سی و ششمین جشنواره فیلم فجر با معرفی صاحبان سیمرغ به كار خود پایان داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ دبیر سی و ششمین جشنواره فیلم فجر در آیین پایانی این جشنواره از مدافعان حریم انقلاب اسلامی از دیروز تا امروز گفت و از حضار خواست به پاس حماسه آفرینیهای این عزیزان بایستند و دلاوران ایران زمین را تشویق كنند.
ابراهیم داروغه زاده با بیان اینكه صحبتی كه می كنم شاید خیلی ربطی به جشنواره و سینما ندارد، گفت: شهریور سال 59 را خیلی از ما به خاطر داریم، دشمن به ما حمله كرد و تا به خودمان جنبیدیم شهرهای مرزی را گرفتند و هشت سال جنگیدیم تا آنها را بیرون كردیم، در تهران نیز بمباران و موشك باران بود و به سختی دشمن را بیرون راندیم.
وی افزود: چندسال گذشته دشمنان ایران تصمیم گرفتند جنگ خانمان برانداز در ایران راه بیندازند و دولت خودساخته به اسم داعش را به وجود آوردند؛ آنان خواستار تجزیه ایران و از بین بردن سربلندی ایران بودند.
داروغه زاده ادامه داد: عزیران و جوانان كشور دیگر پخته شدند و بیرون از مرزها با دشمن جنگیدند و بدون كمترین آسیبی دشمن را شكست دادند و شهدای زیادی نیز در ایران دادیم و خواهش میكنم به اندازه زحمت و شجاعت آنها بایستید و خانواده شهدا را تشویق كنید؛ ایران عزیز سلامت و پاینده باد.
در ادامه سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روی صحنه آمد و پیام رئیس جمهور را قرائت كرد.
وی ضمن خیرمقدم به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و همه عزیزانی كه بذل محبت كردند و در این جشن بزرگ سینمای ایران حضور یافتند، گفت: سپاسگزارم از رئیس جمهور ایران كه پیامی را به مناسبت این جشن تدوین و بنده را مامور به قرائت این پیام كرد.
*رئیس سازمان سینمایی: باید در صنعت سینما مزیت خلق كنیم
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی در آیین پایانی سی و ششمین جشنواره فیلم فجر گفت: تبریك و سلام بر مردمی كه امروز در جشن آغاز چهلمین فجر انقلاب اسلامی پرچم این نعمت چهل ساله را در نسیم نجواگر سرود جاودانه این مرز پر گهر و این سرای امید در گستره ایران زمین به اهتزار در آورند و با درود بیكران به روح معمار خردمند انقلاب اسلامی و تبریك به مقام معظم رهبری در آستانه چهل سالگی این انقلاب شكوهمند.
محمدمهدی حیدریان افزود: سلام و خیر مقدم به هنرمندان و سینماگران ارجمند، به مسئولین و خدمتگزاران مردم، به معاون اول رئیس جمهور، به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، به نمایندگان و اعضای مجلس شورای اسلامی و نیز شورای شهر، به همه اصحاب رسانه به ویژه رسانه ملی و خبرنگاران گرامی كه با همراهی ایشان، فراگیری و شكوه این دوره، بیش از پیش محقق و متجلی شد.
وی گفت: سلام و سپاس نثار همكاران تلاشگرم در سازمان امور سینمایی كشور و دبیرخانه جشنواره ملی فیلم فجر، سلام بر همه شما كه آمدهاید تا با هم ورق زرین دیگری را بر كارنامه سینمای پر افتخار سرزمین مان بیفزاییم.
حیدریان افزود: برغم رشد سیصد درصدی اقبال شما به دیدن فیلمها، هنوز تا كسب سهمی درخور از اوقات شما راهی دراز در پیش داریم، اما مردم ما در همه جای ایران باید به سینما بروند و این بر عهده ما و همراهی و پشتیبانی سایر مسئولین در دولت و مجلس است كه هر چه زودتر امكان تحقق عدالت فرهنگی را در این عرصه فراهم كنند.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: براساس آمار سی كشور در جهان صاحب صنعت تولید فیلم هستند و كشور ما در این میان جایگاهی مطلوب دارد، اما ما باید سهم خود را از جغرافیای فرهنگی و طبعاً از اقتصاد دهها میلیارد دلاری صنعت تصویر بیش از پیش مطالبه كنیم، باید برای تحقق آینده مطلوب به كمك سینما در عرصههای مختلف، خلق فرصت كنیم، این خلق فرصت ها، ایجاد جریانات اجتماعی می كند كه به طور طبیعی آسیب پذیری و غافلگیری ما را در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی امنیتی به حداقل می رساند.
