رئیس كمیسیون امنیت ملی مجلس: تركیه هر اقدامی بدون هماهنگی با دولت های عراق و سوریه در خاك این دو كشور انجام دهد اشتباه خواهد بود و هیچ كمكی نیز به حل مشكل نخواهد كرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما علاءالدین بروجردی،رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران، در گفتگو با فرانس 24 گفت با توجه به اینكه رقه مركز گروه تروریستی داعش است و این گروه تروریستی از طریق رقه اقدامات تروریستی خود را به سراسر جهان گسترش داده است،باید بعد از موصل همه تلاش برای بازپس گیری رقه متمركز شود.
علاءالدین بروجردی،رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران، در گفتگو با این شبكه خبری نظر و دیدگاههای خود را درباره نبرد موصل، مبارزه با گروه تروریستی داعش، بحران سوریه و چشم انداز سیاسی لبنان ارائه كرد.
وی درباره اوضاع عراق و عملیات بازپس گیری موصل از گروه تروریستی داعش و اینكه ایران چه برداشتی از این عملیات دارد گفت: من فكر می كنم با توجه به اینكه داعش پدیده شوم تروریسم است ضروری است همه تلاش و ظرفیت ها برای نابودی این تهدید به كار گرفته شود و به گونه ای اقدام شود كه این پدیده از منطقه ما از بین برود. موصل نقطه مهمی در چارچوب تلاش ما برای نابودی داعش به عنوان یك گروه تروریستی در خاك عراق است.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا بعد از آزادی موصل باید بلافاصله به فكر آزادی رقه در سوریه بود یا نه باید فعلا مدتی صبر كرد گفت:در هر صورت، همان وضعیتی كه موصل درعراق دارد همان وضعیت نیز رقه در سوریه دارد. رقه نیز با توجه به اینكه مركز اصلی گروه تروریستی داعش است بازپس گیری آن باید اهمیت داشته باشد. چون این گروه تروریستی از طریق رقه ،اقدامات تروریستی خود را به سراسر جهان گسترش داده است. بازپس گیری رقه نیز از آنجا مهم است كه عناصری از داعش كه از موصل فرار كنند احتمالا به رقه خواهند رفت.در نتیجه ضروری است كه به آنها اجازه نداده نشود كه در رقه به كار بازسازی و تقویت خود بپردازند. بنابراین همه كسانی كه قصد مبارزه با تروریسم دارند به نفع شان است كه هر چه سریع تر بعد از موصل به فكر بازپس گیری رقه از این گروه تروریستی نیز باشند.
مجری فرانس 24 در ادامه موضوع نقش جنجال برانگیز نیروهای بسیج مردمی عراق معروف به حشد الشعبی در نبردهای عراق را پیش كشید كه این بار نیز خواستار مشاركت در نبرد موصل و شاید بعد در نبرد بازپس گیری شهر تل العفر شده اند،امری كه باعث نگرانی های زیادی در بین سازمان های مدافع حقوق بشر و سنی های عراق شده است و نظر این مسئول ایرانی را در این باره جویا شد.
رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در همین باره گفت:مشاركت دادن نیروهای بسیج مردمی عراق در هر نبردی، بستگی به تصمیم و اراده فرماندهی نیروهای مسلح عراق دارد.اگر لازم باشد از این نیروها برای آزاد سازی موصل استفاده شود تصمیم گیری درباره آن در حوزه اختیارات فرماندهی نیروهای عراقی است. نیروهای حشد الشعبی نیروی بزرگ و توانمندی هستند و نقش مهمی در مبارزه با داعش در عراق داشته اند. بنابراین طبیعی است اگر ضرورت ایجاب كند ممكن از ظرفیت آنها نیز استفاده شود. وی افزود نگرانی هایی كه در این باره وجود دارد بیشتر فضا سازی سیاسی -روانی است.
