وزیر خارجه: گفتگو با طرف اروپایی درباره منطقه به ویژه موضوع یمن به معنی وارد مذاكره شدن در حوزه دیگری نیست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، محمدجواد ظریف پس از حضور در نشست پرسش و پاسخ با نمایندگان مجلس در كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در حاشیه این جلسه و در جمع خبرنگاران درخصوص محورهای مذاكره با طرف فرانسوی در تهران با شاره به اینكه گفتگو در خصوص موضوعات منطقه ای به ویژه موضوع بحران یمن را رایزنی هایی قدیمی است، تصریح كرد: ما بارها اعلام كرده ایم كه اگر طرف اروپایی برای مذاكره درباره روشن شدن مشكلات منطقه آماده كار جدی باشند، ما نیز آماده كار جدی هستیم.
وی افزود: درخصوص موضوع یمن نیز جمهوری اسلامی ایران چند هفته پس از آغاز تجاوز رژیم سعودی به این كشور پیشنهاد چهار ماده ای را مطرح كرد كه اروپایی ها نیز از این پیشنهاد از سه سال قبل مطلع بودند چراكه ما معتقد بودیم بحران یمن باید از راه صلح آمیز حل شود.
ظریف ادامه داد: در همین راستا بحث هایی را از مدت ها پیش با اروپایی درخصوص تغییر روششان در حمایت از رژیم های متجاوز اینچنینی داشتیم لذا این به معنای آن نیست كه ما وارد مذاكره در حوزه دیگری شده ایم.
وزیر امور خارجه درخصوص مذاكرات برجامی با طرف اروپایی نیز خاطرنشان كرد: در موضوع برجام جمهوری اسلامی ایران همیشه در جایگاه مدعی بوده است و طرف های مقابل در جایگاه پاسخگویی هستند چراكه ما به تمام وظایفمان در برجام عمل كرده ایم.
وی ادامه داد: امریكایی ها نه تنها به تعهدات خود عمل نكرده اند بلكه تا حدی نیز مانع اجرای تعهدات طرف اروپایی شده اند لذا در جلسه قبلی ما در بروكسل نیز بحث ما با طرف اروپایی این بود كه چرا شما به تعهدات خود در برجام كاملاً عمل نمی كنید؛ چرا برخی فشارهای امریكا بر شبكه بانكی شما وجود دارد و شما نتوانسته اید شبكه بانكی خود را از فشارهای امریكایی ها مصون نگه دارید.
ظریف خاطرنشان كرد: شما اطمینان داشته باشید كه وقتی ما درباره برجام گفتگو می كنیم مدعی هستیم و طرف مقابل پاسخگوست نه برعكس.
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درخصوص ادعای رویترز مبنی بر گفتگوهای منطقه ای طرف ایرانی با كشورهایی چون آلمان، انگلیس و ایتالیا در حاشیه اجلاس مونیخ گفت: ما از دهه هفتاد شمسی با اروپایی ها گفتگوهای انتقادی داشتیم و سپس این گفتگوها جامع تر شد و در سطح بالا نیز شكل گرفت لذا ما در همه موارد درخصوص مسائل منطقه ای دیدگاه هایمان را مطرح كرده ایم.
وی افزود: ما در جمهوری اسلامی ایران اعتقاد داشته و داریم كه اروپایی ها می توانند درخصوص موضوعاتی چون یمن نقش سازنده ای ایفا كنند لذا در گفتگوها از طرف اروپایی خواستیم كه درخصوص یمن فعال تر وارد شود.
ظریف گفت: به طرف اروپایی اعلام كردیم كه اگر شما بخواهید فعالانه درخصوص كمك به آتش بس در یمن و كمك رسانی انساندوستانه عمل كنید جمهوری اسلامی ایران نیز در كمك به مردم یمن با شما همكاری و گفتگو می كند.
وزیر خارجه گفتگو با طرف اروپایی درخصوص یمن را در راستای دستیابی به راه حلی سیاسی دانست و تصریح كرد: اما اینكه بعضی در اروپا بخواهند این گفتگوها را به تلاشی ازجانب اروپایی ها برای پاسخ به ادعاها و خواست های امریكا تبدیل كنند این حتماً موضوعی غیرواقعی و حركتی تبلیغاتی - سیاسی است.
