودم حضورداشتم و اصلا منظور او چنین نبود، نمی خواهم دفاع كنم اما چون در آن جلسه حضور داشتم توضیح می دهم.
عراقچی افزود: آقای ظریف 40 سال در این نظام كار می كند در نیویورك و در تهران مسئولیت های مختلف داشته معاون بین المللی بوده و اكنون وزیر است .
وی اضافه كرد: آقای ظریف هزاران سخنرانی كرده و هزاران ساعت مذاكره داشته است نباید از مجموعه این سخنرانی ها فقط به یك جمله استناد كرد، درست نیست من آنجا بودم قبل و بعد این جمله را باید درنظر گرفت.
عراقچی تصریح كرد: آقای ظریف در آن جلسه درباره دمكراسی در ایران صحبت كرد و اینكه مردم آزادانه انتخاب می كنند و اتقاقاً در دفاع از انتخاب آقای احمدی نژاد سخن گفت كه مردم از وضع دولت قبل و هر چیزی ناراضی بودن و آزادانه به دیگری رای دادند.
وی افزود: اتفاقًا بحث آقای ظریف در چارچوب منافع نظام بود اما اگر یك جمله اش را از وسط بیرون بكشند حتماً می شود روی آن تفسیرهای دیگری قرار داد كه به نظر من اینطور نبود.
عراقچی اضافه كرد: نمی خواهم خیلی به این موضوع بپردازم كه دفاع شخصی تلقی شود اما گواهی می دهم كه این طور نیست.