وی افزود: لازمه این كار پایداری تصمیمهای كلان و ثبات در سیاست هاست كه به یاری خدا و مساركت صاحبان هنر و اندیشه برنامه جامع سینما تهیه شده و از این پس چارچوب تصمیمات اجرایی را تعیین و تنظیم می كند.
حیدریان گفت: آثار عرضه شده در سیو ششمین دوره جشنواره فیلم فجر، حكایت از آن دارد كه این سینما حركت خود را به سوی حرفه ایتر شدن، به خوبی استمرار بخشیده است و این پیام را به مخاطبین خود میدهد كه سینمای ما زنده است، چون جامعه ما زنده است و سینمایی بهروز را طلب میكند.
رئیس سازمان سینمایی افزود: حضور فیلمهای خوش ساخت با مضامین اجتماعی، كمدی، دفاع مقدس و مقاومت، در قالبهای داستانی، انیمیشن و مستند، مجموعه متنوعی را به جامعه عرضه داشت كه امید به آینده درخشان این سینما را بیش از پیش نمایان میكند.
وی گفت: فیلمهای اجتماعی این دوره، ضمن نگاه نقادانه به مسائل و معضلات جاری، هم از سیاه نماییهای مرسوم فاصله گرفته اند و هم با بیان سینمایی حرفه ای تر و هنرمندانه تر امیدآفرینی كرده اند.
حیدریان افزود: كسی از دیدن فیلمهای كمدی خجالت زده نمی شود؛ فیلمهای كمدی این دوره را خوش ساخت و محترمانه، در عین پرداختن به موضوعات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی می یابیم.
وی گفت: فیلمهای «دفاع مقدس» نگاه و تاریخچه بدیعی را به مردم- خاصه جوانانی كه آن روزها و آن واقعه خطیر را ندیده اند- با هنرمندانه ترین بیان و فنی ترین وجوه، عرضه كرده اند.
رئیس سازمان سینمایی افزود: در موضوع دشوار «انیمیشن» نیز توانسته ایم تا بخش عظیمی از عقب ماندگی تاسف بار خود از جهان انیمیشن را جبران و راه ده-پانزده سالهای را جهشوار با موفقیت طی كنیم و به مرزهای استاندارد جهانی بسیار نزدیك شویم.
حیدریان گفت: در موضوع فیلمهای سینمایی موصوف به «مقاومت» نیز مضمون تازهای را تجربه می كنیم كه باید شاهد آثار آن، هم در افق پیش روی سینمای كشورمان و هم در سطح سینمای جهان باشیم.
وی افزود: اما جوانان و فیلم اولیهای این دوره، هم حرفهای وارد صحنه شده اند و توقع جامعه سینمایی و مخاطبین را از خود، ارتقاء بخشیده اند.
رئیس سازمان سینمایی گفت: سینمای آینده ایران سنیمایی است متكی به نیروی جوان و ذهن خلاق آنان. به یاری پروردگار، برآنیم تا از سال آینده جشنواره مستقل فیلمهای اول را نیز برپا كنیم.
حیدریان افزود: از منظر برنامهریزی و سیاستگذاری، نكته بسیار مهم در این باره این است كه رشد سینمای ما در تمامی ابعاد آن صورت گرفته است و منحصر به یك بخش از این صنعت و هنر بزرگ نبوده؛ اینها پیش درآمد است، امیدوار كننده است، اما كافی نیست.
وی گفت: این سینمای قدرتمند بیش از پیش با احساس مسئولیت اجتماعی وارد عرصهها و شئون اجرایی كشور خواهد شد و تلاش خواهد كرد با پرهیز از تنش ها، مانع فرسایش فرهنگی و اجتماعی جامعه شود و در صدد خواهد بود تا از طریق بازخوانی مجدد نقش نهادهای اصلی تولید كننده ارزش در جامعه، مرجعیت «فرهنگی» را احیاء كند و ظرفیتهای خود را برای گفتوگوی درون تمدنی و نیز با جامعه جهانی ارتقاء بخشد.
حیدریان افزود: طبعاً چنین سینمایی با نگاه به آینده و نقد عالمانه-منصفانه و در چارچوب منافع ملی میرود تا «كابوس های» آفریده شده برای جوانان را به «امید» و «امیدواری» تبدیل كند، كابوس زدگی، دشمن خلاقیت، نشاط، كار و تلاش، ایده و ابتكار و هر گونه انگیزه بهبود است؛ درست برعكس «امید» و «امیدواری».