وی خاطرنشان كرد: ما به آقای لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه نیز خواهیم گفت كه اگر اروپایی ها بخواهند واقعاً برای صلح در یمن كار كنند جمهوری اسلامی ایران نیز آماده كمك و مشورت در حد امكانات خود است اما اگر بخواهند وارد یك بازی سیاسی - تبلیغاتی شوند آن زمان خودشان باید به تنهایی این بازی را انجام دهند.
ظریف تأكید كرد: گفتگوی سیاسی، گفتگو در مورد اختلافات است چراكه در حوزه تفاهمات نیازی به گفتگو نیست، اما اینكه چه مقداری این مذاكرات به تفاهم برسد؛ خود معلوم است كه تاكنون خیلی به تفاهم نرسیده است.
مواضع طرف غربی درباره توان موشكی ایران شعار سیاسی است
وزیر امور خارجه گفت: اظهارات طرف غربی در مورد مسائل موشكی و نظیر آن در واقع شعار سیاسی است.
محمدجواد ظریف در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران تصریح كرد: ما با همه كشورهایی كه گفتگو می كنیم محورهای مشتركی درخصوص روابط دوجانبه و همچنین روابط اقتصادی، سیاسی، پارلمانی و موضوعات منطقه ای و بین المللی داریم.
وی با بیان اینكه تقریبا هر دو وزیر خارجه ای كه كنار یكدیگر می نشینند در این خصوص بحث می كنند، افزود: ما با آقای لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز همین بحث ها را خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه با اشاره به گفتگو با طرف اروپایی با سابقه چندین ساله در این باره ادامه داد: بعضا توانسته ایم همكاری هایی در سطح روابط دوجانبه و منطقه ای در راستای صلح و امنیت نیز داشته باشیم، اما بعضا سوء استفاده هایی از جانب برخی محافل اروپایی صورت می گیرد كه ما بارها اعلام كرده ایم برای مذاكره با طرف اروپایی در راستای روشن شدن مشكلات منطقه ای در صورت جدی بودن طرف مقابل آمادگی داریم.
ظریف با اشاره به حمله رژیم سعودی به یمن و اعتقاد ایران مبنی بر دستیابی به راه حل صلح آمیز در این راستا، گفت: در مذاكرات دوجانبه با همه كشورها نیز بر لزوم فعالیت طرف مقابل درخصوص بحران یمن تاكید می كردیم كه همین گفتگوها را نیز با طرف اروپایی داشتیم و داریم.
وی افزود: ما اعتقاد داریم اینكه طرف اروپایی صرفا پشت متجاوز قرار گیرد روش سازنده ای نیست و اینكه حامی رژیمی باشد كه علیه مردم یمن از انواع سلاح های مخرب كه عموم آنها غربی هستند استفاده می كند و با همین سلاح ها مردم، شهروندان غیرنظامی و كودكان یمنی را بمباران می كند نیز خطرناك است لذا باید روش های خود را عوض كنیم و به روش صلح آمیز رو آوریم.
ظریف گفتگو با طرف فرانسوی را درخصوص اختلاف نظرها خواند و گفت: ما پاسخ های طرف مقابل را درخصوص تحریم های بانكی شنیدیم گرچه آنها معتقدند مربوط به بخش خصوصی است اما جمهوری اسلامی ایران این پاسخ ها را قانع كننده نمی داند.
وی ادامه داد: همچنین ما درخصوص حمایت طرف اروپایی از تروریست ها در خاك خود و همچنین در منطقه نیز صحبت كردیم، ما مدعی هستیم كه شما منطقه ما را با فروش صدها میلیارد دلاری سلاح به انبار باروت تبدیل كرده اید.
ظریف افزود: گرچه تبلیغات طرف غربی بسیار وسیع است و در مورد مسائل موشكی و نظیر آن صحبت می كنند اما در واقع همه اینها شعار سیاسی است چراكه اگر بخواهند در این باره صحبت كنند باید بگویند كه منظورشان از بحث موشكی و توان دفاعی ایران چیست.
وزیر امور خارجه خاطرنشان كرد: آیا اگر طرف اروپایی بحث توان دفاعی ایران را مطرح كند درباره صدها میلیارد دلاری كه به منطقه ما می فروشند و این منطقه را تبدیل به انبار باروت كرده اند نیز صحبت می كنند؟
ظریف افزود: گفتگو درخصوص موضوعاتی چون یمن سابقه ای چند دهه ای دارد اما اینكه تا چه مقدار به تفاهم برسد، معلوم است كه خیلی تاكنون به تفاهم نرسیده است.