وی درباره اینكه آیا ایران در نبرد موصل شركت خواهد كرد یا خیر نیز گفت: ما بر اساس خواست دولت عراق و سوریه در این دو كشور عمل می كنیم و این كار را نیز از طریق دادن مشورت های نظامی و انتقال دانش نظامی ایران به آنها انجام می گیرد. نباید فراموش كنیم كه ایران تجربه هشت سال جنگ تحمیلی صدام حسین و مبارزه طولانی مدت با تروریسم را دارد.از سوی دیگر ما خود نیز باور راسخ داریم كه باید با تروریسم به شدت و پیوسته مبارزه شود. در نتیجه بر اساس همین اصل و اصل مبارزه با تروریسم، دولت های عراق و سوریه از ما برای كمك به آنها در مبارزه با تروریسم دعوت كردند و ما نیز به درخواست های آنها پاسخ مثبت دادیم. اكنون نیز در همین چارچوب ما در عراق و سوریه اقدام می كنیم.
مجری این شبكه از علاء الدین بروجردی پرسید با استناد به همین سخنان خودتان می بایست همین حالا افرادی كه شما آنها را مشاوران نظامی و دیگران آنها را نظامیان ایرانی می خوانند با هماهنگی ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش و دولت عراق در نبرد موصل باشند؟
رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پاسخ گفت : شما مطلع هستید كه از خیلی وقت شما ، یك مركز فرماندهی متشكل ایرانی ها ،عراقی ها، روس ها و سوری ها وجود دارد . در زمینه عملیات مشترك تبادل نظر صورت می گیرد. در نتیجه عملیات نظامی مهمی مانند نبرد موصل نیز با همكاری و تبال نظر انجام می گیرد.
خواست تركیه برای مشاركت در نبرد موصل به هر قیمتی حتی با وجود مخالفت دولت عراق با توجه به اینكه تركیه همین حالا نیز شماری از نیروهای خود را در عراق مستقر كرده است و همچنین تهدید رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری تركیه مبنی بر اینكه اگر نیروهای حشد الشعبی وارد عمل شوند با «استقبال ویژه» تركیه مواجه خواهند شد دیگر موضوع مطرح شده در گفتگو با علاءالدین بروجردی بود و وی در این باره چنین پاسخ گفت : در عرصه بین المللی قوانین و مقرراتی وجود دارد. اگر كشوری نیاز به كمك داشته باشد كشورهای دوست می توانند به آن كمك كنند. اما اگر بدون موافقت چنین دولتی، كشوری خارجی اقدام نظامی انجام دهد ، در واقع به خاك كشور مورد نظر تجاوز كرده است و این برخلاف همه موازین بین المللی است و هیچ كمكی نیز به حل مشكلات نخواهد كرد. وی افزود اگر نیروهای تركیه وارد خاك عراق شوند و نیروهای عراقی نیز با آنها درگیر شوند بدترین شرایط ممكن را به وجود خواهند آورد. تاكید می كنم تركیه هر اقدامی بدون هماهنگی با دولت های عراق و سوریه در خاك این دو كشور انجام دهد اشتباه خواهد بود و هیچ كمكی نیز به حل مشكل نخواهد كرد.
رئیس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادامه به موضوع توافق بر سر میشل عون برای ریاست جمهوری لبنان و اینكه آیا بین عربستان سعودی و ایران در این خصوص توافقی ضمنی صورت گرفته كه سعد حریری نیز از وی حمایت كرده است پرداخت و گفت: در هر صورت ، اینكه آقای حریری به طور رسمی حمایت خود را از میشل عون اعلام كرده است و جنبش حزب الله لبنان اعلام كرده است مخالفتی با نخست وزیری سعد حریری ندارد نشان می دهد گره های موجود در بحران سیاسی لبنان در حال باز شدن است. حالا مهم نیست این گره بازشدن بحران سیاسی لبنان را چه بنامیم. مهم این است كه اكنون شاهد تحول مهمی در لبنان هستیم. امیدی در لبنان درحال پیدایش است كه همه كشورهای جهان و جمهوری اسلامی ایران نیز از آن حمایت می كنند. اگر دیگر كشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی و قدرت های جهانی از این اقدام حمایت كنند عصر جدیدی در لبنان گشایش خواهد یافت كه همه از خیلی وقت پیش منتظر آن بودند.در نتیجه این تحول را باید به فال نیك گرفت.