وی گفت: اگر ما «امید» در جامعه نیافرینیم، مرتباً آن را بازتولید نكنیم و براساس آن، آینده خود را ترسیم و معنا نكنیم، یقین بدانید روزی بیگانگان برای جامعه ما، آینده مطلوبشان را تعریف، القاء و ترسیم خواهند كرد.
حیدریان افزود: تمامی دستاندكاران صنعت تصویر كشور آمادهاند و پرتوان به پیش خواهند رفت و از سرزنشهای خارهای مغیلان، غم به قلبشان راه نمی دهند و این فرموده رهبر معظم انقلاب را ره توشه خود ساخته اند كه «سینما كلید پیشرفت كشور به میزان زیادی دست شما سینماگران است.»
سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر
*برگزیدگان سی و ششمین جشنواره فیلم فجر
برگزیدگان سی و ششمین جشنواره فیلم فجر طی مراسمی در مركز همایشهای برج میلاد به شرح زیر معرفی شدند.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم كوتاه: بهرام و بهمن ارك (برای فیلم حیوان) اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه بصری: فرید ناظرفصیحی (چهارراه استانبول)
سیمرغ بلورین بهترین جلوههای ویژه میدانی: محسن روزبهانی (تنگه ابوقریب)
سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی: سعید ملكان (تنگه ابوقریب)
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه: عباس بلوندی (سرو زیر آب)
سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس: سارا خالدیزاده (بمب، یك عاشقانه)
سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری: علیرضا علویان (به وقت شام، مغزهای كوچكزنگزده)
سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری: رشید دانشمند (تنگه ابوقریب)
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن: به وقت شام (كارن همایونفر)
سیمرغ بلورین بهترین تدوین: بهرام دهقانی و محمد نجاریان (عرق سرد)
سیمرغ بلورین بهترین مدیرفیلمبرداری: علیرضا زریندست (سرو زیر آب)
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه هنر و تجربه: مغزهای كوچكزنگزده (هومن سیدی)
سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول: خجالت نكش (رضا مقصودی)
جایزه ویژه برای مستند «زنانی با گوشوارههای باروتی» به تهیه كنندگی مرتضی شعبانی به نورالحلی برای حضور در این فیلم
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل زن: سحر دولتشاهی (عرق سرد-چهارراه استانبول)
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مكمل مرد: جمشید هاشمپور برای فیلم «داركوب»
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن: سارا بهرامی (داركوب)
دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد: امین حیایی (شعلهور)
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد: امیر جدیدی (عرق سرد و تنگه ابوقریب)
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه: كامبوزیا پرتوی (كامیون)
دومین سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه: مغزهای كوچك زنگ زده (هومن سیدی)
سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران: بمب، یك عاشقانه (پیمان معادی)
اولین سیمرغ بلورین بهترین كارگردانی: ابراهیم حاتمیكیا (به وقت شام)
دومین سیمرغ بلورین بهترین كارگردانی: بهرام توكلی (تنگه ابوقریب)
سیمرغ بلورین بهترین فیلم: تنگه ابوقریب (سعید ملكان)
سیمرغ زرین بهترین فیلم از نگاه ملی: سرو زیر آب (به تهیه كنندگی سیدحامد حسینی)
سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران: مغزهای كوچك زنگزده (هومن سیدی)
سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر سیمرغ داران جشنواره سی و ششم فیلم فجر
*صحبتهای هنرمندان پس از دریافت سیمرغ
بهمن ارك برنده جایزه «بهترین فیلم كوتاه» بعد از دریافت جایزه از دستان رسول صدرعاملی گفت: از توجهی كه به ما شد و مسئولانی كه هستند تشكر میكنم و امیدوارم بیشتر به سینمای كوتاه توجه شود.
فرید ناصر فصیحی برنده جایزه «بهترین جلوههای بصری» بعد از دریافت جایزه از دستان بهرام بدخشانی گفت: من از مصطفی كیایی تشكر میكنم و تولدش را نیز تبریك میگویم، واقعا هیجان زده هستم و فكر میكنم این جایزه كار ما را از امروز سختتر میكند.
پسر محسن روزبهانی بعد از دریافت جایزه «بهترین جلوههای ویژه میدانی» از حسن خجسته پشت تریبون رفت و گفت: به نیابت از پدر از تمام اعضای گروه تشكر میكنم، به این دلیل كه پشت صحنه ما به استانداردهای جهانی نزدیك بود و واقعا كم و كاستی نبود.
سعید ملكان بعد از دریافت جایزه «بهترین طراحی چهره پردازی» از دستان خسرو دهقان گفت: از تمام بازیگران فیلم «تنگه ابوقریب» به خصوص امیر جدیدی، علی سلیمانی، حمیدرضا آذرینگ و جواد عزتی تشكر میكنم؛ سیمرغم را به اجراگران گریم فیلم تقدیم میكنم.
عباس بلوندی پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین طراحی صحنه» از دست فرشته طائرپور گفت: از هیئت داوران كه من را لایق دانستند تشكر میكنم. سیمرغم را به همه گروه فیلم سرو زیر آب همچنین دوستانم در انجمن طراحان صحنه تقدیم میكنم.
سارا خالدیزاده پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین طراحی لباس» از دستان كمال تبریزی گفت: از هیئت داوران تشكر می كنم، از گروه خوب فیلم «بمب؛ یك عاشقانه» تشكر میكنم و جایزه را به آنها اهدا می كنم، از محسن شاهابراهیمی نیز به صورت ویژه تشكر میكنم.
علیرضا علویان پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین صداگذاری» از دستان محمدرضا فروتن گفت: از ابراهیم حاتمی كیا و هومن سیدی به خاطر اعتمادشان تشكر میكنم، همچنین از محسن كیایی، سهیل بیرقی، محمد خزاعی و سعید سعدی تشكر می كنم، همچنین از گروهم در استودیو و همچنین از پژمان لشكری پور سپاسگزارم.
علیرضا زرین دست پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین مدیر فیلمبرداری» گفت: از هیئت داوران تشكر میكنم، تشكر ویژه از حامد حسینی تهیه كننده و محمدعلی باشه آهنگر كه فیلم را ساختند و مرا دعوت برای فیلمبرداری كردند.
هومن سیدی، سیمرغ بلورین «بهترین فیلم از نگاه هنر و تجربه» گفت: سلام عرض میكنم خدمت حضار محترم، اصلا نمیدانستم این جایزه وجود دارد سپاسگزارم، بارها شنیدید كه میگویند جایزه ام را از مردم گرفتم، از شما سپاسگزارم.
رضا مقصودی پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین فیلم اول» گفت: هومن جان من نیز غافلگیر شدم، نمیدانستم این جایزه وجود دارد؛ نكتهای كه باید بگویم این است كه از احمد مهرانفر به خاطر زحمتی كه برای بازی در نقش خود در فیلم سینمایی «خجالت نكش» كشید، تشكر كنم.
سحر دولتشاهی پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین نقش مكمل زن» ضمن تشكر از مصطفی كیایی برای اعتماد دوباره به او و ذكر این كه جای او در مراسم خالی است، گفت: هر پنج بازیگر اصلی فیلم «عرق سرد» نامزد شده اند، عجب كارگردانی.
وی اظهار امیدواری كرد: جشنواره فجر جشنواره واقعی سینمای ایران باشد.
*ابراهیم حاتمی كیا: فیلمساز این نظام هستم
ابراهیم حاتمی كیا پس از دریافت سیمرغ بلورین «بهترین كارگردانی» برای فیلم سینمایی «به وقت شام» گفت: من فیلمساز این نظام هستم، سی سال است روی این سن می آیم و از بچههای اوج و سربازان گمنام تشكر میكنم.
وی افزود: افتخار میكنم فیلمی درباره مدافعان حرم ساختم و افتخار می كنم از حاج قاسم سلیمانی جایزه گرفتم.
حاتمی كیا گفت: امثال رشیدپور واژههایی میسازند كه به آن انتقاد دارم؛ از صدا و سیما و شبكههای سه و دو به خدا شكایت میكنم.
وی افزود: از تلویزیون شكایت دارم كه فیلمهای من را 30 بار پخش میكند، اما وقتی میخواهند كسانی را دعوت كنند تا این فیلمها حرف بزنند ژست اپوزسیون میگیرند! حاج قاسم با این فیلم گریه میكند و اُف به كسی كه این فیلم را كمدی خواند.
*تجلیل از خانواده یك شهید عالی مقام
رشیدپور در ادامه پس از دعوت از ابراهیم داروغه زاده، برای اهدای یك جایزه ویژه از خانواده یك شهید عالی مقام دعوت كرد روی سن بیاید.
رشیدپور برای یاد كردن از همه شهدای ایران، از حضار خواست صلواتی ختم كنند.
در این بخش خانواده شهید معزغلامی شهید مدافع حرم روی سن آمدند و حاضران در اختتامیه یكپارچه به پا خواستند و خانواده شهید را تشویق كردند.
در این بخش مرتضی شعبانی تهیه كننده «زنانی با گوشوارههای باروتی» به همراه «نورالحلی» روی سن آمدند و لوح تقدیر را از دستان دبیر جشنواره و مادر شهید معز غلامی گرفتند.